Dodaj do ulubionych

terapia psychodynamiczna

18.11.10, 18:32
mam pytanie; chcialam zacząć terapię i nastawilam sie terapię behawioralno-poznawczą, bo wydaje mi sie bardzo konkretna i skuteczna; jednak zaproponowano mi terapię psychodynamiczną

no i nie wie, byc moze sie nastawialam po prostu niepotrzebnie na tą behawioralno-poznawczą a psychodynamiczna tez jest dobra? nie interesują mnie zalozenia, ale jak to praktycznie wygląda; nie chcę miec poczucia, ze nic nie robię

dzieki!

Obserwuj wątek
    • elzbieta007 Re: terapia psychodynamiczna 18.11.10, 21:32
      Rodzaj terapii nie ma nic wspólnego z poziomem zaangażowania w nią pacjenta. Obijać się można na jednej i drugiej.

To, czy lepsza jest dla Ciebie CBT czy psychodynamiczna zależy od wielu czynników, m. in. rodzaju problemu, celu, jaki chcesz osiągnąć, predyspozycji intelektualnych i emocjonalnych. W każdej niezbędne jest zaangażowanie, determinacja i gotowość do zmian.

Powodzenia:)
      • mona.blue Re: terapia psychodynamiczna 18.11.10, 22:13
        A na czym polega terapia psychodynamiczna?
        • elzbieta007 Re: terapia psychodynamiczna 19.11.10, 09:20
          Temat-rzeka. Poszukaj w necie.
          W dużym uproszczeniu: terapia psychodynamiczna opiera się o założenie, że źródłem nerwicy są konflikty wewnętrzne, a jej celem jest ich rozwiązanie.
          • mona.blue Re: terapia psychodynamiczna 19.11.10, 12:14
            elzbieta007 napisała:

> Temat-rzeka. Poszukaj w necie.
            > W dużym uproszczeniu: terapia psychodynamiczna opiera się o założenie, że źródł
            > em nerwicy są konflikty wewnętrzne, a jej celem jest ich rozwiązanie.

dzięki
    • paco_lopez Re: terapia psychodynamiczna 18.11.10, 22:25
      tak zapomniałem w 85 wybuchła elektrownia w czarnobylu. wszyscy musieli pić obrzydliwy płyn lugola. za 15 lat okazało się ze większość dzieci chce nosić dresy i bujać się jak czarni amerykanie z łańcuchami na szyi. chłopcy rozstawiają łokcie i przygarbiają kark. patrzą się spode łba.
    • na.nie2 Re: terapia psychodynamiczna 19.11.10, 08:55
      To oczywiście zależy od problemu, sytuacji, finansów etc.
      Ja uważam jednak, że szkoda czasu na psychodynamiczną. Kiedyś terepeutka chciała naciągnąć mnie na długoterminową psychodynamiczną, a problem rozwiązałam w trzy miesiące w CBT. Gdybym miała do wyboru psychodynamiczną a CBT o takim samym czasie trwania, kosztach etc, wybrałabym CBT. Btw, warto czasem jednak sprawdzić założenia terapeutyczne: uważam, że coś co leży zbyt blisko psychoanalizy, nie może działać...
      Powodzenia :)
    • meet_amor_foza Re: terapia psychodynamiczna 22.11.10, 13:07
      Zamieszam Ci jeszcze bardziej. Zastanów się nad psychoterapią metodą Gestalt, wiele na jej temat możesz poczytać w necie, myślę że będziesz zainteresowana. W razie czego, mogę Ci polecić dobrego specjalistę Gestalt w Krakowie/.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka