Dodaj do ulubionych

zarozumiałość

01.01.12, 19:05
Na razie nie potrafię odpowiednio sformułować problemu, ale w wolnej chwili zastanowię się i nadam mu lepsze słowa i strukturę. Na razie tylko napomknę w paru pytaniach do Was... Czy i jak bardzo razi Was zarozumiałość ze strony innych? Jakie zachowanie odbieracie jako zarozumiałe? Czy wyczuwacie, kiedy kto patrzy na Was "z góry"? Czy zastanawiacie się, czy ta osoba w ogóle zdaje sobie sprawę z tego lub czy świadomie jest zarozumiała? Czy np. chwalenie się swoimi umiejętnościami, osiągnięciami (ale bez jakichkolwiek komunikatów typu "WY jesteście gorsi", sam tylko komunikat "JA jestem wspaniały/a" ) to też jest zarozumiałość? I... czy to TEŻ jest przemoc psychiczna?
Obserwuj wątek
    • mona.blue Re: zarozumiałość 01.01.12, 19:16
      Wydaje mi się, że zarozumiałość wyczuwam na kilometr, ale może tak jest w przypadku osób, które lepiej znam. Jest coś takiego, trudnego nawet do określenia, że czuje się, że ktoś uważa się za kogoś lepszego, osądza nas. Zbytnie przechwalanie się to moim zdaniem też zarozumiałość, szczególnie jeżeli ktoś nie jest w ogóle zainteresowany nami tylko oczekuje, że będziemy go chwalili za jego "wspaniałe" osiągnięcia i licytuje się "kto lepszy".
      Czasem chyba jednak jest trudna do zauważenia, szczególnie jak kogoś nie znamy za dobrze - ktoś np. unika z nami kontaktu, nie chce rozmawiać, a w podtekście jest "jesteś dla mnie nikim".
    • mona.blue Re: zarozumiałość 01.01.12, 19:21
      I oczywiście bardzo razi, bo taka osoba oczekuje szczególnych względów, w rozmowie z nią co i rusz musimy się zastanawiać, czy nie powiedzieliśmy czegoś "głupiego", za co nas z mety osądzi.
      Natomiast nie sądzę, że jest to przemoc psychiczna, chociaż można powiedzieć, że swoim postępowaniem nas krzywdzi, nie szanuje. To dla mnie raczej narcyzm - prekonanie o własnej wspaniałości.
    • jedr-ek28 Re: zarozumiałość 01.01.12, 19:24
      Zarozumiałość to cecha ludzi dumnych, duma, z kolei, często bywa odbiciem własnych słabości, jest po to, aby je nią zakryć. Takie osoby nie zdają sobie sprawy z własnej wartości oraz wartości innych ludzi. Mnie się wydaje, że one są świadome swojej zarozumiałości. Innymi słowy, takie osoby często mówią niebezpośrednio "to ja jestem zajebisty, bo coś wiem, a wy jesteście ch...owi, bo tego nie wiecie." Natomiast czy chwalenie się swoimi umiejętnościami, osiągnięciami, itp. jest zarozumiałością? Otóż zależy, jak się to powie. Często bywa jednak, że jest to właśnie zarozumiałość.
      • mskaiq Re: zarozumiałość 01.01.12, 22:59
        Duma to cecha osób neurotycznych. Ta duma działa u nich w stosunku do
        samych siebie jak innych.
        One nie zdają sobie sprawy ze swojej dumy, nie widzą swojej zarozumiałości
        Poczucie dumy daje poczucie watości i znaczenia ale taqkże chroni przed
        nienawiścią i pogardą do własnego "ja".
        Serdeczne pozdrowienia.
    • shachar Re: zarozumiałość 01.01.12, 20:58
      zarozumiałość jest efektem własnych kompleksów i próbą radzenia sobie z nimi. Tak to widzę.
    • lfi Re: zarozumiałość 02.01.12, 12:53
      Czy np. chwalenie się swoimi umiejętnościami, osiągnięciami (ale bez jakichkolwiek komunikatów typu "WY jesteście gorsi", sam tylko komunikat "JA jestem wspaniały/a" ) to też jest zarozumiałość? I... czy to TEŻ jest przemoc psychiczna?

===

No ale wtedy nalezy pomyslec i zaszufladkowac, czym jest przemoc psychiczna, a czym nie jest. Jezeli fakt ze ktos sie tam czyms przechwala jest dla ciebie przemoca psychiczna, to raczej jestes osoba nie widzaca rzeczywistosci w jej realiach.

Faktem udowodnionym statystycznie jest prawda, ze ludzie naprawde "wielcy" nie sa zarozumiali, a wrecz odwrotnie. Czasem prosci w obyciu, jezyku i bardzo skromni. Pokorni wobec zycia i innych ludzi.

Zarozumialosc to dla mnie forma ukrywania swoich kompleksow i glebokiej niepewnosci.
    • to.niemozliwe Re: zarozumiałość 02.01.12, 19:23
      Warto dobrze sie przyjzec zarozumialosci, bo tak moze sie manifestowac:
      - duza pewnosc siebie
      - wladczosc
      - narcyzm
      - agresja
      Zrodla beda rozne, postepowanie z taka osoba tez.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka