juliettamasina 31.12.06, 19:06 upiekłam cytrynowe ciasto, jest jeszcze trochę sernika, więc zapraszam :) herbaty czarne, czerwone, zielone, tylko białej nie mamy i mięta dla cierpiących :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
all2 Re: cytrynowe ciasto dla Aanda 31.12.06, 19:08 O! JM, odbierz paczkę, bo listonosz nie może się dostać do domu :) Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: cytrynowe ciasto dla Aanda 31.12.06, 19:10 A jak już odbierzesz, to listonosz lubi sernik i czarną :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: cytrynowe ciasto dla Aanda 03.01.07, 08:21 No i jak było? Opowiedz nam jak smakowało... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: cytrynowe ciasto dla Aanda 04.01.07, 15:12 JM, chcesz przepis na kruche ciasteczka? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: cytrynowe ciasto dla Aanda 04.01.07, 15:24 Co Wy chcecie, żeby Aand niedługo jak Ziemkiewicz wyglądał? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
juliettamasina Re: cytrynowe ciasto dla Aanda 04.01.07, 15:43 chcę! :) największy kłopot mam z ciasteczkami owsianymi, w wysokiej temperaturze w piekarniku wypływa z nich to mleko z tłuszczem i zostają na górze bezkształtne wióry, nie da się ic odlepić od blachy, bardzo nieapetyczne ( ale pyszne). Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: cytrynowe ciasto dla Aanda 04.01.07, 16:24 jak ziemkiewicz.... :)? juliettamasina napisała: (..) > bardzo nieapetyczne ( ale pyszne). Odpowiedz Link Zgłoś
juliettamasina Re: cytrynowe ciasto dla Aanda 04.01.07, 16:53 mnie Ziemkiewicz nie smakuje, może za stara jestem na te błyskotki. Szukając treści w tym smaku, zawsze się krzywię. Zakalec Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: cytrynowe ciasto dla Aanda 04.01.07, 17:01 mam nadzieje, ze kiedy szukasz smaku w tresci , zawsze sie usmiechasz...;)? juliettamasina napisała: (..) > Szukając treści w tym smaku, zawsze się krzywię.(...) Odpowiedz Link Zgłoś
juliettamasina Re: cytrynowe ciasto dla Aanda 04.01.07, 17:22 we współczesnej cukierni trudno jest trafić na treść, więcej posypek, galaretek, bitej śmietany albo piany Odpowiedz Link Zgłoś
awee zrób bez mleka 05.01.07, 12:35 juliettamasina: > największy kłopot mam z ciasteczkami owsianymi, w wysokiej temperaturze w > piekarniku wypływa z nich to mleko z tłuszczem i zostają na górze > bezkształtne wióry, nie da się ich odlepić od blachy, bardzo nieapetyczne >( ale pyszne). bo jeśli coś wypływa znaczy niepotrzebne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: zrób bez mleka 05.01.07, 19:53 Tu jest fajny przepis. www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1940 Odpowiedz Link Zgłoś
juliettamasina Re: zrób bez mleka 11.01.07, 10:01 dziękuję, dziś chyba spróbuję. Habi, czy masz przepis na takie zwykłe ciastka? paczka wreszcie doszła, a w niej foremki na świąteczne ciastka. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: zrób bez mleka 12.01.07, 10:16 Mam, sprawdziłam, wychodzą pyszne. Zamieszczę wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Ciasteczka kruche 12.01.07, 22:48 Składniki: 2 i pół szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 200 g masła 1 szklanka cukru 1 duże jajko 1 laska wanilii Mieszamy w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu przez 3 minuty ubijamy mikserem masło i cukier i łączymy z sypkimi składnikami. Dodajemy jajko i startą na tarce wanilię. Zagniatamy. Z ciasta formujemy wałek o średnicy 5 cm lub rozwałkowujemy je na placek o grubości 5 mm (placka nie zwijaj, kruszy się przy rozwijaniu i trzeba zlepiac). Uformowane ciasto owijamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Udajemy się do swoich zajęć. Po 4 godzinach rozwijamy ciasto z folii i wykrawamy z placka ciasteczka foremkami albo z wałka kroimy pięciomilimetrowe krążki. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200 stopni (piekarnik musi być nagrzany). Ja w piekarniku układałam ciasteczka na folii aluminiowej, ale może być też pergamin do pieczenia. Po upieczeniu ciastka są miękkie. Trzeba chwilę poczekać przed zdejmowaniem bo łatwo się łamią. Później robią się kruche i można je bezpiecznie przekładać na talerz. Można lukrować, dekorować roztopioną czekoladą albo posypać cukrem pudrem. Bez niczego też są smaczne. Mają jedną wadę. jest ich zawsze za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
juliettamasina Re: Ciasteczka kruche 13.01.07, 00:37 o dzięki Habi, może się uda zapomnieć o nieszczęściach świata, moja siostra zawsze takie piekła Odpowiedz Link Zgłoś
juliettamasina Re: zrób bez mleka 12.01.07, 14:16 z herbatą na sucho, to takie specjalne teatimowe ciasteczka, to Rals powinien piec :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: zrób bez mleka 12.01.07, 15:02 juliettamasina napisała: > z herbatą na sucho, to takie specjalne teatimowe ciasteczka, > to Rals powinien piec :)) > Rals piec ma. Ale gazowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: zrób bez mleka 15.01.07, 09:36 Ogród ma na razie brzozowo-dębowo-lipowo-osikowo-klonowy. Ale docelowo na pewno będzie też trochę pigwy :) Odpowiedz Link Zgłoś
juliettamasina Re: Dziś piernik! 12.01.07, 14:14 jak tradycja każe, był to piernik urodzinowy, nie codzień święto :) Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Dziś piernik! 12.01.07, 22:33 No tak. Od pewnego wieku to w urodziny tylko piernik :))) Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: cytrynowe ciasto dla Aanda 23.01.07, 10:27 Co by tu upiec na przyjazd Dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: cytrynowe ciasto dla Aanda 23.01.07, 10:48 No to już chyba Mama wie najlepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: cytrynowe ciasto dla Aanda 23.01.07, 11:15 No chyba nie w oczekiwaniu, że znamy lepiej smak pociechy... Ja bym tam chciał karpatkę, bo uwielbiam. Ale nie każdy musi lubić. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: cytrynowe ciasto dla Aanda 23.01.07, 11:21 I to jest bardzo dobry pomysł! Albo napoleonkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: cytrynowe ciasto dla Aanda 23.01.07, 11:35 Też lubię. Widzę, że mamy z Jurkiem podobne gusta :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: cytrynowe ciasto dla Aanda 23.01.07, 11:58 O! o! o! się dopiero tłuścioch odezwał... Odpowiedz Link Zgłoś