pieranka 29.03.05, 09:56 Janerkę. MNIAM! Zazdrość mi wszystkimi siłami ;-) Pierwsze słowa pierwszej pieśni - "Europa ma w dupie freedom" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brezly Re: Mam! 29.03.05, 09:57 Aha , to zeby mocniej zazdroscic zapre sie nogami o te kolumen co stoi za erkanem. Czesc Pe! Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Mam! 29.03.05, 09:59 Cze By! Będzie ci się podobać zarówno w warstwie muzycznej jak i tekstowej, taktak! I jak ogólnie? Dłużej jasno, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Mam! 29.03.05, 10:03 Znaczy ogolnie, lokalnie, lepiej. Jak gorzej to mozna sobie wyobrazic zeby czlowiek musial tlumaczyc Venutiego (kogo?), patrz na Jezyk :-)) Problem myslowy: jak zdolal przez swieta spasc lancuch z nieuzywanego roweru? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Mam! 29.03.05, 10:36 Zalozylem zimny wychow. Wzialem drugi, bardziej przypisany do NO. Moze przemysli sprawe i sam ja wezmie w swoje kola. Rower z syndromem Archimedesa? Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Mam! 29.03.05, 10:55 A, rozumiem doskonale - sama bym tak zrobiła. Niech rozważy na zimno, przy okazji może mu ambit zagra? Ja też odbyłam poważną rozmowę z moim rowerem na temat obecneg sezonu. Wysunął postulat śrubki i powietrza w kołach, uznałam je za słuszne i wiuuu! Pojechaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Mam! 29.03.05, 11:30 Plus prace ogródkowe miały miejsce. Te, których nie zrobiłam przed zimą ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Mam! 29.03.05, 12:15 nie. Wielka Nieobecna. Mam do kontemplacji zadeptane krzewy przez psa. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 14:18 Ci powiem ze jest to moj pokatny cel zyciowy. Jak kiedys najdzie mnie osiadly tryb zycia to sobie zaloze pod chalupa tako siatke do kompostowania. I bedziem tam wrzcac wszelkie organiczne resztki domostwa: skorki od bananow, zmacerowane tulipany z dzbankow, jakies osci rybie i kosci czyje tam, skorki od ziemniakow i pomaranczy, pestki od brzoskwin i sliwek, efekty nieudanych a smialych eksperymentow kulinarnych, pozostalosci po mieszkancach akwarium, ktorzy nie sprostali cisnieniu darwinizmu, kocie wylinki, tosty co do ktorych terminu waznosci producent mial idealistyczny stosunek, skorupy z jajek, ptasia karme z okresu kiedy szwagier zostawil nam na urlop papuge i temu tam podobne. I bedziemy z pelna buddyjska swiadomoscia kola dziejow patrzec jak wszystko bedzie brazowiec, czerniec, homogenizowac sie i w koncu te skorki niuzeladzkich kiwi uzyznia glebe Pramatki G. A przy okazji bedzie sie obserwowac jak ta kompostownia stanie sie luksusowym osiedlem mieszkaniowym, z wlasna sauna, basenem, garazami podziemnymi i całodobową ochroną dla roznych szescionoznych, pelzajacych, skaczacych i fruwajacych, a takze obiektem wycieczek zakladowych mrowek wszelkiego koloru i wzrostu, jak sie ta cala owadzia logistyka rozpeta, a czasami ptasia. Pare razy mialem okazje to obserwowac i to jest jedyne zupelnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 14:26 Ty wiesz, natchnąłeś mnie - idealny fototemat! No i nie muszę czekać aż coponiektórzy zbudują kompostownik de luxe (bo dla innego nie ma co palcem o palec stukać). Mogę zacząć pokątnie cichcem i na małą skalę. Będę musiała chować resztki przed psem, jeśli ma coś z tego wyjść. BTW pamiętasz eksperyment z "Wszystko czerwone"? Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 14:35 To twoje ciele jest takie wszystkozerne ze bedzie jadlo skorki od bananow? :-) W kazdym sklepie ogrodniczym winno sie dac kupic cos nadajacego sie. A temat masz na 365 dni w roku. Eksperymentu z "Wszystko czerwone" nie pamietam, albowiem nie znam. Pani C. przeczytalem dwie, w tym jedna dziecku na glos (Lesia i Pafncuego). Jakos "nie wzbudza", wlasciwie nie wiem czemu. Aha, Frufrycz, bo ja nie wiem wcaz jedenj istotnej rzeczy. Czy Lola czyta kryminaly? Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 14:46 Z tego co zauważyłam sałaty nie lubi. Wypluwa. No nie, skórek nie. Cóż za efekt kolorystyczny mozna osiągnąć na bananie! Mój aparacik ma możliwość animowania zdjęć - to przy takiej dekompozycji może być ciekawe iPhotos Apple'a widziałeś? Przepychota! Nie "Wszystko czerwone" a "Wszyscy jesteśmy podejrzani" - w ludowym wazonie okolicznościowym pracownicy biura przeprowadzali eksperyment z grubsza taki, jaki opisywałeś. Tyle, że bali się patrzeć. Anene, spróbuj zaatakować "Wszystko czerwone" i "Wszyscy jesteśmy podejrzani", resztę można sobie darować. Zwłaszcza to pierwsze, bo śmieszne i ciekawy plot typu whodoneit. Czyta i się nie kryje z tym dziewczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 14:56 A jak ciele to wybrac taki z malymi kratami, zeby durnego lba nie wsadzilo. Zawsze mnie zasatanwia dlaczego duze psy potrafia byc takie gupie, nawet jak duzo glowe majo. Nie wiem z to Asko, naprawde. Nie jestes pierwsza co, wszak. A co do krimi to ostatnio czytujem z NO po polsku Henninga Mankella. Tego Szfeda zanczy. Tudziez polujem na tego Colina Dextera cosmy nie kupili w tym samym jezyku. Zagadka siodmej mili bodaj. Adaptacja filmowa pikna. Takoz z checia pania Ellis Peters o braciszku Cadfaelu. PS. polityka.onet.pl/162,1221251,1,0,2494-2005-10,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 15:12 Co do Aski to może kwestia wieku - może trzeba zacząć wcześnie? Niemniej jednak WCz zacznij chociaż, pohihotasz się, a jak nie ty to NO. O, w podobnym wieku do Pier-vorodnej przeczytałam WCz - moze jej podsunąc? Mankella bardzo ale to bardzo, mam wszystkie i choć dobrze tłumaczone (na wyczucie laika szwedzkiego), to denerwujące jest, że nie jest to chronologicznie. Wallander się zmienia, zmienia się podejście do życia (świetny motyw Bajby Liepy), ojciec... szkoda ekeftu, który autor rozłożył na ileś tomów. Sucha ale nie bezduszna posępność z wrażliwością - podoba mi się szczególnie. Dextera nie znam, ale polecam Lawrence'a Blocka serię "Włamywaczy, którzy... " Artykuł czytałam, Burszta zarobił punkt. Za Akunina się zabrałeś? Radzę, warto! z tysiąca powodów, także formalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 15:21 Oho, Collin Dexter to gosc ktory stworzyl psotac inspektora Morse'a. Wydzial Zabojstw policji w Oxfordzie. Zrobili z tego, BBC bodaj, serial ktory z nizrozumialych dla mnie powodow zarowno w de. jak i w pl. pokazuje po 23.00 kiedy normalni ludzie ida spac. Mysle ze Morse i Wallander chetnie by sie razem napili. Mieliby sobie duzo do powiedzenia :-) www.stopyourekillingme.com/Colin-Dexter.html Szczegolnie ciekawy jest "The wench is dead". Po polsku "Ta dziewczyna jest martwa". Morse lezy w szpitalu i torche przypadkiem z nudow czyta jakies bodaj siedemnastowieczne archiwa Oxfordu i okolic i wychodzi mu ze pewna dziewoje wtedy zabitot a nie ze sie sama utopila. Karkolomny pomysl, w 100% zrealizowany. Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 15:51 Inspektora Morse'a kojarze z tv, faktycznie! Aktor ów dla mnie jest dla mnie Morse'em, przepadło. W UK sobie to oglądam. Aleale, to co ty opowiadasz o Morse'ie w szpitalu... no wiecie! Zainteresowało mnie wielce. Z zupełnie innej beczki, trudnej do sprecyzowania, acz równie smakowitej polecam "Cryptonomicon" Neala Stephensona. A potem Baroque Cycle - Quicksilver, The Confusion, The System of the World Ciekawam kto to tłumaczy na polski? Cryptonomicon jest dobrze przetłumaczony jak na erudycję i styl NS, a BC jest o niebo lepszy! Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 16:08 Wiesz, czasami to juz sie ciesze na emeryture :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 16:34 Aha, mam tak samo. Nikt mi nie będzie już gitary zawracał, a ja wygodnie, z hierbatko, czytać będę komparatystycznie - z atlasem, literaturą fachową. I wogóle. Może wtedy już będę miała net w domu, to nawet pogadamy sobie o lekturze. Ale ten Cryptonomicon - ja cię proszę, żebyś przeczytał, jest też po niemiecku www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/344254193X/qid=1112106754/sr=1-2/ref=sr_1_10_2/302-9399996-7488856 Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 16:40 Ok, zoabcze co da rade zrobic. Ehem, na czytanie po germansku dla przyjemnosci prozy to jeszcze. Jest to ciagle jezyk trzeci. Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 16:51 E, no dobra. A po angielsku? Powiem ci, że jak czytam Quicksilver to zdarza mi się cała strona z której rozumiem tylko 'and'. Ale on jest specyficzny, w przyjemny sposób. Czytając go szlag mnie trafia, że nie mam netu w domu ze względu na słowniki i inne źródła. No ale pokonywanie trudności wyrabia charakter. Ponoć. W mojej sytuacji warto było Stephensona po polsku zapoznać, by docenić. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 16:56 Nonienopoangielsku totak. Nawiasem piszac to przekladanie z inglisz na dojcz to musi byc bolesny proces. :-)) yhyhyhyhy :-)9 Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 17:02 Masz, sama chcialas :-)) german.about.com/library/blmus_beatles02.htm No, kompost :-) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 17:05 A tu jest de-wersja "She loves you" www.iamthebeatles.com/article1031.html "Sie liebt dich yeah yeah yeah, Sie liebt dich yeah yeah yeah Sie liebt dich yeah yeah yeah yeah " Kiedys wam to zaspiewamy z Blizniakiem :-)) Ale to bedzie po tym jak poplywamy Zabkom:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 17:10 Kompost z płynną biomasą nawet! przynajmniej to je je je się zgadza. Dobra, no więc nie będę ci proponować lektury w trzecim języku ;-) A propos, "Trzeciego policjanta" znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 17:13 Nie, nie znam. A o Simenona sie jeszcze cie zapytam. Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 17:20 Ba, Simenon! Jeden z pierwszych przeczytanych. Ale nie czytałam systematycznie, tylko jak podeszło w chaotycznych interwałach czasowych, o ile coś takiego istnieje. www.biblionetka.pl/ks.asp?id=10671 chociaż nie wiem, czy rzucać tą linką, bo beznadziejny tekst Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 17:24 "pełna komizmu historia człowieka i roweru". Juz mnie masz :-) "I czlowiek spotkal rower"? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 17:31 Ci poszli dalej, czy też popłynęli - "...pełna komizmu historia nie spełnionej miłości człowieka i roweru." Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Mam!/ compost- watching 29.03.05, 17:32 Yhyhyhy, ide. www.garfield.com/comics/comics_archives_strip.html?2005-ga050328 Cos w tym stylu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Mam!/ compost- watching 30.03.05, 09:49 Acha, rozumiem ;-) www.garfield.com/comics/comics_archives_strip.html?2005-ga050330 A Connie Willis znasz? Taki np. "Przewodnik stada" www.proszynski.pl/asp/autorzycd.asp?autor_id=1077 Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Mam!/ compost- watching 30.03.05, 11:14 Yhyhy, czasami mam wrazenie ze jest za duzo ksiazek :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
baloo Re: Mam!/ compost- watching 30.03.05, 11:05 brezly napisał: > Sie liebt dich yeah yeah yeah yeah " Miodzio ! > Kiedys wam to zaspiewamy z Blizniakiem :-)) Ale to bedzie po tym jak poplywamy > Zabkom:-) aha. apropos - znalazlem Zabkie i nabylem ofkoz. Tylko 10-letnia, bo 15-tki nie bylo. Zreszta bylaby poza zasiegiem - ok. 100 CHF za 0,7 :o( bede plywal zabkom po powrocie na £ono, czyli jusz w niedziele ;o) Bajdlej, a propos tlumaczen na teutonski, to slyszalem kiedys piekna piosnke , z ktorej niestety zapamietalem tylko pierwsze dwa wersy, a ktora leciala mniej wiecej tak (melodia wszyscy sobie przypomna chyba ;oD): "In der Steppen weisse Rose blüm Komm, Jasienku, aus der Krieg zurück" Co nucac po nosem, uklonie sie nisko i zmykne. Niestety. Do jutra albo i pojutrza. Cmoki, uklony i przysiady. B. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Mam!/ compost- watching 30.03.05, 11:12 baloo napisał: > bylo. Zreszta bylaby poza zasiegiem - ok. 100 CHF za 0,7 :o( To jest zbrodnia przeciffko luckosci. Czasami mysle ze tylko gorzyste uksztaltowanie terenu w sposb wypukly zapobieglo temu co juz dawno powinno te Spoldzielnie Helwecka spotkac, to jest zrownanie z ziemia. Pewnie zas jest jak z samochodami: jakas jedna rodzinka ma koncesje na import i lupi skore z klientow jak Otto H. co mi ongis chalupe wynajmowal, niech mu w ziemie nad grobem wtykaja co dzien piec frankow w najdrobniejszych rapach i niech mu przylaza co noc cudzoziemcy i wygrzebuja te rapy do najdrobniejszego ostatniego, no! > bede plywal zabkom po powrocie na £ono, czyli jusz w niedziele ;o) > > Bajdlej, a propos tlumaczen na teutonski, to slyszalem kiedys piekna piosnke , > z ktorej niestety zapamietalem tylko pierwsze dwa wersy, a ktora leciala mniej > wiecej tak (melodia wszyscy sobie przypomna chyba ;oD): > > "In der Steppen weisse Rose blüm > Komm, Jasienku, aus der Krieg zurück" > > Co nucac po nosem, uklonie sie nisko i zmykne. Niestety. Do jutra albo i > pojutrza. Cmoki, uklony i przysiady. > B. Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Mam!/ compost- watching 30.03.05, 11:28 To drożej niż w .pl! Daj spokój, najważniejsze, ze sporóbujesz! Jestem baaardzo ciekawa twoich wrażeń www.laphroaig.com/friends/login.asp?ref=%2Ffriends%2Findex%2Easp%3Fexpanded%3Dfriends%5Fof%5Flaphroaig Odpowiedz Link Zgłoś