Dodaj do ulubionych

rocznica, urodziny, imieniny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 09:52
niedługo będą moje urodziny i jak co roku boje się, że nikt o nich nie bedzie
pamiętał. to jest jak obsesja, tak boli, jak nie ma życzeń..
jak się uwolnić od tego strachu?
tak samo jest przy imieninach :)
Obserwuj wątek
    • Gość: iwan Re: rocznica, urodziny, imieniny IP: 156.17.253.* 30.04.04, 10:06
      Do tego będzie potrzebne: Twój adres e-mail, data urodzin, imię.
      :-))

P.s.
      Osobiście nie lubię obchodzić urodzin.
      Są trochę jak uderzenia zagara, wybijające rytm godzin.
    • tessa13 Re: rocznica, urodziny, imieniny 30.04.04, 11:15
      Hallo,

w Niemczech imienin w ogóle się nie obchodzi; ja osobiście urodziny w większym
      gronie obchodzę tylko co pięć lat - tzn. tylko okrągłe i półokrągłe. A że ktoś
      zapomni o moich urodzinach? Booooooże kochany! Mi też się zdarza, że zapomnę...
      Nawet moja mama już kilka razy przez stres w klinice zapomniała o moich
      urodzinach i dzwoniła - zresztą bez złego sumienia - kilka dni później. No i co
      z tego? Mnie to w ogóle nie bolało, bo po prostu nie widzę przy tym problemu.

Moim zdaniem ważniejsze jest, że ma się przez cały rok dobry kontakt a nie to,
      że wszyscy zaczynają świrować, bo ma się urodziny. Tak samo jest u nas z Dniem
      Matki. Raz w roku przynieść bukiet - no, bo to obowiązek - nie wystarczy, jeśli
      się przez cały rok nie interesuje mamą... Moja mama to by mnie z takim
      obowiązkowym bukietym po prostu wywaliła z jej mieszkania.

Pozdrawiam

Tessa
      • Gość: inka_sama Re: rocznica, urodziny, imieniny IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 30.04.04, 11:36
        Od czasu gdy urodziłam córkę - moje własne urodziny zupełnie przestały mnie
        obchodzić, no, prawie. :o)
        A od jakiegoś czasu to nawet wolałabym żeby inni zapominali o moich świętach,
        jakoś źle znoszę składanie życzeń, i wtedy gdy mi składają, i wtedy gdy ja
        składam.
        Mam wrażenie, że takie rzeczy przestaja być istotne gdy przestajemy się
        koncentrować na sobie.
        • tessa13 Re: rocznica, urodziny, imieniny 30.04.04, 12:12
          Hallo Inka,

wiem o co Ci chodzi... Ja wprawdzie nie mam dzieci, ale moje urodziny są mi i
          tak wszystko jedno. To jest dzień jak każdy inny. Ale najgorsze to jest
          naprawdę składanie życzeń: po pierwsze każdego roku to samo, po drugie to ma
          dla mnie niesmak przymusu ("no bo jak to będzie wyglądać, jak nie
          pogratulujesz...").

Czy nie jest ważniejsze, mamie bez specjalnej okazji przynieść bukiet,
          powiedzieć, że się ją kocha czy zaprosić na kolację? Najlepszemu przyjacielowi
          tak sobie wysłać przez mail kolejne zdjęcie lwa (on jest zodiakalnym lwem,
          kocha lwy i zbiera te zdjęcia - wszystkie dostał od żony i przyjaciółek)? Albo -
          jak ten lew - nieoczekanie przedzwonić "Wiesz co, wiedźmo? Ja chcę Twoją
          przyjaźń do końca życia" (on mnie zawsze "wiedźma" nazywa)?

TO jest ważne! Nie składanie życzeń, bo się musi...

Pozdrawiam

Tessa
        • Gość: pytanie Re: rocznica, urodziny, imieniny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 12:59
          to nie jest koncentrowanie się na sobie, a jedynie chęć by zaistniały jakieś
          namacalne przesłanki, że ludzie choc przez chwilę o mnie pomyślą.
          Te życzenia to byłby taki znak.

Jakiś czas temu mówiłam, że to mi jest niepotrzebne, że źle się z tym czuję jak
          ktoś mi składa, że to sztuczne i niepotrzebne. Ale zrozumiałam, że jest
          inaczej...
          Potrzebuję tego. :)
          • kwieto Re: rocznica, urodziny, imieniny 30.04.04, 14:15
            > to nie jest koncentrowanie się na sobie, a jedynie chęć by zaistniały jakieś
            > namacalne przesłanki, że ludzie choc przez chwilę o mnie pomyślą.

A czy szukanie przeslanek, ze ludzie pomysla akurat o Tobie nie jest wlasnie
            koncentrowaniem sie na sobie?
            Nie twierdze ze to jest "be", jedynie zwracam uwage na pewien drobiazg :")
            • Gość: pytanie Re: rocznica, urodziny, imieniny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 14:40
              tekt, ze troche tak, myslę o tym, ze bedzie bolało jak ktoś nie pomyśli i nie
              sprawi mi przyjemności.
              Jest to skupienie sie na sobie.
              Koncentrowanie sie na sobie rozumiem przez poświęcenie sobie całej uwagi,
              większości czasu, a tak przecież nie jest, chodzi mi o ten drobiazg jakim sa
              dwa dni w roku, w zasadzie jeden, bo tylko urodziny sa aż tak bardzo osobiste.

Nie lubisz, gdy ktoś o Tobie pamięta?
              • kwieto Re: rocznica, urodziny, imieniny 30.04.04, 15:09
                Skupienie, skoncentrowanie, jedna chwala.
                Powtarzam, nie twierdze ze to jest "be", aczkolwiek sygnalizuje pewne podejscie
                ktore moze byc przyczyna Twoich obaw o "niepamietanie".

> Nie lubisz, gdy ktoś o Tobie pamięta?

Lubie, ale tez nie robie tragedii gdy zapomni. Sam zapominam i musze trzymac
                daty w kajecie z ustawionymi przypominaczami odpowiednio wczesniej :")

Aczkolwiek w czasach pacholecych bylem bardziej pragmatyczny - jako dziecko,
                zapraszajac na swoje urodziny nie omieszkiwalem dodac: "tylko pamietaj o
                prezencie" :"P
      • Gość: pytanie Re: rocznica, urodziny, imieniny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 12:54
        To co piszesz jest oczywiście rozsądne i naturalne ... dla Ciebie.
        I gdyby to było tak, że się zapomina, a po czasie przypomina i pamięta
        następnym razem :-)
        Ale nie jest.
        Ja, tak zupełnie po prostu chciałabym się wyzwolić z tej irracjonalnej
        potrzeby, z tego oczekiwania, że ktoś, że będzie... pamiętal.
        Bo to juz jutro... :)
        • tessa13 Haaaa!!! 30.04.04, 13:59
          Powiedz mi, moja Droga: Ty czytasz czasem to, co piszesz? Nie? To Ci podam
          lusterko...

Cytat:
          "Ja, tak zupełnie po prostu chciałabym się wyzwolić z tej _irracjonalnej
          potrzeby_,"

A po cholerę się trzymasz czegoś irracjonalnego? Na? Naaaa?
          • Gość: pytanie Re: Haaaa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 14:25
            :-)
            dzięki
            no masz rację.
            ale jak ona tak sama z siebie rwaca i kąsa?????
    • joanna_1 Re: rocznica, urodziny, imieniny 30.04.04, 12:36
      a kiedy ostatnio ty skladałas zyczenia?
      • Gość: pytanie Re: rocznica, urodziny, imieniny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 12:49
        wszystkim osobom, które znam i na których mi zależy. ostatnio w połowie
        kwietnia :)
        • joanna_1 Re: rocznica, urodziny, imieniny 30.04.04, 12:55
          może to jest kwestia zażyłości tych znajomości?
          • Gość: pytanie Re: rocznica, urodziny, imieniny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 13:00
            może tak, może to jest własnie ten problem?
            może ja traktuję znajomość inaczej niż ci znajomi ...
            • joanna_1 Re: rocznica, urodziny, imieniny 30.04.04, 13:05
              boisz się, że jeśli nie pamiętają o Twoim swięcie, to nie jesteś przez nich
              szanowana, akceptowana, nie jesteś w grupie?
              • Gość: pytanie Re: rocznica, urodziny, imieniny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 13:47
                w grupie? nie, nie jestem w grupie. tego się nie boję. myślę sobie, że pamięta
                się o ludziach, którzy dla nas coś znaczą, jeśli o mnie nikt nie pamięta, to
                nic dla tych ludzi nie znaczę, chyba tak...
                • joanna_1 Re: rocznica, urodziny, imieniny 30.04.04, 19:47
                  wiesz, przepraszam za bezpośredniość, ale wydaje mi się, że jesteś po prostu
                  *niedokochana*
                  a może to samotność się dokuczliwie wkrada?

poza tym, obok składanych życzeń, pamięci znajomych akurat w ten dzień, może
                  jest jakiś inny pierwiastek świadczący o tym, że jesteś dla nich wartościową
                  osobą?
                  może aż tak nie trzeba przedkładać tych życzeń nad dosyć dobre relacje?
                  • Gość: pytanie Re: rocznica, urodziny, imieniny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.04, 08:09
                    tak, "niedokochana", a może samotność, a może zawód, a może choroba, a może..
                    kto to wie.
                    :) chciałam tylko uzyskać odpowiedz jak się uwolnić od tego zawodu corocznego i
                    przykrości z nim związanej.
                    Czy jestem wartościowa dla ludzi? w pewnym sensie tak, jak każdy, w momencie,
                    gdy komus przyjdzie potrzeba wykorzystania czegoś ze mna związanego.
                    A skoro tych zyczeń nie ma, to może powinnam też zapomnieć o życzeniach i
                    innych osobach?
                    • Gość: joanna_1 Re: rocznica, urodziny, imieniny IP: *.ikem.pwr.wroc.pl 01.05.04, 15:01
                      Podejdź do tego z jajem i zaproś znajomych na ciacho. Powiedz, słuchajcie, dzis
                      jest moje święto, chciałabym z wami mile spędzic czas, obowiazuje strój galowy ;)
                      Może nieboraczki nie wiedzą, kiedy Ty obchodzisz, bo siedzisz cicho w norce i
                      nie ujawniasz się? ;)
                    • obrotowy Ada, tak nie wypada, 01.05.04, 15:45
                      Twoje 3-letnie urodziny, to piekna rzecz.
                      Wesolego Smoczka (zycze).

Ale nie rob problemu z rocznic.
                      Liczy sie zawsze i najbardziej, zwyczajny dzien.
                      • Gość: pytanie Re: Ada, tak nie wypada, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.04, 07:45
                        Dziękuję :)
    • Gość: A. Zapomniane urodzinowo-imieninowe dla MKD IP: *.id.pl 30.04.04, 13:35
      Ten wątek uzmysłowił mi coś...
      Wszystkiego najpięjkniejszego Mały Książe :)

A. - po 1,5 rocznej przerwie wirtualnej
    • jmx Re: rocznica, urodziny, imieniny 02.05.04, 01:19

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO! :-)
      Fajnie jest obchodzic urodziny w dniu wejścia Polski do UE ;-)

A tak "na ucho" Ci powiem, że doskonale rozumiem Twoje rozterki związane
      z "niepamiętaniem". Cóż, brak wzajemności potrafi uwierać... Ale jakoś sobie
      nie wyobrażam programowo zapominać o okazjach innych, źle bym się z tym czuła.

Więc jaka rada? Chyba żadnej nie będzie, takie myśli się pojawiają i znikają,
      trochę cierpliwości ;-)
      • Gość: pytanie Re: rocznica, urodziny, imieniny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.04, 07:51
        Dziękuję za życzenia :)
        No właśnie i ta data... ona az bije po oczach i zapomnieć... :(
        Programowe zapomnienie. No i właśnie nie wiem, bo jak ja przestanę pamiętać, to
        nie będzie podstawy do "wzajemności" i może problem minie?

No, ale jestes za to chodzącą rocznicą Unii Europejskiej... :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka