Dodaj do ulubionych

Stare gry komputerowe

• drzezi Stare gry komputerowe 21.09.06, 22:18
      Osobiście bardzo tesknię za Heroes'ami II. Niezła gierka byla....
    • Gość: specrtum Stare gry komputerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 22:27
      czarny poniedziałek i sabotaz, na zx spectrum, gdzie to teraz znaleźć :P
    • Gość: :):):) Re: Stare gry komputerowe IP: *.centertel.pl 22.09.06, 08:37
      Ech koledzy koleżanki...jak teraz sobie to wszystko povczytałem to
      serio...wzruszyłem się :)
      Tyle chwil spędzonych przy komputerach...Atari, potem z turbo, C-64, Amiga 500,
      PC 333, teraz 1,8
      A gry? Tak od początku:
      Bruce Lee
      Montezuma
      I pierwsza symulacja, gdzie dwie osoby mogły grać na jednym TV. Ja u góry kuzyn
      na dole...jak ona się nazywała
      Lotus, I II III
      Dune 2 kiedyś dostalem furii...grałem Harkonenami przed ostatni misja, nie
      robiłem sevu a matka mi zasilacz odłaczyła bo odkurzacz :)
      Defender of the crown
      I wielewiele wiele innych...kiedyś około 12 osób z podwórka do mnie przychodziło
      na gry...
      Ale jednak najbardziej w pamięci pozostała WIng Commander - wspaniałą fabuła
      Oraz nieśmiertelny Frontier...pierwsza tak bardzo rozbudowana gra...:)
      Moja Cobra MK III wymiatała... :]

A i byłbym zapomniał ... Hero oczywiście...ile się czasu namęczyłem na
      podładanie tych bomb...
      I nitk mi dzisiaj nie udowodni, ze jakaś gra wyprodukowana po 2000 roku będzie
      też tyle trwać w pamięci ile tamte gry...tamte chwile :)

Pozdro wszystkim...echhhh to były czasy :)
    • Gość: sunset Re: Stare gry komputerowe IP: *.chello.pl 22.09.06, 10:07
      Montezuma Revenge
      Universal Hero
      Spy vs Spy
      River Raid
      Robbo
      Zybex
      Karateka
      World Karate Championship
      Boulder Dash
      Ninja
      Bruce Lee
      Road Race
      Sensible Soccer
      Mad Max

Później:
      Civilization
      Prince Of Persia
      Another World
      NBA Jam
      Test Drive

i inne, tylko tytułów nie pamiętam ;-)
    • Gość: Ola Stare gry komputerowe IP: *.aster.pl 22.09.06, 10:26
      Prawie się popłakałam z tęsknoty:'(
    • lekarzzewsi Czy leci z nami prawnik ?? 22.09.06, 10:36
      Ja uwielbiam gry Amigowe (wraca klimat akademika...) Np. North&South,
      MagicSerpent, StormSwiv, SilkWorm... Pięknie chodzą na emulatorze WinUAE...
      Ale czy to legalne? Wszystko fajnie, ale czy "sciąganie" rom-ów z grami jest
      zgodne z prawem? Bo chyba nie chodzi Wam o gry w wersje demo ;) Jak długo
      obowiązuja prawa autorskie? Takam np. przeróbga Dooma PrBoom jest świetna, ale
      trzeba mieć oryginalnego Domma...Czy leci z nami prawnik ??
      • Gość: dc99 Re: Czy leci z nami prawnik ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 12:35
        > Wszystko fajnie, ale czy "sciąganie" rom-ów z grami jest zgodne z prawem?

Tak samo niezgodne i tak samo bezkarne jak ściąganie mp3.

> Takam np. przeróbga Dooma PrBoom jest świetna, ale trzeba mieć oryginalnego
        Domma.

Doom od 1999 jest na licencji GPL - można (legalnie) ściągać do woli.
      • Gość: player Ale ty masz facet problemy! IP: 217.97.193.* 22.09.06, 23:43
        Ty jesteś chyba typem, który jakby znalazł na ulicy plik banknotów to zamiast
        się cieszyć szukał właściciela. Gry tak stare o jakich tu jest mowa mają obecnie
        wartość rynkową ZERO nawet jeśli teoretycznie prawa autorskie obowiązują. Nikt
        za takie archaiczne gry dziś centa nie zapłaci i ich twórcy o tym wiedzą dlatego
        ich nie wystawiają na sprzedaż a zresztą te gry już swoje zarobiły wiele lat
        temu więc śmiało można za darmo grać.
    • Gość: dc99 Gra wszechczasów - MoO I IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 13:30
      Blue Max, Aztec Challenge, North & South, Strike Fleet, Bruce Lee na 2 joye, F19

I gra wszechczasów: Master of Orion (pierwsza część). Jedyna chyba gra
      strategiczna w której liczebność floty ograniczała jedynie ekonomia (koszty
      budowy i utrzymania) a nie jakieś sztuczne "możesz mieć dwadzieścia pancerników
      a dwudziestego pierwszego już nie, bo nie" i w której przewaga liczebna 1000:1
      nie gwarantowała zwycięstwa. Do dziś łezka się w oku kręci na wspomnienie jak to
      3 przestarzałe stateczki nie dopuściły mocarnej floty wroga do zbombardowania
      planety (repulsor beam), jak uciekało się po całej planszy w nadziei że wrogim
      rakietom skończy się zasięg, jak kilkaset małych myśliwców rozwalało prawdziwego
      behemota (bo miał death ray, ale sztuk ... dwie), czy jak atakiem prewencyjnym
      masakrowało się skoncentrowaną flotę wroga w jej własnej bazie przy pomocy kilku
      samobójców (sub space teleporter + black hole generator).

Ech gdzie te czasy gdy w strategiach liczył się spryt i pomysł taktyczny a nie
      jazda po trupach i "walec pancerny marszałka Żukowa".
    • adamwood Re: Stare gry komputerowe 28.01.26, 15:42
      Nostalgiczna podróż do starych gier komputerowych to coś wspaniałego – przypomina nam, jak fundamentalne mechanizmy rozgrywki i proste historie potrafiły wciągnąć na długie godziny. To fascynujące, jak te klasyki kształtowały nasze postrzeganie rozrywki cyfrowej. Dziś, podobnie jak wtedy, wygoda i dostępność są kluczowe, a wiele doświadczeń przeniosło się na urządzenia mobilne. Właśnie w tym kontekście, dla miłośników gry w dowolnym miejscu, praktycznym rozwiązaniem może być 888starz aplikacja ios która oferuje bogatą paletę gier i zakładów w formie dopasowanej do smartfona. Podobnie jak wracamy do starych gier dla przyjemności i prostoty, tak odpowiedzialne korzystanie z nowoczesnych aplikacji hazardowych powinno opierać się na rozsądku i traktowaniu ich jako formy rozrywki, a nie sposobu na życie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka