Dodaj do ulubionych

Obraz samego siebie

28.05.12, 22:33
Czy często tak jest że wyobrażenie na temat samego siebie nijak się ma do rzeczywistości?
Że kreujemy sobie w głowie jakis wyidealizowany obraz samego siebie w który wierzymy. Wydaje mi sie że ja chyba mam taki własnie problem.
Uważam się za osobę atrakcyjną , jestem pewna siebie poniewaz lubię siebie ,
przypisują sobie cały szereg zalet od fizycznych po psychiczne i byłam o nich przekonana
dopóki bliska osoba nie otworzyła mi oczu mówiac wprost że jestem zbyt pewna siebie.
Powiedziała mi tez że nie ma ku temu powodów , mam wyidealizowany obraz samej siebie , obraz który odbiega od rzeczywistości.
Przyznaję że lepiej mi się żyło przed zasianiem tego ziarna niepewności i bez takich rozważań , bardzo lubiłam siebie i to mi dawało moc , wiarę.
Obserwuj wątek
    • mona.blue Re: Obraz samego siebie 28.05.12, 22:43
      Najlepiej mieć realistyczny obraz siebie - to się nazywa pokorą. To również ułatwia w rezultacie życie, bo wiemy, na co nas stać, jakie mamy zalety i wady.
    • eirene-the-best Re: Obraz samego siebie 28.05.12, 23:05
      Uważam,że to bardzo dobrze,że lubisz siebie i jesteś pewna siebie. Czy ta osoba podała Ci jakieś konkretne przykłady mijania się z rzeczywistością ? Czy tylko tak ogólnie podważyła Twoją wiarę w siebie ?
    • w.0 Bliska osoba... 28.05.12, 23:58
      okazala sie byc daleka....
      Jest cos takiego co sie okresla 'lustrzanym odbiciem'...Ludzie nawzajem sie odbijaja na rozne sposoby w zyciu i prawdopodobnie ta osoba 'odbila' siebie w twoich oczach...zabolalo wyrazne, ale to ona o sobie mowila a nie o tobie...Choc u ciebie jest inny problem. choc z tego sie wyrasta...

• renkaforever Re: Bliska osoba... 29.05.12, 00:58
        Pewnie dlatego powinnismy w ogole nie sluchac krytycznych uwag, bo to ludzie sa do niczego a nie my :) heehhe
        Wolnosc slowa jednak pozwala na wiele. Ludzie nie mogac zniesc twojego piekna, erudycji, i calej gamy innych zalet i zaczynaja krytykowac, ze niby za pewna siebie, za przemadrzala, a to za gruba dupe ma od siedzenia i nic nie robienia pewnikiem.. kazdy ma inna percepcje, chociaz spoleczenstwo, media i wladze walcza o to, zebysmy mieli taka sama i jedynie sluszna... bo latwiej jest wtedy manipulowac i rzadzic kims , kto nie jest pewny siebie i wlasciwie nie zna swojej wartosci. Ale to takie ludzkie.
        • w.0 Re: Bliska osoba... 29.05.12, 11:44
          Powinnismy sie zawsze zastanowic nad tym kim sa ci co krytykuja.
          A temat "odbic lustrzanych" to temat w psychiatrii i psychologii ktory zawziecie dyskutowano w latach 70...

jezeli cie ten temat interesuje i kreci, moge ci wiecej napisac...:=)
    • mskaiq Re: Obraz samego siebie 29.05.12, 08:01
      Dlatego tak wazne są kontakty z innymi ludzmi. W człowieku tkwią ogromne zdolnosci do zrozumienia samego siebie i konstruktywnych zmian w sposobie bycia i zachowania a najlepsze warunki do urzeczywistnienia tych zdolnosci stwarza kontakt z innymi ludźmi.
      Nawet zazdrość czy zawiść innych pokazuje że wywolujesz takie uczucia. Są one przeciwko Tobie i mogą zmienić Twoje życie.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • baryhomo Re: Obraz samego siebie 29.05.12, 08:08
        > Nawet zazdrość czy zawiść innych pokazuje że wywolujesz takie uczucia. Są one p
        > rzeciwko Tobie i mogą zmienić Twoje życie.

a to prawda, zazdrosc innych niszczy w wyjatkowy sposob i lepiej byc skromnym na zewnatrz, ale nie slabym. Nawet nie masz pojecia co moze razic w tobie innych. Poobserwuj. Wazne zeby zyc i byc z siebie zadowolonym wewnetrznie, pokazywanie tego na zewnatrz, to juz jest dla ludzi nie do zniesienia.
    • baryhomo Re: Obraz samego siebie 29.05.12, 08:03
      > dopóki bliska osoba nie otworzyła mi oczu mówiac wprost że jestem zbyt pewna si
      > ebie.
      > Powiedziała mi tez że nie ma ku temu powodów , mam wyidealizowany obraz samej
      > siebie , obraz który odbiega od rzeczywistości.

to bylo powiedziane na podstwie jakis obserwacji, konkretnej sytuacji lub kilku ? Moze fantazjujesz na swoj temat i opowiadasz historie typu "powinnam byc za to wyrozniona, ale caly zaszczyt splynal na kogos innego, a ja znow bylam najlepsza" albo " widze , ze on sie mna interesuje, ale nie ma odwagi zagadac, poderwac, przeciez czuje, ze caly czas zwraca na mnie uwage" ?
    • jedr-ek28 Re: Obraz samego siebie 29.05.12, 09:46
      Jeżeli masz wyidealizowany obraz siebie to pewnie jesteś nieufna w stosunku do ludzi, bo chciałabyś aby oni postrzegali Cię jako tego kogoś idealnego, kim nie jesteś.
      A tak z autopsji, to poznałem kiedyś taką dziewczynę. Zauważyłem w niej to, że cały czas stara się robić na ludziach jak najlepsze wrażenie i jest za bardzo pewna siebie i próbuje nimi kierować. Podczas naszej rozmowy przy piwku w pewnym momencie powiedziałem jej, że jest bardzo nieufna w stosunku do ludzi i trochę wtedy zmiękła, zauważyłem w niej to. Pewnie bardzo dotknęły ją moje słowa krytyki, bo w końcu cały czas stara się robić na ludziach jak najlepsze wrażenie. Z tego co wiem, to jej mama jest dyrektorką szkoły, ogólnie jej rodzice są bardzo surowi i pewnie została wychowana w takiej atmosferze, że nie wolno okazywać swoich słabości i żeby robić tylko jak najlepsze wrażenie. Współczuję jej.
      • liza.p Re: Obraz samego siebie 29.05.12, 10:34
        Jeżeli masz wyidealizowany obraz siebie to pewnie jesteś nieufna w stosunku do ludzi, bo chciałabyś aby oni postrzegali Cię jako tego kogoś idealnego, kim nie jesteś.

Tak zgadza się , powiem nawet że chyba wręcz boję się takiej konfrontacji bo lepiej z myslą że jestem super kobietą ,łatwiej mi się żyje gdy mam tę pewność siebie.
        • jedr-ek28 Re: Obraz samego siebie 29.05.12, 11:10
          Powiem Ci tak: masz faceta? Podejrzewam, że nie. Mnie byłoby trudno z Tobą wytrzymać, bo nie dość, że pokazujesz jaka to Ty jesteś wspaniała, to jeszcze traktujesz ludzi jako kogoś, komu nie nalezy ufać a to ludzie wyczuwają a sama masz jeszcze przy tym wady, bo z pewnością swoją wybitną pewnością siebie maskujesz swoje słabości.
          Dlaczego tworzysz sobie inny obraz siebie, aby pomagało Ci to w kontaktach innymi - bo zakładam, że takie jest założenie?
          • liza.p Re: Obraz samego siebie 29.05.12, 12:54
            Mam meża który za mną szaleje , adoruje komplementuje i traktuje wyjatkowo utwierdzając że jestem wspaniała ale robi tak bo kocha ,taka jest zapewne prawda.
            Jednak on też w przypływie szczerości gdy zdarzało mi się go maglować po drinku , przyznał że mam rozbuchane ego i że uważam się za lepszą niz jestem.
            I to co piszesz to prawda ,cięzko ze mną wytrzymać.
        • w.0 Re: Obraz samego siebie 29.05.12, 11:42
          Ale co jest zlego w tym,ze czujesz sie super, ze czujesz wiecej niz inni cie odbieraja?
          To fajnie czuc sie ze sie jest fajnym pod kazdym wzgledem...:=)Normalny czlowiek tego potrzebuje....jak powietrza.
          Niefajnie zaczyna sie gdy zaczynasz patrzec z tej swojej 'fajnej gory' na innych z ponizeniem i pogarda, ktora skutecznie wystukujesz im na czole....

Niefajnie jest gdy cale twoje samopoczucie i poczucie wartosci zalezy od tego co kto ci powie o tobie...I jak cie oceni. A ocenia i krytykuje przez pryzmat siebie samego.
          Moze ktos probuje ci narzucic pokore i skromnosc...?

Ludzie o stabilnym poczuciu swojej wartosci i wiedzy o sobie zdobywaja szczyty i zachodza tam gdzie zechca, pomimo krytyk innych ludzi, na ktora nie zwracaja zadnej uwagi...
          Widzisz czulas sie swietnie i bylo ci fajnie, a teraz ktos ci popsul ten obraz siebie i ty szybko przyjelas ta druga strone jako prawdziwa. Ktos z kolei inny by sie zastanowil nad tym kto ci tych krytyk, czy rad udziela...I w jakim celu.

Ludzi idealnych nie ma kazdy ma jakies + i - warto o tym pamietac, ale napewno, o wiele latwiej jest zyc majac dobry obraz siebie, niz ten zly....
    • out23 Re: Obraz samego siebie 29.05.12, 12:46
      Pewność siebie wynikajaca z atrakcyjności moze powtarzam moze,
      byc rodzajem zaslony dymnej na wewnętrzna małość.
      Kobiety atrakcyjne sa wyzwaniem dla mężczyzn, którzy pragne je mieć czy też zdobyć, Mężczyźni nakręcaja się idealizując obiekty godne pożądania a one na fali uwielbienia, komplementów traca kontakt z rzeczywistoscia..
      Każda uwaga krytyczna jest odrzucana bo nie pasuje do tego szumu "głasków".
      Można przypuszczac ,ze takie uwagi daje osoba zazdrosna lub jakis odrzucony.
      Też..
      Ale moze jest to informacja zwrotna o duzym cieżarze gatunkowym, czyli ważna.
      Z punktu widzenia, sprzeżania zawrotnego..w technice dzialaja wzmacniacze i generatory
      a i teoria jakości korzysta ze s.w. no i tzw feedback
      Musisz zapytać osoby dla Ciebie znaczace o ich zdanie na Twoj temat.
      Mogą się uchylac od tzw prawdy, nie chcąc zrobic Ci przykrości.
      Feedback może być pozytywny (pochwała) lub negatywny (nagana). Zarówno wzmacnianie dobrych działań i zachowań, jak i korygowanie i poprawianie słabych musi być konstruktywne
      • renkaforever Re: Obraz samego siebie 29.05.12, 21:19
        Zazdrosc ma dewastujace dzialanie. Tyle razy tego doswiadczylam i powiem, ze jakbym to chciala tak interpretowac jak mowi "msquic" to jest to 100% prawda. Zazdrosc szkodzi tej osobie, ktorej zazdroszcza. Bylam "piekna i powabna", czulam sie fantastycznie, dopoki nie opublikowalam swoich zdjec z wakacji na karaibach cala grupa rodzinna na facebooku . Wypowiedzialy sie osoby, przyjaciele przyjaciol, ktore mimo, ze wiem, moglyby pojechac z nami , bez problemu, w koncu koszt jest o wiele nizszy niz normalne wakacje.. ale zalecialo jadem i po ich wypowiedziach pogielo mnie..nie moge fizycznie dojsc do siebie od grudnia. Jestem pewna, ze ktos mi tak pozyczyl..., wiele razy w moim zyciu tak sie juz zdarzylo. Kwiatow , o ktorych mowilam, ze przynosza szczescie, mi tak pozalowal jeden przyciemniany, ze do dzisiaj ten kwiat jest w stanie wiecznie dorastajacej malej lodyzki.. a byl wspanialy i ogromny. Po jego wizycie zaczal tracic liscie. A na te zdjecia bylo: "eeeh moznaby pojechac, ale w dobrym towarzystwie.." co to mialo znaczyc? ja skomentowalam : no jakiego lepszego towarzystwa szukasz , masz tam 3 tysiace ludzi na statku, do wyboru do koloru i kazdy chce sie bawic, nikt tam nie jedzie marudzic...:)) To racja z tymi krytykujacymi, oni krytykuja siebie przede wszystkim, a potem innych chcieliby do swojej podlogi sprowadzic. Czlowiek ma prawo do godnego zycia i powinien zyc godnie, regenerowac swoje sily do zycia. Nie powinien poddac sie krytyce, tylko robic to, co uwaza za sluszne i dobre dla siebie i swoich najblizszych. W ogole nie sluchac tych nawiedzonych krytykow. Kazdy ma swoje zycie i jak nie wie, jak zyc, to sie pyta. Kazdy jest wolny w swoich opiniach , a i tak sie przewaznie myli.
        • shachar Re: Obraz samego siebie 29.05.12, 21:25
          Ty serio z tym kwiatem?
        • 1xprzepraszam Re: Obraz samego siebie 30.05.12, 12:37
          Przypuszczam, ze publikowanie zdjęc na Facebooku jest jakies chybione i nieadekwatne..
          Z reguły opowiadełem paru wybranym osobom w wąskim gronie..
          Na facebooku mam smieszne zdjecia a moje ukryte w nich.
          Nie ma co się publicznie obnosić z sukcesem ani ze szczesciem..
          To masz dla siebie..
          Nie od dzis wiadomio,ze ludzie sa bezinteresownie zawistni..
          A ten od kwiatka mogł Ci czegos wlać do niego albo nasikać..
          U mnie miał robaki (kwaitek), jak mu opłukałem korzenie i przesadziłem odżył..
          Winogrona moga czasem zachorować ale czy od ludzkich spojrzeń??
          Zazdrość , krytyka i sprzężenie zwrotne ,to pojecia jednak rózne , tzn jakis zakres wsplny mozna ustalic.

>Kazdy jes t wolny w swoich opiniach , a i tak sie przewaznie myli.
          To że kazdy jest wzglednie wolny to oczywiste ale czy każdy się przeważanie myli...??

> te zdjecia bylo: "eeeh moznaby pojechac, ale w dobrym towarzystwie.." co to m
          > ialo znaczyc? ja skomentowalam : no jakiego lepszego towarzystwa szukasz , masz
          > tam 3 tysiace ludzi na statku, do wyboru do koloru i kazdy chce sie bawic
          Sa ludzie , którzy bawia się dobrze tylko w swoim towarzystwie.
          I jak się w 6-8 osób nie zbiora to sami nie jadą, bo niewiadomo na kogo trafią...
          Nie chca byc z przypadkowymi ludźmi..

No 3xprzepraszam :)
        • paqu-ita nie, no Renka cos ty.. 01.06.12, 16:36
          renkaforever napisała:

Kwiatow , o ktorych mowilam, ze przynosza szczescie, mi tak pozalowal jeden pr
          > zyciemniany, ze do dzisiaj ten kwiat jest w stanie wiecznie dorastajacej malej
          > lodyzki.. a byl wspanialy i ogromny. Po jego wizycie zaczal tracic liscie.

Rozczarowalas mnie. Jak mozna winic kogos ot tak sobie?
          Powiedz, ze to zart.
          Tu gdzie mieszkam nie bylo w ogole zimy, w moim sadzie i ogrodzie
          wszystko zakwitlo nagle i za szybko, a niektore nie pozakwitaly.
          Ale przeciez ty to wszystko wiesz...dlatego na pewno caly ten twoj
          post, to tylko zart...
          • renkaforever Re: nie, no Renka cos ty.. 04.06.12, 05:15
            ja nie "winie" ludzi, ale twierdze, ze ludzie przenosza energie zazdrosci i jest ona negatywna. Ja bym tu mogla dziesiatki przykladow podac o tym, jak sie potoczyly sprawy.. Nie wiem jak inni, ale ja to czuje i wiele razy juz tego doswiadczylam. Nie zazdrosc, bo to rani osobe , ktorej zazdroscisz. To jak 10 przykazanie. To 10 przykazanie to sie odnosi do naszych mysli.
    • oregano1 Re: Obraz samego siebie 30.05.12, 00:49
      Tak,trzymaj,opinie innych są często subiektywne,nie przejmuj się opiniami innych,kieruj sie własną intuicją,daż do zrealizowania celów sobie postawionych.Powodzenia.
      • renkaforever Re: Obraz samego siebie o zazdrosci jeszcze 30.05.12, 03:38
        Jeszcze dodam, ze z kwiatem to absolutna prawda, ale mam nastepny przyklad z winem. Robimy winko z winogron, ktore rosna tutaj od wiekow, jest wspaniale, aromatyczne i ma pewnie z 10 razy wiecej antyoksydantow, niz czerwone hodowlane. Po prostu Boski smak :) Rozdawalismy to wino co roku na lewo i prawo z zyczeniami swiatecznymi i przy roznych okazjach. W tym roku nawet i to... winorosle mi jakies zuki zjadaja, cale metry winorosli sa gole..nie bedzie wina, to pewne w tym roku, a w przyszlym? chyba zetne wszystko, zeby sie wzmocnilo i potem trzeba czekac pare lat na nowe..no zesz..:( dobrze, ze pare buteleczek zostalo , na Swieta chociaz beda) , a w tym roku nawet zostalo specjalnie przefiltrowane z uzyciem praski do wina. Bylo i skonczylo sie, ktos mi pozalowal...i do tego polamana jak staruszka chodze, no.. ludzie dajcie sobie bobu..OK?
        :)
        • liza.p Re: Obraz samego siebie o zazdrosci jeszcze 30.05.12, 09:13
          Tyle że mi otwierają oczy osoby bliskie , takie które nie mają interesu w tym by zrobić mi na złość , nie ma też tu mowy o zazdrości. Przecież mąż który autentycznie za mną szaleje i któremu z trudem przychodzi walenie mi tego typu prawdy między oczy nie robi tego by mi dopiec ...
        • baryhomo Re: Obraz samego siebie o zazdrosci jeszcze 30.05.12, 10:43
          > nem. Robimy winko z winogron, ktore rosna tutaj od wiekow, jest wspaniale, arom
          > atyczne i ma pewnie z 10 razy wiecej antyoksydantow, niz czerwone hodowlane. Po
          > prostu Boski smak :)

No po tym co napisalas to juz wszyscy beda dla Ciebie mili i przyjazni :) Renka jak ja Cie lubie :)

cale metry winorosli sa gole..nie bedzie wina, to pewne w t
          > ym roku, a w przyszlym? chyba zetne wszystko, zeby sie wzmocnilo i potem trzeb
          > a czekac pare lat na nowe..no zesz..:( dobrze, ze pare buteleczek zostalo , na
          > Swieta chociaz beda) , a w tym roku nawet zostalo specjalnie przefiltrowane z
          > uzyciem praski do wina. Bylo i skonczylo sie, ktos mi pozalowal...i do tego pol
          > amana jak staruszka chodze, no.. ludzie dajcie sobie bobu..OK?

Skad to robactwo sie wzielo ? Moze trzeba jakims sposobem, opryskami je zalatwic ? Nie znam sie, ale moze taki jest caly proces upraw w rolnictwie, ze po latach dobrych plonow, trzeba dac odzyc na nowo roslinom ? I nie ma w tym niczyjej winy z powodu zlych zyczen ?
    • paco_lopez Re: Obraz samego siebie 01.06.12, 15:49
      kiepskie oparcie wiary. moze narysuj autoportret ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka