Dodaj do ulubionych

farby LUKAS Porcelana - Pędzle!

17.02.05, 23:42
Witam wszystkich serdecznie!

Dopiero odkryłam to forum i chciałabym się podzielić swoimi doświadczeniami z
malowaniem na szkle i ceramice. Od początku swojego malowania używam farbek
firmy LUKAS. To seria o nazwie PORCELANA i kosztują ok. 8 zł farbki i 12zł
konturówki. Po wypaleniu super trwałe. Konturówki chyba w trzech kolorach: na
pewno czarna, złota i srebrna. A co do samych farbek to są dobre i po
wypaleniu nic ich nie rusza (a używam pomalowanych nimi kubków na co dzień)
Nie wiem jak zachowują się farbki w zmywarce, ale wkrótce mam zamiar
przeprowadzić testy ;) Co do samych farbek to niestety te "słoiczkowe" złote,
srebrne i miedziane mają tendencję do zageszcznia i rozwarstwiania. To
właśnie one oprócz koloru białego i czarnego są kryjące. Reszta kolorów
niestety nie, a poza tym na szkle nie można ich rozprowadzć równą warstwą i
powstają zacieki :( Chyba, że ja je jakoś źle nakładam? Ale na ceramice są
super! Tylko trzeba uważać żeby nie przypalić w piekarniku ;)

To się rozpisałam... a w zasadzie to mam pytanie, może ktoś ma jakiś pomysł
na te zacieki?

I moje podstawowe pytanie: Jakich firm pędzelków używacie (z jakiego włosia?)
bo mam problem jedne są za sztywne a drugie za miękkie i wogóle szkoda
gadać... a te cieniutkie po kilku użyciach są postrzępione... pomocy!

Obserwuj wątek
    • igla4 Re: farby LUKAS Porcelana - Pędzle! 17.02.05, 23:58
      Dziękuję Ci serdecznie!!! Od dłuższego czasu próbuję się dopytać o konturówki do
      wypalania i ... echo... Dotychczas używałam farb witrażowych i konturówek,
      których nie wolno wypalać, ale teraz chciałabym zacząć malować szkło użytkowe. O
      ile z farbami do wypalania nie mam problemu, to konturówka do wypalania to jakby
      mój wymysł - nikt nie słyszał, nikt nic nie wie. Proszę, napisz gdzie kupujesz
      te konturówki, tzn. sklepy dla plastyków, jakieś sklepy internetowe. Proszę,
      podpowiedz, gdzie tego szukać! A pędzle doradzę Ci jutro, właśnie kupiłam SUPER
      zestaw pędzli specjalnie do ceramiki i szkła. Kolosalna różnica między
      malowaniem tymi pędzlami a jakimiś przypadkowymi, jakich używałam dotychczas.
      Ale firmę napiszę jutro, jak tylko sprawdzę.
      Pozdrawiam
      • agnieszka.rybczynska Re: farby LUKAS Porcelana - Pędzle! 18.02.05, 03:25
        Konturówki do wypalania ma też firma PEBEO. Używam ich, jak nie mogę dostać
        zwykłych. Są w poraądku, ale jeszcze ich nie wypalałam. Są dostępne w sklepach
        dla plastyków, np. w Warszawie na Mazowieckiej, w internecie w postach poniżej
        też kotoś podał adres sklepu internetowego, gdzie też można je nabyć. Kosztują
        ok. 13 zł.
      • althaea konturówki - gdzie kupić 18.02.05, 16:46
        Ja jakoś nie miałam specjalnych problemów z dostaniem konturówek. Mieszkam w
        Szczecinie i zaopatruje się głównie w jednym sklepie. Ostatnio takie farbki
        dostępne są też w Empikach na stoisku "sztuka rodzinna" czy jakoś tak. A ceny
        mają niewygórowane naszczęście. Ale nie we wszystkich punktach Empiku jest ten
        dział niestety. Widziałam też, że w internecie wysyłkowo sprzedawał jakiś
        sklep dla plastyków z Warszawy, ale nie korzystałam z ich usług. W tej chwili
        nie pamiętam adresu, bo natknęłam się na niego zupełnie przypadkowo. Ale jak go
        zauważę ;)to dam od razu znać!
        I czekam niecierpliwie na wieści o tych rewelacyjnych pędzelkach! Mam nadzieję,
        że nie kosztują fortuny...
        Pozdrawiam serdecznie
        • althaea Re: konturówki - gdzie kupić 18.02.05, 21:29
          althaea napisała:

> Ja jakoś nie miałam specjalnych problemów z dostaniem konturówek. Mieszkam w
          > Szczecinie i zaopatruje się głównie w jednym sklepie. Ostatnio takie farbki
          > dostępne są też w Empikach na stoisku "sztuka rodzinna" czy jakoś tak. A ceny
          > mają niewygórowane naszczęście. Ale nie we wszystkich punktach Empiku jest
          ten
          > dział niestety. Widziałam też, że w internecie wysyłkowo sprzedawał jakiś
          > sklep dla plastyków z Warszawy, ale nie korzystałam z ich usług. W tej chwili
          > nie pamiętam adresu, bo natknęłam się na niego zupełnie przypadkowo. Ale jak
          go
          >
          > zauważę ;)to dam od razu znać!
          > I czekam niecierpliwie na wieści o tych rewelacyjnych pędzelkach! Mam
          nadzieję,
          >
          > że nie kosztują fortuny...
          > Pozdrawiam serdecznie

To znowu ja,
          Właśnie Iwonja podała link do właśnie tego sklepu o którym myślałam!
          www.architekci-sklep.pl i są tm te kontórówki po 13zł (20ml), ale muszę dodać
          że w przeciwieństwie do farbek po wypaleniu mogą być troszeńkę miękawe (można
          lekko odcisnąć paznokieć). No ale ja konturów rzadko używam i tylko może źle
          coś wypaliłam?
          • igla4 Re: konturówki - gdzie kupić 19.02.05, 12:28
            I właśnie o ten problem z konturówką mi chodzi: że nie zdaje "testu
            paznokciowego", czyli nie nadaje się do szkła użytkowego. Próbowałam przeróżnych
            konturówek i każda po jakimś czasie się niszczy (w przeciwieństwie do farb, ale
            z tymi, jak pisałam nie mam problemu). Cóż, dalej szukam konturówki, która po
            wypaleniu będzie twarda jak szkło i nie będzie się odkształcała. A pędzle, które
            mnie zachwyciły kupiłam w zestawie trzech sztuk (różne rozmiary) w markecie
            Liroy Merlin (zapewne źle napisałam nazwę, ale chyba wiesz o co chodzi). Kupiłam
            je jako "pędzle do szkła i ceramiki" HOBBYSTAR (Leonhardy). Zestaw kosztował
            kilkanaście złotych (około 16 - 18) dokładnie nie pamiętam. Możliwe, że nie
            odkryłam nic nowego, ale mnie te pędzle zachwyciły i naprawdę poprawiły jakość
            malunków. A przedtem też miałam pędzle ze sklepu dla plastyków, ale jednak te są
            bez porównania lepsze!!! Aha, te pędzelki można też kupować pojedyńczo, ale
            jeden kosztuje ok 7 -9 zł (zestawik po prostu barziej się opłaca)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka