ralston 11.10.04, 22:48 Zakładam konkurencyjny wątek dla jabłkowego. Gruszki to chyba moje najbardziej ulubione owoce. Najlepiej soczyste klapsy, ale mogą być też twardawe bery, a nie mam nic przeciwko polnym ulęgałkom... Mniammm... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aand Re: Gruszki. 11.10.04, 23:40 Niebiańskie gruszki w occie robi All2. Ambrozja :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Gruszki. 12.10.04, 09:14 Moja babcia również robiła fantastyczne gruszki w occie i w syropie... Paluszki lizać... Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Gruszki. 12.10.04, 00:07 Moja mama robila gruszki w zalewie borowkowej*. NIc ich nie pokonalo. *Mieszkancom poludniowej Polski wyjasniam ze dla mnie (z Mazowsza) borowki to te czerwone a nie czarne. Odpowiedz Link Zgłoś
karokaro Re: Gruszki. 12.10.04, 09:01 Pyszne są gruszki konferencje. Mają niezbyt przyjemną w dotyku skórkę i są twarde, ale pychaaa :-) Gruszki w całości w zalewie słodko-kwasniej :-))))) K. Odpowiedz Link Zgłoś
benia30 Re: Gruszki. 12.10.04, 13:40 Sprzedałam ogródek, a w piwnicy została mi pamiątka po nim - kilka słoików gruszek w syropie, pychotka... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Gruszki. 12.10.04, 14:08 benia30 napisała: > Sprzedałam ogródek, a w piwnicy została mi pamiątka po nim - kilka słoików > gruszek w syropie, pychotka... Rozpoczął się u mnie niekontrolowany ślinotok. Będziesz odpowiedzialna za zalanie klawiatury... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
benia30 Re: Gruszki. 12.10.04, 14:17 Chętnie podeślę jeden słoiczek... lub odkupię klawiaturę... pozdrawiam b... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Gruszki. 12.10.04, 14:23 Oddam nawet drugą nie zaplutą klawiaturę za gruszki w syropie :) Odpowiedz Link Zgłoś
benia30 Re: Gruszki. 12.10.04, 15:05 ralston napisał: > Oddam nawet drugą nie zaplutą klawiaturę za gruszki w syropie :) Gruszki trafiły w syrop przez przypadek. Grusza jakoś obficie obrodziła i nikt już nie mógł na świeże gruszki patrzeć, o jedzeniu ich już nie mówiąc. I w ten sposób gruszki trafiły do słoików. Stoją sobie teraz samotnie w ciemnej piwnicy i cierpliwie czekają na zainteresowanie ze strony otoczenia :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Gruszki. 12.10.04, 18:22 A może jakiś dobry przepis? Na gruszki w occie, albo na te w syropie? Zrobiłabym ale nie umiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Gruszki w occie. 13.10.04, 01:09 Na litr wody: 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru, kilka goździków, kawałek laski wanilii. Zagotować, wrzucić gruszki obrane i pokrojone na ćwiartki, gdy znów zawrze wyjąć gruszki do słoików, zalać zalewą i dobrze zakręcić. I tyle :) Aha, lepiej gdy gruszki są twarde, niezbyt dojrzałe. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Gruszki w occie. 14.10.04, 10:08 all2 napisała: > Na litr wody: 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru, kilka goździków, kawałek > laski wanilii. > Zagotować, wrzucić gruszki obrane i pokrojone na ćwiartki, gdy znów zawrze > wyjąć gruszki do słoików, zalać zalewą i dobrze zakręcić. > I tyle :) Kupiłam gruszki, idę obierać. Dzięki za przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Gruszki w occie. 14.10.04, 11:02 Ja też dziekuje, ten przepis jest dużo lepszy! W tym ktory ja mialam trzeba bylo długo słoiki moczyć, a gruszki nie mogły tyle czekać, no musiałam je zjeśc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Gruszki w occie. 03.03.05, 13:52 W hiperach można gruszki kupować praktycznie przez cały rok. Cóż z tego, kiedy jeść się nie dają... Nie ma to jak świeżutkie - wprost spod drzewa. Aż mi się za latem zatęskniło... Odpowiedz Link Zgłoś