Dodaj do ulubionych

Zaadoptuj sobie dziadków

21.01.05, 12:39
Mam obie babcie, ale dziadków już, niestety, nie. Taty taty nie znałam w ogóle, ale to musiał być
naprawdę fajny gość. Dziadek Józek /tata mamy/ stracił na wojnie nogę, a w ciele miał wiele
odłamków. Gdy opowiadał mi o wojnie, dotykałam tych poskórnych żelaznych grudek. I myślałam, że
był na tej wojnie z Hansem Klossem. Opowiadał mi o swoim dzieciństwie, o tym że miał jedną, za
dużą, parę butów. Uczył dodawać w słupku... Pamiętam Jego pismo. Pamiętam jak pojechaliśmy
taksówką do jakiejś fabryki protez, żeby dziadek przymierzył "nogę". Jak zimą kroił chleb dla
ptaków...

Bardzo z Nim tęsknię.
Obserwuj wątek
    • Gość: enja Re: Zaadoptuj sobie dziadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 17:44
      Ja już nie mam ani babci ani dziadka. I jak widzę, że dziś wszyscy ida do nich
      z kwiatkami a ja do swoich ze zniczami na cmentarz to jest mi bardzo smutno.
    • Gość: Dexter Ale cyrk się dzieje na tym świecie....... IP: *.devs.futuro.pl 21.01.05, 19:43
      No...no... Mamy kolejny przejaw dziwnych zdarzeń na świecie.
      Adopcja...dziadka!!!!- Tego chyba nawet nie chciałaby Królowa Matka!
    • Gość: :| Re: Zaadoptuj sobie dziadków IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.05, 19:44
      hmm tez mialem dziadka ale ostatnio odszedl i hmm nie bardzo za nim tesknie i
      to tyle co moge o nim powiedziec.....dobrego. Drugi sie jeszcze jakoś trzyma
      (tez tyle co moge o nim powiedziec....dobrego)

W sumie to ludzie sie czasami powinni zastanawiać co robią... bo zostaje po
      nich tylko pamięć:|...
    • Gość: zuz Re: Zaadoptuj sobie dziadków IP: *.man.poznan.pl 21.01.05, 23:14
      Właśnie w podręczniku do francuskiego "reflets" wałkuję temat adopcji dziadków
      przez dzieci. Pewien pan po straceniu swoich rodziców pomyślał o stworzeniu
      takiej grupy. Dzieci adoptują dziadków. Służy to umacnianiu więzi między
      generacjami. Stowarzyszenie liczy jakieś 20 osób, ale raczej dobrze im ze sobą.
      • brytnej Re: Zaadoptuj sobie dziadków 21.01.05, 23:35
        W krajach zachodnich eksprymentuje się z modelem domu starców czy starszych osób
        samotnych łączonego z domem samotnej matki i rodzajem internatu dla młodych
        małżeństw. Przybrane babcie i dziadkowie czują się dzięki temu potrzebni i są
        potrzebni, pomagając się opiekować dziećmi, których matki (lub ojcowie) pracują
        lub jeszcze się kształcą. Ale takie przypadki są rzadkie i funkcjonują
        najczęściej jako prywatne fundacje.
        • Gość: Przed sesją Re: Zaadoptuj sobie dziadków IP: *.elblag.dialog.net.pl 22.01.05, 14:46
          Ten artykuł pokazuje jak bardzo w współczesnym świecie jest potrzebna instytucja babci i dziadka
          • Gość: mgd Re: Zaadoptuj ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 18:56
            Jak to "instytucja babci i dziadka"?!
            Tak samo potrzebna jest "instytucja rodzica".

Potrzebna jest BABCIA i potrzebny jest DZIADEK - tak samo jak potrzebni są RODZICE!
            Bez nich nie byloby nas!
    • Gość: veilchen Re: Zaadoptuj sobie dziadków IP: *.gorzow.mm.pl 23.01.05, 08:36
      Brawo!!! Fantastyczny pomysl, oby wiecej takich! Ciekawe, czy ruszy za granice
      Warszawy?
    • Gość: bi-bopka Re: Zaadoptuj sobie dziadków IP: *.mennica.com.pl 24.01.05, 12:15
      Moje dzieci mają prawdziwych dziadków i chętnie zamieniłyby ich na innych.
      Tylko się mądrzą
      • rezurekcja Re: Zaadoptuj sobie dziadków 24.01.05, 12:50
        dziadkow sie nie wybiera....
        ale i tak maja lepiej od tych, ktorzy dziadkow nie maja...
        Nigdy nie przypuszczalam, ze brak dziadkow moze byc bolesny, bo ja ich mialam.
        Czytalam kiedys wypowiedz mlodej dziewczyny bez dziadkow i bylam zaskoczona, ze
        ona bolesnie odczuwala to, ze ona ich nie ma. Mnei sie wydawalo, ze to nic takiego.
    • Gość: halszka Re: Zaadoptuj sobie dziadków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 13:59
      Moje dziecko nie ma dziadka, nie znało nawet go. Nie ma też taty, ponieważ tata
      sie nim nie interesuje. Bardzo chciałby miec dziadka. Uważam ,że adopcja
      dziadka to swietny pomysł ze względu na dziadków i na dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka