chatka_ 28.06.03, 15:10 Wlasciwie to nie wiem jeszcze co z nich zrobic, nie mam przepisu. Ktos wspominal o poziomkach takich do herbatki. Pospieszcie z przepisem zanim zrobi sie konfitura! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anka1 Re: Poziomki smażę 28.06.03, 15:37 Chatka najlepiej je zamroz. wszystkie przetwory z poziomek ( oprocz soku ) wychodza straszliwie gorzkie. przynajmniej u nas tak bylo :) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Poziomki smażę 28.06.03, 15:43 Bedzie konfitura, posmazylam troche, teraz odstawiam z ognia, jak ostygna znowu je podgotuje i to juz chyba bedzie wszystko! Aha i sloika po musztardzie czy koncentracie musze poszukac, bo nic wiecej z tego nie wyjdzie. Malenstwo ale mam nadzieje ze slodkie i pelne aromatu, specjalnie zrywalismy je popoludniem by jak najwiecej slonca mialy w sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Poziomki smażę 28.06.03, 15:47 Ania za pozno, nie mialam pojecia, jadlam niedawno jeszcze z zeszlorocznych zapasow i nie byly gorzkie!W herbatce mam nadzieje ze nie bedzie czuc! Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Poziomki smażę 28.06.03, 15:55 oby ! to milego smazenia. ja znikam . pa ! Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Poziomki smażę 28.06.03, 22:22 A ja tam wolę świeże poziomki od przysmażanych... I pantenol do tego nie potrzebny, a przy smażeniu różnie bywa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Poziomki smażę 28.06.03, 23:50 Panthenol to sie przydaje nie do smażenia a po smażeniu...podczas zbierania poziomek! :) Odpowiedz Link Zgłoś
nxa Re: Poziomki smażę 29.06.03, 02:11 Jak jeszcze nazbierasz to wersja dla dzieci: Zupa poziomkowa na mleku Składniki: Poziomki, cukier, mleko, kwaśna śmietana. Przygotowanie: Poziomki przebrać, usuwając nadpsute owoce, umyć pod strumieniem bieżącej wody, pozostawić na sicie do odsączenia. Gdy będą suche, przełożyć do wazy przesypując cukrem i zalać mlekiem. Śmietanę ubić z cukrem na krem, włożyć do wazy, wymieszać i natychmiast podawać. W taki sam sposób można przyrządzić zupę malinową lub truskawkową, uważając, aby nie rozgnieść owoców. I wersja dla starszaków: Likier z poziomek 75 dag dojrzałych poziomek, 3/4 l spirytusu (95%), 50 dag cukru Poziomki przebrać, umyć, osączyć i usunąć szypułki. Przełożyć do szklanego naczynia i zalać spirytusem. Naczynie szczelnie zakorkować i odstawić na tydzień, wstrząsając codziennie. Po tym czasie zlać płyn znad poziomek do innego naczynia przez lejek z watą. Poziomki lekko rozgnieść, zasypać cukrem i wymieszać. Naczynie zakorkować i zostawić w ciepłym pomieszczeniu, aż do rozpuszczenia się cukru (2 - 3 tygodnie). Co kilka dni wstrząsać naczyniem, w celu lepszego wymieszania zawartości. Powstały syrop zlać znad poziomek przez lejek z watą do naczynia z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym. Pozostałe poziomki zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać przez wstrząsanie, zlać płyn przez lejek z watą do ekstraktu i syropu. Wymywanie powtórzyć jeszcze raz, zużywając znów 1/2 szklanki wody. Połączone płyny pozostawić na 2-3 tygodnie do sklarowania, po czym zlać likier znad powstałego osadu do butelek. I tak najlepsze są prosto z krzaczka :) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Poziomki smażę 29.06.03, 10:52 Ciagle nie moge sie przekonac do połączenia mleko + surowe owoce. Kefir smietna tak, ale mleko, nawet jesli przegotowane, to...tym bardziej apetyt mi odbiera:( Masz racje poziomki jak rowniez truskawki najlepsze sa prosto z krzaczka, jak sie je zbiera blizej wieczora to az pekaja od soku i aromatu! Wystarczy jednak ze zerwane poleżą do nastepnego dnia i ta witalnosc w nich gasnie :( Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Poziomki smażę 29.06.03, 14:13 A co to jest Panthenol (???) bo chyba nie chodzi o Panteon rzymski, ktory sie spalil, wiec moze jakiz zwiazek ze smazeniem....??? Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: Poziomki smażę 29.06.03, 14:17 ormond napisał: > A co to jest Panthenol (???) bo chyba nie chodzi o Panteon rzymski, ktory sie > spalil, wiec moze jakiz zwiazek ze smazeniem....??? taki srodek w aerozolu na poparzenia, wyglada jak biala piana Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Poziomki smażę 15.03.04, 17:01 Szukałem w sklepach Pu-Erha poziomkowego. Różne spotykałem: karmelowy, moccate, cytrynowy, pomarańczowy, żurawionowy, ale poziomkowych nie mają... Odpowiedz Link Zgłoś
poziomk Re: Poziomki smaz˙e˛ 03.03.05, 14:31 nie trzeba szukac poziomK jest na forum ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Poziomki smażę 12.10.04, 09:19 Jeszcze jeden owocowy wątek tu był... :) Odpowiedz Link Zgłoś