pinkpanther 15.11.05, 14:18 pomyślałam że pora się trochę odchamić. to jest wątek do polecania sobie ciekawych książek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pinkpanther Pan Ibrahim i kwiaty koranu 15.11.05, 14:20 autor Eric-Emmanuel Schmitt przeczytałam wczoraj w łóżku, bo ma tylko 62 strony. Taka mała miła przypowiastka, według mnie podnosząca na duchu i optymistyczna Odpowiedz Link Zgłoś
carmen_80 Re: Pan Ibrahim i kwiaty koranu 15.11.05, 14:23 Ooo taka by mi się przydała... Ja czytam teraz Alchemika po raz drugi, żeby właśnie się podnieść na duchu w jesienne wieczory ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: Ciekawe książki 15.11.05, 14:23 1.J. Kerouac ,,W drodze" 2.J. L. Borges ,,Alef" i ,,Fikcje" 3.T. S. Eliot ,,Ziemia jałowa" 4.W. Grochola. A. Grzesiak ,,Bujajcie się" - bo jestem jednym z imienia i nazwiska wymienionych bohaterów książki Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther Pasja Artemizji 15.11.05, 14:26 Susan Vreeland (czytałam w oryginale, ale widzę, że jest po polsku) Fikcyjne losy prawdziwej malarki Artemizji Gentileschi, włoskiej malarki. Lubię opowieści o silnych kobietach, a bohaterka niewątpliwie taka jest. No i cudowne są opisy 16-wiecznych Włoch, których jak wiecie jestem wielbicielką A oto strona o tejże artystce: www.artemisia-gentileschi.com/index.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
carmen_80 Mika Waltari 15.11.05, 14:30 Polecam, to mój ulubiony autor, beletrystyka z historią w tle...;) Właściwie wszystki powieści, są godne przeczytania, ale mnie najbardziej podobał się "Czarny Anioł"... Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: Mika Waltari 15.11.05, 14:38 1. Dostojewski - wszystko jak leci 2. Wojnowicz ,,Niezwykłe przygody czerwonoarmisty Iwana Czonkina" 3. Bułhakow ,,Mistrz i Małgorzta" 4. Malcolm Lowly ,,Pod wulkanem" Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: Mika Waltari 15.11.05, 14:43 Jill McCoy ,,Niezwykłe przygody blednącego futerka" Odpowiedz Link Zgłoś
brezly James Herriot 15.11.05, 14:52 Na rozen deprechy i tym podobne. "Wszystkie stworzenia duze i male" "Gdyby umialy mowic" "Nie budzcie spiacego weterynarza" "Kocie opowiesci". PS. Czy jest tu ktos kto nie lubi/nie czytal Szwejka? Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: James Herriot 15.11.05, 14:54 nawet jak jest, to będzie sie bał wychylić :). A do Panterki: na co dałaś się nabrać? Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther Re: James Herriot 15.11.05, 15:00 na to futerko ja nie czytałam szwejka bo zaczęłam i mi nię nie podobał fakt, że było to w czasach, gdy miałam ambicje intelektualne i wszystko próbowałam czytać, ale nigdy do niego nie wróciłam ale coś mi się widzi że to bardziej dla chłopów Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: James Herriot 15.11.05, 15:05 pinkpanther napisała: (...) > ale coś mi się widzi że to bardziej dla chłopów Ehem, NO lubi Szwejka rownie jak ja, wiec chyba niekoniecznie. Chyba jest to troche jak Tolkien albo Lem, albo ludzie sie tym zaczytuja, albo nie daja rady skonczyc zaczac. Tak nawiasem, jako ze Nuda mocno krakowska mi sie zda, jak tam tradycje CK? Bo pociag do Wiednia dalej jedzie dluzej jak za Najjasniejszego Pana :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther Pachidło 15.11.05, 15:01 Patrick Suskind nienawidziłam bohatera od pierwszej do ostatniej strony. Książkę czytałam do 4 rano, bo tak mnie wciągnęła. Nie wiedziałam, że można przeczytać zapachy... Odpowiedz Link Zgłoś
carmen_80 Re: Pachidło 15.11.05, 15:11 Dlaczego...?? Pana Tadzia też nie czytałam i wcale nie dokonam aktu samospalenia z tego powodu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
carmen_80 Medicus - Norah Gordon 15.11.05, 15:10 nic dodać nic ująć, wspaniała ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: Medicus - Norah Gordon 15.11.05, 15:14 ,,Moje drzewko pomarańczowe" - nie pamiętam autora, ale Brazylijczyk Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther Re: Medicus - Norah Gordon 15.11.05, 15:14 nie uwierzycie, ale przeczytałam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: Ciekawe książki 15.11.05, 15:15 Pavel - ,,Śmierć pięknych saren" B. Hrabal - wszystko ,,Muminki" Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: Ciekawe książki 15.11.05, 15:16 Ale co Panterko przeczytałaś? I tak wierzymy Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther Mikołajki 15.11.05, 15:25 kupiłam tacie "Nowe przygody" na imieniny... mam mi pożyczyć, jak przeczyta Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Marek Krajewski 15.11.05, 15:39 "Smierc w Breslau" i nastepujace po nim prequele. Jak kto lubi Chandlera, nieco tajemno-ponura atmosfere i jadlospisy przedwojennych knajp, a nade wszystko postaci mocno zgorzknialych facetow, walczycych z przestepcami i naduzywajacych alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
mmmal Re: Marek Krajewski 17.02.06, 12:47 no - i jesli kto lubi Wrocław :) I do knajpy, gdzie Eberhard pił, pójść można na piwo ciemne :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mmmal Re: Ciekawe książki 16.11.05, 14:47 mateuszwierzbicki napisał: > B. Hrabal - wszystko wszystko, ale "Obsługiwałem angielskiego króla" najbardziej :) Odpowiedz Link Zgłoś
tempe Re: Ciekawe książki 15.11.05, 17:24 Curson McCullers Ballada o smutnej knajpie (a w zasadzie wszystko poza Serce...) Dylan Thomas Plaża Falesy Agnieszka Kuciak Dalekie kraje Wiliam Gibson Mona Liza Turbo pzdr lece dalij Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: Ciekawe książki 15.11.05, 17:35 Steinbeck ,,Tortilla Flat" Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther Jeżycjada 15.11.05, 22:44 nie ma co, od lat co rok czytam... paru mi brakuje, więc zamierzam uzupełnić kolekcję żeby móc mieć pełny maraton Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther Fannie Flag 15.11.05, 22:46 "Smażone Zielone Pomidory" "Daisy Fay i cudotwórca"entalne zarazem czytam je średnio co dwa lata - śmieszne, smutne i sentymentalne zarazem dla bab Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki T.Mann 15.11.05, 22:51 1. ,,Doktor Faustus" 2. ,,Czarodziejska góra" Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: T.Mann 16.11.05, 08:43 mateuszwierzbicki napisał: > 2. ,,Czarodziejska góra" Mateusz, serio? Czy ze wzgledu na nazwe forum, na ktorym dyskutujemy? :-)) Nie dalem rady. Wszystko przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther Re: T.Mann 16.11.05, 09:20 nigdy nie byłam wystarczającp silna aby się choćby zabrać za Manna, a moja siostra czyta go namiętnie. Dzisiaj zaczynam "Szklany KLosz" Sylvii Plath, czytałam parę lat temu polskie tłumaczenie, ale nic nie pamiętam, więc teraz przeczytam w oryginale. Tylko skąd ja mam wziąć czas na czytanie, jeżeli tak lubię się nudzić? póki co pora do roboty Odpowiedz Link Zgłoś
mmmal Bromba i inni 16.11.05, 10:59 inni czyli gżdacz, pciuch, familie fumów, malwinka etc. stanowczo rekomenduję ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki a propos Manna 16.11.05, 12:25 Drogi Brezly, z Mannem nie żartuję, choć nie wiem, jakie wrażenia by mnie dopadły, gdybym po raz wtóry przeczytał ,,Doktora Faustusa". Kiedy go kiedys czytałem, nie mogłem sie oderwać. Myslę, ze to kwestia intelektualnego temperamentu i pewnej ciszy wokół, której z oczywistych powodów było kiedyś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Ludwig Wittgenstein 16.11.05, 12:41 ,,Tractatus logico-philosophicus". Gorąco bez żartów polecam Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: a propos Manna 16.11.05, 13:12 Czytales "Rozmowy z Lemem" Beresia? Lem tam dokladnie mowi o tym co i mnie (tupiemy, co? :-)) sie w Czarodziejskiej Gorze nie podobalo. Ja rozumiem ze wychowany pod koniec XIX w. wieku mlodzian mogl cierpiec katusze psychiczne na mysl o tym ze sklada sie z komorek i prez cala noc zawracac tym glowe kobiecie, przy czym (za Lemem, op. cit.) "tej Klawdii nawet nie dotknal", ale dla mnie to jest rupiec a nie problem. Nie przeceniam wagi swojej opinii, daleko od tego, ale skoro mowimy o gustach, co z definicji zaklada subiektywny charakter wypowiedzi. Widocznie nie bez powodu polecam ksiazki o przygodach weterynarzy, widocznie :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: Bromba i inni 16.11.05, 13:21 czytałem rozmowy, ale scjentyzm Lema z defonicji zakłada takie podjście na przykład do ,,Czarodziejskiej góry". Sądzę, że nie należy przesadzać z dosłownością w odbiorze niektórych książek, tylko zdać się na ich metaforyczne opary. W przypadku ,,Czarodziejskiej góry" metafora jest na tyle uniwersalna i pojemna, ze odnoszenie sie do konkretnej epoki nie ma sensu. Co do indywidualnych kwestii związanych z odbiorem zgadzamy sie zupełnie Odpowiedz Link Zgłoś
mmmal ja przepadam za gżdaczem! 16.11.05, 14:32 ale w tym wątku oboje giniemy w oparach bynajmniej nie absurdu ;) Nad tą czarodziejską górą straszne jakoweś mgły... Odpowiedz Link Zgłoś
mmmal Kwinkunks Pallisera 16.11.05, 14:38 taki gruby i zagmatwany, że po przeczytaniu można zacząć od początku i występują kodycyle świetnie wygląda na półce Odpowiedz Link Zgłoś
mmmal Zielone Piekło Maufraisa 16.11.05, 14:45 Jeśli się komus marzą wakacje w dziczy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki ,,Rekolekcje dla głuchoniemych" 16.11.05, 14:45 polski autor tej jednej książki, nazwiska nie pamiętam, wyszła w latach 70- tych, kiedy czytałem to wyłem ze śmiechu w środkach komunikacji miejskiej Odpowiedz Link Zgłoś
mmmal "Komplex Portnoy'a" Philipa Rotha 16.11.05, 14:51 wątróbka, skarpetki... więcej nie pamiętam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mmmal z innej beczki - Tadeusza Nowaka 16.11.05, 14:55 A jak królem, a jak katem będziesz... (królestwo za nią!) Odpowiedz Link Zgłoś
mmmal "Przepaska z lisci" Patricka White'a 16.11.05, 14:57 razcej nie do wyczołgiwania się z dołów Odpowiedz Link Zgłoś
carmen_80 Re: ale my som oczytani, ho ho 16.11.05, 15:09 ja nie wiem co napisać, bo i tak pewnie wszystko już czytaliśie ;) Grynberg "Uchodźcy" Głowacki "Z głowy" Hłasko "Ostatni do raju" Odpowiedz Link Zgłoś
carmen_80 Re: ale my som oczytani, ho ho 16.11.05, 15:12 Ups..."Następny do raju" oczywiście...;) Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: ale my som oczytani, ho ho 16.11.05, 15:20 z ,,Kompleksu Portnoya" to pamietam ciekawsze od wątróbek i skarpetek rzeczy z upodobaniami Małpki na czele ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Gustaw Herling-Grudziński 16.11.05, 16:56 zbiór opowiadań ,,Wieża", z których jedno jest o mieszkańcu pewnej alpejskiej wioski, który wrócił z okopów pierwszej wojny światowej z posiądnietą na Biblii umiejętnościa czytania (i tylko Biblię jako książke znał). Po powrocie czytał tez sąsiadom i doszedł do wniosku, ze cała wioska pochodzi w prostej linii od narodu wybranego. ksiedza wypedzili, bo włosy mu deba staneły, kiedy go o odkryciu poinformowano i kiedy z gazet wyczytali o faszyxmie i losie swoich braci w wierze w Niemczech, wystosowali list do Mussoliniego, że chcą dzielic los swoich braci. Mussolini nie odpowiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
columbia Eduardo Mendoza 22.11.05, 14:58 Przygody fryzjera damskiego Sekret hiszpańskiej pensjonarki Oliewkowy labirynt Odpowiedz Link Zgłoś
columbia "trupy polskie" 22.11.05, 15:00 właśnie czytam.... www.trupypolskie.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
cezar8 Re: "trupy polskie" 22.11.05, 16:01 Ja kolekcjonuje Pania Alex Kav'e, Dan Brown'a i Harlam Coben'a! Jesli ktos lubi thrilerry to polecam wlasnie Kav'e Odpowiedz Link Zgłoś
gradufka Re: Francis Yates 23.11.05, 15:57 Ciekawe książki sa pisane dużym drukiem i mają obrazki. Odpowiedz Link Zgłoś
olaaprilka Re: Ciekawe książki 23.11.05, 19:21 najlepsze: Wszystko: Singera, Dostojewskiego, Miłosza, Markeza. "Boską komedię" Dantego - naprawdę byłam zaskoczona, że tak mi spodoba i wytrwam do końca. M. Prousta za język, właściwie należy się ukłon za tłumaczenie, chyba Boj Żeleński. "Gołąb" - Suskinda, niby nic wielkiego ale człowiek zaplanował sobie każdy dzień życia, żeby było miło, spokojnie i znajomo a tutaj katastrofa! "Martw dusze" Gogola, za ciekawy pomysł. a teraz trochę humoru: G. Grenn "Podróż z moją ciotką" M. Twain "Prostaczkowie za granicą" U. Eco "Opowiadania" coś innego: P. Jasienica "Myśli o dawnej Polsce" A. Milne "Dwoje ludzi" B. Malamud "Pomocnik" ciąg dalszy nastąpi.... Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: Ciekawe książki 23.11.05, 21:54 Boy-Żeleński Tadeusz tłumacz Prousta sie nazywał i go w Palmirach rozstrzelali Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Czuang-Tsy 25.11.05, 15:17 ,,Prawdziwa księga południowego kwiatu" Odpowiedz Link Zgłoś
tempe Re: myślę 25.11.05, 16:39 albo jak to przed dobranocką hej, jakie to nudne! Odpowiedz Link Zgłoś
eexx Re: myślę 25.11.05, 22:48 ja do Komedii wracam czesto ale raczej juz we fragmentach, niestety ostatnio mi ja skradziono, chyba za bardzo ja polecalem:) Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Ursula Le Guin 30.11.05, 19:09 ,,Czarnoksiężnik z archipelagu" Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszwierzbicki Re: Ursula Le Guin 30.11.05, 19:22 mam zgłosić Twój post do adminów? Odpowiedz Link Zgłoś
mmmal Trzech panów w łódce 10.02.06, 11:03 (nie licząc psa) Boskie! Europejska wersja Tortilla flat (?!) ;) Odpowiedz Link Zgłoś