Dodaj do ulubionych

Pascal i pestki pomidora???!

31.01.05, 10:25
Już nic nie wiem - Pascal nameszał mi w sobotę że hej. Pierwszy raz
usłyszałam ze pestki pomidora sa niezdrowe i trzeba je usunąć - czy ktoś z
Was słyszał cos podobnego?? Pamiętam kiedys wyczytałam że pestki pomidora
zawierają likopen (słynny antyutleniacz) i wręcz należy je jeść!
Wypowiedzcie sie prosze!
MiM
Obserwuj wątek
    • dispell Re: Wierutna bzdura 31.01.05, 10:45
      przez te 40 lat "wciągania" pomidorów z pestkami już pewnie powinienem być
      trupem. Raczej przyjąłbym, że ze względu na braki jezykowe powiedział nie to co
      miał na myśli. ;)
    • pati102 Re: Pascal i pestki pomidora???! 31.01.05, 10:47
      paskal ma niestety racje, pestki psiankowatch sa trujace (ale pestki dojazale),
      byl ostatnio program jakis o produkcji kielkow (w agrobiznesie czy czyms takim)
      i facio wlasnie tez o tym mowil. w pomidorku szkodliwe nie sa ale jak dojzeja
      to juz tak (papryki tyczy sie to samo) nie powinno sie ich w zasadzie jesc ani
      produkowac z nich kielkow (to juz nie w zasadzie a absolutnie).:)
      • dispell Re:Nie mogę znaleźć tych trucizn 31.01.05, 11:17
        ...za wyjątkiem zielonych oczywiście... ;)
        www.mediweb.pl/nutrition/wyswietl.php?id=1075
        Pomidory są bogate w witaminę C i E, zawierają mnóstwo potasu oraz troszkę
        wapna i. Najbardziej są jednak cenione jako źródło barwników zwalczających
        wolne rodniki, zwłaszcza β-karotenu i likopenu.



        Dzięki tym składnikom dieta zawierająca dużo pomidorów może wspomagać leczenie
        obrzęków, nadciśnienia tętniczego krwi, a przede wszystkim chronić organizm
        przed chorobami układu krążenia i nowotworami.

        Szczególnie pożądany wpływ na nasz organizm wywiera zawarty w pomidorach
        likopen. Związek ten należy do acyklicznych karotonów jednak pozbawiony jest
        aktywności witaminy A. Podobnie jak β-karoten posiada właściwości
        przeciwutleniające. Likopen obniża poziom produktów utleniania tłuszczów w
        organiźmie. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, trzustki, prostaty,
        jelit i jamy ustnej . Chroni również przed zawałem serca i chorobami
        neurologicznymi.

        Na podkreślenie zasługuje fakt, że związek ten jest w większym stopniu
        absorbowany w organizmie z przetworów pomidorowych (soki, sosy, zupy, pasty,
        keczupy), niż z surowca nieprzetworzonego.

        Pomidory zawierają duże ilości potas (antagonista sodu), który korzystnie
        wpływa na pracę serca. Natomiast dzięki zawartości soli bromu działają kojąco
        na system nerwowy.

        W niedojrzałych (zielonych) pomidorach znajduje się alkaloid tomatyna. Pod
        względem budowy chemicznej tomatyna jest bardzo zbliżona do solaniny
        występującej w zielonych ziemniakach. Zarówno solanina jak i tomatyna posiada
        dzialanie teratogenne. Tomatyna traci swe toksyczne właściwości podczas
        gotowania ale uwaga po zakwaszeniu odzyskuje częściowo swą toksyczność.

        Skład chemiczny pomidora (wartości przeciętne w przeliczeniu na 100g jadalnego
        produktu):

        Woda ............................... ..... 93 g/100g

        Błonnik ............................... ... 1,1 g/100g

        Skrobia ............................... ... 0,3 g/100g

        Cukier ............................... .... 2,3 g/100g

        Popiół ............................... ..... 0,5 g/100g

        Tłuszcz ............................... ... 0,6 g/100g

        Białko (Nx6,25) ...................... 0,9 g/100g

        Kwas askorbinowy (wit. C) .... 33 mg/100g

        Karoten (wit. A) ..................... 0,8 mg/100g

        Tiamina (wit. B1) .................... 0,07 mg/100g

        Ryboflawina (wit. B2) ............. 0,07 mg/100g

        Niacyna (wit. PP, B3) .............. 0,68 mg/100g

        Kwas foliowy .......................... 5 μg/100g

        Ca ............................... ........... 11 mg/100g

        Fe ............................... ............ 0,9 mg/100g

        Na ............................... ........... 6 mg/100g

        K ............................... ............. 297 mg/100g

        P ............................... ............. 26 mg/100g

        Ogólna kwasowość,

        milirównoważnik .................... 9,5 mg/100g
    • mamaimarta Re: Pascal i pestki pomidora???! 31.01.05, 11:00
      Przyznam szczerze ze pierwszy raz słysze ze to trucizna! W ogole z tego co sie
      orientuje pestki sa bardzo zdrowe bo wspomagaja prace jelit i sa raczej
      polecane. Zreszta nie wyobrazam sobie zeby z pomidora wyrzucac pestki! O ile
      tumaczenie ze we włoskiej kuchni ich sie nie uzywa do mnie przemaiwa o tyle ze
      to trucizna i nie zdrowe w ogole nie!
      MiM
    • Gość: Biuletynka Re: zjadłem pimidora z kiełkującymi nasionami i ż IP: 87.204.157.* 25.09.13, 22:28
      I co z tego że gość pisał 8 lat temu budowa poimidora jest taka sama jak była i nie lubię jak ktoś chce stosować uwagi a się nie zna.W XVIII wieku próbowano otruć władcę Waszyngtona pomidorami bo w Ameryce uważano że jest to truciznai podano sałtkę królowi w celu uśmiercenia go, jakież było zdziwienie kucharzy gdy rano król wstał i poprosiło więcej.I w taki właśnie sposób rozpoczęła się historia konsumpcyjna pomidora.( a tak na marginesie masz chyba problem z osobowością, tobie już pomidor nie jest potrzebny tylko psychiatra i to dobry)
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka