Dodaj do ulubionych

Pascal i pestki pomidora???!

31.01.05, 10:25
Już nic nie wiem - Pascal nameszał mi w sobotę że hej. Pierwszy raz
usłyszałam ze pestki pomidora sa niezdrowe i trzeba je usunąć - czy ktoś z
Was słyszał cos podobnego?? Pamiętam kiedys wyczytałam że pestki pomidora
zawierają likopen (słynny antyutleniacz) i wręcz należy je jeść!
Wypowiedzcie sie prosze!
MiM
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Pascal i pestki pomidora???! 31.01.05, 10:32
      Że niezdrowe to nie wiedziałam.. ale b. czesto w kuchni np. włoskiej pestki
      nalezy wyrzucać.
      Ja nie wyrzucam :))))
      • Gość: Cynamoon Re: Pascal i pestki pomidora???! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 10:34
        Pomidor bez pestek i tej galaretki to nie pomidor!
        • Gość: Biuletynka Re: Pascal i pestki pomidora???! IP: 87.204.157.* 25.09.13, 20:03
          Telewizyjni gości chcą na siłę być orginalni i polecają czasem takie banały że aż włosy się jeżą, ja jem wszyskie trobne pestki,i staram się skórki też nie wyrzucać, a paskal niech sobie przeciera im za te gadanie płacą o to chodzi żeby był duży szu na blogach czy portalach
    • dispell Re: Wierutna bzdura 31.01.05, 10:45
      przez te 40 lat "wciągania" pomidorów z pestkami już pewnie powinienem być
      trupem. Raczej przyjąłbym, że ze względu na braki jezykowe powiedział nie to co
      miał na myśli. ;)
    • dispell Re: A tutaj na temat: 31.01.05, 10:46
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19092562&a=19092562
    • pati102 Re: Pascal i pestki pomidora???! 31.01.05, 10:47
      paskal ma niestety racje, pestki psiankowatch sa trujace (ale pestki dojazale),
      byl ostatnio program jakis o produkcji kielkow (w agrobiznesie czy czyms takim)
      i facio wlasnie tez o tym mowil. w pomidorku szkodliwe nie sa ale jak dojzeja
      to juz tak (papryki tyczy sie to samo) nie powinno sie ich w zasadzie jesc ani
      produkowac z nich kielkow (to juz nie w zasadzie a absolutnie).:)
      • dispell Re:Nie mogę znaleźć tych trucizn 31.01.05, 11:17
        ...za wyjątkiem zielonych oczywiście... ;)
        www.mediweb.pl/nutrition/wyswietl.php?id=1075
        Pomidory są bogate w witaminę C i E, zawierają mnóstwo potasu oraz troszkę
        wapna i. Najbardziej są jednak cenione jako źródło barwników zwalczających
        wolne rodniki, zwłaszcza β-karotenu i likopenu.

Dzięki tym składnikom dieta zawierająca dużo pomidorów może wspomagać leczenie
        obrzęków, nadciśnienia tętniczego krwi, a przede wszystkim chronić organizm
        przed chorobami układu krążenia i nowotworami.

Szczególnie pożądany wpływ na nasz organizm wywiera zawarty w pomidorach
        likopen. Związek ten należy do acyklicznych karotonów jednak pozbawiony jest
        aktywności witaminy A. Podobnie jak β-karoten posiada właściwości
        przeciwutleniające. Likopen obniża poziom produktów utleniania tłuszczów w
        organiźmie. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, trzustki, prostaty,
        jelit i jamy ustnej . Chroni również przed zawałem serca i chorobami
        neurologicznymi.

Na podkreślenie zasługuje fakt, że związek ten jest w większym stopniu
        absorbowany w organizmie z przetworów pomidorowych (soki, sosy, zupy, pasty,
        keczupy), niż z surowca nieprzetworzonego.

Pomidory zawierają duże ilości potas (antagonista sodu), który korzystnie
        wpływa na pracę serca. Natomiast dzięki zawartości soli bromu działają kojąco
        na system nerwowy.

W niedojrzałych (zielonych) pomidorach znajduje się alkaloid tomatyna. Pod
        względem budowy chemicznej tomatyna jest bardzo zbliżona do solaniny
        występującej w zielonych ziemniakach. Zarówno solanina jak i tomatyna posiada
        dzialanie teratogenne. Tomatyna traci swe toksyczne właściwości podczas
        gotowania ale uwaga po zakwaszeniu odzyskuje częściowo swą toksyczność.

Skład chemiczny pomidora (wartości przeciętne w przeliczeniu na 100g jadalnego
        produktu):

Woda ............................... ..... 93 g/100g

Błonnik ............................... ... 1,1 g/100g

Skrobia ............................... ... 0,3 g/100g

Cukier ............................... .... 2,3 g/100g

Popiół ............................... ..... 0,5 g/100g

Tłuszcz ............................... ... 0,6 g/100g

Białko (Nx6,25) ...................... 0,9 g/100g

Kwas askorbinowy (wit. C) .... 33 mg/100g

Karoten (wit. A) ..................... 0,8 mg/100g

Tiamina (wit. B1) .................... 0,07 mg/100g

Ryboflawina (wit. B2) ............. 0,07 mg/100g

Niacyna (wit. PP, B3) .............. 0,68 mg/100g

Kwas foliowy .......................... 5 μg/100g

Ca ............................... ........... 11 mg/100g

Fe ............................... ............ 0,9 mg/100g

Na ............................... ........... 6 mg/100g

K ............................... ............. 297 mg/100g

P ............................... ............. 26 mg/100g

Ogólna kwasowość,

milirównoważnik .................... 9,5 mg/100g
        • jacek1f sa przepisy i potrawy... 31.01.05, 11:49
          ...gdzie nie daje sie pestek i wnetrza, bo zakwasza zbyt lub rozrzedzą potrawę.
          Tak jest potrzebny TYLKO sam miazsz. I tyle.

A nie ze szkodliwe i trujące :-))) Ja zawsze wyjadam, jak gdzies trzeba
          oddzielic i zyje sobie zdrowo.
        • Gość: pati102 Re:Nie mogę znaleźć tych trucizn IP: *.net-serwis.pl 31.01.05, 14:26
          nie podwazam wartosci odzywczej pomidora tylko pisze to co mowil na temat
          szkodliwosci pestek pan spec od nich. sama pestek nie wywalam acz mam
          swiadomosc, ze zdrowe nie sa. suchych ("zasiewnych":)) nikt chyba nie konsumuje
          (podobnie jak zreszta paprykowych) ani nie produkuje z nich kielkow wiec w
          zasadzie problem nie istnieje. w kwestii wklejania kilometrowych madrosci-kazdy
          ma wyszukiwarke:)
          • jacek1f Pati :-) 31.01.05, 14:43
            no co Ty. Uśmiechnij sie:-)

Zakladam, ze Pascal cos majaczyl troszke jednak... A co do psiankowatych - czy
            wiecie, ze szerszenie sa pod ochrona rowniez z tego powodu? Tzn psiankowatosci
            pomidorow i ziemniakow! Sa duze z dobra masa ciala zeby zapylac bezpiecznie na
            polach te szkodliwe i trujace dla mniejszych fruwajek warzywa. Niezle, nie ?
            • dispell Re: Pati :-)Tak jest uśmiech!!!! 31.01.05, 14:50
              Ale wnosząc swój głos do dyskusji chyba oczekujesz odpowiedzi takiej czy innej?
              A pro pos wyszukiwarek: wszyscy je mają tylko jakoś albo się nie chce ich
              używać (do nikogo personalnie nie piję - zastrzegam!) albo nie potrafi się
              zadać odpowiedniego pytania. Poczytaj na forum... ;)))
            • Gość: Jacek Re: Pati :-) IP: *.sggw.waw.pl 31.01.05, 17:34
              Pomidory zapylaję trzmiele. Szerszenie to takie b. duże osy, mało przyjemne
              zwierzątka.
              • jacek1f Trzmiele i szerszenie :-) n/t 31.01.05, 18:29
              • Gość: Biuletynka Re: Pati :-) IP: 87.204.157.* 25.09.13, 22:13
                Hej ogrodnicy pomidory są samopylne i żadne robactwo nie jest im potrzebne.
                • Gość: Bubu Re: Pati :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.13, 09:13
                  8 lat czekałaś z odpowiedzią???
                  • Gość: Biuletynka Re: Pati :-) IP: 87.204.157.* 26.09.13, 13:01
                    widać było warto bo przeczytałaś, co czytasz takie 8-letnie dyskusje, skoro temat taki przestarzały to po co tu wchodzisz? Szukaj świeżych stron, ja cię tu nie zapraszałam.Pa!!!!!!!!
          • Gość: biuletynka Re:Nie mogę znaleźć tych trucizn IP: 87.204.157.* 26.09.13, 16:56
            Dlaczego uważasz pascala za speca od pomidorów nie sądze żeby studiował ten kierunek, przecież to zwykły kucharz chce zabłysnąć gotowaniem, a tak na marginesie pomidory u nas w Polsce są warzywem popularnym i raczej wszyscy wiedzą jakie mają bogactwa zarówno w skórce jak i w nasionach oczywiście nie mówiąc o miąższu, wracając do skórki nie wszyscy ja trawią więc powinni obierać.
    • mamaimarta Re: Pascal i pestki pomidora???! 31.01.05, 11:00
      Przyznam szczerze ze pierwszy raz słysze ze to trucizna! W ogole z tego co sie
      orientuje pestki sa bardzo zdrowe bo wspomagaja prace jelit i sa raczej
      polecane. Zreszta nie wyobrazam sobie zeby z pomidora wyrzucac pestki! O ile
      tumaczenie ze we włoskiej kuchni ich sie nie uzywa do mnie przemaiwa o tyle ze
      to trucizna i nie zdrowe w ogole nie!
      MiM
      • invicta1 Re: Pascal i pestki pomidora???! 31.01.05, 11:02
        pestki i "galaretka" to dla mnie najsmaczniejsza część pomidora, ale być może
        się nie znam
        • Gość: gogo Re: Pascal i pestki pomidora???! IP: *.mt.pl / *.mt.pl 31.01.05, 12:06
          dokladnie ! nie wyciagam tego nigdy bo najbardziej mi to smakuje ;-))
          • jacek1f Nigdy? 31.01.05, 12:10
            Co to znaczy nie wyciagasz nigdy?
            To jak robisz na przyklad faszerowane pomidory, albo pieczone, albo ceviche,
            albo gazzpacho? Albo salatke krewetkową... wszedzie caly sok z pestkami???
            Nie wierzę.
            • dispell Re: Hah...jak to trzeba uważać co się pisze;) n/t 31.01.05, 12:12

• lunatica Może 31.01.05, 14:46
              akurat te dania nie wchodzą w skład menu Gogo, zresztą mojego też :-)
              • Gość: t zjadłem pimidora z kiełkującymi nasionami i żyję IP: *.bielsko.dialog.net.pl 31.01.05, 16:29
                Przecież kiełki są zdrowe ;)

• Gość: Biuletynka Re: zjadłem pimidora z kiełkującymi nasionami i ż IP: 87.204.157.* 25.09.13, 22:28
      I co z tego że gość pisał 8 lat temu budowa poimidora jest taka sama jak była i nie lubię jak ktoś chce stosować uwagi a się nie zna.W XVIII wieku próbowano otruć władcę Waszyngtona pomidorami bo w Ameryce uważano że jest to truciznai podano sałtkę królowi w celu uśmiercenia go, jakież było zdziwienie kucharzy gdy rano król wstał i poprosiło więcej.I w taki właśnie sposób rozpoczęła się historia konsumpcyjna pomidora.( a tak na marginesie masz chyba problem z osobowością, tobie już pomidor nie jest potrzebny tylko psychiatra i to dobry)
    • Gość: pomidor Re: Pascal i pestki pomidora???! IP: *.96.137.197.ipv4.supernova.orange.pl 03.08.21, 11:46
      Znam tylko jeden dobry sok pomidorowy " Polskie Pomidory" z pomidorow malinowych polskiepomidory.com.pl/soki-pomidorowe
      nie jest z koncentratu. Koncentrat oczywiscie nie jest zły ale niech sok bedzie sokiem a nie wodą z koncentratem
    • waria29 Re: Pascal i pestki pomidora???! 11.08.21, 11:33
      jak to sobie wyobrażasz? Możesz najwyżej usunąc cały miąższ z pestkami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka