vaud 17.12.05, 07:59 Ja tu sie publicznie skarzylam, ze mi kwiatki dla dziecka nie doszly na urodzinki. Otoz doszly. Dwie sliczne orchidee z Hawajow. Wiara w Czlowieka mi wrocila. :-))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan.kran Re: Odszczekuje 18.12.05, 23:47 Opowiedz jakie te orchidee... kolory , fason. I czemu az za z Hawajow ? W sklepie na rogu nie bylo :) Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Odszczekuje 19.12.05, 00:31 W sklepie na rogu maja tylko phalenopsis. Czasem jakies dendrobium. Najczesciej rozowe. Mamy juz takich kilka. Na tych Hawajach maja taki wybor, ze oko mi wyszlo na wierzch. A ceny, nawet wlacznie z wysylka, lepsze niz na rogu. Zaraz znajde link. Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Odszczekuje 19.12.05, 00:38 to jest gl. stroniczka: www.alohaorchid.com/ a tu kwiatek nr 1: www.alohaorchid.com/detail.aspx?ID=150 Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Odszczekuje 19.12.05, 00:44 kwiatek nr 2: www.alohaorchid.com/detail.aspx?ID=447 Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Odszczekuje 19.12.05, 01:05 Rozumiem :))))) U nas na Polnocy tez wystepuje jeden model , gora dwa. To co pokazalas jest sliczne. K:) Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Odszczekuje jeszcze bardziej 19.12.05, 17:37 Wlasnie przyniesli choinke, te co to niby zaplacilim, a nie dostalim. Wyglada na to, ze sie jeszcze nada na ten rok. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 19.12.05, 17:41 Czesc, muchos grazjas za ksiazke. Strzal w dziesiatke to byl naprawde! Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 20.12.05, 23:41 Ta od Ciebie tez doszla i dzieki dzieki. Juz sobie poczytalam na wyrywki. Na razie o cudzyslowie. ( Nie zostawiajcie swojego "bagazu" bez opieki). Kwiczalam sobie wesolo przy podwieczorku. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 13:32 Tak, Zwiebelfisch jest Dziewiarz pierwszej nici. Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 16:14 Wiecej nam takich trzeba! Powiedz mi, ze Ty nie czytales tych Trzech panow jeszcze wcale w zadnym jezyku...Ale jesli jednak, to w jakim? Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 16:18 Nie no sziur ze czytalem w polisz. Nawet zaczytalem. I druga czesc o Niemczech tez. Tam gdzie straznik w parku zawraca z trawnika zuczka pokazujac mu napis ze deptanie trawy jest zabronione. I zawstydzony zuczek zawraca. Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 16:26 To wtedy ten zuczek poszedl za chalupke. Juz wszystko jasne! Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 16:31 No co ty, to w Niemczech bylo! W czasie kolacyjki fabrycznej Wajnachtowej opowiadano sobie bajki braci Grimm o zle Ameryce. I padlo tam o zakazie sikania przy drodze. Ze w jakiej Arizonie, gdzie widok jak na poczatku 30% filmow made in USA, znaczy pustynia, pusta droga, samochod szutk jeden, jakis Germanin stanal, wysiadl i jal urynowac. Nadlecial helikopter, zakolysal, zatrzepotal, ostry dziobek w piorka otarl, zrobil zdjecie, wyslal mandat. Lekko oprzytomnialem jak tego sluchalem i jalem protestowac ze jakas terenowa odmiana "urban legends". Zakrzyczeli mnie ze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 16:37 No nie "urban" legend, jak to na wsi bylo, przesz. Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 16:37 Nie jest to urban legend. Tak samo, jak na przeciwleglej szali, w miescie P nie sa urban legend widoczki korzystania przez panow z byle murka czy krzaczka w celach urynalnych. Niezaleznie od dzielnicy. W centrum, w 7., 16. i przy Luwrze tyz. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 16:38 Gdzies posrodku jest miejsce na pragmatyzm, co? Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 16:39 brezly napisał: > Gdzies posrodku jest miejsce na pragmatyzm, co? ----> Helikopter z urynalem, na zawolanie?.... Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 16:38 Znacza terytorium. Taki los samca, ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 16:39 Pani Waudko, z pytaniem pedze: jak i w co przesadzac orchidee (pani widziala, 2 siedza u mnie i w liscie coraz obficiej obrastaja) i jak przekonac do kwitnienia? Persfazjo? Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 16:41 1. przesadzac w mieszanke dla storczykow. Kora z czyms , albo wegiel drzewny z czyms. Co kto ma. 2.Jaka odmiana orchidei? Niektore kwitna raz na rok, to sie ich czesciej niczym nie zmusi. Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 16:45 Ciekawe, czy tu znajde taka mieszanke, czy tez jak zwykle, bede musiala wykonac wlasno, nieobtluczono reko:0 A, juz patrze: Cambria i Zygopethalum. Zjezdzam na dol po srubokret, nosz Bosch sobie srubki wymyslil, na srubokret gwiazdkowy z dziurko, calkiem swiatecznie. Zelazko bede naprawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 16:48 millefiori napisała: > Ciekawe, czy tu znajde taka mieszanke, czy tez jak zwykle, bede musiala wykonac > wlasno, nieobtluczono reko:0 > A, juz patrze: Cambria i Zygopethalum. -----> zygopetalum wytwarza boczne roslinki i to one zakwitaja. Mnie juz takie kwitnie drugi raz w ciagu 3 miesiecy. Reszte juz sprawdzam. > Zjezdzam na dol po srubokret, nosz Bosch sobie srubki wymyslil, na srubokret > gwiazdkowy z dziurko, calkiem swiatecznie. Zelazko bede naprawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 16:51 Oba naprodukowaly tych bocznych roslinek, ze az kipi. Kwitlo, i jedno, i drugie, do lipca. Nie zanosi sie, aby chcialo kwitnac teraz. Bujnie tylko sie pleni. Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 16:55 A, juz patrze: Cambria i Zygopethalum. > > -----> zygopetalum wytwarza boczne roslinki i to one zakwitaja. Mnie juz ta > kie > kwitnie drugi raz w ciagu 3 miesiecy. Reszte juz sprawdzam. ------> na wiosne te nowe pedy zygopetalum. U mnie jakby ciagle wiosna. Lubia chlodno i jasno, ale bez bezposredniego slonca. Cambrii na razie nie znalazlam, to jest nazwa, a nie odmiana. Nic tam wiecej nie ma na karteluszce? Szukam dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 16:57 Nic wiecej, tylko Cambria:( Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 16:59 Cambrai to hybryda 3 orchidei. www.flowers.org.uk/plants/plantfacts/vuylstekeara_orchid.htm www.euroorchid.com/load_en.htm? www.euroorchid.com/orchidee_info/cambria_en.htm Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 17:01 Z tego co zrozumialam, cambria kwitnie tez raz do roku ( w Skirolawkach - i tam wlasnie musicie z nia pojechac; ;-) ) Jaki miala kolor ta Twoja? (I to zygopetalum? - tygryskowe? ) Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 17:00 www.storczyki.org.pl/uprawa/FAQ/article_3.php dowiedzialam sie, ze tak naprawde, to nie ma takiej rosliny. Hybryda jakowas. Przerazila mnie instrukcja obslugi za to... Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 17:02 no wlasnie. Dziecko trzech rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 17:03 Dzieki, obczytalam sie. Wynika, ze musze przeniesc ja do pokoju goscinnego. Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Odszczekuje jeszcze bardziej 21.12.05, 17:04 Czy Ci tam aby storczy(k) miejsca? Odpowiedz Link Zgłoś