zladziewczyna 20.06.04, 05:17 Nie czuje milosci do ludzi.Robie duzo, bo tak powinnam - charytatwnie, dla rodziny itd. Daje innym siebie minus milosc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
psychoguru Od empatii do Empatii. 20.06.04, 08:15 zladziewczyna napisała: > Nie czuje milosci do ludzi.Robie duzo, bo tak powinnam - charytatwnie, dla > rodziny itd. Daje innym siebie minus milosc. Czyli wynika z tego ze obecny poziom empatii cie nie zadowala. Chcialabys by byla to Empatia a nie tylko empatia, wzbogacona o uczucie milosci. Najlatwiej bedzie dazyc do Empatii jezeli najpierw rozwinie sie uczucie milosci do jednego czlowieka. Czy kochalas/kochasz? Odpowiedz Link Zgłoś
tynia3 A siebie kochasz? 20.06.04, 09:48 Bo jak nie, albo nie bardzo, to jak masz się z innymi dzielić? Odpowiedz Link Zgłoś
zladziewczyna Re: jak rozwinac empatie? 20.06.04, 10:02 niem ja nie kocham i nigdy nikogo nie kochalam. Jedynie co czulam do mezczyzn z ktorymi bylam to pozadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Js Zla dziewczyna z Ciebie, o tak. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.04, 11:11 Ale czemu zatem się nad tym zastanawiasz? W czym Ci to przeszkadza? Otoczenie Ci zwraca uwagę na to? Brak Ci empatii, czy altruizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
psychoguru Brak milosci 20.06.04, 22:33 zladziewczyna napisała: > niem ja nie kocham i nigdy nikogo nie kochalam. Jedynie co czulam do mezczyzn > z ktorymi bylam to pozadanie. Zdaje sie ze tu jest problem i nie ma potrzeby wiazania go z empatia bo przeksztalcenie empatii w milosc moze byc niemozliwe bo byc moze mozesz miec problemy z uczuciem milosci w najprostszej wersji czyli milosci osobowej. Jezeli nigdy nie kochalas to znaczy ze uczucie milosci jest ci obce. Nalezy sie wiec zastanowic dlaczego nie kochalas. Jest tutaj bardzo duzo mozliwych przyczyn: - jestes jeszcze bardzo mloda - odczuwasz (ukryta) niechec do mezczyzn - masz osobowosc lekowa - mialas problemy psychiczne - boisz sie uczucia milosci osobowej (i dlatego usilujesz empatie przeksztalcic w milosc) i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
alkmaar ja w kwestii formalnej : 20.06.04, 11:34 empatia nie ogranicza się do czucia miłości do ludzi - jako współ-odczuwanie jest rodzajem ludziej wrażliwości (darem) do wczuwania się w to, co czują inni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halina Re: ja w kwestii formalnej : IP: *.ip-pluggen.com 20.06.04, 12:28 Jesli ludziom pomagasz, to znaczy ze WCZUWASZ sie w ich sytuacje czyli odczuwasz EMPATIE (nie myl z sympatia, bo to cos innego). Czy masz jakies kolezanki ktore opowiadaja Ci o swoich tragicznych przejsciach. Jak to odczuwasz? Osobiscie nie przejmowalabym sie tym problemem, szczegolnie ze jestes bardzo mloda i niedojrzala, wszystko przychodzi z wiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
moc_ca Re: jak rozwinac empatie? 20.06.04, 11:54 Miłość i empatia to dwa różne uczucia. Nie musisz kochać wszystkich którym bezinteresownie pomagasz, wspierasz .. Określenie swoich czynów słowem 'charytatywny' zawiera w sobie rodzaj miłości, może ściślej miłosierdzia .. i wystarczy, zladziewczyno,.. wystarczy dobra czynionego innym, nie masz obowiązku dawania więcej. :-)) A na miłość poczekaj, do jednych przychodzi szybko i wiele razy do innych później i tylko raz ale jaaaaaaaaaaaaaka jest wówczas wielka i piękna .. :-) Pa, dobradziewczyno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halina CO TO JEST EMPATIA? IP: *.ip-pluggen.com 20.06.04, 12:33 A moze najpierw znajdz na wyszukiwarce slowo "empatia", bo chyba mylisz ja z sympatia i miloscia. Odpowiedz Link Zgłoś
zladziewczyna Re: jak rozwinac empatie? 21.06.04, 00:50 Dziekuje bardzo za odpowiedzi.Ja nie czuje tego lubienia w sercu. Nie jestem dewotka,ale nawet Biblia mowi: ze mimo ze duzo dla blizniego zrobisz(oddasz wszystko itd), a milosci w sercu nie masz, to ZLE. Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: jak rozwinac empatie? 24.06.04, 02:20 zladziewczyna napisała: > Dziekuje bardzo za odpowiedzi.Ja nie czuje tego lubienia w sercu. Nie jestem > dewotka,ale nawet Biblia mowi: ze mimo ze duzo dla blizniego zrobisz(oddasz > wszystko itd), a milosci w sercu nie masz, to ZLE. Ależ Ty masz w sercu tę miłość, skoro pomagasz innym! Miłość, tak rozumiana, skoro podałaś przykład z Biblii to nie tylko uczucie, motyle w brzuchu itp. "Kochaj bliżniego swego jak siebie samego" - mam wrażenie, że tu jest problem... A na miłości do mężczyzn(y) świat się nie kończy. To że nie kochałaś jeszcze mężczyzny, nie oznacza, że nie potrafisz kochać w ogóle i nie będziesz kochać. Odpowiedz Link Zgłoś
anonim_ka Re: jak rozwinac empatie? 23.06.04, 17:27 zladziewczyna , nie przejmuj sie tym :)),sorki nie czytalam innych wpisow . Cierpie na absolutny brak zdolnosci plastycznych ,dlatego nie probuje rozwijac sie w tym kierunku .Moge byc jedynie za rzemieslnika - ktory robi cos mechanicznie pod kierunkiem innych. P{ozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
witch-witch Re: jak rozwinac empatie? 23.06.04, 21:13 zladziewczyna napisała: > Nie czuje milosci do ludzi.Robie duzo, bo tak powinnam - charytatwnie, dla > rodziny itd. Daje innym siebie minus milosc. ----------------- A moze zamiast tak narzekać na siebie, ze to taki nieudacznik jestes, kup sobie pieska z kulowa noga, albo kotka bez ogonka, albo kurke bez kogutka i przetrenuj na zwierzatkach twoje szlachetne uczucia. Odpowiedz Link Zgłoś