Dodaj do ulubionych

Zaburzenia pamieci

27.09.10, 23:22
witam serdecznie. nie do konca wiedzialem gdzie zalozyc ten temat. chcialbym sie Was poradzic drodzy forumowicze jakie wg Was moga byc przyczyny zaburzen pamieci. od kilku lat (obecnie mam 24) cierpie z powodu duzych zaburzen kojarzenia, koncentracji i ogolnie pamieci. powiem moze pare slow o sobie zeby moze latwiej bylo okreslic podloze tychze niedomagan. zaczne od tego jak sie przejawiaja te problemy. przede wszystkim ciezko mi cos przeanalizowac, swiadomie sie nad czyms zastanowic, przemyslec jakies nurtujace kwestie bowiem zaraz po tym jak mi przyjdzie jakas mysl do glowy, doslownie w ulamku sekundy znika z "mentalnego pola widzenia":/ musze wlozyc baaardzo duzy wysilek aby sobie te mysl przypomniec, natomiast i tak dlugo nie potrafie jej "utrzymac" i znowu pojawia sie pustka, zapominam o czym przed chwila myslalem. z tego powodu dosyc ciezko jest mi sie tez komunikowac. bardzo czesto mam jakies slowo lub fraze na koncu jezyka ale zeby sobie to przypomniec jest nie lada wyczenem dla mnie i przewaznie mi sie nie udaje... czesto takze ide gdzies w jakims celu i zapominam po co kiedy juz sie tam znajde. noi ogolnie tego typu rzeczy. teraz moze z innej beczki bralem rozne leki przeciwdepresyjne (jedna z przyczyn oslabienia pamieci moze byc deprecha) ale jezeli pomagaly to raczej w malym stopniu. hormony tarczycy rowniez w normie dlatego opcje hormonow FSH T3 T4 rowniez wykluczam. bralem kiedys duze dawki magnezu dobrze przyswajalnego ale i to nie przynioslo oczekiwanych rezultatow. jezeli chodzi o krazenie krwi to tez chyba nie to bo z badan wynika ze wszystko ok. wykluczam rowniez podloze organiczne eeg i tomografia ok. co jeszcze moge dodac? delikatnie moj stan sie poprawia po uwywkach stymulujacych typu kawa, napoje energetyczne. diete od jakiegos czasu tez mam w miare porzadna (warzywa, owoce, kasze, pelnowartosciowe bialko, malo alkoholu, jestem osoba niepalaca). ruchu rowniez mi nie brakuje. a jednak cos jest nie tak:/ czy ma ktos moze jakies pomysly?? bede bardzo wdzieczny za kazdego posta z jakas konwencja. pozdrawiam!! Mariano
Obserwuj wątek
    • hatepinu Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 01:25
      Nie wiem,lecz jeśli wykluczone są przyczyny organiczne i neurologiczne,to wskazuje to na zaburzenia na tle depresyjnym, czy nerwicowym.
      Jeśli przez dłuższy czas brałeś leki przeciwdepresyjne,a nie odbyłeś głębokiej psychoterapii docierającej do przyczyn tej depresji,to prawdopodobnie zalega u Ciebie wiele negatywnych uczuć i emocji,które mogą blokować procesy myślenia i pamięciowe.
      Również zły stan organów trawiennych- złe funkcjonowanie jelita grubego-zaparcia oraz przeciążona wątroba wpływa na jakość procesów myślowych.Zażywanie leków psychotropowych przez dłuższy czas, bardzo obciąża wątrobę.
      Jeśli zauważyłeś takie objawy u siebie,to pewnie Cię to zaniepokoiło ,a lęk może potęgować takie objawy.
      • voxave Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 06:44
        mam takie problemy jak ty może nie w takim stopniu ale ja mam już 6o lat--nastąpiło to po leczeniu depresji parę lat, te leki maja za zadanie uciszyć negatywne emocje uciszaja również pamić, nie powiedziałes jaki rodzaj pamięci masz upośledzony-----ogolnie biorąc leki uposledaja pamieć jak również traumy przed i pooperacyjne -----idż do neurologa przeprowadzi testy i zaleci kurację ---powodzenia
        • hatepinu Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 10:21
          Prawdopodobnie oboje mamy rację.Ja myślę,że nie tyle same leki powodują uszkodzenie pamięci,co ich działanie tłumiące emocje.
          Ciało ludzkie zachowuje w sobie pamięć wszystkich przeżytych traum i stresów.
          Takie emocje, czesto uwalniają się dopiero w bezpośredniej pracy z ciałem, poprzez różne techniki bioenergetyczne,lub poprzez przeżycie tzw.katharsis w psychoterapii.

Leki te wpływają też na pracę wątroby,a ta jest głownym filtrem antytoksycznym organizmu.Gdy ten filtr jest zapchany różnymi toksycznymi substancjami,to wpływa to na wszystkie procesy życiowe w organiźmie ponieważ do układu krwionośnego dostają się substancje szkodliwe.Problem z wątrobą jest ten,że ona długo nie daje wyraźnych objawów i nawet badania laboratoryjne nie muszą wykazywać jakiś nieprawidłowych wielkości.
          Niech sobie Pan obejrzy wnętrza dłoni pod tym względem, czy nie są
          bardziej czerwone, niż mają inni ludzie.Gdyby tak było, to świadczy to o jej przeciążeniu.Radzę wtedy zwrócić się do dobrego lekarza medycyny chińskiej.Są też inne, naturalne metody oczyszczania wątroby.
          Mogę Pana pocieszyć,że taki proces osłabienia pamięci jest odwracalny.Mózg potrafi się regenerować i powstają nowe połącznia nerwowe w miejsce uszkodzonych.Pan jest jeszcze bardzo młody. Nawet w wypadku drugiego Pana uważam,że ten proces też da się jeszcze odwrócić.
          • prze-marian Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 12:35
            dziekuje za slowa otuchy:) ja rowniez jestem tej samej mysli, ze wszystko jest do wyleczenia, trzeba tylko znalezc odpowiednia metode. staram sie od jakiegos czasu o dobra diete, sporo na ten temat czytam. wydaje mi sie ze dieta dobrze dopasowana do konkretnego organizmu w polaczeniu z zabiegami oczyszczajacymi organizm jak np regularne (np 3dni na 2 miesiace) glodowki, zdrowym trybem zycia i wyregulowaniem napiec emocjonalnych jest w stanie przywrocic organizmowi jezeli nie idealna to prawie doskonala homeostaze. pozdrawiam serdecznie
            • kunegunda.live Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 13:07
              Masz rację,że wiele pomaga zdrowy tryb życia.Głodówki też są pomocne,ale one same nie oczyszczą wątroby,ani nie usuną ewentualnych złogów z jelit.Redakcja miesięcznika Szaman,która jest też organizatorem Targów Medycyny Naturalnej organizuje specjalne turnusy oczyszczania wątroby w Szczyrku,na które przyjeżdzają ludzie z całej Polski. Ludzie wyjeżdzają z nich odmienieni.
              • prze-marian Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 13:10
                co daje takie oczysczenie watroby? i ew w jaki sposob moglbym poznac ze moja jest nieco zanieczyszczona z gory dzienki za odp pozd
                • kunegunda.live Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 13:29
                  Jeśli dużo leków zażywałeś to pewnie masz zanieczyszczoną.Ktoś tutaj Ci o tym pisze jak poznać. Co daje? Ludzie zmieniają się na twarzy, młodnieją,poprawia im się krążenie,wzrok,ustępują różne wieloletnie dolegliwości i choroby, przywraca się równowaga psychofizyczna.Kuracja jest dość drakońska,ale w dużej grupie i wsparciu specjalistów i opiece lekarza da się wytrzymać.
              • leda16 Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 15:19
                kunegunda.live napisała:

>.Redakcja mie
                > sięcznika Szaman,która jest też organizatorem Targów Medycyny Naturalnej organ
                > izuje specjalne turnusy oczyszczania wątroby w Szczyrku,na które przyjeżdzają l
                > udzie z całej Polski. Ludzie wyjeżdzają z nich odmienieni.

Tak, tak, wiara góry przenosi a szamani, znachorzy, szarlatani zawsze cieszyli się dużym autorytetem u gawiedzi :))).
            • leda16 Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 15:17
              prze-marian napisał:

> staram sie od jakiegos
              > czasu o dobra diete, sporo na ten temat czytam. wydaje mi sie ze dieta dobrze d
              > opasowana do konkretnego organizmu w polaczeniu z zabiegami oczyszczajacymi org
              > anizm jak np regularne (np 3dni na 2 miesiace) glodowki, zdrowym trybem zycia i
              > wyregulowaniem napiec emocjonalnych jest w stanie przywrocic organizmowi jezel
              > i nie idealna to prawie doskonala homeostaze.

Zamiast uprawiać guślarstwo - biegusiem do psychologa na DIAGNOSTYKĘ.
            • sabinac-0 Re: Zaburzenia pamieci 29.09.10, 16:14
              prze-marian napisał:

> wydaje mi sie ze dieta dobrze d
              > opasowana do konkretnego organizmu w polaczeniu z zabiegami oczyszczajacymi org
              > anizm jak np regularne (np 3dni na 2 miesiace) glodowki

Owszem wazna jest prawidlowa dieta, ale bardziej chodzi tu o regularne i urozmaicone posilki niz jakies gusla w stylu "dopasowanie do konkretnego organizmu).
              Absolutnie odradzam wszelkie, nawet jednodniowe, glodowki.

Byc moze wlasnie owe "zabiegi oczyszczajace" leza u podstaw Twej slabej formy.
          • leda16 Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 15:14
            hatepinu napisała:

>Ja myślę,że nie tyle same leki powodują uszkodz
            > enie pamięci,co ich działanie tłumiące emocje.

Jesteś w błędzie hatepinu, co jasno by Ci uzmysłowiła Sabina, gdyby rzeczywiście była psychiatrą. Przede wszystkim Marian nie pisze o "uszkodzeniu pamieci", lecz o ZABURZENIACH w reprodukcji śladów pamięciowych, a to ogromna różnica. Trudno jednak stwierdzić przez internet na ile wzmiankowane trudnosci są skutkiem poważnych zaburzeń nie tyle pamięci, co koncentracji uwagi. A najważniejsze, leki antydepresyjne nie tłumią emocji tylko działaja na zasadzie potężnej dawki Ret Bulla. Poza tym ani towarzysząca depresji apatia, ani dojmujący smutek ani inercja psychiczna nie są "emocjami"

> Ciało ludzkie zachowuje w sobie pamięć wszystkich przeżytych traum i stresów.

U człowieka tylko jeden organ jest zdolny do przechowywania wszelkiego rodzaju śladów pamięciowych i jest nim MÓZG a nie ręka, noga, biust bądź tyłek. Ta wiedza jest oczywista już dla dzieci ze szkoły podstawowej. Dlatego hatepinu, wnioskuję o większy krytycyzm wobec pierduł, które wcisnęli Ci do głowy psychoterapeuci w swoim własnym merkantylnym interesie. Wierzysz w nie tak silnie, że ta wiara wyeliminowała u Ciebie nie tylko zdrowy rozsądek ale żelazną regułę biologii, której nawet 10-cio letnie dzieci nie poddają w wątpliwość.

> Takie emocje, czesto uwalniają się dopiero w bezpośredniej pracy z ciałem, popr
            > zez różne techniki bioenergetyczne,lub poprzez przeżycie tzw.katharsis w psych
            > oterapii.

Ha, ha, ha. Trudności faceta są na pewno natury nerwicowej a FARMAKOLOGICZNE leczenie nerwicy trwa co najmniej parę lat

Niech sobie Pan obejrzy wnętrza dłoni

Ale lepiej zrobi to wróżka :))).

Gdyby tak było, to świadczy to o jej pr
            > zeciążeniu.Radzę wtedy zwrócić się do dobrego lekarza medycyny chińskiej.Są też
            > inne, naturalne metody oczyszczania wątroby.

A Ty hatepinu marnujesz się z taką wiedzą na której ogrom wybałuszyłby oczy internista nie mówiąc już o gastrologach, hepatologach,farmakologach. Wiedza taka byłaby cenna również dla min. zdrowia. Zamiast zlecać kosztowne badania laboratoryjne, wydałby rozporządzenie, żeby po prostu patrzeć pacjentom na wnętrza dłoni. I wysokość łapówki od razu widoczna i oszczędności wielkie. A co do znachorów ruskich, chińskich czy malajskich, ich działalnośc jest w Polsce zabroniona, jakbyś nie wiedziała. Znachorom psychoterapeutycznym jeszcze wolno doić frajerów ;).

Mogę Pana pocieszyć,że taki proces osłabienia pamięci jest odwracalny

Skąd wiesz, że to proces?
            • hatepinu Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 19:23
              Wiesz Leda, przy Waszym poziomie umysłowym i klapkach na oczach, ja się tutaj rzeczywiście z moją wiedzą marnuję.Będę nieskromna i powiem,że takiej wiedzy psychoterapeutycznej ( i nie tylko) jak moja, nie ma tutaj zbyt wiele osób.
              Gdyby lekarze w Polsce nie byli tak zamknięci i ograniczeni w swojej wiedzy i zamknięci w swojej specjalności ,to patrzyliby na pacjenta jako całość i leczyli człowieka,a nasi lekarze leczą jednostki chorobowe,a pacjent jako człowiek i złożony organizm im umyka z pola widzenia i dlatego ludzie muszą szukać znachorów, szamanów i psychologów.
              W Anglii, najsłynniejsi lekarze nie boją się korzystać z metod naturalnych jako wspomogających medycynę akademicką,która często okazuje się bezradna wobec różnych chorób.Najlepszy szpital w Londynie,który zajmuje się leczeniem nowotworów, osiąga najlepsze wyniki leczenia ,przy najniższych kosztach i najkrótszym czasie leczenia ponieważ stosuje wszystkie dostępne metody lecznicze.Obok farmakologii psychoterapię,masaże,akupunkturę i inne i nie jest to żaden wstyd.
              U nas, lekarz boi się przyznać ,że zajmuje się homeopatią,bo zawistni koledzy zaraz chcą go zniszczyć, podobnie jak Wy na tym forum niszczycie każdego,kto mógłby wnieść coś nowego i pomóc ludziom.
              Wy umiecie tylko napadać na ludzi szukających pomocy i jeden drugiemu udowadniać swoje racje i wyższość swojej wiedzy. Tak leczycie swoje kompleksy.Jesteście żałośni.
              Wybitnych intelektów tutaj nie widzę.Jak już tak zaczęliście mnie oceniać ,to się Wam zrewanżuję i powiem,że z tych stałych bywalców,to jedynie Pan Kłosowski jest na jakimś poziomie intelektualnym.Wprawdzie ma swoje uprzedzenia i kompleksy,a także silny lęk przed psychologami,który pokrywa wzgardą,lecz większość ludzi ma jakieś swoje słabości i dla mnie nie jest to cecha dyskwalifikująca,bo przynajmniej nie wyżywa się na forumowiczach,którzy zwracają się o pomoc. Nie wiem jak było dawniej,a Wasze porachunki mnie nie obchodzą,bo nie wiem kto zaczął.
              Ja ,Twojej wiedzy psychiatrycznej Leda, nie podejmuję się oceniać,ale pamiętam jak potrafisz napadać na chorych ludzi,którzy tutaj szukają pomocy,co Cię dyskwalifikuje jako psychiatrę. i jako człowieka.W dyskusji o schizofrenii uznałaś,że jeśli ta osoba zachorowała w tak późnym wieku,to gadagad miała rację, twierdząc,że to socjopata.Tak, jakbyś nie wiedziała,że socjopatia ujawnia się już w okresie dorastania ,zwykle przed 15 rokiem życia.
              Ja nie mam zwyczaju zabierać głosu na tematy,na których się nie znam i opowiadać głupot,tak jak Wy to nieraz robicie.
              Jeśli nie wiesz,że pamięć emocjonalna sytuuje się w całym ciele i można przez masaże uwolnić stare blokady emocjonalne ,to z Ciebie taki psychiatra ,jak z koziej dupy trąbka.
              Jeśli uważasz,że to szamaństwo, to pewnie dla Ciebie Wilhelm Reich,David Boadela,Aleksander Lowen to też szamani.
              Jeśli uważasz,że pamieć to tylko mózg,to jak mi wyjaśnisz,że ja potrafię odczytać przez szklaną szybę, z zawiązanymi oczami litery i kolory,które zostały podłożone pod tą szybę ?
              To się nazywa fachowo dermooptyka ,czyli widzenie palcami.
              Tak, na świecie są rzeczy,o których się nie śniło takim filozofom jak Wy,którzyście wszystkie rozumy pozjadali,a przypominacie średniowiecznych rycerzy swoimi zakutymi łbami.
              Co do większego przekrwienia wnętrza rąk przy szwankującej wątrobie; wiem to od naszej polskiej lekarki z tytułem doktora,która zajmuje się też medycyną chińską i wyleczyła wielu ludzi,wobec których nasza akademicka medycyna była bezradna. Ta Pani doktor nazywa się Wiesława Stopińska.
            • sabinac-0 Re: Zaburzenia pamieci 29.09.10, 16:19
              leda16 napisała:

> leki antydepresyjne nie tłumią emocji tylko działaja na zasadzie potężnej dawk
              > i Ret Bulla.

BLAD.
              Antydepresanty NIE SA srodkami pobudzajacymi.

> Ha, ha, ha. Trudności faceta są na pewno natury nerwicowej a FARMAKOLOGICZNE l
              > eczenie nerwicy trwa co najmniej parę lat
              >
              BLAD.
              Nerwicy NIE LECZY SIE farmakologicznie.
              Leki w nerwicy maja wylacznie znaczenie pomocnicze.
      • hatepinu Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 20:43
        Chciałam tylko dodać,że Pani dr Wiesława Stopińska swoją pracę doktorską poświęciła zagadnieniom leczeniu infekcji dróg oddechowych, u dzieci metodami medycyny chińskiej i jacyś, jak Wy to nazywacie, nawiedzeni szamani przyznali jej za to, tytuł doktora nauk medycznych.
        • hatepinu Re: P.S. 28.09.10, 20:53
          Przepraszam za interpunkcję,ale się wkurzyłam,bo nic mnie tak nie wkurza jak ludzie,którzy są gotowi zniszczyć każdego,byle tylko poprawić sobie samopoczucie i kiepską samoocenę.
    • prze-marian Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 10:02
      wydaje mi sie ze bardziej mam sklonnosci nerwicowe, z tego powodu ze nie jest to raczej obnizony nastroj, a nieustanny niepokoj/lek i dosyc spore napiecie (wywolane tym ze nie mam do konca poczucia panowania nad swoim zyciem, gdyz z powodow pamieciowych ciezko utrzymywac mi nad wszystkim piecze i kontrole; malo rzeczy jest zaplanowane a duzo wychodzi spontanicznie, przypadkowo). jezeli chodzi o trawienie to co prawda nie miewam zaprac aczkolwiek mecza mnie wzdecie i czuje ze ogolnie najlepiej z ta funkcja organizmu nie jest... jezeli komus przyjdzie cos jescze do glowy bede bardzo wdzieczny... pozdro
      • prze-marian Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 10:11
        przepraszam, zapomnialem napisac jescze o dwoch kwestiach. wydaje mi sie ze moglbym jescze raz sprobowac leczenia jakims lekiem podnoszacym poziom serotoniny (u osob z nerwica podobnie jak w depresji poziom tego przekaznika rowniez jest zaburzony). bylem wczesniej leczony lecz nie mialem cierpliwosci i terapia czesto byla przerywana po miesiacu czy dwoch, a ponadto zdazalo mi sie zazywac dawki wieksze niz powinienem (chcialem przyspieszyc proces leczenie:) co pewnie mialo skutek odwrotny). z nerwicami podobno trzeba na poprawe poczekac troche dluzej anizeli w przypadku depresji. jezeli chodzi natomiast o psychoterapie to rowniez kiedys chodzilem jednakze z tych samych powodow (brak cierpliowsci i widocznych efektow) po 3-4 miesiacach przerywalem sesje. tez wydaje mi sie ze nieco dojrzalem i do tej kwestii i przypuszczam ze w przypadku silnych zaburzen stan pacjenta moze zaczac ulegac poprawie przynajmniej po roku regularnych spotkan. pzd
        • hatepinu Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 10:27
          Jeśli jest tak jak piszesz,to na Twoim miejscu postarałabym się o intensywną psychoterapię 10 tygodniową,którą możesz odbyć w ramach zwolnienia lekarskiego i ubezpieczenia.
          Jeśli jesteś zainteresowany,to proszę napisz,to podam Ci namiary bezpośrednio.
        • adriana_ada Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 10:28
          Leki podnoszace poziom serotoniny nie sa wskazane na zaburzenia koncentracji. Uczynia cie moze nieco bardziej szczesliwym, lecz zamierzony efekt bedzie niestety mierny. Sprobuj na poczatek srodkow dostepnych bez recepty, a jezeli zajdzie koniecznosc, idz do lekarza po srodki nootropowe typu Puritinol 400, czy nieco mocniejszy Piracetam 800, ale o tym juz musi zadecydowac internista czy tez psychiatra.
    • adriana_ada Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 10:15
      Nie wiem, jak wyglada twoje zycie typu dom, praca, rodzina, nauka. Jednak, czy nie przyszlo ci do glowy, ze moze byc to po prostu zwykle przemeczenie? Mamy do tego jesien, co rowniez powoduje u ludzi obnizony nastroj, zmeczenie, sennosc. przejdz sie moze na poczatek do apteki, tam sa dostepne bez recepty delikatne srodki wspomagajace koncentracje, poza tym sa bardzo dobre w smaku.
    • prze-marian Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 11:05
      niestety poki co nie moge sobie niestesty pozwolic na zwolnienie lekarskie poniewaz moja praca nie opiera sie na umowie o prace:( co do tego ze jest jesien obniozony nastroj itd to nie wchodzi w rachube poniewaz problem na stalym poziomie (a nawet nieco sie nasila) utrzymuje sie juz nieco ponad 5 lat. lagodne srodki z apteki tez raczej nie zdaja egzaminu, bralem piracetam w dawce 2400mg/dobe ale efekty byly tylko przez kilka pierwszych dni. pozniej wszystko wrocilo do punktu wyjscia
      • adriana_ada Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 11:16
        A probowales Sulpiryd? Ma dzialanie bardziej kompleksowe i tez lagodzi opisane przez ciebie dolegliwosci innego rodzaju.
        Najlepiej przejdz sie do lekarza
    • prze-marian Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 12:28
      probowalem leku solian, jest to najakas substancja nowszej generacji. wszystko bylo ok tylko ze do pownego czasu podobnie jak w przypadku stosowania piracetamu;/ dzialal tydzien tak mniej wiecej ok, ze byla lekka poprawa a pozniej byla tendencja spadkowa;/ tak czy siak napewno niedlugo wybiore sie do lekarza... tylko zastanawiam sie dlaczego akurat taki lek jak sulpiryd mialby mi pomoc skoro jest to lek stosowany przeciw psychozom, ja natomiast uwazam ze raczej niczego takiego nie mam:) u mnie wystepuja tylko duze zaburzenia pamieci. czy ten lek (sulpiryd) ma jescze jakies inne dzialanie oprocz przeciwpsychotycznego??
      • adriana_ada Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 12:46
        Z tego, co mi wiadomo, sulpiryd ma nie tylko dzialanie antypsychotyczne (pod tym wzgledem nie nalezy do lekow silnych), ma zastosowanie w leczeniu depresji przy znacznych zaburzeniach koncentracji, ktore przy depresji sa charakterystyczne. Poza tym redukujac napiecie lek ten przy okazji wspomaga prace jelit, na co tez sie zaliles. Jest podobno dobrze tolerowany.
        Poza tym pytanie, jaki prowadzisz tryb zycia. jezeli wiekszosc czasu spedzasz w pomieszczeniach zamknietych, do tego palisz duzo papierosow, twoj mozg moze byc zwyczajnie niedotleniony i stad tez twoje problemy. Moze wiecej przebywaj na zewnatrz, przejdz sie na spacer tak po pol godziny dziennie, moze na rower. Bardzo dobry jest tez zestaw witamin supradyn, sama na sobie jakis czas temu przetestowalam. Sprobuj moze zmienic diete na produkty bogate w lecytyne, jedz wiecej owocow i warzyw. Nie wiem, nie znam cie, wiec trudno jest mi powiedziec.
        • prze-marian Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 12:54
          ogolnie staram sie dbac o zdrowie i zdrowy tryb zycia. absolutnie nie pale a alkoholu pijam bardzo malo. kupilem wlasnie porzadny zestaw witamin i mineralow. a co do tego suplirydu to mnie troche zaintrygowalas:) pocztam o tym pozdr
          • adriana_ada Re: Zaburzenia pamieci 30.09.10, 07:35
            prze-marian napisał:

> ogolnie staram sie dbac o zdrowie i zdrowy tryb zycia. absolutnie nie pale a al
            > koholu pijam bardzo malo. kupilem wlasnie porzadny zestaw witamin i mineralow.
            > a co do tego suplirydu to mnie troche zaintrygowalas:) pocztam o tym pozdr

Marian, wlasnie sobie jeszcze poczytalam watek, bo troche mnie zainteresowal twoj przypadek. Sam napisales, ze masz tendencje do zwiekszania sobie dawek lekow w celu przyspieszenia efektow leczniczych. Nic bardziej blednego.
            Napisales, ze brales piracetam w dawkach 2400 na dobe. mysle, ze byly to dawki 2 razy dziennie po 1200. Wbrew temu, co mowia niektorzy, piracetam nie jest lekiem, ktory dziala na zasadzie placebo. Jest to bardzo silny srodek nootropowy, ktory slyszalam, ze w jednorazowej dawce 2400 w zastrzyku jest w stanie wskrzesic umarlaka. Wiec radzilabym ci uwazac. Poza tym regularne dawkowanie na przyklad z rana i z wieczora po 1200 jest malo skuteczne. Z rana bedziesz bardziej aktywny, a z kolei z wieczora bedziesz mial problemy ze snem. Dlatego tez jego dzialanie bylo w twoim przypadku nieskuteczne. Poza tym trudno oczekiwac superefektow po tygodniu, to nie grypa. Jezeli jestes w posiadaniu tych lekow, zazyj sobie go wtedy, gdy naprawde tego potrzebujesz i nie z wieczora (chyba ze przed impreza:)) Regularne zazywanie moze doprowadzic do czasowej nadaktywnosci, po czym na zasadzie sinusoidy, twoja aktywnosc zacznie radykalnie spadac.
            Z kolei taki lek jak sulpiryd pozwolilby ci na wyciszenie, niewielka dawka z wieczora ulatwilaby ci zasypianie, jakosc twojego snu moglaby ulec poprawie itd. Rano budzilbys sie swiezy, odstresowany i moze pozbylbys sie problemow z koncentracja. Dzialanie tego leku jest ponoc dlugotrwale, poniewaz reguluje twoj organizm, to znaczy ze po jego odstawieniu twoj umysl moze byc przez dluzszy czas w stanie rownowagi.
    • klosowski333 Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 16:25
      Czytajac ten watek nie wiem czy smiac sie czy plakac. Tobie, Marianie, potrzebna jest pomoc medyczna, zarowno w zakresie diagnostyki, jak i leczenia, a nie pomoc szamanska czy tzw psychologow. W medycynie jest okreslona kolejnosc zdarzen: badanie, rozpoznanie, leczenie, zawsze w tej kolejnosci. To co tutaj domorosli tzw psychologiowie wyprawiaja to jest jakis dowcip, bo oni pierwszy krok czyli "badanie" wymieszali z drugim i juz serwuja Ci trzeci. To tylko dowodzi jak bezwartosciowa jest wspolczesna psychologia stosowana.

To w ogole jest specyfika tego forum, ze roznej masci tzw psychologowie nie majac zadnych danych, albo zaledwie szczatkowe, bez przeprowadzenia gruntownych badan, feruja jakies wyroki, opinie i stawiaja dyletanckie diagnozy "na czuja". Szok.

• prze-marian Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 17:30
        w zasadzie sam o to prosilem. bylem juz w szpitalu. ale odnosze wrazenie jakoby lekarze byli nieco bezradni wobec mojego problemu... probuje sie leczyc od jakiegos czasu jednakze bezproduktywnie. stad tez pomysl aby napisac o tym na forum a nuz tutauj przyjdzie komus cos do glowy co okaze sie bym wartosciowym. dlatego prosilbym o niekwestionowanie i nie oczerniania od razu wszystkich bo wlasciwie to sie tylko odbije tylko na mnie poniewaz nikt nie bedzie chcial odpisywac jezeli zobaczy ze tak szerzy sie krytyka na kazdy post w tym watku. bede za to wdzieczny. jezeli juz mozna kogos obwiniac o "pierdoly" (chociaz ja uwazam ze ich tutaj nie ma) na forum to wina raczej lezy po mojej stronie gdyz to ja zainicjowalem temat, wiele osob jednak by stwierdzilo ze powinienem wybrac sie najpierw do scpecjalisty. ZGODA. tyle za ja juz bylem hmmmmmm u kolo 20 wliczajac specjalistow innych niz psychiatria?? jezeli tradycyjne metody zawodza i lekarze rozkladaja rece chyba nie wypada mi plakac nad rozlanym mlekiem tylko szukac jakiegos innego rozwiazania. dobra chyba tyle... zapomnialem co mam dalej pisac;p pzd
        • klosowski333 Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 17:36
          Okay. Nie zmienia to faktu, ze potrzebujesz pomocy medycznej, a nie szamana, wrozki czy psychologa. Oni potrafia bardziej zaszkodzic niz pomoc. Rozumiem Twoja desperacje, ale na Twoim miejscu wciaz bym probowal znalezc dobrego specjaliste.

Tak na marginesie zauwazylem, ze napisales swoj post spojnie, logicznie, w sposob czytelny...
          • dzanky Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 17:50
            Tez uwazam, ze tu potrzeba raczej dobrego lekarza, ktory zdiagnozuje gdzie tkwi przyczyna. Na pewno jednak dobrze dobrana dieta i regularny sport tez sie przyda.
          • prze-marian Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 22:08
            moze i tak. ale zajelo mi to duzo czasu poniewaz kilka razy po drodze zgubilem watek. poza tym ucieklo mi kilka mysli ktore chcialem zawrzec w tym poscie i niestety nie moglem ich juz sobie przypomniec... poza tym napisac cos jeszcze mniej wiecej moge natomiast duzo gorzej jest z wyslawianiem sie. tutaj zawsze moge przeczytac poprzednia linijke i czasem mi sie przypomni teza ktora chcialem udowodnic czy jakas tam mysl. poza tym chociaz pamiec w duzym stopniu rzutuje na inteligencje nie jest jej jedynym wyznacznikiem. moge napisac cos spojnie ale uwierz ze jest to dla mnie starasznie duzy wysilek i kosztuje mnie wiele nerwow (pisanie, mowienie a nawet myslenie, ktore jakby nie patrzec opiera sie na pamieci...) takze niestesty tak to wyglada;/
        • dzanky Re: Zaburzenia pamieci 29.09.10, 10:56
          prze-marian napisał:
          wiele osob jednak by stwierdzilo ze powinienem wybrac sie najpierw do scpecjalisty. ZGODA. tyle za ja juz bylem hmmmmmm u kolo 20 wliczajac specjalistow innych niz psychiatria??

Zastanawiam sie jak to jest z ta pamiecia u Ciebie, ze jednak potrafisz przypomniec sobie ok 20 poprzednich wizyt lekarskich w ostatnim czasie. Pamietasz jakie robili Ci badania i ze nic nie znalezli.
          • hatepinu Re: Zaburzenia pamieci 29.09.10, 15:36
            Sugerując przeprowadzenie badań w kierunku boreliozy nie napisałam,że ta choroba też powoduje zaburzenia pamięci,uważając,że sam sobie to przeczytasz w internecie.Wolę jednak to dodać,bo znowu mnie zaatakują , na zasadzie ;co ma piernik do wiatraka.
          • prze-marian Re: Zaburzenia pamieci 29.09.10, 22:57
            mam klopoty z pamiecia krotkotrwala. moge sobie przypomniec pewne rzeczy nawet z dawnych lat. natomiast ciezko jest mi sobie przypomniec o czym myslalem sekunde temu czy tez sekund kilka. chodzi o to ze tak jakby nie iwem jak to nazwac hmm te slady pamieciowe, mysli czy jakkolwiek to nazwac zaraz po pojawieniu sie w moim umysle szybko znikaja. dzisiaj robilem nawet takie testy. bylem zszokowany. swiadomie staralem sie skupic uwage na przyplywajacych przez moj umysl myslach i kilka sekund pozniej probowalem je sobie przypmniec. w wiekszosci przypadkow sie nie udawalo mi sie a nawet jak cos sobie przypomnialem to ta mysl byla "malo ostra", niewyrazna i moglem jedynie ogolnikowo powiedziec czego dotyczyla, lecz nie precyzyjnie. ;/ takze problem jest chyba nieco zlozony
    • koala_tralalala Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 19:46
      Zaburzenia pamieci sa powodowane przez
      -depresje
      -stres
      -zaburzenia hormonalne (nie tylko te ktore wymienil PrzeMarian)
      -zaburzenia neurologiczne
      -przyjmowanie niektorych lekow
      -przezycia traumatyczne
      -urazy glowy (nawet pol roku po wydarzeniu, np. upadku z roweru, moga sie pojawic pierwsze objawy)
      -mikrowylewy do mozgu
      -cukrzyca,
      -choroby pluc
      -choroba Parkinsona
      -choroba Alzheimera
      To co opisales w pierwszym poscie kojarzy mi sie z choroba Alzheimera, ktora rzadko, ale takze pojawia sie w bardzo mlodym wieku. Sa testy do wykrywania bialek, ktore ja powoduja.
      • prze-marian Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 22:45
        bardzo bym prosil o podanie innych przyczyn hormonalnych oprocz tych ktore ja wymienilem. chetnie to zbadam. czy jezeli jestem zupelnie spokojny w danej sytuacji to powinienem moc swobodnie korzystac z zasobow pamieci? czy tez moze stres ma skutki dlugofalowe i poprzed wiele czasu bedac pod jego wplywem moze odcisnac takie pietne ze w momencie kiedy nawet osoba jest spokojna i tak ma problemy tego typu?? jak to mozna zbadac(czy przyczyna jest akurat stres)? zaburzen neurologicznych nie mam (bylem kilka razy badany), zadnych lekow powaznych nie bralem przed rozpoczeciem choroby. urazy czaszki rowniez odpadaja. wydaje mi sie ze mikrowylewow nie mam (mialem tomografie robiona, ktora to wlasnie te opcje wyklucza, czy tak??) tomografia wyklucza chyba rowniez alzheimera, dobrze mowie?? he, parkinson tez raczej odpada;p napisze cos moze o innych schorzeniach gdyz organizm stanowi jedna calosc i niektore rzeczy moga byc ze soba scisle powiazane powiazane. oczywiscie pamiec, wada wzroku na jedno oko (nadwzrocznosc), nie zabrzmi to moze zbyt apetycznie lecz zbiera mi sie spora ilosc sluzu czy czegos tam na migdalkach, czasami pobolewaja mnie stawy kolanowe, klopoty jelitowe (wzdecia, trawienie nienajlepsze), od jakiekos czasu odnosze wrazenie ze delikatnie wypada mi wlosy, wypryski na twarzy ( w grudniu bede mial 25 lat;/ wiec to chyba troche pozno jak na tradzik mlodzienczy...), delikatny nalot na jezyku. hm chyba wszystko... moze sie przyda do jakiejs diagnozy. kiedy sie stresuje co sie zdarza dosyc czesto odczuwam silne napiecie w okolicy powyzej pepka, jakos cos jakby na zoladku. co do koncentracji bo ktos pisal ze to z nia moge miec problem, kwestia nie lezy tutaj. wielokrotnie zaobserwowalem ze skupiam sie na jakiejs mysli zeby sobie ja przywolac/przypomniec i mam uczucie cos analogicznego do tego jak slowo na koncu jezyka ale niestesty w zdecydowanej wiekszosci przypadkow te slady pamieciowe sa poza moim zasiegiem...:( nawet jak cos uda mi sie przypomniec to widze to "okiem wyobrazni" tylko przez moment, ulamek sekundy po czym znowu stopniowo wspomnienie gdzies tam odplywa i wracam do punktu wyjscia;/ ogolnie to nie jest kewstia koncentracji na 100% z gory dziekuje za wszelkie pomysly odnosnie tej sprawy. ciezko z tym wytrzymac, czasami juz sam zastanwiam sie co robic... nie mozna sie jednak latwo poddawac i trzeba stawic czola problemom. latwo sie nie poddam;p pzd!
        • hatepinu Re: Zaburzenia pamieci 29.09.10, 05:16
          Może jeszcze przebadaj się w kierunku boreliozy.
          To, co piszesz o napięciu w okolicy żołądka przy odczuwaniu stresu, to jest objaw hamowania irytacji.Najłatwiej nam jest przy użyciu mięśni gładkich wyhamować złość.
          Natomiast, nalot na języku i nadmierna ilość wydzielającego się śluzu świadczy o zaburzeniach w trawieniu.Jeśli masz nerwicę,to to nie jest bez wpływu na fukcjonowanie organów wewnętrznych ,odpowiedzialnych za trawienie i przemianę materii.Takie potoczne powiedzenie,że; "coś komuś, leży na wątrobie",nie jest pozbawione podstaw.Mówi się też,że ;się komuś wątroba przewraca ze złości.
          Może rzeczywiście udaj się to tej Pani doktor Stopińskiej.Nie wiem skąd jesteś,ale ona przyjmuje w kilku miejscach w Polsce.Znajdziesz w internecie.Wiem,że do niej jeżdzą ludzie z całej Polski.
          • hatepinu Re: Zaburzenia pamieci 29.09.10, 05:40
            Gdybyś się zdecydował na badania w kieunku boreliozy,to najlepiej zrobić takie badania w Centrum Badań Dna w Poznaniu gdzie wykonuje się je metodą Real Time PCR,która jest o wiele bardziej czuła od innych.Metody stosowane w zwykłych laboratoriach dają często wyniki zafałszowane.
      • prze-marian Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 23:07
        aha nie wiem czy ma to duze znaczenie ale mam male nieprawidlosci w morfologii krwii. za niski %neurocytow, za wysoki %limfocytow i i za mala liczba neurotytow mierzona w G/l krwi.
        • sabinac-0 Re: Zaburzenia pamieci 29.09.10, 16:25
          prze-marian napisał:

> za niski %neurocytow, za wysoki %limfocytow i i za mala liczba neurotyto
          > w mierzona w G/l krwi.

Jesli procent limfocytow jest wyzszy niz neutrocytow, moze to swiadczyc o czynnej lub swiezo przebytej infekcji wirusowej (grypa, katar, opryszczka itp).
          Jesli procent limfocytow jest zawyzony ale nizszy niz neutrocyty - nie ma to zadnego znaczenia i, jesli calkowita liczba leukocytow jest prawidlowa, taki wynik uznaje sie za normalny.
    • gadagad Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 21:19
      Nie masz nowotworu mózgu, tak przypadkiem spotkałam młodego chłopaka, któremu coś takiego w mózgu rośnie i jest dzięki temu niesamowicie sympatyczny, a jest to rodzaj nowotworu z którym nie da się nic zrobić.Nie stwierdzono u ciebie żadnej choroby.Czyli jesteś wycofany.Co kolwiek pomyślisz, uważasz za złe. Lepiej o tym zapomnieć.Zastanów się w kiedy i z czego się to wzięło.
      • hatepinu Re: Zaburzenia pamieci 28.09.10, 22:43
        Takiego zbioru aleksytymików, jaki tutaj się zebrał i okopał na tym forum ,które dla zmyłki nazywa się psychologicznym zamiast destrukcyjnym,to ze świecą można szukać !
        • klosowski333 Re: Zaburzenia pamieci 29.09.10, 07:00
          Zamiast oceniac innych forumowiczow zastanow sie nad soba i zadaj sobie pytanie co Ty o kazdym z nas wiesz. Razisz tutaj dyletanctwem w stopniu wrecz porazajacym, nie masz zadnej, nawet minimalnej wiedzy na temat osob, o ktorych sie tak chetnie kategorycznie wypowiadasz a to wszystko polane sosem pseudopsychologii, ktora Ci wbito do glowy na studiach. To daje paradoksalnie asumpt do ferowania opinii na Twoj temat oraz na temat poziomu studiow, ktore konczylas. Rzecz czysto kompromitujaca i ciezko jest tutaj znalezc tzw okolicznosci lagodzace.
          • klosowski333 Re: Zaburzenia pamieci 29.09.10, 07:05
            Juz te brednie o kolorach wlaczyly swiatelko alarmowe i sugerowaly, ze jestes kolejnym tzw nawiedzonym psychologiem bez wiedzy, bez logiki, bez zdrowego rozsadku, bez racjonalizmu.

Ja "oceniam" tutaj ludzi i jestem "oceniany". I jedno i drugie ma wartosc zaledwie umowna. Ty idziesz dokladnie ta sama droga. Z ta roznica, ze ja wiem ile warte sa te moje smieszne diagnozy, Ty zas jestes przekonana o glębi swoich, mimo ze zadnego z tych ludzi, o ktorych tak chetnie mowisz, na oczy nigdy nie widzialas.

To jest wiecej niz blad w sztuce i sprzeniewierzenie sie pewnym zasadom naukowo-badawczym, ale po prostu zwykla dziecinada, amatorszczyzna i zabawa w psychologa. Nic wiecej w tym nie ma.

• klosowski333 Re: Zaburzenia pamieci 29.09.10, 07:30
              I jeszcze jedno - moim zdaniem najbardziej destrukcyjna jest glupota. Mimo Twoich byc moze dobrych intencji sama jestes zrodlem destrukcji. Nie licz na to, ze komus tu pomozesz poprzez forum internetowe, jezeli bedziesz wierzyc w gusła, znaczenie kolorow i numerologie. Poniewaz jestes zapewne bardzo mlodym czlowiekiem, nie masz nawet doswiadczenia zyciowego, ktorym bys sie ewentualnie mogla tutaj podzielic z innymi. Studia psychologiczne dodatkowo wypaczyly Twoja percepcje na sprawy czlowieka. Owe studia czynia absolwenta psychologii osoba jeszcze bardziej ulomna. Analogie widze tu w zlamaniu kosci a nastepnie w pozwoleniu na to by sie zrosla absolutnie nieprawidlowo.
              Poza tym, na przykladzie zenujacej pogadanki o kolorach, widac, ze brakuje Ci tzw alergii na brednie czyli zwyczajnego zdrowego rozsadku i trzezwego, krytycznego osadu. Nie majac wpojonych zdrowych mechanizmow zwiazanych z przeprowadzaniem przewodu logicznego, z geneza, synteza i analiza danych, zawsze bedzie produkowac "diagnozy" z zalozenia nietrafione. Czyli wracam do owej glupoty czyli zrodla destrukcji. To forum ma bardzo niski poziom, to prawda, ale jest on w pewnym stopniu wypadkowa niskiego poziomu jaki reprezentuja polscy psychologowie ogolnie, a mlodzi w szczegolnosci.

Psychologowie przede wszystkim powinni nauczyc sie pewnych nawykow towarzyszacych naukom z prawdziwego zdarzenia. Powinni tez przejac czesc zwyczajow obowiazujacych w medycynie. Trzystopniowy proces poznawczy, o ktorym pisalem czyli 1.badanie, 2.rozpoznanie, 3.leczenie powinien stanowic absolutny kanon i spinac klamra wszystkie czynnosci psychologiczne. Jezeli na forum ktos kto mieni sie psychologiem po przeczytaniu paru postow jakiegos delikwenta juz snuje jakies wrozby na jego temat, ma wizje, urojenia i wyobrazenia, to w jakis sposob osmiesza siebie i swoj zawod. Nie wiem jak to mozliwe, ale WSZYSCY, podkreslam, WSZYSCY psychologowie, na ktorych sie tutaj natknalem kompromitowali sie.
              Zupelnie inaczej rzecz wyglada w medycynie, wsrod lekarzy. Oczywiscie wystepuja tam konowały, jak w kazdym zawodzie sa jednostki odbiegajace od normy i lamiace zasady, ale skala tego zjawiska jest nieporownywalna z tym co obserwowac mozna wsrod psychologow, gdzie proporcje sa wrecz poodwracane.

I Ty, Hatepinu, z tymi swoimi dyrdymalami o kolorach i tym co piszesz w tym watku, wpisujesz sie w ten smutny obraz polskich psychologow, ktorzy z racji swojej wybitnej glupoty i braku zdrowego krytycyzmu czesto, jezeli nie zwykle, bardziej ludziom szkodza niz pomagaja. I to jest ta destrukcja, o ktorej mimowolnie napisalas.

• hatepinu Re: Kłosowski 29.09.10, 09:50
              Te, jak mówisz brednie o kolorach były zabawą,o której Cię z góry uprzedziłam.
              Niestety,zabrakło Ci odrobiny poczucia humoru.
              Sam obnażyłeś swój lęk przed psychologami, kiedy w odpowiedzi na moje słowa,że chciałam zrobić przyjemność choremu człowiekowi, nazwałeś mnie psycholem,sądząc,że to jest moja diagnoza i opinia o Tobie.
              Najlepszym lekarstwem na czyjeś kompleksy jest okazywanie pogardy dla innych.
              Twoja opinia o mojej wiedzy, mi kompletnie wisi ,bo ma identyczną wartość, jaką miałaby moja, gdybym się tutaj zaczęła wypowiadać o jakościTwojej pracy zawodowej projektanta,którą wykonujesz.
              • po.wroze Re: Kłosowski 29.09.10, 09:55
                hatepinu napisała:

> Najlepszym lekarstwem na czyjeś kompleksy jest okazywanie pogardy dla innych.
                > Twoja opinia o mojej wiedzy, mi kompletnie wisi ,bo ma identyczną wartość, jaką
                > miałaby moja, gdybym się tutaj zaczęła wypowiadać o jakości Twojej pracy zawod
                > owej projektanta,którą wykonujesz.

Wspolnie pracuje nad powaznymi projektami z urocza mesgo, jednak martwi ja spadek efektywnosci jego pracy.
              • voxave Re: Kłosowski 29.09.10, 10:06
                jestem kobietą,matka,babcia,z długim stażem leczenia ---nie słuchaj nikogo kto mówi ci o innym leczeniu niż przez fachowców czyli lekarzy---nie prowadz glodówek na własną rękę---jesteś taki młody wszystko możesz poprawić idz powidam jeszcze raz do lekarza neurologa skierowanie dostaniesz od swojego podstawowego rodzinnego,---zrób tomografie lub rezonans głowy aby wykluczyć ewentualne zmiany lekarz da ci środki na poprawę połączeń synaps itd--zaleci trening pamięci inne działania czynione przez energoterapeutę mogą być prowadzone równolegle ----z oka nie trać leczenia przez fachowców
              • hatepinu Re: Kłosowski uzupełnienie 29.09.10, 12:13
                Ja niepytana nikogo nie oceniam,ani diagnoz nie wydaję.Czasami tylko staram się coś podpowiedzieć osobie,która prosi o radę.
                Uprzedziłam lojalnie,że ja nikogo pierwsza nie zaczepiam,ale jeśli ktoś mnie atakuje potrafię mu oddać tak,że mu w pięty pójdzie i to zrobiłam w stosunku do osoby,która mnie zupełnie bezzasadnie zmieszała z błotem.
                Było to jakiś czas temu,na początku mojej bytności na forum.
                Ty Kłosowski, uczysz innych kultury,a sam gdy mnie nazwałeś psycholem i okazało się,że to zrobiłeś na skutek nieporozumienia z Twojej strony, nawet się nie zdobyłeś na wybąkanie słowa przepraszam, w stosunku do mnie.
                Jeśli myślisz,że będziesz mnie ujeżdżał, jak Piłsudski swoją Kasztankę,a ja będę pokornie to znosić,to się bardzo pomyliłeś.
                Trzeba być nie tylko schizofernikiem ale i masochistą,by z takim samozaparciem czytać wypociny psychologów,którzy taki wstręt i odrazę w Tobie wzbudzają i z samozaparciem udzielać się na forum poświeconym psychologii,którą generalnie kwestionujesz jako dziedzinę naukową.
                Zarzucasz niektórym na tym forum faszyzm i rasizm,a czym Twoje miziginistyczne ,seksistowskie i antypsychologiczne uprzedzenia i stereotypy się różnią od tych rasistowskich ?

• hatepinu Re: Kłosowski c.d. 29.09.10, 12:52
                  Widzisz Kłosowski; ja, w odróżnieniu od Ciebie, nie przekreślam ludzi.
                  Nadal uważam,że jesteś inteligentnym człowiekiem.Przyjrzyj się i sam oceń, jak wygląda na tym forum "pomoc psychologiczna" dla osób,które nie radzą sobie ze swoimi problemami.
                  Niedawno, jakaś młoda dziewczyna Ania, zwróciła się o pomoc,bo sobie nie radziła z problemami i zamiast spodziewanej pomocy, spotkała się z takim atakiem,że gdyby nie włączyły się Sabina i Kunegunda,to chybaby się całkiem załamała.Nie mogę powiedzieć,bo Ty ją akurat też wspierałeś i zauważyłam,że nie atakujesz takich ludzi, tylko strasz się im pomóc.
                  Dzisiaj w wątku "cierpię i pragnę " kobieta,która bardzo pragnie dziecka,którego nie może mieć,zwraca sie z prośbą o pomoc.Weź i przeczytaj te nienawistne komentarze pod jej adresem.

Nie trzeba być wielkim asem psychologii,żeby wiedzieć,że to świadczy o chorobie i zaburzeniach, przede wszytkim tych osób,które takie ataki uskuteczniają.
                  • manka_swojska Re: Kłosowski c.d. 29.09.10, 13:04
                    Hatepinu, ja rozumiem pragnienie macierzynstwa, tylko juz bez przesady. Chec posiadania potomka z kims, kto juz ma rodzine i wlasne dzieci tylko dlatego, ze niepodobaja sie jej cudze zony. Co ja to obchodzi, ze ktos placi za cesarke na zyczenie, co ja to obchodzi, ze kobieta karmi swoje dziecko jedzeniem z butelki, a nie mlekiem z piersi. W czym te kobiety sa gorsze od niej. Ja tez nie znam bolu porodowego i jestem na przyklad z tego powodu szczesliwa i nie chce go poznawac. Nie zycze sobie, zeby takie oszolomy mnie obrazaly i nazywaly wyrodnymi matkami.
                  • dzanky Re: Kłosowski c.d. 29.09.10, 15:18
                    hatepinu napisała:
                    > Nadal uważam,że jesteś inteligentnym człowiekiem.
                    Nie mogę powiedzieć,bo Ty ją akurat też wspierałeś i zauważyłam,że nie atakujesz takich ludzi, tylko strasz się im pomóc.

No wlasnie, hatepinu ma racje.
                    Klosowski, moze powinienes isc na psychologie i zawodowo sie realizowac, zamiast przesladowac psychologow i pseudopsychologow po forach? Tylko pomysl, ilu ludziom moglbys pomoc swoja cenna rada. Wbrew pozorom, masz bardzo duze wyczucie drugiego czlowieka i wrazliwosc oraz niesamowita inteligencje. Do tego taki naprawde piekny sposob wyslawiania sie:)
                    • hatepinu Re: Dzanky 29.09.10, 17:44
                      Z równym powodzeniem mogłabyś namawiać diabła,by zażył kąpieli w święconej wodzie !
                    • klosowski333 Re: Kłosowski c.d. 29.09.10, 17:44
                      Dzanky --> Twoja forumowa fascynacja moja polszczyzna Ci minie. Juz ja sie o to postaram.

Hatepinu --> To prawda, nie atakuje takich ludzi. To mile z Twojej strony, ze to zauwazylas ;) Atakuje na tym forum szczegolnych forumowiczow i kryteria sa tu dosc czytelnie zarysowane. Przede wszystkim atakuje faszystow i tutaj mam potworny zal do innych normalnych forumowiczow, ze nie atakuja ich z rowna zaciekloscia co ja. Uwazam takie Wasze zachowanie za wysoce nieetyczne.
                      Po drugie razi mnie pospolita glupota, bo wiem, albo tak mi sie wydaje, ze zrodlem wiekszosci zla jest glupota wlasnie. Pospolita glupota jako potencjalne zrodlo zla powinna byc tepiona i wysmiewana bez litosci.
                      Poniewaz psychologia to dla mnie straszna glupota, a wiec zrodlo zla, to atakuje tu rowniez psychologow czyli wyznawcow wspolczesnej religii, ktora tez generalnie opiera sie na wierze, bo przeciez nie na wiedzy.
                      Atakuje tez zwyrodnialcow badz ludzi psychopatycznych w rodzaju Ledy. Leda w ogole jest dosc szczegolnym przypadkiem. Nie mam moze jakiegos wielkiego forumowego doswiadczenia, ostatnimi laty dopiero odkrylem te rozrywke, ale musze powiedziec, ze nigdy nigdzie w necie nie spotkalem osoby tak przepelnionej agresja, pogarda, niemalze nienawiscia do bliznich wyplywajaca z jakichs glebokich zakamarkow jej nieprawidlowej osobowosci, ktora zrodzila tyle jadu, zgorzknienia i frustracji.

Hatepinu, jako domorosly psycholog powinnas zrozumiec, ze otwarte fora poswiecone psychologii przyciagaja rozne osoby i raczej ciezko tu mowic o grupie reprezentatywnej, "jesli wiesz co chce powiedziec". Sa fora psychologiczne branzowe, zwiazane np z jakimis uczelniami, o bardziej naukowym charakterze. Niektore z nich sa netowymi klubami, do ktorych wstep maja wybrane, okreslone osoby, badz rekomendowane przez innych czlonkow klubu. Aby sie tam w ogole zarejestrowac trzeba wczesniej droga pocztowa uzyskac specjalny kod. Takich miejsc w przestrzeni netowej na swiecie jest mnostwo. Minusem tych miejsc jest to, ze skupiaja psychologow, ktorzy gzdza sie we wlasnym sosie, kadza sobie, tworza rodzaj TWA, a ich wynurzenia naukowe maja watpliwa wartosc, podobnie jak i cala nauka, ktora sie zajmuja.

• hatepinu Re: Kłosowski c.d. 29.09.10, 18:28
                        Wiem domorosły projektancie,że takie otwarte fora pełne są ludzi zaburzonych,którzy szukają okazji ,by rozładować swoją frustrację i podleczyć swoje kompleksy.
                        Ja piszę na forum bardziej profesjonalnym, związanym z ośrodkiem gdzie odbywałam staż i własną psychoterapię.
                        Trudno mi się jednak pogodzić z tym,że robią to lekarze psychiatrzy i osoby pracujące w służbie zdrowia.
                        Tak samo nie lubię faszystów i różnych innych - istów,ale wiem ,że takim ludziom nie zmienię pogladów i dlatego daję sobie spokój z nimi dopóki ewidentnie nie krzywdzą innych.
                        • klosowski333 Re: Kłosowski c.d. 29.09.10, 18:47
                          Roznica miedzy naszymi zawodami jest taka, ze ja robie rzeczy konkretne i wymierne, a Ty sobie bajdurzysz i poddajesz sie swoim zludzeniom.

Moja najwieksza wada w realu jest biernosc. Strasznie mnie to gryzie, tym bardziej, ze kiedys takim smieciem nie bylem. Ale przynajmniej w necie biernoscia nadmierna sie nie cechuje i gdy spotykam faszystow reaguje tak jak kazdy przyzwoity czlowiek powinien.
                          • dzanky Re: Kłosowski c.d. 29.09.10, 21:48
                            Moze trzeba zorganizowac jakies spotkanie forumowe, zebys sie ozywil? Poznalbys kilka swoich ulubionych osob z forum i problem biernosci by sie rozwiazal;)
                            • klosowski333 Re: Kłosowski c.d. 29.09.10, 21:55
                              jasne. marze zeby w ciemnyym zaulku spotkac witch. nie zrobilbym z jej dupy jesieni sredniowiecza, raczej jakies blizsze klimaty bym wymyslil. jakis maly pogromik, holocauscik, troche gazu z odbytu. czulaby sie jak u siebie w swoim nazistowskim domu. jak ja nienawidze polslich faszystow, wszystko co jest zlego w polskiej mentalnosci im niestety zawdzieczamy.
                              • klosowski333 Re: Kłosowski c.d. 29.09.10, 21:58
                                Dzanky, tylko prosze nie mow mi, ze Twoim drugim wcieleniem forumowym jest Yagnik, bo bym tego nie wytrzymal. Ale kobieca intuicja mi podpowiada, ze nie jest to wyklucyzone, niestety.
                                • dzanky Re: Kłosowski c.d. 29.09.10, 22:29
                                  No wlasnie wyobrazalam juz sobie spotkanie i sceny milosci miedzy Toba a witch:D Na pewno nie byloby nudno;)

Nieee, dzanky to moje jedyne wcielenie. Przynajmniej na tym forum.
                                • yagnik Re: Kłosowski c.d. 29.09.10, 23:01
                                  Raczej wykluczone ;-)
    • sabinac-0 Re: Zaburzenia pamieci 29.09.10, 16:11
      Z tego co piszesz, bardziej wyglada to na zaburzenia uwagi i koncentracji niz na zaburzenia pamieci sensu stricto.
      Czesta przyczyna takich problemow jest zmeczenie, przeciazenie, nieregularny tryb zycia a zwlaszcza brak regularnego snu, rowniez - stres, ambicja, lek przed porazka.
      Piszesz ze zazywasz ruchu, ale czy odpoczywasz?
      Chodzi odpoczynek w sensie "nierobienia nic konstruktywnego", bo pocenie sie na silowni, kurs jogi czy partyjka tenisa z szefem to nie odpoczynek tylko kolejne zobowiazanie.

Nie bez znaczenia sa tez uzywki, nie tylko alkohol ale i rozne "pobudzacze", ktorych uzywaja przemeczeni ludzie by wytrzymac tempo - od kawy i redbulla poczawszy na amfetaminie skonczywszy.
      • hatepinu Re: Zaburzenia pamieci 29.09.10, 16:16
        Taka też była moja pierwsza sugestia.
      • prze-marian Re: Zaburzenia pamieci 29.09.10, 23:05
        wlasciwie to wszystko, wydaje mi sie robie poprawnie jezeli chodzi o to co poruszylas w tym watku. kawe i energetyki typu red bull stosuje sporadycznie tylko wtedy kiedy musze. problem mniej wiecej zostal dobrze opisany pod tym linkiem: forum.gazeta.pl/forum/w,210,116958235,116966631,Re_Zaburzenia_pamieci.html ***pzd***
        • klosowski333 Re: Zaburzenia pamieci 29.09.10, 23:10
          zaraz. Ty sobie tutaj kpisz. tyle osob poswiecilo Ci czas szczerze chcac pomoc, a Ty...
          • voxave Re: Zaburzenia pamieci 30.09.10, 04:37
            klosowski333 napisał:

> zaraz. Ty sobie tutaj kpisz. tyle osob poswiecilo Ci czas szczerze chcac pomoc,
            > a Ty...
            no to sobie pogadaliśmy......czasem nie warto otwierać buzię i odpowiadac na rozpaczliwy problem
            • klosowski333 Re: Zaburzenia pamieci 30.09.10, 07:51
              Niestety, ale dowcipow forumowych bedzie tu jeszcze mnostwo. Nie jest trudno wprowadzic w blad forumowiczow, my po prostu nie mamy jak tych historii weryfikowac.
              • hatepinu Re: Zaburzenia pamieci 30.09.10, 08:10
                Kłosowski,a nie przyszło Ci do głowy,że autor wątku rzeczywiście poczuł się ustasyfakcjonowany uzyskanymi tutaj odpowiedziami ?
                I,że jego pytanie wcale nie było podpuchą ?
                Czy to nie jest tak,że to Ty żyjesz iluzjami i bajdurzysz na temat pracy psychologów,o której nie masz pojęcia?
                Z pracy psychologa klient ma być zadowolony,a nie TY !
                Jeszcze świat się nie kręci wokół Ciebie !
                Tak sobie wbiłeś do głowy,że pycholodzy posługują się schematami,że trudno Ci przyjąć do wiadomości,że rzeczywistość może być inna. Jeśli nie możesz pogodzić się z tym i uważasz,
                że to tym gorzej dla rzeczywistości,to Ci nie radzę iść samemu do psychologa,bo wiem,że ich nie cenisz,ale znajdź sobie dobrego psychiatrę,który Ci pomoże pogodzić się z rzeczywistością.
                • klosowski333 Re: Zaburzenia pamieci 30.09.10, 08:22
                  Hatepinu, rozumiem, ze jak kazdy psycholog jestes osoba, ze tak powiem, wrazliwa i psychicznie niezbyt stabilna i ze niespecjalnie podoba Ci sie moja krytyka Twojej osoby, ale wybacz, nie mozesz mi na tym forum niczego narzucic. Czujesz sie urazona, spoko, to Twoj problem. Na Twoim miejscu bym sie tym tak bardzo nie przejmowal, a te Twoje dziecinne forumowe vendetty zostaw sobie na lepsze okazje.
                  • hatepinu Re: Zaburzenia pamieci 30.09.10, 17:07
                    Zapewniam Cię,że mam doskonałe samopoczucie.
                    A jeśli ta Twoja propozycja odnośnie vendetty idzie w kierunku zawieszenia broni,to chętnie na nią przystanę.
                    Ja się nie boję walczyć ,a zwłaszcza z mężczyznami,ale niezbyt to lubię, w przeciwieństwie do Ciebie.
                    Wiesz, ja z pochodzenia jestem góralką i jak to jeden mój kolega powiedział;Jak ktoś mi coś,to go siekiereczką do porządku przywołuję.
                    • klosowski333 Re: Zaburzenia pamieci 30.09.10, 17:14
                      Tak, to typowy sposob na zaklinanie rzeczywistosci - wmawianie sobie roznych cech i przypisywanie sobie wiekszej mocy niz sie posiada. Tego Cie uczyli na psychologii, takiego swoistego "pozytywnego myslenia"? Wspolczuje.
                      • hatepinu Re: Klosowski 30.09.10, 22:05
                        Ja oprócz agresywnej strony swojej osobowości,której wcale nie zaprzeczam, mam też dużo empatii i też bardzo Ci współczuję.
                • klosowski333 Re: Zaburzenia pamieci 30.09.10, 08:29
                  A rzeczywistosc, Hatepinu, to w duzej mierze fakty. Fakty sa takie jakie sa. Dzisiejsza psychologia nie operuje w warstwie miarodajnych faktow i wymiernych efektow, operuje glownie na plaszczyznie wiary. NIE WIEDZY.
                  Bo jaka jest Twoja wiedza, Hatepinu? Zerowa. Ja nie mowie o wiedzy na moj temat czy autora tego watku, ale wiedzy na temat ludzkiej psychiki, wszelkich zaleznosci i mechanizmow oraz procesow, ktore w niej zachodza. Obawiam sie, Hatepinu, ze dla wiekszosci psychologow to wszystko jest nie do ogarniecia. Bajdurzycie wiec by ukryc wlasne braki, dopowiadacie sobie, albo poslugujecie sie kobieca intuicja. Poniewaz wiekszosc z Was to ludzie nadmiernie emocjonalni, wierzycie w moc przeczuc i wrazen. Wiedzy posiasc nie jestescie w stanie, no bo w jaki sposob? Jakim cudem?
                  Widac to tez po Tobie, po Twojej forumowej dzialalnosci. Na studiach nie wpojono Ci okreslonych zasad zwiazanych z profesjonalizmem. To dlatego tak chetnie i latwo ferujesz tu o roznych zupelnie obcych osobach opinie, mimo, ze nie masz najmniejszych ku temu podstaw. To jest wlasnie dzialalnie psychologa, jemu podstawy nie sa potrzebne by ferowac opinie, jemu wystarcza przeczucie i pare szczatkowych informacji. Niestety czlowiek, prawdziwy czlowiek, nie sklada sie z paru szczatkowych informacji, to obiekt odrobine bardziej skomplikowany.
                  • hatepinu Re: Zaburzenia pamieci 30.09.10, 16:45
                    A o kim, to tak ferowałam łatwo te opinie oprócz tego, co w tym wątku napisałam?
          • prze-marian Re: Zaburzenia pamieci 30.09.10, 23:16
            z nikogo sobie nie kpie. mam problem i to powazny, moj blad wkleilem zlego linka po prostu;/ sory za blad. ciezko mi teraz bedzie sprostowac bo nie wiem co mialem zamiar wkleic tak naprawde (ciezko mi bedzie znalezc tego linka)
            • hatepinu Re: Zaburzenia pamieci 30.09.10, 23:45
              Grunt,że pamietasz,co Ci odpowiedziano.
              A swoją drogą ,ciekawa jestem co uznałeś za najbardziej prawdopodobną przyczynę Twoich dolegliwości ?
              • prze-marian Re: Zaburzenia pamieci 01.10.10, 06:06
                wydaje mi sie ze to moze byc podloze nerwicowe, stres idt poniewaz wiele innych przyczyn zostalo wykluczonych... pewnosci nie mam obstawiam ta przyczyne na 60 -70%
                • hatepinu Re: Zaburzenia pamieci 01.10.10, 09:41
                  Ja też tak myślę.Tak Ci zresztą zaraz na początku napisałam.Może być tak,że się mocno przejąłeś zauważonymi objawami i dodatkowy stres z tym związany, nasila Twoje objawy.
                  Sugestia odnośnie badań w kierunku boreliozy wyniknęła z powodu zgłaszanego przez Ciebie bólu kolan. Jesteś trochę za młody ,by w już w tym wieku mieć zwyrodnieniową chorobę kolan.Borrelia wywołuje szereg bardzo zróżnicowanych objawów, w tym również zaburzenia pamięci,a zakażenie może przejść niezauważone.
                  Możesz zrobić sobie też testy EAV (metoda dr Voll'a).
                  Interesuje mnie Twój dalszy los.Będę wdzięczna jeśli kiedyś napiszesz i dasz znać,co z Tobą.

Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia!
                  • prze-marian Re: Zaburzenia pamieci 01.10.10, 22:20
                    to bardzo mile z Twojej strony. niewiele jest w dzisiejszych czasach takich osob, ktorych obchodza perypetie zupelnie obcych osob... bede sie odzywal:) jestem pewien ze wszystko sie ulozy, pozytywne myslenie i duch walki nawet w beznadziejnych okolicznosciach nieuniknienie (yyy istnieje taka odmiana tego slowa tak wogole:P?)mnie wyciagna z tej opresji;)) nie ma wyjscia musi sie udac. pozdrawiam
                    • kunegunda.live Re: Zaburzenia pamieci 09.10.10, 23:08
                      Witaj Marianie !

Słuchaj,jeśli masz możliwość, to zainteresuj sie terapią biofeedback.
                      Umożliwia poprawę funkcjonowania mózgu.
                      Kunegunda
                      ---------------------------------------------------------------
                      "Bądźcie pozdrowieni,Nadwrażliwi za Waszą czułość w nieczułości świata,za niepewność-wśród jego pewności
                      za to,że odczuwacie innych tak jak siebie samych zarażając się każdym bólem..."(Prof.K.Dąbrowski-"Posłanie do nadwrażliwych"
    • yagnik Podczepiając się pod wątek 01.10.10, 10:13
      Przy okazji zapytam o siebie.
      Ja nie pamiętam z kolei wielu wydarzeń z mojego życia.
      Wszystkie te wydarzenia są negatywne.
      Słyszę "no przecież było tak i tak" a ja na to "pooooważnie?" i za chwilę słyszę reakcję rozmówcy "no nie pamiętasz przecież to było 2 lata temu?!"
      Ale ja się złapałam na tym że faktycznie nie pamiętam, mało tego jestem w ogóle zaskoczona jak ktoś mi przypomni, zaskoczona faktem że w ogóle tak było!
      I potrafię szczerze się zdziwić.
      Dla porównania, dosyć jasno mogę przypomnieć sobie inne wydarzenia z tego samego np okresu.
      Niedawno miałam taką sytuację, spotkałam się z koleżanką z LO. Od słowa do słowa, wiadomo wspominki...
      I nagle wychodzi na to że nie zdałam z 3 do 4 klasy LO, "no nie pamiętasz że w szkole prawie w ogóle Cię nie było? Fajne czasy co? Na wagary się na wystawy chodziło? Zdolna byłaś, miałaś chyba 70% nieobecności, no nie pamiętasz że postawili Ci pałę nawet z wu-efu?"
      Słuchajcie zrobiło mi się głupio, nie dlatego że nie zdałam z 3 do 4 klasy bo to przy takich wagarach było zupełnie "zasłużone" ale dlatego że ja o tym zupełnie zapomniałam! Zupełnie!
      I za chwilę mi się wszystko zaczęło łączyć, no tak przecież faktycznie tak było, wagarowałam jak cholera, nauczyciele się wkurzyli, poleciałam wtedy w ogóle z tego LO bo dawali mi chyba kilka szans i z żadnej nie skorzystałam, poza tym irytowałam ich bo chodziłam (jeśli już byłam) tylko na polski i historię. Przed oczami stanął mi notatnik w którym miałam wszystkie wykłady, wystawy i grafik kina studyjnego, przypomniało mi się nawet jaką miał okładkę :-)

Ale ja takich zrywów pamięci mam sporo co mnie drażni bo chciałabym pamiętać WSZYSTKO.
      • sabinac-0 Re: Podczepiając się pod wątek 01.10.10, 21:46
        To naturalne, ze umysl wypiera przykre wspomnienia.
        Niemniej jak, zauwazylas, jestes w stanie sobie to wszystko, choc z otrzasem, przypomniec.
    • kwantomed Re: Zaburzenia pamieci 23.11.18, 10:12
      Rozłąka - to odczucie uruchamia pomoc Natury, biologiczny proces, który objawia się różnego rodzaju problemami, zmianami skórnymi (w rzeczywistości dotyczącymi naskórka) oraz zaburzeniami pamięci krótkotrwałej (co w przypadku chronicznego konfliktu skutkuje diagnozą Alzheimer). Pokazaliśmy typową sytuację, dotyczącą relacji z dzieckiem, ale odczucie rozłąki może dotyczyć każdej innej, ważnej dla nas osoby. Mechanizm reakcji biologicznej jest taki sam. www.youtube.com/watch?v=nRkjJeDnAHM&t=186s
    • dorotasal Re: Zaburzenia pamieci 02.01.20, 13:38
      Dzień dobry,
      Mam na imię Dorota, jestem dziennikarką. Przygotowuję się do reportażu na temat tymczasowych zaników pamięci i sposobów radzenia sobie z nimi. Przeczytałam Pana post i zastanawiam się, czy problem ustał i czy chciałby Pan się podzielić (incognito), w jaki sposób Pan go rozwiązał. Będę wdzięczna za odpowiedź na maila: salusdorota@gmail.com. Pozdrawiam serdecznie, Dorota
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka