Dodaj do ulubionych

Higiena pracy w ciemni

03.03.03, 21:16
Witam!

Chciałbym rozpocząć wątek z zupełnie innej bajki.
Otóż od pewnego czasu zastanawiam się poważnie nad higieną pracy przy
robieniu gum. Wiadomo, że dwuchromian jest bardzo szkodliwy - ja na ulotce
będącej na opakowaniu przeczytałem, że produkt jest rakotwórczy. Niby nic,
ale jednak jest coś.
Zastanawiałem się też, czy np przy pracy nie ubierać gumowych rękawiczek,
których dotychczas nie używam.
Napiszcie jak rozwiązaliście ten problem, czy tak jak ja moczycie ręce w
wodzie i wywołujecie "nago" gumy, czy macie jakieś specjalne zabezpieczenia.
higiena wszak jest najważniejsza.
Pozdrawiam i liczę na zrozumienie.
Obserwuj wątek
    • ajon1 Re: Higiena pracy w ciemni 03.03.03, 22:13
      Serdecznie Witam kolejnego nowego Forumowicza.
      Temat jest dosyć ważny i często poruszany, szczególnie na zagranicznych
      stronach internetowych. Dwuchromian jako silny utleniacz jest substancją
      rakotwórczą podobnie jak np. saletry. Nie należy narażać się na wchłanianie
      dwuchromianu do organizmu. Wydaje się, że najgrożniejsze poza spożyciem może
      być wdychanie pyłu dwuchromianu lub oparów jego roztworów. Proponuję naczynia z
      roztworem "chromu" trzymać szczelnie zamknięte gdy ich nie używamy. Drugą
      sprawą jest kumulowanie się chromu (metalu) w organiźmie. Nie należy chyba
      przesadzać z możliwością istotnego wchłaniania chromu przez skórę, ale trzeba
      uważać z wszelkiego rodzaju uszkodzeniami skóry lub rankami. w takim wypadku
      należy bezwzględnie używać rękawiczek. Ja nie używam rękawiczek, przy gumowaniu
      staram sie często myć i wycierać ręce do sucha. Dobrze jest stosować jakieś
      kremy.
      Kolejną sprawą jest używanie roztworu formaliny do garbowania żelatyny w czasie
      tzw. przeklejania papieru. Zarówno roztwór formaliny jak i gazowy aldehyd
      mrówkowy są substancjami silnie drażniącymi i trującymi. Nieprawda że Rosjanie
      potrafią pić formalinę ! Formalinę należy używać przy bardzo dobrej wentylacji,
      a najlepiej na otwartej przestrzeni.
      Serdecznie pozdrawiam tradycyjnym Darz Chrom i życzę dużo zdrowia
      Romek
      • mosteczek2 Re: Higiena pracy w ciemni 04.03.03, 00:07
        BHP
        1. przy sporządzaniu roztworów dwuchromianu posługiwac si.e raczej większymi
        kryształami. Powód jest prosty. Jest to sypka substancja, bardzo zdradliwa, bo
        lotna jak cholera.
        2. Nie schylać się bardzo nad wagą, odmierzać substancję w poza miejscem
        zamieszkania, w dobrze wentylowanym miejscu.
        2. Można oczywiście używać rękawiczek, ale mam do nich taki stosunek jak, no,
        tego, nieważne. Pożyteczne, życie i zdrowie ratują, ale nie ten kontakt. ja
        funduję sobie inne rękawiczki: jednorazowe, dobrze przylegające do skóry,
        cieniutkie, czyli "ful kontakt" zapewniony. To jest elastyczny opatrunek w
        sprayu. Co prawda po 2 dniach mamy ręcę jak w szczytowej chwili ataku
        łuszczycy, ale to są po prostu "blizny bohatera".
        3. W zasadzie po każdym kontakcie z dwuchriomianem, a więc i roztworem w
        kuwecie przepłukać ręce
        4. Po pracy: wymyć ręce aż poza łokcie, przynajmniej 3 razy namydlić, dobre
        jest nawilżające mydło glicerynowe. To ważne, a szczególnie zimą. Skóra jet
        wóczas bardzo podrażniona i narażona na uszkodzenia. Zresztą po kilku latach
        pracy w tej technice skóra i tak jet nieco zniszczona, al cóż, na cóś trzeba
        umrzeć.
        5. ważne: KRÓTKIE PAZNOKCIE! Strzyc pazury, bo żółkną, czyli kumuluje się w
        nich dwuchromian. Niezdrowo!
        Tyle ewangelii na dziesiaj.
    • gumista Re: Higiena pracy w ciemni 04.03.03, 14:15
      Dzieki za wszelkie informacje - kak widac BHP przy robieniu gum jest
      niezmiernie ważne. Dotychczas robiąc gumy nie zwracałem wcale na te problemy
      uwagi - teraz to się diametralnie zmieni. Zakupiłem juz gumowe rękawiczki
      (lepsze rydz niż nic), odważanie dwuchromianu będę wykonywał w piwnicy,
      ograniczę zdecydowanie kontakt z tym świństwem, dokładnie i często będę mył
      dłonie i całe ręce.
      Mam jeszcze jedno pytanie - wiadomo, że młody gumista ma pełno prac źle
      zrobionych np. z nie wypłukanym dwuchromianem - czy wówczas z tych prac ten
      dwuchromian też się utlenia, czy ten proces jest już zakończony i można
      spokojnie trzymać papiery-gumy bez żadnej obawy, że to świnstwo wdycham ja i
      domownicy?
      Licze na zrozumienie. pozdrawiam
      maciej
      • mosteczek2 Re: Higiena pracy w ciemni 04.03.03, 16:39
        Można można. Ale płukać trzeba starannie, bo za kilkanaście lat papier dyabli wezno.
        • gumista Re: Higiena pracy w ciemni 04.03.03, 17:54
          Hej witajcie znajomy który handluje chemią na skalę hurtową przysłał mi
          KARTĘ BEZPIECZEŃSTWA DWUCHROMIANU POTASU oto ona:

Zagrożenia zdrowia:

Substancja rakotwórcza kat. II., może powodować raka w następstwie narażenia
          drogą oddechową. Substancja mutagenna kat. II, może powodować dziedziczne wady
          genetyczne. Produkt bardzo toksyczny, działa bardzo toksycznie przez drogi
          oddechowe, substancja toksyczna, działa toksycznie po połknięciu. Substancja
          szkodliwa, działa szkodliwie w kontaktcie ze skórą. Substancja drażniąca, działa
          drażniaco na drogi oddechowe i skórę. Ryzyko poważnego uszkodzenia oczu. Może
          powodować uczulenie w kontakcie ze skórą.

Zagrożenie środowiska:
          Substancja niebezpieczna dla środowiska, działa bardzo toksycznie na organizmy
          wodne, może wywołać długo utrzymujące się niekorzystne zmiany w środowisku.

Wdychanie:
          W razie narażenia na wdychanie pyłu produktu usunąć poszkodowanego z miejsca
          narażenia. Natychmiast wezwać pomoc medyczną.

Kontakt ze skórą:
          W razie kontaktu ze skórą zmyć dokładnie wodą, a następnie przemyć 5 %
          roztworem podsiarczunu sodu, skorzystać z pomocy lekarskiej.

Kontakt z oczami:
          W razie dostania się do oczu natychmiast płukać dużą ilością wody, skorzystać z
          pomocy lekarskiej.
          Uwaga: objawy urazu oczu mogą wystąpić nawet po kilku dniach.

Spożycie:
          W razie połknię cia podać do wypicia mleko lub białko jaj kurzych, sprowokować
          wymioty. Natychmiast wezwać lekarza.
          Płukanie żołądka można wykonać tylko w przypadku, gdy od momentu połkniecia nie
          minęło więcej niż 30-40 minut.

Środki gaśnicze:
          Pożary w obecności produktu gasić środkami odpowiednimi dla palących się
          materiałów.

Środki ochrony osobistej:
          -rę kawice ochronne
          -gogle ochronne
          -maska przeciwpyłowa

Postę powanie przy wycieku lub wysypie substancji:
          Szczególne niebezpieczeństwa:
          Produkt niepalny, ale w zetknięciu z substancjami palnymi może powodować ich
          samozapalenie lub wybuch.

KARTA CHARAKTERYSTYKI
          (podstawa: Rozporządzenie MZ Dz. U. Nr 140, poz 1171 z dnia 3 września 2002)
    • photoart1 Re: Higiena pracy w ciemni 05.03.03, 08:55
      Wiedziałem, że skoro jest Was tak mało to coś się za tym kryje? Część z was
      gumistów już pewnie walczy o zdrowie i życie! Nieszczęsne to musi być hobby.
      • gumista Re: Higiena pracy w ciemni 05.03.03, 09:09
        photoart1 napisał:

> Wiedziałem, że skoro jest Was tak mało to coś się za tym kryje? Część z was
        > gumistów już pewnie walczy o zdrowie i życie! Nieszczęsne to musi być hobby.
        LUZIK - JAK PAN PRZECZYTAŁ POTRAFIMY SIE ZABEZPIECZYĆ!!
      • mosteczek2 Re: Higiena pracy w ciemni 05.03.03, 10:51
        Oj ciężkie, ciężkie. Z tego choćby powodu nie namawiam do wejścia w ten
        straszny krąg.
    • auto-da-fe Re: Higiena pracy w ciemni 27.03.03, 08:06
      Mam tydzień przerwy w pracy i skóra z rąk nie przestała mi schodzić.
      LUDZIE UŻYWAJCIE RĘKAWICZEK!!!
      • mosteczek2 Re: Higiena pracy w ciemni 27.03.03, 09:55
        Ajaj, fatalnie. To mozna panu tylko współczuć. Znakiem tego - łapska Pan dostał
        od Bozi delikatne! proszę naprawdę uważać, związki chromu to są silne
        trucizny!!! Ja taki wrażliwy nie jestem, ale na rękach mam stwardniałą skórę
        robotnika rolnego. Też od gum.
        Serdeczności
    • gumista Re: Higiena pracy w ciemni 27.03.03, 11:29
      A nie mówiłem - rękawiczki, rękawiczki i jeszcze raz rękawiczki - ja tez się o
      tym przekonałem!!! To jest niewygdne - wręcz uciążliwe, jednak higienę stawiam
      ponad wszystko. Dwuchromiany jak pisał mosteczek to trucizna i nalezy unikać
      wszelkiego kontaktu ze skórą, a jeśli już to myś bardzo często dokładnie ręce.
      Z tym swiństwem nie ma żartów!!! No chyba, że chcecie mnieć ręce jakie opisywał
      mosteczek - wasz wybór.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka