fuutott 23.11.05, 11:03 Coś mi się wydaje że skończy się to tak samo jak skończyła sie budowa tego lotniska na wodzie, co to niby cud świata miał być a wszystko woda zalała. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: basileus To klatwa ostatniego cesarza biznacjum IP: *.pools.arcor-ip.net 23.11.05, 14:06 Gdy Turcy przalamywali mury Konstantynopola, Paleolog wiedzac ze to koniec rzuci klatwe na Wenecje: -Niech morze pochlonie to miasto przeklete! Mial po temu dobre powody. Setki lat knucia, najwieksza grabiez w historii Europy, gdy podaczas IV wyprawy krzyzowcy splondrowali Konstantynopol (za namowa papieza i kierowani przez doze Dandola). Tysiace, ksiag, rzezb, relikwii wywiezione (a w czesci bezmyslenie zniszczone) do dzis wypychaja wloskie muzea. Sprowanowanie kosciolow, a potem rozbior i okupacja Wschodniego Cesarstwa przez kilka dziesiecioleci. Na koniec zdrada i nieudzielenie pomocy przeciw hordom ze wschodu. La Serrenisima wyrosla na rabunku i nierzadzie. Dzis konie skradzione z hippodromu, a zdobiace katedre sw. Marka, patrza z gory na jej powolna zaglade. Klatwa sie spelnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fladra Re: To klatwa ostatniego cesarza biznacjum IP: 167.83.10.* 23.11.05, 14:56 Uuuuuu a to przebrzydle katole :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: To klatwa ostatniego cesarza biznacjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 15:50 Dobrze im tak. Niech oddadza co zrabowali. Nam tez niech oddadza Niemcy, Szwedzi,...co zrabowali. My tez oddajmy tym co zabralismy....Ciekawe jak skonczylo by sie to oddawanie wzajemne??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ździchu Re: To klatwa ostatniego cesarza biznacjum IP: *.chello.pl 23.11.05, 16:40 jak zawsze - kolejną wojną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fladra Re: To klatwa ostatniego cesarza biznacjum IP: 167.83.10.* 23.11.05, 16:55 Krzyzowa. Najprawdopodobiej. To miales na mysli. He, he ;) Odpowiedz Link Zgłoś
karaluch123 Z tą namową papieża to totalna bzdura. 23.11.05, 18:14 Innocenty III był wściekły na wieść o zmianie celu IV krucjaty. Tyle tylko, że ostatecznie robiąc dobrej gry sprawę przyklepał. A że Wececjanie prze całą swoją historię działali jak krótkowzroczne i cyniczne k.....y to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawsze-tam-wracam Najlepszego dla Wenecji!!!! IP: *.chello.pl 23.11.05, 22:26 Półprawda, Wenecjanie działali cynicznie, ale dalekowzrocznie. I stworzyli najpiekniejsze miasto na świecie w miejscu, w którym nikt by się tego nie spodziewał. Nie zpomnij krytyku, ze to państwo-miasto przetrwało ponad 1000 lat, a wiec mniej więcej tyle ile Polska ma teraz. Owszem pokradli trochę, ale o swoich obywateli bardzo dbali, bardziej niż inne kraje w tym czasie. W pewnym momencie tzn. w XVIII wieku nie byli w stanie dorównać mocarstwom gotowym wystawić ponad 200 tysięczne armie. A ze wobec partnerów bywali nielojalni - nie oni jedni. Ja tam nisko sie przed Serenissimą kłaniam i życzę jej kolejnego tysiaclecia. Dziwny pomysł z tym pompowaniem, tez mi się coś wydaję, ze moze sie tu i ówdzie wybrzuszyć. Z drugiej strony skoro stoi tyle lat w wodzie, to muszą chyba mieć jakiś specjalistów w tej dziedzinie. Ja i tak zachodze w głowę jak to budowali... Odpowiedz Link Zgłoś