Dodaj do ulubionych

praca magisterska

26.04.12, 20:55
mam dylemat, zwlekam z tematem
straciłam zapał
szukam tematu z zakresu psychologii klinicznej, praca empiryczna
pragnę połączyć inteligencję z temperamentem...
nie wiem, może otwartość na doświadczenia a iq
a może połączyć to jakoś z płcią?
żeby nie było łatwo i przewidywanie pragnę zrobić coś stosunkowo odkrywczego...
może jakieś sugestie co do sformułowania tematu?:)
tematu generalnie,
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • to.niemozliwe Re: praca magisterska 26.04.12, 21:09
      Slyszalem o takich wieloletnich badaniach w USA, ze zespol psychologow obserwuje grupe ludzi od dziecinstwa po wiek sredni.
      I np. wychodzi im, ze sukces, tak przyziemnie rozumiany, kasa, rodzina, pozycja spoleczna, pozycja zawodowa osiagaja ludzie o duzej zdolnosci do odraczania nagrody i wysokim stopniu determinacji w realizacji zalozonych celow. Niekoniecznie o wysokim iq. Praca o tyle ciekawa, ze wnioski sa po czesci wrecz filozoficzne, rownoczesnie osadzone w metodyce psychologii.
      Niestety nie pamietam autora tych wieloletnich badan.
      • as.iak Re: praca magisterska 26.04.12, 21:35
        mnie chodzi o temat, badan podluznych nie jestem w stanie przeprowadzić, a badania musze przeprowadzic. musi wiec byc jak dla mnie cos oryginalnego ale prostego w kwestii badawczej
    • szarana.gajama Re: praca magisterska 28.04.12, 20:19
      podejrzewam, że wszystkie możliwe cechy temperamentu i osobowości już dawno zostały skorelowane z iq, bo to taki dość oczywisty pomysł. Np otwartość na doświadczenie, z tego co wiem, koreluje z iq dodatnio.
      Może, jeśli chcesz pisac coś z zakresu różnic indywidualnych, spróbuj wymyślić coś na jakiejś specyficznej grupie- schizofreników, uzależnionych, itp Takich specyficznych badań pewnie jest mniej.
    • jan_stereo Re: praca magisterska 07.05.12, 19:08
      jakie to ma znaczeni, pisz o czymkolwiek byle napisac, obronic i zamknac ten rozdzial, no chyba ze bedziesz doktorat potem robic, ale jaki to mialoby sens skoro nie masz pojecia co Cie interesuje, wnioskuje wiec ze chcesz odwalic ten obowiazek (co jest ze wszech miar sluszne) i isc do przodu. Nie wydziwiaj wiec z tematem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka