Dodaj do ulubionych

Bagaże...

30.04.07, 22:52
Witam Was sympatyczne dziewczęta i mam pytanie dotyczące zasad przewozu
bagażu w Tureckich liniach lotniczych. Może któraś z Was leciała niedawno i
może mi powiedzieć jakie są ograniczenia jesli chodzi o rodzaj rzeczy, które
mozna przewieżć w bagazu podręcznym, wagi itd . smile
Będę bardzo wdzieczna smile Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • angelikastanula Re: Bagaże... 01.05.07, 08:03
      20 kg w normalnym bagazu + 5 kg w podrecznym (moj podreczny zawsze ma o wiele
      wiecej i jeszcze na szczescie sie nie zdazylo zeby to ktos chcial sprawdzic smile
      poza tym mozesz miec dodatkow torebke ...
      Lecac z Polski jako ze jestesmy w UE mozesz miec w bagazu podrecznym tylko 200
      ml plynow (szamponu, napojow i wszystkiego innego co jest w stanie cieklym) i
      to za kazdym razem skrzetnie sprawdzaja i grzecznie musisz oddac to co
      przypadkiem wlozylas do bagazu podrecznego...
      Poza tym oczywiscie w bagazu podrecznym nie mozesz miec niczego ostrego - jak
      noze, pilniczki itd i jakichs tam gazow i innych rzeczy niebezpiecznych,
      ktorych nie potrafie wymienic smile

kurcze ale sie rozpisalam smile
      milego lotu Fluffy smile
      • alexa195 Re: Bagaże... 01.05.07, 15:06
        Angelika, nie 200 ml a 100 smile w plynie to chyba nic nie dasz rady przewiezc w
        bagazu podrecznym. Chyba ze bedziesz przelewac do buteleczki po zmywaczu do
        paznokci... Ja mialam koncowke mleczka do demakijazu w 150 ml buteleczce i
        wyrzucili mi ja, bo za duza (lecialam w styczniu). Mnie sprawdzali tak tylko w
        Warszawie (mialam kilka lotow po kraju), obojetnie czy lecialam do innego
        miasta czy wracalam do Stambulu.
        • fluffy88 Re: Bagaże... 01.05.07, 15:40
          Czyli nawet 0,5l wody mineralnej odpada?... kurcze nieźle.. . Dobrze, ze
          zapytalam bo miałabym "miłe" niespodzianki... jeśli wiecie jeszcze o jakiś
          nowościach to proszę o info smile
          A Wam dziewczyny Dziękuje bardzosmile
          • alexa195 Re: Bagaże... 01.05.07, 16:11
            kochana, 0,5 litrowa "butla" nie ma szans na przejscie (choc zawsze moze sie
            zdarzyc, ze tak dokladnie cie nie skontroluja). Ale jesli chodzi o napoje, to w
            samolocie zawsze dostaniesz cos do picia (chyba ze bedziesz leciala tanimi
            lotami-tam juz placisz).
            • alexa195 Re: Bagaże... 01.05.07, 16:14
              aha, niebezpieczne narzedzie to takze peseta (ta do regulowania brwi)...
              • kiranna Re: Bagaże... 02.05.07, 00:41
                ...i nozyczki, pilniczek - niestety, wiele kobiet traci swoje przybory na
                lotnisku, gdy celnicy kaza je wyrzucic do kosza przed wejsciem do samolotu sad
                ciekawe co sie z tymi rzeczami dalej dzieje? podobnie z butelkami powyzej
                100ml, w tym balsamy, toniki, szampony, olejki, perfumy, itp.

na stronie tureckich linii mozna dokladniej sprawdzic ile wynosi limit kg i co
                wolno miec w bagazu podrecznym na lotach europejskich.
                • sarlo51 Re: Bagaże... 03.05.07, 22:07
                  Te male drobizgi to mozna wsadzic do walizki.Nic nie bedzie mozna obejsc sie
                  bez nich w podrozy.Ja bym najpierw wlozyla sobie rzecz drogie do torby
                  podrecznej jak aparat fotograficzny lub kamre.To czesto ginie ludziom we
                  walizkach.Pare naszych znajomych tak okradli na lotnisku,jedni w Kubie a drudzy
                  w Szwajcari.Wszystko mozna miec ale nigdy zdjec tych samych z wakacji.
                  Ludzie we walizki pakuja pieniadze,zloto,aparaty przerozne.Potem nazekaja ze
                  zginelo dla nich.
                  • yasemin1 Re: Uważajcie na kilogramy 04.05.07, 18:07
                    Ostatnio jak mój mąż wylatywał do Stambułu to ja przeżyłam horror z walizkami.
                    Jakaś wiedźma w odprawie zrobiła taką aferę,że walizka ma 38 kg. Nie pomogly
                    tłumaczenia i perswazje. Musieliśmy kupić drugą walizkę na lotnisku i
                    przepakować nadbagaż bo podobno teraz jedna walizka może mieć max 25 kg.
                    Wszystkie rzeczy wyjmowaliśmy przy wszystkich co za obciach. Oczywiście za
                    nadbagaż zapłaciliśmy. Co za koszmar tyle razy latałam do Turcji nawet miałam
                    50 kg i niebyło problemu a tu taki pasztet. Aha i jeszcze bagaż podręczny
                    ważyli co do sztuki nawet prezent w reklamówce. No kobieta chyba miała okres
                    albo ją facet rzucił. To były tureckie linie rejsowe.
                    Teraz jak będę miała jechać do męża to nie wiem jak się zapakuje aż mi się
                    odechciewa tego lotu.
    • hanna_tyl Re: Bagaże... 04.05.07, 20:31
      ja co prawda nie lecialam ale wyslalam do nich maila i dostalam nast odp.:

Dear Passenger,
      Free luggage allowance is 20 kg for Economy Class passengers and 30 kg for
      Business Class passengers. If your luggage exceeds these limits, 1kg:6 eur
      Furthermore, baggage exceeding 32 kg. will not be accepted in THY flights.
      If you would like to have a baggage other than a handbag with you in the cabin,
      you should purchase an extra seat for it. In this case, the weight of the extra
      baggage should not exceed 75 kg, and it must be in suitable size to fit in the
      seat. If you are a musician, please be assured that musical instruments are not
      subject to this restriction.
      Please note that you will not be allowed to carry:

Your cello will naturally be with you. The fee paid for a musical instrument
      will not effect your excess baggage limits.
      Due to new TSA regulations, no lighters are permitted in your checked baggage,
      your carry-on baggage or on your person
      mysle ze to sporo tlumaczysmile pozdrawiam!
      Hania
      • sommak Re: Bagaże... 05.05.07, 12:48
        Witam Was serdecznie,
        juz zostalo tutaj wiele powiedziane na temat nowych regul,ale dodam swoje trzy
        grosze.Poza waga bagazu okreslona w indywidualnych przepisach linii lotniczych
        (zwykle 20-25 kg-bagaz glowny,5-7 kg-bagaz podreczny),wazne jest aby glowny
        bagaz nie przekraczal wagi 30 kg.Wynika to nie tyle z obostrzen linii
        lotniczych,a z wprowadzenia nowych zasad BHP dla pracownikow lotniska,poprostu
        osoby zajmujace sie pakowaniem bagazu z tasmy na wozki a pozniej do samolotu
        nie moga zgodnie z tymi przepisami dzwigac wiecej niz 30 kg.Jezeli chodzi o
        nadbagaz zdecydowanie restrykcyjnie podchodza do tego linie rejsowe,w
        czarterach jak dotad zawsze udawalo mi sie przemycic przynajmniej z 8 kg wiecej
        (a ostatnio nawet 10)bez dodatkowej oplaty,podobnie z bagazem podrecznym-tutaj
        w czarterach szybciej zwroca uwage na jego rozmiar,ilosc niz wage.
        Przewoz plynow w bagazu podrecznym byl tutaj juz omawiany,z ciekawostek
        dodam,ze kupujac alkohol,perfumy czy nawet kremy,sa one przez kasjera pakowane
        w specjalna przezroczysta torbe,a dopiero do reklamowki-na tejze torbie
        widnieje napis,ze nie wolno jej otwierac az do czasu wyladowania w porcie
        docelowym.
        Pozdrawiam serdecznie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka