belika 11.08.08, 10:12 Dobrzy ludzie podpowiedzcie, bo szukam i...znaleźć nie potrafię... Czy w Sharm na PRZYLOTACH sa sklepy wolnocłowe? Okienko bankowe? Czynne w nocy, nie raczej słabo? dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tanahoe Re: Sharm - lotnisko 11.08.08, 11:07 Kasę wymieniają tam gdzie kupujesz wizę. Tylko, że mi nie chcieli bo im się po prostu nie chciało. W hotelu wymieniłam kilka dolców na recepcji. Najlepiej jednak wymieniać w banku w Naama Bay po prawej na deptaku. Zaraz na początku od strony hotelu Tropicana Rossetta. Co do sklepu wolnocłowego po przylocie jest jak wyjdziesz całkowicie z budynku po lewej stronie. Jak ktoś pali to papierosy są o wiele tańsze niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_belika Re: Sharm - lotnisko 11.08.08, 12:44 Wszystko fajnie...ale będę mieszkać w Dahabie :) Dlatego też wolałabym kilka spraw załatwić zaraz po przylocie. Czy sklepy na przylotach są czynne w nocy? Jakieś markowe alkohole można w nich kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
anetta70 Re: Sharm - lotnisko 11.08.08, 13:02 Pieniądze spokojnie wymienisz na lotnisku, ja np. zrobiłam to nie w tłumie kupujących wizę (miałam Sinai only), ale przy odbiorze bagażu. Bez kolejki. Tyle, że to było w dzień. Nie wiem jak jest w nocy, ale chyba powinno być otwarte? Jeśli nie, to wymienisz pieniądze w hotelu. Sklepy wolnocłowe są, opłaca się kupić alkohol (niestety tylko duuuże butelki) i perfumy (ale wybór nieduży)- przy wylocie o wiele większy :) Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_belika Re: Sharm - lotnisko 11.08.08, 13:23 Nie ukrywam, że głównie właśnie alkohol i fajki mnie interesują...i to na "przylotach"... Ludziska drogie....otwarte toto jest w nocy ok 4.00 czy raczej mamy o tym zapomnieć? Odpowiedz Link Zgłoś
vader696 Re: Sharm - lotnisko 13.08.08, 09:28 jest cos takiego ze jak masz wize to do dwoch dni po przylocie mozesz isc do wolnoclowych i cos kupic, w miescie w sharm były takie cuda, nie wiem jak jest tam gdzie jedziesz Odpowiedz Link Zgłoś
belika Re: Sharm - lotnisko 13.08.08, 09:50 Wiem, ze sa takie sklepy, korzystalismy z takiego w HRG, ale tam gdzie jedziemy teraz, to kozy wedruja po ulicach ;) Będziemy w Dahabie. Zakupy zrobilismy u nas, w normalnym sklepie..i z głowy. Za 9 godz mam byc na lotnisku, pozdrawiam i lece konczyc pakowanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
majamichalska Re: 13.08.08, 10:32 ...moze cos podpowiem,jak mnie tu zaraz nie zakrzyczą 'stali bywalcy' i 'wytrawni znawcy' wszystkiego:) alkohol-najszybciej na Okęciu (markowe,a nie egipskie podróbki,jakie mozna znalezc w Egipcie,roznie z nimi bywa)-roznica w cenie jest,ale mysle,ze problem z glowy. papieroski radze w egipcie,niekoniecznie zaraz po przylocie w wolnoclowym. w jakim bedziesz hotelu? w dahab masz bazarki i sklepy (polecam google earth-sa zaznaczone sklepy,apteki itp.),zobacz,gdzie najblizsze. Marlboro Light kupowalismy niecale 2$ paczka-zwykly sklep w 'miescie'.roznice w 'smaku'-niewielkie:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewano2 Re: Sharm - lotnisko 13.08.08, 11:33 Z wymianą pieniędzy na recepcji hotelowej różnie w Tropitelu bywa, mogą Ci nie wymienić o 5 rano, pod pretekstem, że nie mają w tej chwili gotówki w walucie egipskiej. I w ogóle bardziej opłaci się wymieniać w banku w Dahab (lepszy kurs). Alkohol można kupić w licznych sklepach z alkoholem przy głownym deptaku handlowym w Dahab, bardzo dobre ceny, wybór może niewielki, ale zawsze, więc tym się nie przejmuj. Co do lotniska to nie umiec Ci pomóc, nigdy nie wymieniałam tam pieniędzy, ale się nie denerwuj, na początek jednodolarówki wystarczą, a potem wymienisz w banku w Dahab ;-) Odpowiedz Link Zgłoś