Dodaj do ulubionych

Swieto Niepodleglosci

10.11.11, 21:01
Czy jestescie dumni z tego, ze jestescie polakami/polkami?
Obserwuj wątek
    • cynta Re: Swieto Niepodleglosci 10.11.11, 21:22
      to.niemozliwe napisał:

> Czy jestescie dumni z tego, ze jestescie polakami/polkami?

Taaak!! i to bardzo, pomimo ze mam 2 inne obywatelstwa to wlasciewie ich nie nadmieniam... jestem Polka! Dzieci tak chowalam, wozilam i woze do polskiej szkoly, ucze w niej, tlumacze innosc tubylcom, propaguje... ;)
      ... ale do Polski nie wrocilabym... no! moze z milosci do meza ale pod zadnym innym pozorem ..
      nie moge tego kraju wytrzymac, uwazam za uwlaczajce ludkiej godnosci zycie w nim...
      Jest ogromna roznica miedzy polskoscia i Polska .. chyba taka jak miedzy Bogiem i Kosciolem

A Swieto Niepodleglosci obchodzimy, owszem, beda wiersze recytowane przez dzieci, beda tance ludowe, beda pierogi i kielbasa na goraco... :)
    • rzeka.suf Re: Swieto Niepodleglosci 10.11.11, 22:03
      to tak troche, jakbys zapytal, czy jestesmy dumni z niebieskich albo brazowych oczu, lub czy duma napawa nas fakt, ze nadano nam imie jozek lub marysia.
      • to.niemozliwe Re: Swieto Niepodleglosci 10.11.11, 23:32
        Nie do konca to to samo, bo wymieniasz cechy fizyczne, a to jest pytanie o tozsamosc kulturowa, spoleczna. O talkie poczucie, ze sie sroce spod ogona nie wypadlo...:-S
        • rzeka.suf Re: Swieto Niepodleglosci 11.11.11, 00:15
          jesli imie jest cecha fizyczna, to sie zgadzam ;)
        • sabinac-0 Re: Swieto Niepodleglosci 11.11.11, 17:15
          to.niemozliwe napisał:

> O talkie poczucie, ze sie sroce spod ogona nie wypa
          > dlo...:-S

A wg Ciebie, osoby jakich narodowosci powinni miec poczucie, ze "wypadli sroce spod ogona"?
          • to.niemozliwe Re: Swieto Niepodleglosci 11.11.11, 19:37
            Osoby to nie, ale jamniki...dajmy na to już dziwnie wyglądają. :D
    • gadagad Re: Swieto Niepodleglosci 10.11.11, 22:15
      Jasne. Jakaś siła wyższa, nobilitowała mnie, byciem Polką. Jednocześnie ja byłam dość wspaniała, by się takową narodzić.
      • to.niemozliwe Re: Swieto Niepodleglosci 10.11.11, 23:34
        Czyli w d.pie masz te kwestie?
    • sabinac-0 Re: Swieto Niepodleglosci 10.11.11, 23:19
      to.niemozliwe napisał:

> Czy jestescie dumni z tego, ze jestescie polakami/polkami?

Akceptuje moje pochodzenie i nie wstydze sie go.
      Ale z ta duma nie przesadzajmy, dumnym mozna byc z wlasnych dokonan ale nie z miejsca urodzenia, przeciez nie ja o nim zdecydowalam.
      • to.niemozliwe Re: Swieto Niepodleglosci 10.11.11, 23:30
        To dlaczego w wielu innych krajach tubylcy sa tak dumni ze swojej narodowosci? USA, Fr, Ger....?
        Maja mozgi wyprane patriotyczna sieczka?
        • cynta Re: Swieto Niepodleglosci 10.11.11, 23:51

to.niemozliwe napisał:

> To dlaczego w wielu innych krajach tubylcy sa tak dumni ze swojej narodowosci?
          > USA, Fr, Ger....?
          > Maja mozgi wyprane patriotyczna sieczka?

Nie odpisales mi, not fair!!! ale mimo to sie wypowiem... ;)
          naprawde myslisz ze Francuzi czy Niemcy sa dumni ze swych korzeni i odrebnosci kulturowej? i dlatego dali sie rozmienic na drobne tozsamosci unijnej?? Zreszta jacy Francuzi ? ci z Maroka? i Niemcy z Ankary?
          Ameryka to mlody kraj, z przezroczysta historia, zbudowany dla tych co chca tu byc a gdzie indziej nie chca. to kraj dla ludzi, to go lubia...
          • to.niemozliwe Re: Swieto Niepodleglosci 11.11.11, 08:51
            Juz sie poprawiam....;-)
            Wydaje mi sie, ze francuzi, czy niemcy nie jada tak po swoich narodach, jak polacy. Ze sa w nas jakies kompleksy, ktore kaza nam kwestionowac swoja tozsamosc. Wypierac sie jej i wstydzic.
            A czego tu sie wstydzic? Rzeka.suf pisze, ze nie ma powodow do szczegolnej dumy, to i chyba do wstydu tez nie ma?
            • cynta Re: Swieto Niepodleglosci 11.11.11, 13:57
              IMHO, kazdy narod ma swoje cechy charakterystyczne. Francuzi?, raz sie daja poniesc nowosciom i scinaja glowy krolom, a raz godza sie na Vichy; Niemcy? za porzadek sprzedadza dusze diablu nawet o tym nie wiedzac a Wlosi sprawnie wyczuja w ktorym miejscu zawieruchy nalezy przejsc na druga strone. A My Polacy? zdecydowanie sprawdzamy sie w przeciwnosciach losowych, rozbiory, wojna, emigracja a z tzw. demokracja i wolnoscia sobie nie radzimy coz... tak mamy... :)
            • sabinac-0 Re: Swieto Niepodleglosci 11.11.11, 17:04
              to.niemozliwe napisał:

> Wydaje mi sie, ze francuzi, czy niemcy nie jada tak po swoich narodach, jak pol
              > acy.

Oj jada, jada.

Ostatnio pol internetu sie chichra z takiej (podobno autentycznej) rozmowy Anglika z Wlochem:
              - skad jestes?
              - Roma
              - Rumunia?
              - Nie, Roma - bazylika, Koloseum...
              - Aaa, Roma, Silvio Berlusconi?
              - Yyyy, nie, Rumunia...

W Hiszpanii zas istnieje przyslowie: jesli mowisz zle o Hiszpanii to znak, ze jestes Hiszpanem.

> Ze sa w nas jakies kompleksy, ktore kaza nam kwestionowac swoja tozsamosc.
              > Wypierac sie jej i wstydzic.

Chyba nie tyle kompleksy, ile niedomyci i podpici rodacy rzucajacy k...ami pod osiedlowym supermarketem (widok powszechny w calej Europie, poza pewnie tez).
            • krytyk2 Re: Swieto Niepodleglosci 12.11.11, 23:16
              to jest obosieczny miecz
              Jesli sie mowi o tozsamości narodowej,to zaczyna sie /slusznie/ dyskusja o tych czy innych cechach narodowych.a tu bywa jak u jednostek-pewne cechy sa pozytywne ,pewne nie,a czasem calą osobowośc mozna wrzucic do kosza.
            • elissa2 Re: Swieto Niepodleglosci 14.11.11, 18:33
              to.niemozliwe napisał:

> Juz sie poprawiam....;-)
              > Wydaje mi sie, ze francuzi, czy niemcy nie jada tak po swoich narodach, jak pol
              > acy.
              >
              Jadą, jadą. I oni i wielu innych. Jest "kawa na ławę", ale i dystans do siebie.
              A w Polsce, szczególnie ostatnio, robi się afery z byle g... , bicie piany i rozdmuchiwanie. Jest jakoś tak ... neurotycznie.
        • sabinac-0 Re: Swieto Niepodleglosci 11.11.11, 16:54
          to.niemozliwe napisał:

> To dlaczego w wielu innych krajach tubylcy sa tak dumni ze swojej narodowosci?

Byc moze nie maja czym sie szczycic wiec chociaz miejsce urodzenia wyciagaja...
    • olalalalaaa Re: Swieto Niepodleglosci 10.11.11, 23:37
      czy ja jestem dumna... swoje odczucia zostawię dla siebie, a pozostali rodacy, nie wiem czy są dumni, ale na pewno są spłukani, dzisiaj dostałam kolejny prognozowany rachunek za prąd 400zł miesięcznie taaak to z pewnością jest coś...
    • gadagad Re: Swieto Niepodleglosci 11.11.11, 00:01
      Ludzie są dumni z kraju, który ich obywatelsko uwzniośla i mają uczucie, że w tej obywatelskości uczestniczą. Ich patriotyczne uczucia dotyczą wartości nie politycznych, ale kulturowych, o których wiedzą, że bez nich, mogą zginąć i nikt ich nie odtworzy. Chronią świat przed zuborzeniem. Prawdziwy patriota, walczy o cały świat.
      • sabinac-0 Re: Swieto Niepodleglosci 11.11.11, 17:13
        gadagad napisała:

> Ludzie są dumni z kraju, który ich obywatelsko uwzniośla i mają uczucie, że w t
        > ej obywatelskości uczestniczą.

A jak ludzie najpierw olewaja wybory a potem placza ze im nie tak wybrano jak by chcieli, to uczestnicza w tej "obywatelskosci" czy nie?

> Ich patriotyczne uczucia dotyczą wartości nie po
        > litycznych, ale kulturowych, o których wiedzą, że bez nich, mogą zginąć i nikt
        > ich nie odtworzy.

Jakie "wartosci kulturowe" masz na mysli?
        Bo ja nie znajduje akurat w PL wartosci, ktorych nie znalazloby sie rowniez w innych krajach.

> Prawdziwy patriota, walczy o
        > cały świat.

Slynne "za wolnosc wasza i nasza"?
        W ten sposob Polacy np. pomogli Napoleonowi podbechtac jego wlasna ambicje i wymordowac troche narodu.
        • czarne-chmury Re: Swieto Niepodleglosci 11.11.11, 22:55
          sabinac-0 napisała:
          > A jak ludzie najpierw olewaja wybory a potem placza ze im nie tak wybrano jak b
          > y chcieli, to uczestnicza w tej "obywatelskosci" czy nie?

Ordynacja wyborcza w Polsce jest tak ustawiona, ze ludzie w ogóle nie powinni iść na wybory.
          Niestety, ale nie po drodze mi z ani z Tuskiem, ani z Kaczyński, ani z Palikotem, ani z Pawlakiem.

• sabinac-0 Re: Swieto Niepodleglosci 12.11.11, 18:44
            czarne-chmury napisała:

> Niestety, ale nie po drodze mi z ani z Tuskiem, ani z Kaczyński, ani z Palikote
            > m, ani z Pawlakiem.
            >
            No to jak widzisz wlasna "obywatelskosc"?
    • paco_lopez Re: Swieto Niepodleglosci 11.11.11, 16:52
      u mnie duma jest odczuciem nie wielkim. raczej odkrywam ją w sobie gdy mój dzieciak dostanie dobry wynik w szkole, albo strzeli gola na treningu. a ponieważ on i ja to niewątpliwie polacy można powiedzieć , że jestem dumny. podobało mi sie jak polacy zachowali się z okazji ostatnich wyborów, notomiast tak jak dzisiaj widzę co się dzieje w centrum warszawy, to żenada. najgorsze jest to, że trudno znaleźć jakąś niekonfrontacyjną alternatywę do haseł młodzieży. co mnie jednak uspokaja, to jak zwykle głębokie przekonanie, o tym ze to zjawisko marginalne, tak jak cały radykalizm głośne i rozpaczliwe. mało kto z takich polaków, którzy zbudowali dom, maja rodzinę, sa mentalnie i nie tylko ustabilizowani biora udział w takich konfrontacjach.
      • to.niemozliwe Re: Swieto Niepodleglosci 11.11.11, 19:46
        Byłem na Krakowskim jak to przejście w strojach historycznych było. Fajnie to wyglądało, moze ze dwie fotki sie do galerii wstawi. Wiesz, te zadymy to mi sie wydaje, ze to ciągle ta sama paczka kibolsko-narodowa. Była taki ekspert w tym m-cu w Warszawie z Anglii, od przemocy na stadionie. Popatrzył na zajścia nagrane na stadionach, popatrzył na to co robi policja, przeczytał o obowiązujacych przepisach i....powiedział, że on nie ma tu nic do dodania, bo jak my sami nie zamykamy takich kolesi w pierdlu, to on za nas tego nie zrobi. :D
        A wracając do tej dumy, to mi chodzi o to, ze wiadomo - sa sprawy fajne i niefajne, wielkie i żenujące i nie mogę pokumać dlaczego Polacy się wstydzą za syf, brud, polskę z dziurawymi drogami, ale nie identyfikują się z tym, co dobre: skokiem cywilizacyjnym, zwiększona dostepnością świata, Tuwimem, Rzeczpospolitą Obojga Narodów, drugą na świecie konstytucją po amerykańskiej, oscypkiem i piaskiem nad Bałtykiem?
        • paco_lopez Re: Swieto Niepodleglosci 14.11.11, 20:26
          a ja byłem na placu konstytucji przekonać sie o sile intuicji matki. u nas pierwszy z rozróbą wyskoczyłem ja, bo musiałem spacyfikować dwie osoby. w moim sektorze wygrała policja antifa i tęczowa niepodległa przy dzielnej defensywie rycerzy lorda vadera. ludzie w majtkach ale z z głowami w epoce kamienia rzucanego odstąpili.
    • jubale Hmmm...:=) 11.11.11, 20:13
      Nigdy sie nad tym nie zastanawialam. Jedno jest pewne nie pozwalam obcokrajowcom MOWIC ZLE O POLSCE. Nigdy! Ach niechby kto sprobowal, zle piowiedziec o moim kraju to dostanie taki odwet na temat jego kraju ze sie ledwie z dupy podniesie. Tu jestem twarda i bez ceregieli.

Co mi sie niepodoba to te pijackie slangi. I slowa jakie faceci rzucaja.... co drugie slowko to wiadomo jakie.

Nadal mam obywatelstwo polskie i mam zamiar mieszkac zarowno w kraju jak i tu gdzie juz mieszkam od wielu, wielu lat...
      • sabinac-0 Re: Hmmm...:=) 11.11.11, 21:31
        jubale napisała:

> nie pozwalam obcokrajowco
        > m MOWIC ZLE O POLSCE. Nigdy!

A jesli ktos mowiac zle ma racje?

> Co mi sie niepodoba to te pijackie slangi. I slowa jakie faceci rzucaja.... co
        > drugie slowko to wiadomo jakie.
        >
        Tego tez nie pozwalasz ganic?

> Nadal mam obywatelstwo polskie i mam zamiar mieszkac zarowno w kraju jak i tu g
        > dzie juz mieszkam od wielu, wielu lat...

W dwoch miejscach naraz?
        • jubale Racja jako informacja... 11.11.11, 22:23
          Wezmy racje z punktu widzenia komunikacji pomiedzy ludzkiej, czym jest owa racja?
          Jest wymiana informacji na temat, ktory ten ktos moze np. miec slaba widze, moze miec mylna wiedze, moze np. zmyslac albo w zakamuflowany sposob wyrzucac swoja niechec wobec danego kraju i byc macicielem opinii, szkodliwych dla danego kraju.
          Racje tego typu sa subjektywne. W sumie nikt dzis nie ma racji. Bo w samej racji nie ma zawartej subjektywnej informacji, ktora moglaby sie okazac np. prawdziwa i jednoznaczna w 100%.

Owych 'pseudo racji' na podstawie, ktorych nie mozesz sprawdzic danych w ogole nie bierze sie pod uwage. Co jest nie dobre w tego typu "racjach" podworkowych to fakt,ze ktos pozwala sobie jechac po twoim kraju...I bedzie to robil tak dlugo, jak dlugo mu na to pozwolisz.
          Ludzi nalezy wyprowadzac z tego bledu co tez i ja robie czesto w dyskusjach w dosc poularnych tutejszych czasopisamch, gdzie nie pozwalam ludziom jechac bluzgami po Polsce.

A jak mam dobry dzien to argumentowac potrafie....O czym pewnie juz od dawna ty sama wiesz....

Mieszkac w dwoch krajach, to dzis normalne dla ludzi pracujacych przy komputerze, gdzie miejsce nie ma znaczenia skad wysylam filety dalej....
          • sabinac-0 Re: Racja jako informacja... 12.11.11, 18:57
            jubale napisała:

> Jest wymiana informacji na temat, ktory ten ktos moze np. miec slaba widze, moz
            > e miec mylna wiedze,

Jesli stwierdza, ze polski jezyk w jego miescie slyszy sie glownie pod sklepem, wypowiedziane ochryplym glosem i przerywane wiadomym slowkiem, to relacjomuje to co widzi i slyszy. Bedziesz mu wpierac ze ma omamy?

> Racje tego typu sa subjektywne.

Owszem, ale nasze racje tez sa subiektywne.

> Co jest nie dobre w tego typu "racjach" podworkowych
            > to fakt,ze ktos pozwala sobie jechac po twoim kraju...I bedzie to robil tak dlu
            > go, jak dlugo mu na to pozwolisz.

Uwazasz, ze jesli ktos sie skarzy na halasliwych sasiadow - Polakow to "jezdzi po twoim kraju"?

> Ludzi nalezy wyprowadzac z tego bledu

Ale w jaki sposob?
            Znowu - wpierac im ze maja omamy?
            >
            > A jak mam dobry dzien to argumentowac potrafie....O czym pewnie juz od dawna ty
            > sama wiesz....

Moze kiedys trafie na twoj dobry dzien i sie przekonam.

> Mieszkac w dwoch krajach, to dzis normalne dla ludzi pracujacych przy komputerz
            > e, gdzie miejsce nie ma znaczenia skad wysylam filety dalej....

Ja mieszkam tu, gdzie mieszkam.
            Pochodzenia sie nie wypieram, jezyka, jak widac na forum, staram sie nie zapomniec, ale jestem w trakcie zmany obywatelstwa.
            Prawo wyborcze w PL na nic mi sie nie przyda (w koncu nie ja ponosze skutki owych wyborow) za to w nowej ojczyznie owszem.
            • jubale Re: Racja jako informacja... 13.11.11, 00:01
              Zrob drobna roznice pomiedzy halasliwymi sasiadami Polakami, a Polska.

Widze tak latwo bierzesz ludzi pod jeden grzebien. Pytan wole ci nie stawiac, bo dyskusja mi z toba nie jest potrzebna... Choc powiem ci na uszko zes kobita bardzo specyficzna, taka jakas klotni i awantur szukajaca. Widac masz w sobie jakis zal, ktory saczysz sobie poprzez ludzi na forum podpierajac sie jakoby o jezyk ci chodzilo, jakos w to watpie....
              Masz zal do ludzi, jestes zazdrosna, ze innym zyje sie lepiej i szczesliwej niz tobie...

I zauwaz mam dosc dobry dzien skoro jeszcze ci nie grzmotnelam tym co mysle na temat poziomu twojej inteligencji....

Co do zmiany obywatelstwa, to jest twoja sprawa. Zapewniam cie ze gdy odezwiesz sie tam gdzie mieszkasz w twoim ladnym dialekcie to i tak bedziesz jedynie i tylko emigrantem i co gorsza bez zadnego kraju.
              • sabinac-0 Re: Racja jako informacja... 13.11.11, 18:56
                jubale napisała:

> Zrob drobna roznice pomiedzy halasliwymi sasiadami Polakami, a Polska.
                >
                I co, mam gosciowi zdegustowanemu zachowaniem znanych mu Polakow robic wyklad o polskiej martyrologii, papiezu i powstaniach?
                A potem gostek obejrzy w Euronews reportaz o zamieszkach pod krzyzem, betonowym Jezusku w Swiebodzinie lub rozrobach w Swieto Niepodleglosci - i wyjde na idiotke.

Nie mam zamiaru robic za Rejtana i bronic opinii Polski i Polakow wlasnym biustem.

A ferajna spod sklepu niech sama broni swej godnosci narodowej, moga zaczac od umycia sie, sciszenia glosu i ograniczenia trunkow.

Komentowanie rozwazan na temat mojej osoby sobie daruje.
                Masz prawo uwazac co zechcesz, rowniez na moj temat.

> Zapewniam cie ze gdy odezwiesz
                > sie tam gdzie mieszkasz w twoim ladnym dialekcie to i tak bedziesz jedynie i t
                > ylko emigrantem i co gorsza bez zadnego kraju.
                >
                Byc moze ty rzeczywiscie nie masz zadnego kraju - bo w PL juz nie jestes a w nowym miejscu tez sie czujesz obco. Wspolczuje.

Ja na szczescie znalazlam moje miejsce na ziemi. Ze akurat nie w PL - bywa i tak.
                Jesli mi zazdroscisz, poszukaj sobie miejsca, ktore polubisz, zamiast rzucac kasliwe uwagi.
                • jubale Wyjdziesz na idiotke? 14.11.11, 12:42

No raczej nie mozesz juz wyjsc na cos czym jestes od zarania swoich dziejow, w tym zapewne tych PRL-owskich, zarowno. Idiotyzm, jako forme niskiej inteligencji, masz przysrany do swoich genow. Z ktorych zapewne tylko odrobina jest Made in Poland, cala reszta zapewne po jakis nedznych i biednych przybyszach z roznych stron swiata, zapewne 'ruskich', wszak tam alkoholizm pomiedzy kobietami to norma, a ponoc taka osoba sie chwalilas i byla to twoja babacia.... Tak podczytujac ciebie sabinco, mam wrazenie ze rozmawiam z poleczka mozliwe drugiej generacji, bo tak jakos jezykowo dosc slabo sie przedstawiasz...Mozliwe, ze wtedy taka zmiana obywatelstwa na inne, zwlaszcza w twoim wypadku, to zwykla formalnosc.
                  Poza tym zmieniaja obywatelstwo rowniez i ci ktorzy nie maja w Polsce nic do stracenia, i kraj jako kraj, na nich sam nic nie traci.
                  Opisywaniem jakoby jakas ferajna spod butki z czym? Piwem? sa jeszcze butki z piwem w kraju? Nie slyszalam....Tu wychodzi z ciebie swoisty "izm" ktory niczym szczegolnym sie nie rozni od tego jaki z zawzietoscia bombowca atakujesz na temat niecheci wobec twojego czrnoskorego meza i jego ziomkow...

Wstyd mi za ciebie jak czytam takie pierdoly jakie wypisujesz pod adresem swoich rodakow, no ale rozumiem ze specjalnie od zarania z tym krajem nie mialas nic wspolnego, wiec mozesz sie swobodnie i bez urazy zataczac jak pijany balwanek w sniegu...
                  • sabinac-0 Re: W taki sposob nie bede rozmawiac. 14.11.11, 15:40
                    jubale napisała:

> Idiotyzm, jako forme niskiej inteligencj
                    > i, masz przysrany do swoich genow. Z ktorych zapewne tylko odrobina jest Made i
                    > n Poland, cala reszta zapewne po jakis nedznych i biednych przybyszach z roznyc
                    > h stron swiata, zapewne 'ruskich', wszak tam alkoholizm pomiedzy kobietami to n
                    > orma, a ponoc taka osoba sie chwalilas i byla to twoja babacia....

No comments.
                    Wybacz, ale nie znize sie do odpowiadania na tego typu "argumentacje".
                    • jubale [...] 15.11.11, 14:41
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • to.niemozliwe Re: Ach tak? 15.11.11, 21:13
                        Tak na tym forum nie rozmawiamy. Jestes dostatecznie inteligentnym i doswiadczonym forumowiczem, z dobra znajomoscia pschologii, zeby nie robic tego. Prosze Was o niekontynuowanie tej czesci watku.
    • jan_stereo Re: Swieto Niepodleglosci 11.11.11, 23:48
      Ja to w ogole jestem jakis dumny, pewnie jakbym sie urodzil w Czadzie to tez bym byl, duma wlasna to jest ;')
      • ir1.easy Re: Swieto Niepodleglosci 16.11.11, 06:30
        tak jestem dumna z polskości, chociaż to może złe słowo (duma). Czuję się Polką i identyfikuję się w taki sposób. Dumna? Momentami, chociaż bywa mi wstyd. Nie jest mi jednak wstyd za ostatnie wypadki związane z obchodami 11.11 w Warszawie. To co się wydarzyło nie ma żadnego znaczenia w kwestii patriotyzmu ani związku z ideologią nacjonalistyczną. Natomiast nie należy zapominać, że wśród bohaterów narodowych, autentycznych bojowców o wolność, którzy życie tracili dla Polski - nie brakowało przestępców, łobuzów (tych zwłaszcza) - którzy w sytuacjach autentycznego zagrożenia mieli odwagę (brawurę) by działać, a myśliciele, intelektualiści chronili się za ich plecami (i byli przez nich także świadomie chronieni ).
        • sabinac-0 Re: Swieto Niepodleglosci 16.11.11, 13:15
          ir1.easy napisała:

> wśród boha
          > terów narodowych, autentycznych bojowców o wolność, którzy życie tracili dla Po
          > lski

Mimowolnie dotykamy innej kwestii - czy cos takiego jak kraj, granice czy narodowosc sa warte tego by ryzykowac wlasne i cudze zycie, by poswiecic lub osierocic bliskich?
          • ir1.easy Re: Swieto Niepodleglosci 19.11.11, 03:24
            w/g mnie są warte. Chociaż nie są to proste wybory.
            • sabinac-0 Re: Swieto Niepodleglosci 19.11.11, 17:28
              ir1.easy napisała:

> w/g mnie są warte.

Poswiecil(a)bys zycie swoich rodzicow, swojego ukochanego czy swojego dziecka dla granic, jezyka czy enigmatycznego tworu zwanego "narodowoscia"?

No bo ja wolalabym cieszyc sie towarzystwem tych, ktorych kocham, nawet jakby przyszlo inaczej nazywac rodzinne miasto lub nauczyc sie nowego jezyka urzedowego.
              • ir1.easy Re: Swieto Niepodleglosci 20.11.11, 02:45
                "ir1.easy napisała:
                > w/g mnie są warte.

Poswiecil(a)bys zycie swoich rodzicow, swojego ukochanego czy swojego dziecka dla granic, jezyka czy enigmatycznego tworu zwanego "narodowoscia"?
                No bo ja wolalabym cieszyc sie towarzystwem tych, ktorych kocham, nawet jakby przyszlo inaczej nazywac rodzinne miasto lub nauczyc sie nowego jezyka urzedowego. "
                Tak, poświęciłabym. Tyle, że widzę to inaczej niż Ty. Nie poświęciłabym "TEGO" o czym piszesz dla "tego" o czym piszesz, a dla "TEGO": ich życia, ich szczęścia, ich korzeni i tożsamości, ich wolności. Zawsze w takich wyborach chroni się bliskich przede wszystkim, potem resztę, ale czasem to jest jedno i to samo, a cena zawsze jest wysoka.
                Myślałam o tym głęboko: gdy np. przyszło mi ratować Żyda z zagłady, a moja rodzina byłaby przeciw - ratowałabym tego Żyda wbrew wszystkim. Starałabym się zabezpieczyć moje dzieci w takim wypadku, szukając dla nich alternatywnej pomocy gdyby coś. Ale nie zrezygnowałabym z takiej pomocy. W innym wypadku nie mogłabym z tym żyć. W razie dramatu i tak nie mogłabym żyć. Ale jak pisałam - to nie są łatwe wybory. Kosztują. Tyle, że ja nie umiem przyjąć łatwej ceny kompromisu - choć może jest ona w sumie największą, dla mnie by taką była (czułabym do siebie obrzydzenie).
                • sabinac-0 Re: Swieto Niepodleglosci 20.11.11, 17:41
                  ir1.easy napisała:

> Poswiecil(a)bys zycie swoich rodzicow, swojego ukochanego czy swojego dziecka d
                  > la granic, jezyka czy enigmatycznego tworu zwanego "narodowoscia"?

> Tak, poświęciłabym.

Bez wahania i bez skrupulow opuscilbys tych, ktorzy cie kochaja, bylebty tylko ci, ktorzy cie NIE kochaja mowili twoim jezykiem?

> ich życia, ich szczęści
                  > a, ich korzeni i tożsamości, ich wolności.

Jestes pewiwn ze ich wolnosc, ich tozsamosc i ich szczescie istnieja tylko w polskim wydaniu?
                  A jesli twoje dziecko wyjedzie i pewnego dnia powie, ze nie czuje sie polakiem? Odrzucisz je czy bedziesz kochac twego bliskiego nie-polaka?
                  • ir1.easy Re: Swieto Niepodleglosci 21.11.11, 22:22
                    >" Poswiecil(a)bys zycie swoich rodzicow, swojego ukochanego czy swojego dziecka d
                    > la granic, jezyka czy enigmatycznego tworu zwanego "narodowoscia"?

> Tak, poświęciłabym."

"Bez wahania i bez skrupulow opuscilbys tych, ktorzy cie kochaja, bylebty tylko ci, ktorzy cie NIE kochaja mowili twoim jezykiem?"
                    - Nie bez wahania itd, poza tym nie opuściłabym tych którzy mnie kochają "byle by ci którzy mnie nie kochają mówili moim językiem". Chodzi o to by Ci, którzy mnie kochają mówili moim lub wybranym przez siebie językiem (a nie narzuconym z zewnątrz); by ci, którzy mnie kochają także mieli możliwość autonomicznych wyborów (nie tylko języka) - ci, którzy mnie kochają oraz ci którzy kochają tych moich kochających oraz ci którzy kochają tych dalszych itd.

> ich życia, ich szczęści
                    > a, ich korzeni i tożsamości, ich wolności.

"Jestes pewiwn ze ich wolnosc, ich tozsamosc i ich szczescie istnieja tylko w polskim wydaniu?
                    A jesli twoje dziecko wyjedzie i pewnego dnia powie, ze nie czuje sie polakiem? Odrzucisz je czy bedziesz kochac twego bliskiego nie-polaka?"
                    - jak wyżej. Nie odrzucę swojego dziecka (i innego człowieka) jeżeli podejmie decyzje wedle własnego uznania, także co do przynależności narodowej. Chodzi o to by miał możliwość wyboru.
    • biedny_i_glupi Re: Swieto Niepodleglosci 19.11.11, 12:15

Zajebiscie jestem dumny z Rydzyka, Kaczynskiego, Komorowskiego, Ziobry i Tuska.
      Tylko patrzec jak mi od tego zadowolenia ryj urwie.
      • to.niemozliwe Re: Swieto Niepodleglosci 19.11.11, 13:17
        Kogo bys wolal zamiast, zeby Ci nie urwalo?
        Dlaczego jestes glupi?
        • biedny_i_glupi Re: Swieto Niepodleglosci 21.11.11, 13:28
          to.niemozliwe napisał:

> Kogo bys wolal zamiast, zeby Ci nie urwalo?
          > Dlaczego jestes glupi?

Dlaczego zamiast, dlaczego polsrodki tak na pol gwizdka ?
          Po zeby raz jedni a raz drudzy mordy w korycie sobie nurzali.
    • lifeisaparadox Re: Swieto Niepodleglosci 19.11.11, 17:58
      Mnie jakoś ciężko jest być dumny z kraju z którego młodzi ludzie uciekają jak szczury z tonącego okrętu za chlebem, godziwą pracą i życiem w lepszych warunkach.
      Byłbym dumny z tego kraju, gdyby to do nas ściągali Anglicy, Irlandczycy, Norwegowie w poszukiwaniu "European dream". Jak na razie może pozostawać jakaś taka skryta nadzieja, że zostaniemy zieloną wyspą a kryzys udusi resztę Europy i w ten sposób może urzeczywistni się taki scenariusz? Raczej mrzonki.
      Poza tym ta rozbieżność pomiędzy ideałami europejskimi, demokratycznymi, a faktyczną polską rzeczywistością w praktyce. Wyglądamy jakbyśmy po raz kolejny byli poganami których trzeba ucywilizować poprzez ochrzczenie. Tylko teraz w wydaniu laickim - znieść uprzedzenia rasowe, wyznaniowe, dyskryminację, wszechobecne kombinatorstwo i wypełnić luki w prawie, porzucić średniowieczne tradycje i przestawić mentalność i funkcjonowanie na Europejskie.

Dlatego jak najbardziej NIE jestem dumny z polskości. Uważam to za synonim zacofania.
      • sabinac-0 Re: Swieto Niepodleglosci 19.11.11, 18:14
        lifeisaparadox napisał:

> Mnie jakoś ciężko jest być dumny z kraju z którego młodzi ludzie uciekają jak s
        > zczury z tonącego okrętu za chlebem, godziwą pracą i życiem w lepszych warunkac
        > h.

Nie tylko mlodzi, niestety.

> Wyglądamy jakbyśmy po raz kolejny byli
        > poganami których trzeba ucywilizować poprzez ochrzczenie. Tylko teraz w wydani
        > u laickim - znieść uprzedzenia rasowe, wyznaniowe, dyskryminację, wszechobecne
        > kombinatorstwo i wypełnić luki w prawie, porzucić średniowieczne tradycje i prz
        > estawić mentalność i funkcjonowanie na Europejskie.
        >
        > Dlatego jak najbardziej NIE jestem dumny z polskości. Uważam to za synonim zaco
        > fania.

Mam podobne odczucia.
      • gapinia Re: Swieto Niepodleglosci 19.11.11, 19:07
        Mnie jakoś ciężko jest być dumny z kraju z którego młodzi ludzie uciekają jak s
        > zczury z tonącego okrętu za chlebem, godziwą pracą i życiem w lepszych warunkac
        > h.

Czyli wedlug twojego punktu siedzenia, bylbys pelen dumy, gdyby to szczury do twojego kraju zlatywaly za praca i chlebem?

Biedny zakomplexiony polaczku, coz mozna ci radzic na otarcie lezek, abys wziol tobolek i pojezdzil troche po swiecie. Ale najpierw moze poducz sie historii, zarowno twojego kraju, jak i Europy.
        • sabinac-0 Re: Swieto Niepodleglosci 20.11.11, 18:19
          gapinia napisała:

> Ale najpierw moze poducz sie historii,
          > zarowno twojego kraju, jak i Europy.

Ale czego ma sie uczyc?
          Historii "romantycznych" powstan, w ktorych bez sensu narazano cudze zycie i dobytek?
          Historii podbojow napoleonskich w ktorych Polacy, mamiac sie ze "niosa swiatu wolnosc", pomagali ambitnemu dyktatorowi wymordowac pol Europy?
          Wziecia za morde Litwy pod pozorem "braterskiej Unii Polsko-Litewskiej"?
          Cichej wspolpracy z hitlerowcami w eksterminacji ukrainskich, cyganskich i zydowskich sasiadow?
          • biedny_i_glupi Re: Swieto Niepodleglosci 21.11.11, 13:31
            sabinac-0 napisała:

> gapinia napisała:
            >
            > > Ale najpierw moze poducz sie historii,
            > > zarowno twojego kraju, jak i Europy.
            >
            > Ale czego ma sie uczyc?
            > Historii "romantycznych" powstan, w ktorych bez sensu narazano cudze zycie i do
            > bytek?
            > Historii podbojow napoleonskich w ktorych Polacy, mamiac sie ze "niosa swiatu w
            > olnosc", pomagali ambitnemu dyktatorowi wymordowac pol Europy?
            > Wziecia za morde Litwy pod pozorem "braterskiej Unii Polsko-Litewskiej"?
            > Cichej wspolpracy z hitlerowcami w eksterminacji ukrainskich, cyganskich i zydo
            > wskich sasiadow?
            >
            Extra to zrobilas, jestesmy dobrzy w sprzedawaniu sasiadow.
            • sabinac-0 Re: Swieto Niepodleglosci 21.11.11, 13:39
              biedny_i_glupi napisał:

> >
              > Extra to zrobilas

A co takiego zrobilam?

> jestesmy dobrzy w sprzedawaniu sasiadow.
              >
              Ty jestes dobry w sprzedawaniu sasiadow?
              Kogos sprzedales?
      • paco_lopez Re: Swieto Niepodleglosci 19.11.11, 20:06
        tak z grubej rury doładowałeś na sam koniec. a napisz czy ty tez jesteś taki zacofany jak ta polskość ?
        • lifeisaparadox Re: Swieto Niepodleglosci 19.11.11, 23:22
          Nie chcę nikogo obrażać, mam prawo mieć własne zdanie na ten temat choćby było zaprzeczeniem wszystkich polskich świętości.
          • gadagad Re: Swieto Niepodleglosci 20.11.11, 00:25
            Święte przekonania o świętych poglądach sprawiły, że Polska przed wiekami nie transformowała się polityczno-socjalnie-społecznie jako państwo zdolne do trwania. Padła nie z powodu złego charakteru wrogów, bo wszyscy mieli wrogów. Zginęła z powodu marazmu w narodowym sosie. Dzięki historii, której nie tworzyła, ale ostro w niej ogonem machała, w momencie przełomu, kiedy upadły w zajemnym konflikcie, Austrowęgry, Niemcy i zrewolucjonizowana Rosja, odzyskała państwowość na terytoriach czysto wymyślonych. Teraz też można się skręcać w nieracjonalnych konwulsjach, nie zauważając praw transwormacji społeczeńst, nie akceptując nowoczesnego rozwoju państwowości, społeczności, i z hasłami świętej prawdy, obudzić się na terytorium już nie naszym, gdzie inni z tymi dziadami sobie poradzą.
            • gapinia Re: Swieto Niepodleglosci 20.11.11, 13:38
              Do tego etapu rzetelnej analizy stanu i przyczyn jakos tak malo osob jest w stanie dojsc.
              Natomiast dume narodowa mixuja lacznie z osiagnieciami materialnymi danego kraju.
              Duma to cos takiego czego nie da sie kupic, czy sprzedac, mierzac miarka wysokosci BNP.

Jezeli ktos buduje swoje ID, bo tak postrzegam dume, jako czesc narodowej identyfikacji, na gruntach ile kraj ma do dania obywatelom, to raczej jest to raczkujaca identyfikacja, ktora nie sprzyja budowaniu i odradzaniu sie Polski.

• lifeisaparadox Re: Swieto Niepodleglosci 20.11.11, 15:35
                Nie wiem czy potrafisz gapina nie rzucać się na innych i dyskutować spokojnie na ten temat.

Duma narodowa w Polsce jest kształtowana przez historię wojen i konfliktów. Tożsamość Polaka jest kształtowana poprzez umacnianie postawy obronnej i prowadzi wprost do powstawania jeśli nie bezpośredniej, to ukrytej agresji lub niechęci względem "obcych". Mnożymy krzywdy i triumfy na polach bitew - ot lekcje historii i patriotyzmu. Taki syndrom Kaczyńskiego, idealnego przykładu polskiego pamiętliwego patrioty i katolika. Tacy ludzie nadal stanowią mocny trzon polskiego społeczeństwa, choć nie stanowią większości na całe szczęście. Właśnie o tym mówię jako o czymś, co pasuje do świata arabskiego a nie do Europy. Uważam taką postawę za zły przykład stojący w konflikcie z nowożytnością i dzisiejszymi ideałami współpracy, otwartości i wymiany międzynarodowej.
                • gapinia Historia w historii. 21.11.11, 16:00
                  Mozna ze mna porozmawiac, lecz dosc neutralnym i luznym tonem, wszak Internet nie sprzyja glebszym wymianom mysli. Tym bardziej emocje nie maja z tym co ja mysle w temacie nic wazkiego, wiec nie sa potrzebne.

W samym fakcie,ze Polacy wyjezdzaja zagranice, dopatrywalabym sie pozytywnego obrotu sprawy. Np. jest to doskonaly sposob na przezycie kryzysu, zarobienie jakis tam pieniedzy i podniesienie swojej stopy zyciowej, dla tych co wroca za jakis czas do kraju. Inni z kolei wykorzystuja wyjazd bardziej madrze i inwestuja w siebie- nie tylko studiujac, czy poznajac obce kultury, co zwyczajnie praca, talentem dochodza do wysokich pozycji w nowym spoleczenstwie. Wiekszosc z nich, jakaby nie byla dzis, jutro moze przyniesc korzysci dla swojego kraju, gdzie sie urodzili.

Ktos pisal ze Polska jeszcze moze zniknac z mapy. Nie, nie zniknie z mapy wszak latwiej jest kontrolowac Polska i rodakami, wtedy gdy istnieja jako 'suwerenne' panstwo, chocby tylko na mapie niz, gdy go mialoby wcale nie byc i 'rzeczy straszne'- zaczynaja sie dziac na swiecie i w polityce gdy polacy wchodzi do podziemi.

Dla mnie ktora od lat nie mieszkam w kraju, to glowny problem zaczyna sie jak ze samochodem starym typ: warszawa, gdzie z tabliczki PRL-owskie zamieniono na nowsze choc warszawa dalej taka sama.

A zeby ta warszawa bezpiecznie jezdzila, po ulicach to nie tyle design na karoserie nalezaloby wymienic co cala technologie owego pojazdu i dopasowac do wspolczesnego modelu, a zachowac tylko nazwe- warszawa.
                  Generalnie reasumujac, nie podoba mi sie zadna jedna osoba w tym rzadzie jaki byl i ani jedna w tym rzadzie jaki aktualnie jest.
                  Jak pisalam trudno o wielu sprawach pisac i dyskutowac otwarcie przez Internet.

• sabinac-0 Re: Swieto Niepodleglosci 20.11.11, 18:22
                gapinia napisała:

> Jezeli ktos buduje swoje ID, bo tak postrzegam dume, jako czesc narodowej ident
                > yfikacji, na gruntach ile kraj ma do dania obywatelom, to raczej jest to raczku
                > jaca identyfikacja, ktora nie sprzyja budowaniu i odradzaniu sie Polski.
                >
                A jesli buduje ja sobie niezaleznie od pochodzenia i narodowosci?
                • sabinac-0 Re: Swieto Niepodleglosci 20.11.11, 18:24
                  Jeden maly szczegol - co oznacza to "odradzanie"? Bo ta Polska tak sie odradza i odradza od kilkuset lat z okladem i nie bardzo wiadomo od czego i do czego.
      • biedny_i_glupi Re: Swieto Niepodleglosci 21.11.11, 13:30
        lifeisaparadox napisał:

> Dlatego jak najbardziej NIE jestem dumny z polskości. Uważam to za synonim zaco
        > fania.
        Jestem z toba kolego, nie ma sie czym chwali a wstydu morzeeeeeeeeeeeee.
        • ir1.easy Re: Swieto Niepodleglosci 22.11.11, 01:00
          "nie ma sie czym chwali a wstydu morzeeeeeeeeeeeee. " - wstydu za co? A zwłaszcza jakie morze? Konkretnie co w tym morzu wstydu jest?
    • biedny_i_glupi Re: Swieto Niepodleglosci 21.11.11, 13:32
      krzysiekwit napisał:

> Tak, jestem dumny z tego, iż jestem Polakiem. Jestem dumny z naszej historii. A
      > le z drugiej strony nie ejstem dumny z niektorych ,,pseudo-patriotów" , którzy
      > wyszli na marsz w celu walki z rządem... walki z czymś, czego nie dadzą rady po
      > wstrzymać.... bezsensownej walki.

Co za baba z ciebie nie potrafisz napisac tak lub nie ?
      • sabinac-0 Re: Swieto Niepodleglosci 21.11.11, 13:43
        biedny_i_glupi napisał:

> Co za baba z ciebie...

Bycie kobieta ("baba") to cos niewlasciwego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka