Dodaj do ulubionych

2 KAPŁANKA

03.11.13, 15:22
Zwana również Arcykapłanką, Papieżycą, Najwyższą Kapłanką.
Najbardziej tajemnicza i dla mnie najtrudniejsza karta w całej talii Tarota.

Znaczenie karty:

Według Suligi
Przyjaźń, powiernictwo, wtajemniczenie intuicja wrażliwość, dar. Wiedza, nauczanie, nadzieja. Rozwój wyższych uczuć, poświęcenie. Czułość subtelność. Brak podzielności, zespolenie, synteza. Bezpieczeństwo, spokój wewnętrzny. Brak kompleksów. Zdolność wczuwania się w sytuację innych. Skłonność do zamykania się w sobie.
Odwrócona
Bierność Ignorancja Nieprawość. Brak zrozumienia otaczającego świata. Akceptacja informacji o nieprawym pochodzeniu. Niewłaściwa ocena sytuacji. Płytkość próżność zarozumialstwo. Beznadzieja Wystawianie się na niebezpieczeństwo. Choroba psychiczna, zaburzenia psychiczne. Koszmary, kompleksy, fatalizm, uleganie nałogom. Znerwicowanie, fobie.

Według książki Tarot z 1989r.

Sekrety, tajemnice, przyszłość na razie zakryta, kobieta, spokój wytrwałość, tajemniczość mądrość wiedza. Odwrócona pasja, żarliwość, zarozumiałość, wiedza powierzchowna.

H. Banzhaf: "Klucze do Tarota"

Archetyp - dziewica
Znaczenie ogólne - poznanie intuicyjne, bycie prowadzonym, wyczuwanie właściwego czasu, głęboka, wewnętrzna wiedza, wysoki poziom duchowości
Praca - przyjęcie zadania, gdzie wymagane są silne zdolności intuicyjne, pozwolić siebie prowadzić, doskonała synchronizacja
Relacje/uczucia - głębokie zrozumienie i empatia, poświęcenie, gotowość do czekania, żeby zadziałać we właściwym momencie, opiekuńczość
Świadomość - głos wewnętrzny, zagadkowość
Sfera ducha - świadomość "w", mądrość łona
Cel - dotknąć tajemnicy, zjednoczyć się z prapodstwą
Cień - ucieczka od realności, nieprzewidywalność
Odwrócona - rozpacz, gadulstwo, zwlekanie z czymś, zmanierowanie

W Tarocie Snów
Intuicyjne zrozumienie, pogodzenie przeciwieństw, podejście pośrednie. Wycofanie się z życia codziennego.

Tarot Metamorfoz - Przemiana siły wyobraźni
Kapłanka przechowuje wszelakie przemiany rozwoju, a klucze z dostępem do ich bogactwa to po prostu zdolność, by umieć je sobie wyobrazić. Maska podświadomości jest zmienna.

Erotyczne tarot Decameron

II- Wysoka Kapłanka. Nawet beznadziejne cele można osiągnąć poprzez naukę i wytrwałość. Jednakże gdy już znajdziemy się na szczycie należy postępować roztropnie. Wszak każdy sukces ma swoją cenę.

Astrologicznie - Księżyc, symbol podświadomości.

Tarot Osho Zen - WEWNĘTRZNY GŁOS

Kapłanka - Jeśli miłość to platoniczna,w marzeniach. Jeśli kobieta to matka, zakonnica ale nigdy nie kochanka. Najwyższa karta jeśli chodzi o symbol wiedzy ezoterycznej, intuicji. Ostatnio pokazała mi mężczyznę - zakonnika, który nie ze swojej woli a z okoliczności musiał zrezygnować z habitu - tzn on jeszcze jest w zakonie, ale wie że musi go opuścić, by wesprzeć bliską mu osobę z rodziny, a pozostając w klasztorze nie będzie mógł tego zrobić.

https://img135.imageshack.us/img135/9788/2kapankaon9.jpg
Obserwuj wątek
    • ja-tekla Kapłanka-osoba 03.11.13, 19:19
      znalazlam w notatkach stare wycinki gazetowe...o karcianych osobach...

Kapłanka to osoba
      na zewnątrz pozornie pewna siebie, wewnętrznie bywa delikatna, wrażliwa, empatyczna, refeksyjna.
      Odpowiedzialna, wspierająca, choć bywa mało konsekwentna.Zraniona, zamyka się w sobie; nie umie brnąc w konfikty, szybko wycofuje się w trudnych sytuacjach, łatwo ją zakrzyczec.

Kapłanka negatywnie to osoba
      depresyjna, pełna frustracji i pretensji.
      Ma obsesyjne myśli, nękają ja nałogi, nie rozumie własnych potrzeb, często siebie nie lubi lub nie akceptuje.
      Uważa, że się poświęca, że nikt jej nie docenia; płaczliwie domaga się pochwał i uznania.
      • ja-tekla Re: Kapłanka-miejsce 03.11.13, 19:51
        Temu arkanowi podlegają archiwa, biblioteki, księgarnie, sekretariaty, szkoły i uczelnie, przychodnie terapeutyczne i nagraniowe oraz klasztory.

A osoby zawodowo to może być: nauczyciel, tłumaczka, psycholog, terapeutka, wróżka, bibliotekarka, redaktorka, urzędniczka, księgowa, archiwistka, zakonnica itp.
      • baba_potwor Re: Kapłanka-osoba 04.11.13, 20:48
        Mnie w Kapłance wychodzą też intrygantki i osobnicy lubiący łowić ryby w mętnej wodzie.
        • leda-is-one Re: Kapłanka-osoba 05.11.13, 06:16
          Tak,Babosmileracja,analizuje czas w którym Kapłanka pokazywała mi ciągle córkę mojego eksa-ja jej ufałam-a to była intrygantka, inteligentna i o twarzy aniołka jak wiadomo Kapłanka..czyli niebezpieczna bardzo. kapłanka jest wyjątkowo inteligentną osobą.Dodam za Jóźwiakiem że postać kobieca w tarocie nie zawsze symbolizuje kobietę/król nie zawsze mężczyznę/ we wróżbie, wiec ci " osobnicy lubiący łowić ryby w mętnej
          wodzie"
          ]też tu pasują jak najbardziej..ciekawe-kupujesmile
        • lisenne Re: Kapłanka-osoba 25.11.13, 04:07
          baba_potwor napisała:

> Mnie w Kapłance wychodzą też intrygantki i osobnicy lubiący łowić ryby w mętnej
          > wodzie.

Zgadzam się z Tobą.

Kiedyś myślałam, że Kapłanka symbolizuje wyłącznie pozytywną postać - mądrą, dobrą, wyważoną, trochę zdystansowaną, typ obserwatora.

Natomiast ostatnio w kartach pokazała mi "przyjaciółkę" z pracy mojego narzeczonego. Moim zdaniem liczyła na coś więcej, ciągle szukała pretekstu, by być blisko niego, dopóki nie poprosiłam narzeczonego, żeby podkreślił w rozmowie z nią, że to ze mną tworzy parę, a ona jest tylko i aż fajną kumpelą.

Po tej rozmowie nastąpiło pewne ochłodzenie "przyjaźni" z jej strony, obecnie znalazła sobie inny obiekt zainteresowań, co mnie utwierdziło w przekonaniu, że ta rzekoma przyjaźń, to była tylko przykrywka i wyczekiwanie na gorsze chwile pomiędzy narzeczonym a mną.

Mam również nadzieję, że karta Sprawiedliwość, która wypadła mi na narzeczonego, potwierdza jego uczciwość i zasady, co do których już zaczynałam wątpić.
    • algaria zdrowie 04.11.13, 20:43
      Na blogu olacool Tarot moja pasja znalazłam opis dolegliwości

Kapłanka – problemy z zajściem w ciążę, zahamowania seksualne, choroba która długo jest w stanie utajonym, nie daje objawów, problemy z miesiączkowaniem, endokrynologia
      • leda-is-one Re: zdrowie 05.11.13, 05:50
        Właśnie ..jako ze Kapłanka jest wrażliwa i empatyczna, ma więc skłonności do depresji,może mieć problemy z psychiką.Wskazuje też choroby kobiece i choroby nerek-czemu?-nie wiem-może płyny?/Tak mam w mądrym kajecie napisanesmile
    • marza-nna rada Kapłanki 06.11.13, 13:20
      Kapłanka radzi, by się zatrzymać, zastanowić, zajrzeć w siebie, przemyśleć swoje potrzeby i priorytety.
      Może warto posłuchać intuicji, wewnętrznego głosu, snów? Albo odwrotnie, bo może Kapłanka to ostrzeżenie, że za bardzo uciekamy w świat fantazji i marzeń, że zamykamy się w nim i straciliśmy poczucie rzeczywistości? Może to podpowiedz, że jesteśmy na psychicznej huśtawce; zbyt nerwowi, emocjonalni?
    • algaria Dla biznesu 22.11.13, 12:30
      Przynosi radę by w biznesie (działaniach) posiłkować się kobietami lub udać się po pomoc do fachowców o niekonwencjonalnej specjalności (astrologów, tarocistów, bioenergoterapeutów)

źródło: Kolesow - Podstawy tarota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka