saunne 29.06.03, 23:20 Zorientowałam się, że w ciągu minionego roku rozpoczełam czytanie co najmniej 10 książek. Najwyższy czas je skończyć. Na pierwszy ogień idzie "Dzwon" Iris Murdoch. pozdrawiam. ps. czy forum może być formą ekshibicjonizmu? ;P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chatka_ Re: Czytacie? Czytamy! ;) 29.06.03, 23:53 Pare nieważkich ksiazek, pisanych dla pieniedzy przerzucialam na dzialce, teraz szukam czegos na miare Tolstoja. Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Czytacie? Czytamy! ;) 30.06.03, 22:03 ormond napisał: > Moze... JEST!!! > > > Może. :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
pisces1 Re: Czytacie? Czytamy! ;) 30.06.03, 06:32 Znalazlam w polskiej ksiegarni ksiazke mojego dziecinstwa/wczesnej mlodosci Pan Samochodziki i Templariusze,coz moze to lektura niezbyt ambitna ale przeczytanie jej poprawilo mi nastroj:) ps. moze:) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czytacie? Czytamy! ;) 30.06.03, 14:44 Hehe - a ja czytam piątą część Harrego Pottera. Stary koń a pobiegł kupić książkę dla dzieci w pierwszym dniu sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
wolny_wilk Do Chatki. 30.06.03, 11:17 Książki z duszą, nie pisane dla pieniędzy to, moim zdaniem, cykl "Mroczna Wierza" Stephen'a Kinga (7 tomów, z czego w Polsce ukazały się dopiero 3). Szczerze i gorąco polecam. Może odstraszy cię fakt, iż są one uznawane za science - fiction, ale nie zrażaj się tym, gdyż jak na ten gatunek książki te są bardzo nietypowe. Zresztą polecam je wszystkim członkom naszego forumowego ka-tet (kto nie wie, co ka-tet oznacza, niech zajrzy do "Mrocznej Wierzy"). Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Do Chatki. 30.06.03, 11:22 wolny_wilk napisał: > Książki z duszą, nie pisane dla pieniędzy to, moim zdaniem, cykl "Mroczna > Wierza" Stephen'a Kinga (7 tomów, z czego w Polsce ukazały się dopiero 3). > Szczerze i gorąco polecam. Może odstraszy cię fakt, iż są one uznawane za > science - fiction, ale nie zrażaj się tym, gdyż jak na ten gatunek książki te > są bardzo nietypowe. Zresztą polecam je wszystkim członkom naszego forumowego > ka-tet (kto nie wie, co ka-tet oznacza, niech zajrzy do "Mrocznej Wierzy"). hmmm, wydawalo mi sie ze czytalem "Mroczna Wieze". Ale tez mi sie podobalo... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Do Chatki. 30.06.03, 14:45 aand napisał: > > hmmm, wydawalo mi sie ze czytalem "Mroczna Wieze". Ale tez mi sie podobalo... Nie wierzysz, że czytałeś Mroczną Wierzę? ;) A co to jest to ka-coś tam? Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: 30.06.03, 16:13 Ostatnio czytałem Walbanka Świat hellenistyczny rewelacyjny syntetyczny wykład o hellenizmie, Watsona Aurelian and its time, Saundersa biografie Aureliana, Dawkinsa Rozszerzony fenotyp, Apokryfy Nowego Testamentu T.1 cz1-2 (ewangelie apokryficzne), Birley`a Hadrian, Kelly`ego Hieronim, Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
wolny_wilk Re: Do Chatki. 30.06.03, 17:42 ralston napisał: > Nie wierzysz, że czytałeś Mroczną Wierzę? ;) A co to jest to ka-coś tam? Jak już pisałem, zajrzyj do "Mrocznej Wierzy" (a konkretnie tom trzeci - "Ziemie Jałowe") to się dowiesz. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ashanti5 Re: Do Chatki. 30.06.03, 17:48 Ostatnia książkę (Białe zęby) czytałam kilka miesięcy, bo już zupełnie nie mam czasu na takie przyjemności. Polecam na wakacje "Podróże Teo". Lubię tez czytać książki popularno-naukowe (alex mnie może za to nieco zjechać), z których można co nieco się nauczyć. mam trochę wypaczone pod tym względem podejście do książek. przyłapuję sie na tym, że nie czytam ich dla samej przymności czytania, ale dla wiedzy, jaka mogę z nich wynieść. oczywiście nie znaczy to, że nie lubię czytać i robię to z jakiejś konieczności. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Do Ashante 01.07.03, 13:15 ashanti5 napisała: > Lubię tez czytać książki popularno-naukowe (alex mnie może za to nieco > zjechać), z których można co nieco się nauczyć. mam trochę wypaczone pod tym > względem podejście do książek. przyłapuję sie na tym, że nie czytam ich dla > samej przymności czytania, ale dla wiedzy, jaka mogę z nich wynieść. oczywiście nie znaczy to, że nie lubię czytać i robię to z jakiejś konieczności. Alex: Dlaczego zjechać. Ciekawość świata jest jedną z cech, które człowiek powinien posiadać. Ksiązki popularnonaukowe są od tego aby je czytać. Z nich można się dowiedzieć jak włąściwie z tym swiatem jest. Polecam serię Prósszyńskiego na ścieżkach nauki. Mają często dobrych autorów, publikują książki istotne (jak Samolubny gen Dawkinsa). Nic tylko czytać. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ashanti5 Re: Do Ashante 01.07.03, 18:09 Być może źle zapamietałam albo zrozumiałam jeden z Twoich wypowiedzi, w których pisałeś, że literatura popularnonaukowa pomaga w szerzeniu pseudonauki. Nie wydaje mi się, aby interesował nas podobna litereatura, bo Ty raczej chylisz się ku naukom ścisłym (astronomia?), a ja wolę antropologię kulturową. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Do Ashante 01.07.03, 21:10 ja jestem historykiem wiec antropologia nalezy do moich zainteresowań. Co rozumiesz przez antropologię (kogo?)? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ashanti5 Re: Do Ashante 02.07.03, 09:43 Antropologię kulturową Ameryki Łacińskiej i Karaibów, zwłaszcza religie afrochrześcijańskie, problemy toższamości narodowej i stosunków rasowych. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Do Ashante 02.07.03, 15:11 O.K. mniej więcej ła[pie. Choc wolałem raczej zapoznać się z autorami. Z polski to bedzie pewnie Wierciński (on dawno już nic nie czyta), czy K.Piasecki.... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ashanti5 Re: Do Ashante 02.07.03, 18:12 Moją kultową książką jest: "Taniec nieba i ziemi. Bogowie haitańskiego wudu", autorka Maya Deren. Druga świetna książka to "Samba z bogami" Kolankiewicza. Moim "guru" jest dr Lisocka specjalistka od kubańskiej santerii. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Do Ashante 02.07.03, 18:15 To rzeczywiście trochę nie moje rejony. Ja zajmuje się basenem morza śródziemnego, więc lektury to raczej Vidal-Naquet czy Eliade Vernant.. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ashanti5 Re: Do Ashante 02.07.03, 18:34 basenem morza śródziemnego (szczególnie andaluzja)interesuje mnie również, ale trochę w innym kontekście :) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Do Chatki. 30.06.03, 23:44 wolny_wilk napisał: > ralston napisał: > > > Nie wierzysz, że czytałeś Mroczną Wierzę? ;) A co to jest to ka-coś tam? > > Jak już pisałem, zajrzyj do "Mrocznej Wierzy" (a konkretnie tom trzeci - > "Ziemie Jałowe") to się dowiesz. :) A czy Ralston nie powinienen najpierw zajrzec do tomów jeden i dwa, jesli kazda z czesci jest kontynuajca wczesniejszej. A jeszcze lepiej zeby dotarl do samego źródła, tytul chyba nieprzypadkowo wskazuje na dzieło T.S Eliota! Wtedy dopiero, jest szansa ze do przyszlych wakacji, mógłby siegnac po 3 czesc :) Odpowiedz Link Zgłoś
wolny_wilk Re: Do Chatki. 01.07.03, 18:41 chatka_ napisała: > A jeszcze lepiej zeby dotarl do > samego źródła, tytul chyba nieprzypadkowo wskazuje na dzieło T.S Eliota! Nie do końca trafiłaś z tym źródłem, choć to faktycznie nie przypadek. A jak jeszcze podasz tytuł poematu Roberta Browninga, który był inspiracją całego cyklu, to masz u mnie filiżankę herbaty! Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Do Chatki. 01.07.03, 22:47 wolny_wilk napisał: > chatka_ napisała: > > > A jeszcze lepiej zeby dotarl do > > samego źródła, tytul chyba nieprzypadkowo wskazuje na dzieło T.S Eliota! > > Nie do końca trafiłaś z tym źródłem, choć to faktycznie nie przypadek. A jak > jeszcze podasz tytuł poematu Roberta Browninga, który był inspiracją całego > cyklu, to masz u mnie filiżankę herbaty! A nie caly imbryczek ? Zdaje sie ze w "Herbatch Swiata" podaje herbatke w indywidualnych imbryczkach :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wolny_wilk Re: Do Chatki. 02.07.03, 15:00 chatka_ napisała: > A nie caly imbryczek ? Zdaje sie ze w "Herbatch Swiata" podaje herbatke w > indywidualnych imbryczkach :))) Kubek w tę, kubek w tamtą, co za różnica? :)) Co nie zmienia faktu, że jeszcze nic nie wygrałaś. Nadal czekam na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Do Chatki. 02.07.03, 15:25 wolny_wilk napisał: > Kubek w tę, kubek w tamtą, co za różnica? :)) > Co nie zmienia faktu, że jeszcze nic nie wygrałaś. > Nadal czekam na odpowiedź. www.rigelsen.dk/sk/Childe-Roland.htm:) Odpowiedz Link Zgłoś
wolny_wilk Re: Do Chatki. 03.07.03, 21:29 chatka_ napisała: > wolny_wilk napisał: > > > Kubek w tę, kubek w tamtą, co za różnica? :)) > > Co nie zmienia faktu, że jeszcze nic nie wygrałaś. > > Nadal czekam na odpowiedź. > > www.rigelsen.dk/sk/Childe-Roland.htm:) Odpowiedź uznaję, nagroda już została dostarczona. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Do Chatki. 03.07.03, 21:36 wolny_wilk napisał: > > Odpowiedź uznaję, nagroda już została dostarczona. :) Szczęściara. Znowu się na nagrodę załapała! :) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Do Chatki. 04.07.03, 00:55 ralston napisał: > wolny_wilk napisał: > > > > > > Odpowiedź uznaję, nagroda już została dostarczona. :) Dostarczona i parzy sie juz w kubeczku :) > Szczęściara. Znowu się na nagrodę załapała! :) Ralsie chetnie bysmy wymyslili dla Ciebie konkurs gdybys tylko mial sposobnosc odebrac nagrode... Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Do Chatki. 30.06.03, 23:47 Wolfie dziekuje, czuje sie bardzo zachecona choc obawy, moze niesluszne, pod skora siedza. Nie lubie sie bać... Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Czytacie? Czytamy! ;) 30.06.03, 22:02 dziś poczta przywiozła mi "Fale" Virginii Woolf :) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Czytacie? Czytamy! ;) 01.07.03, 09:37 A ja sobie kupiłam komiks Jeż Jerzy pod tytułem "Egzorcysta". :))) Odpowiedz Link Zgłoś
nxa Re: Czytacie? Czytamy! ;) 01.07.03, 13:16 Czy to pod kątem forumowych duchów :))) Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Czytacie? Czytamy! ;) 01.07.03, 13:30 Nieee! To pod kątem śmiesznych rysunków :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wolny_wilk Re: Czytacie? Czytamy! ;) 01.07.03, 18:42 habitus napisała: > Nieee! To pod kątem śmiesznych rysunków :))) Pod tym kątem to polecam raczej Garfilda. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czytacie? Czytamy! ;) 01.07.03, 18:44 Zaraz, zaraz - to czytamy w końcu, czy obrazki oglądamy? Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Czytacie? Czytamy! ;) 01.07.03, 19:38 ralston napisał: > Zaraz, zaraz - to czytamy w końcu, czy obrazki oglądamy? Pod obrazkami są podpisy. I w dymkach są :))) Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Czytacie? Czytamy! ;) 01.07.03, 19:38 wolny_wilk napisał: > Pod tym kątem to polecam raczej Garfilda. Też przeczytałam. :) Ale Jeż Jerzy jest debeściak. Odpowiedz Link Zgłoś
wolny_wilk Re: Czytacie? Czytamy! ;) 02.07.03, 15:02 habitus napisała: > wolny_wilk napisał: > > > Pod tym kątem to polecam raczej Garfilda. > Też przeczytałam. :) Ale Jeż Jerzy jest debeściak. Nie mogę się z Tobą zgodzić. Człowieka - banana (jedno z wcieleń Garfielda) nic nie przebije. Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Czytacie? Czytamy! ;) 07.09.03, 23:59 Nikos Kazantzakis "Chrystus ukrzyzowany po raz wtory" czytam i sie zachwycam. Na dobranoc, maly fragmencik dla Was: "Pod wieczor Manolis i trzej wyznaczeni apostolowie gawędzac skierowali sie w strone malego jeziora Woidomata, nieco oddalonego od miasteczka. Potrzebna im byla samotnosc i cisza panujaca w przyrodzie, chcieli bowiem spokojnie podzielic sie wrazeniami. Kazdy z nich czul sie lekko przytloczony i wstrzasniety, jak po komunii. Przestało padac. Drzewa i kamienie lśniły; unosił sie nad polami zapach mokrej ziemi. Zakukała ironicznie wesola kukułka. Słońce nie prażylo juz tak mocno i promienie przesuwaly sie po ziemi, glaszczac ja współczująco, pieszczotliwie. Wszystko bylo lagodnoscia i czuloscia, krople deszczu drżały jeszcze na liściach; świat śmiał się i plakał jednocześnie w podeszczowej rosie". Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Czytacie? Czytamy! ;) 08.09.03, 10:23 Chatko czy można to gdzieś kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Czytacie? Czytamy! ;) 08.09.03, 13:12 Jesli kupic to tylko na taniej ksiazce, ale mozna wypozyczyc w osiedlowej bibliotece, albo u mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kotwicz69 Re: Czytacie? Czytamy! ;) 08.09.03, 14:40 Witam; Goraco polecam Umberto Eco "Imie Rozy". Wspaniala ksiazka, ktora za kazdym razem zachwyca. Kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Czytacie? Czytamy! ;) 08.09.03, 20:51 racja. Dorzucam "Dziennik 1954" L. Tyrmanada Odpowiedz Link Zgłoś
kotwicz69 Re: Czytacie? Czytamy! ;) 09.09.03, 01:14 To ja jeszcze dorzuce: Jozefa Mackiewicza-wszystkie pozycje, tego wspanialego pisarza oraz Marka Hlaske "Piekni dwudziestoletni" i inne z opowiadania z jego tworczosci. Kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Czytacie? Czytamy! ;) 09.09.03, 18:39 w takim razie jutro pójdę do biblioteki po Mackiewicza :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kotwicz69 Re: Czytacie? Czytamy! ;) 09.09.03, 19:00 Czesc Saunne ;) Mam nadzieje, ze sie nie rozczarujesz. Zacznij od "Kontra", powiesci opisujacej zawikle losy Kozakow znad Donu. Od lat niewolniczej egzystencji pod bolszewickim butem do sluzby w armii zorganizowanej przez hitlerowskie wladze i zdrady przez zachodnich aliantow. Nastepna wspaniala powiesc to "Lewa wolna", opisujace pierwsze lata niepodleglosci i walke o nia z Rosja Sowiecka. Cecha tego pisarza jest niesamowita kolorostyka w opisywaniu przyrodu, wspaniale ukazanie bohaterow oraz znajomosc realii tamtych lat, ziem i ludzi. Goraco polecam i oczekuje na twoie refleksje, spostrzezenia po przeczytaniu :) Pozdrawiam, Kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś