Dodaj do ulubionych

nowy film jestem bogiem

28.09.12, 08:59
Poszedlem ostatnio do kina i film sie zaczyna, normalny film o chlopakach, blokowych tematach, zwyczajnych tarapatach, no i tez ich dziewczynach, ich malych rodzinach, smierci i urodzinach.

Ciekawe zjawisko w polskim kinie, pocieszajace, powrot do swietniejszych lat 'komuny' i powrot do kina europejskiego. Po 20 latach transformacji, kiedy wiekszosc polskich filmow to glupie komedie lub sensacja i z reguly pan musi miec mercedesa a pani szpilki i pracuja w fyrmie w wielkim szklanym wiezowcu (z paroma wyjatkami typu dzien swira oczywiscie), tutaj mamy normalnych ludzi, szara jak papier toaletowy rzeczywistosc, przyziemne do bolu problemy, a w roli glownej zdolnego ale zagubionego i zdepresjowanego chlopaka, ktory nie wytrzymal.

Nie sukcesem jest to, ze film powstal, bo takich pare bylo, ale jego wielki, masowy sukces, prawie pol miliona w pierwszy weekend! Bardzo mnie to cieszy ze spolecznego punktu widzenia i z punktu widzenia naszej narodowej psychiki. Polacy to narod zakompleksiony, ktory boi sie jak ognia swojej trudnej czy biednej historii, wstydzi sie swego blokowiska, swej biedy i swoich ziomow spod latki schodowej. Moze ten film to taki sygnal, ze zaczynamy sie leczyc troche. Moze Euro zasialo dobre ziarno pewnej dumy, ale zeby nie byla ona plytka i falszywa, musi uwzgledniac tez brak wstydu wlasnych slabosci czy malosci.

Polacy w ostatnich 20 latach (tak naprawde to w pewien sposob w ostatnich 300 lat ale to aukrat bylo zjawisko europejskie i swiatowe) zyli w cieniu 'lepszych', bogatszych, fajniejszych ludzi zachodu i probowali na sile sie przeflancowac na zachodnia modle, byc bardziej Europejscy niz Europa, biec z otwartymi ramionami.

A tu okazuje sie, Europejczycy sami nie sa tacy doskonali, wala im sie gospodarki, a tu na dokladne na Euro Polakom dolepiono latke rasistow i ksenofobow, a tu wyszlo ok, co prawda to Euro ujawnilo tez wiele kompleksow ('podobalo sie wam u nas? naprawde? no nioemozliwe!') ale mysle, ze to byl dobry krok w dobra strone, jak goraczka w chorobie, teraz sukces medialny i masowy filmu o naszej szarej rzeczywistosci to swietny symptom, ciesze sie.

Obserwuj wątek
    • kropidlo5 Re: nowy film jestem bogiem 28.09.12, 09:02
      A temat pod ew. dyskuje- narodowa psychika Polakow (i innych nacji) i jej wplyw na psychike indywidualnych osob, tej psychiki problemy i mocne strony.
      • clarissa3 Re: nowy film jestem bogiem 28.09.12, 09:28
        wiesz, wlasnie czytam ksiazke na temat pojecia biedy - co sie zalicza w te kategorie - bo sie okazuje ze jest spor co to jest co ja stanowi, co pod tym okresleniem ujac. Podzielono wszystkie elementy na dwie rodzaje zaliczajace ja albo do tzw absolutnej albo do relatywnej. I wiekszosc okreslen na zachodzie sklania sie w kierunku tej relatywnej - wyplywajacej z porownan, pragnien, patrzenia na innych.... W wywiadach mowili ze bez lodowki, wakacji raz do roku, wyjscia do restauracji to ooo, jaka bieda i ze najgorsze to miec mniej niz sasiad ktory go za to poniza, okazuje wyzszosc. I tak to z tym o czym mowisz, i w codziennym naszym zyciu o ktorym nie raz pisalismy - ze jeden patrzac na drugiego cos tam o nim sobie pomysli. Tak to Brytyjczycy patrzac na Polakow z automatu mysla 'biedni', Polacy na.... Wietnamczykow? Ukraincow? tez, ale jak zobacza Brytyjczyka to mysla oj, jaki bogaty choc on tam na benefitach ciagnie pewnie... I tak to sie kreci to wariactwo...

Podaj tytul filmy - mnie tez juz ckno do komuny;))
        • kropidlo5 Re: nowy film jestem bogiem 28.09.12, 09:41
          No tytul jest wlasnie 'JEstem Bogiem' .Dzieje sie w latach 99/00, ale chyba autorzy polecieli z klimatem jeszcze glebiej, bo przypomina to 'wczesny kapitalizm' bardziej, jakby lata 92/93, polonezy karo, startujacy biznesmeni w bialych skarpetkach(oszusci).

Co do biedy, to w naukach spolecznych jak piszesz, wyodrebnia sie absolutne ubostwo i wzgledne. Absolutne to jest brak jedzenia, brak dachu nad glowa, brak lekarstw, brak ubran. wzgledne jest, jak sama nazwa wskazuje- wzgledne. Wlasciwie nie stosuje sie jako miernika stopnia ubostwa absolutnego, bo to jest niedopuszczalne w jakichkolwiek warunkach, w zadnym zachodnim/ europejskim kraju, natomiast ubostwo wzgledne jest uwazane jako miernik.

A co do tego czym jest ubostwo relatywne- to nie do konca tak, ze tutaj chodzi o pragnienia. Moze troche tez, ale bardziej chodzi o uznanie w szerszy sposob potrzeb ludzkich. W aspekcie biedy absolutnej potrzeby ludzkei sa zredukowane do potrzeb fizjologicznych, natomiast w ujeciu relatywnym do potrzeb zalicza sie tez potrzeby spoleczne, kontaktu z kultura, wypoczynku, sportu. Oczywiscie z reguly chodzi tutaj o jakis minimalny zakres- wedle ktorego czlowiek aby nie byc 'ubogim' musi byc w stanie kupic jakas gazete co jakis czas, wyjsc do kina lub fastfooda i spotkac znajomych, obejrzec jakis mecz czy pograc w kosza, pojsc do muzeum raz na rok i jakies skromne wakacje. W tym przypadku czesto uzywa sie pojecia wykluczenia.

Ogolnie lewica przychyla sie bardziej do definicji biedy relatywnej, a prawicowcy (tacy z praawdziwego zdarzenia, a nie solidarna polska) przychylaja sie do definicji biedy absolutnej. Tacy ludzie jak cameron czy Romney wychodza z zalozenia, ze jak ktos ma jakas tania zupe z garkuchni i lozko w schronisku to jest to juz luksus, z aktory powinien byc wdzieczny panstwu. Najchetniej to odebraliby nawet to, ale juz za daleko swiat poszedl (zachodni) by na ulic wrocily rzesze bezdomnych i glodnych ludzi.
          • kropidlo5 Re: nowy film jestem bogiem 28.09.12, 09:43
            ps film ukazuje raczej ubostwo relatywne, bo boso i glodno nikt nie lazi, ale to taka relatywnosc, polskich realiow lat 90, tzn gosc ktory robi muzyke nie ma na sluchawki i lutuje w nieskonczonosc jakies stare, zal patrzec, ale trzeba patrzec i wiedziec, ze tak bylo, tak czasem i jest i moze tak byc.
          • clarissa3 Re: nowy film jestem bogiem 28.09.12, 10:07
            O! Dokladnie tak! Z glowy to wyrecytowales? Cieszy mnie ze tyle wiesz bo jak prace bede pisac to....;)

Mnie te spojzenie, przeciez zachodnie, wlasnie zastanawia... no bo te doswiadczenie zycia w komunie, kiedy bylo to cos czego zachod nie doswiadczyl.... solidarnosc miedzy ludzmi?.... ten psychiczny stan ktory te wzgledne ubostwo ignoruje? Ze swieca go szukac...
            • kropidlo5 Re: nowy film jestem bogiem 28.09.12, 10:13
              clarissa3 napisała:

> O! Dokladnie tak! Z glowy to wyrecytowales? Cieszy mnie ze tyle wiesz bo jak pr
              > ace bede pisac to....;)
              >
              > Mnie te spojzenie, przeciez zachodnie, wlasnie zastanawia... no bo te doswiadcz
              > enie zycia w komunie, kiedy bylo to cos czego zachod nie doswiadczyl.... solida
              > rnosc miedzy ludzmi?.... ten psychiczny stan ktory te wzgledne ubostwo ignoruje
              > ? Ze swieca go szukac...

Pamietam te kwestie ze studiow, a takze z literatury/prasy, po prostu od zawsz interesuja mnie kwestie spoleczno-ekonomiczne.

Wbrew temu, co myslimy w Polsce, 'zachod' tez zaznal biedy, i to nawet w czasach nowozytnych. Na przyklad zycie w anglii po drugiej wojnie bylo bardzo ciezkie, zywnosc na kartki, inflacja, Portugalia czy Hispzania tez masowo wyszly z biedy dopiero w latach 80tyvh, Irlandia to kraj biedny jak Polska lub bardziej az az do wstapienia do UE i do czasu transferow finansowych Irlandczykow z USA w latach 80/90.
              Poludnie Wloch, grecji, nawet finlandia, bylo tej biedy troche i tam:)

Ale ogolnie to model lat 70-80, tzw spoleczny kapitalizm, przyniosl pierwszy raz w historii umasowienie dobrobytu i zbudowal silne klasy srednie, w Kanadzie czy toche USA podobnie, ale teraz ten system sie rozmontowuje, bo jest niby zbyt kosztowny, nie bardzo wiem, dlaczego nie mozna troche 'cofnac' a nie calkiem rozmontowywac, skoro system radzil sobie dobrze wiele lat, do czasu wynalezienia karty kredytowej itp
              • clarissa3 Re: nowy film jestem bogiem 28.09.12, 18:50
                Ha, ha;)) nie bardzo wiem, dlaczego nie mozna troche 'cofnac' a nie calkiem rozmontowywac, skoro system radzil sobie dobrze wiele lat, do czasu wynalezienia karty kredytowej itp

Bo przekretow co poniektorzy narobili, lodow nakrecili, rozhulali sie, lichwiarstwo uprawiajac, itp? No to i teraz, o!: www.economist.com/node/17961878
                • clarissa3 Re: nowy film jestem bogiem 28.09.12, 18:57
                  ... i nie takie znowu wiele lat bo, pamietam dobrze, w polowie lat 80ych lodowka w UK byla jeszcze luksusem i centralne ogrzewanie malo kto wtedy mial. Kibelki tez bywaly wspolne... To zaledwie ok 30 lat!
    • szczesliwy_pierozek Re: nowy film jestem bogiem 29.09.12, 09:28
      > odowej. Moze ten film to taki sygnal, ze zaczynamy sie leczyc troche. Moze Euro
      > zasialo dobre ziarno pewnej dumy, ale zeby nie byla ona plytka i falszywa, mus

O czym Ty mówisz? Euro to cyrk dla mas, którego jedynymi wygranymi są UEFA i do spółki z medialno-reklamowymi korporacjami oraz garstka gladiatorów na boisku. Natomiast ludek boży otrzymuje głębokie jak kałuża uniesienia zakrapiane browarem.

Więc jakim cudem Euro mogło zasiać dobre ziarno czegokolwiek, pytam się ja Ciebie?
      • kropidlo5 Re: nowy film jestem bogiem 29.09.12, 12:00
        szczesliwy_pierozek napisał:

>
        > O czym Ty mówisz? Euro to cyrk dla mas, którego jedynymi wygranymi są UEFA i do
        > spółki z medialno-reklamowymi korporacjami oraz garstka gladiatorów na boisku.
        > Natomiast ludek boży otrzymuje głębokie jak kałuża uniesienia zakrapiane browa
        > rem.
        >
        > Więc jakim cudem Euro mogło zasiać dobre ziarno czegokolwiek, pytam się ja Cieb
        > ie?

Nie chodzi mi o aspekt sportowy, ten to akurat raczej by obnizyl narodowa samoocene w zwiazku z fatalna postawa pilkarzy. Ja mowie o samym fakcie organizowania, 'pokazania sie', pokazania, ze nie jest moze u nas tak najgorzej, a dodatkowo z reguly bardzo pozytywna reakcja turystow troche podpompowala poczucie wartosci. To, jak mocno Polacy byli wyczuleni na to, jak sa postrzegani i jak Polska wypada swiadczy o kompleksach, ale okazalo sie, ze bylo ok i normalnie, dodatkowo film z BBC ktory pokazal Polske niezbyt ciekawie, zmobilizowal pewien rodzaj 'a wlasnei ze pokazemy, ze jest inaczej', wylaczywszy mecz z Rosja:)

PRzecietny Polak mysli, ze jego narod i kraj sa gorsze, wstydzi sie tego, choc jest patriota,a takie wydarzenia wprowadzaja nieco normalnosci.

• szczesliwy_pierozek Re: nowy film jestem bogiem 29.09.12, 13:28
          > Nie chodzi mi o aspekt sportowy, ten to akurat raczej by obnizyl narodowa samoo
          > cene w zwiazku z fatalna postawa pilkarzy. Ja mowie o samym fakcie organizowania

Przepraszam, gdzie ja coś mówiłem o fatalnej postawie piłkarzy? Czy zajęliby miejsce na podium czy ostatnie, czy poważnie myślisz, że to jakieś ma istotne znaczenie dla nas wszystkich, razem wziętych czy każdego z osobna?

> owo film z BBC ktory pokazal Polske niezbyt ciekawie, zmobilizowal pewien rodza
          > j 'a wlasnei ze pokazemy, ze jest inaczej', wylaczywszy mecz z Rosja:)

Wyłączywszy? Acha, czyli dobieramy to, co pasuje do z góry przyjętej tezy, a to co nie pasuje to wyłączamy. I dodajemy uśmieszek, żeby podpompować poczucie wartości :-)

> sci. To, jak mocno Polacy byli wyczuleni na to, jak sa postrzegani i jak Polska
          > wypada swiadczy o kompleksach, ale okazalo sie, ze bylo ok i normalnie, dodatk

Ale o czym Ty mówisz? W normalnej relacji gospodarz-gość ten pierwszy się stara, żeby godnie podjąć tego drugiego. I w sumie bez względu na efekt, kurtuazja nakazuje temu drugiemu cmokać z zachwytu. Gdzie tu kompleksy i udowadnianie normalności? No i zastanów się chwilę, nie wiem ilu kibiców przyjechało do PL, np. milion? Obejrzałeś 30 sekundową sondę uliczną (zresztą nie przeszło Ci przez myśl, że to było na zamówienie kancelarii premiera), w której wypowiedziało się 10 kibiców, a Ty ferujesz zaraz jakieś wnioski na skalę ogólnonarodową... Czyli łykamy rządowo-pzpnowską propagandę, a wiochę przed meczem z Rosjanami wyłączamy - jest cool :-)

...
          • kropidlo5 Re: nowy film jestem bogiem 29.09.12, 13:47
            Nie wylaczam, bo wspomnialem o tym, wiocha przed meczem z Rosja to byl wybryk bandy chuliganow i nieudolnosc pewna policji, ale nie mial on nic wspolnego z tezami BBC. Przypomne ze te mowily o masowym rasizmie wobec czarnych, a Rosjanie do takowych nie naleza. Tak czy owak, to ze dymy byly to sie zdarza, po prostu.

Poza tym ja nie mowie o liczbach, o wymiernych korzysciach ekonomicznych dla Polski czy wplywach z turystyki- ja mowie o stanie narodowej duszy. Stan duszy nie musi miec wiele wspolnego z realiami, na tym polegaja kompleksy. Ludzie zakompleksieni z reguly nie sa obiektywnie gorsi, glupsi czy mniej urodziwi od ludzi pewnych siebie. Czasem tak, czasem nie. To jest kwestia wewnetrznego przekonania.
            Pozytywne informacje zwrotne moga jednak podbudowac zdrowe fundamenty tego ego i tak sie w duzym stopniu stalo w zwiazku z Euro. Budowanie wyzszej samooceny to proces, polega na rozumieniu, ze nie jest sie kims gorszym, trefnym, innym. Ze nawet czasem jest sie kims fajnym. Negatywna propaganda, krytykanctwo, wysmiewanie itp wplywaja na negatywna samoocene, a dobre slowa, uznanie wplywaja pozytywnie. I tu nie chodzi o zaleznosc o opinii innych, bo docelowo czlowiek potrafi sam ocenic i nie musi miec aprobaty wszystkich i we wszystkim (jak i narod), ale po drodze jest nieco odklamywania zlych stereotypow i wykorzeniania irracjonalnych przekonan.

• szaman.ka Re: nowy film jestem bogiem 29.09.12, 16:37
          Podczas Euro po raz pierwszy Polacy pokazali ,że potrafią być radośni.
          Zazwyczaj pokazujemy obcym swoją smutę i narzekanie.Nasza ulubiona rola to rola ofiary.Wiecznie świętujemy tylko przegrane powstania i rocznice martyrologiczne i pokazujemy swoje skrzywdzenie,pretensje i żale do innych ,a zarazem swoją wyższość,która kompensuje nasze narodowe kompleksy.
          Taka mieszanka powoduje,że inne narody za nami nie przepadają i nie byliśmy lubiani w Europie.Miejmy nadzieję,że obraz naszego kraju zacznie się teraz powoli zmieniać.
          To prawda,że ostatnie 300 lat naszej histrorii było bolesne i bardzo trudne.Zapominamy tylko,że poniekąd sami do tego doprowadziliśmy. Prywata i warcholstwo szlachty i magnatów doprowadziły do rozkładu państwa,a rozbiory i utrata niepodległości to dalsze konsekwencje tego.
          Dopiero podczas rozbiorów szlachta potrafiła zachować się patriotycznie.I tak jest do obecnych czasów. POdczas trudnych chwil potrafimy się jednoczyć,a gdy pojawia się szansa na rozwój i sukces zaczyna się zawiść,kłotnie,prywata i warcholstwo.
          Takim przykładem w obecnych czasach, jest jedność narodu podczas zrywu Solidarności i późniejsze podziały,kłotnie i walka,która trwa do dzisiaj.
          Na temat filmu się nie wypowiadam,bo go jeszcze nie widziałam.

• to.niemozliwe Re: nowy film jestem bogiem 29.09.12, 12:06
        Euro2012 bylo wizerunkowym, organizacyjnym i medialnym sukcesem. W tym sensie, ze byla to pierwsza tak masowo-medialna impreza w Polsce i udana, to daje lepsze postrzeganie ludzi przez siebie samych. Zgoda, to impreza rozrywkowa, igrzyska, ale w swojej klasie wyszly pozytywnie. Nie bardzo rozumiem jakiego efektu sie spodziewales?
        Uniesienia? No przeciez byly, poczucie wspolnoty, uczestnictwa w czyms fajnym, ludzie to lubia. A, ze przy rozwodnionym piwku i ochrypnietych od spiewu gardlach, to juz inna sprawa.
        • clarissa3 Re: nowy film jestem bogiem 29.09.12, 12:18
          Zgadza sie! Dotad znana z furmanek, gorzaly i wasatych parobkow sciskajacych w garsci reklamowki Polska okazala sie krajem z pieknymi zabytkami, stara kultura i niezwykla historia ktora sporo osob sie zaciekawilo - i wybiera to zobaczyc na wlasne oczy... wiec zachowujcie sie tam dalej!;))
          • kropidlo5 Re: nowy film jestem bogiem 29.09.12, 13:15
            Najciekawszym i zarazem potencjalnie najbardziej owocnym aspektem tego Euro bylo zaskoczenie turystow i samych Polakow nie polegajace na fascynacji zabytkami czy jedzeniem (choc to tez), ale poczucie zwyczajnej normalnosci. Zaskoczenie kibicow czesto na tym wlasnie polegalo- bo w stereotypach Polska i Europa wschodnia to dziki, szary, wrogi rejon, zacofany i inwigilowany- a zobaczyli niezbyt bogaty, moze niezbyt perfekcyjny, ale po prostu normalny kraj i normalnych ludzi.
            Problem z poczuciem kompleksow- zarowno indywidualnie jak i zbiorowo- jest takie poczucie, ze trzeba sie pokazac jako ideal, byc najlepszym, bo jak nie to dol, ciemno i tragedia. A najlepiej byc po prostu normalnym, zwyczajnym krajem w Europie, sredniej ligi i tyle. Wtedy mozliwe jest spojrzenie realistyczne, bez kompleksow, a i bez pychy, z duma i podniesiona glowa, ale nei zadartym nosem.

W tym kontekscie wlasnie wspomnialem tez o potencjalnym ziarenku, jakie jest zasiane w zwiazku z popularnoscia masowa i medialna filmu o wlasnie zwyklych ziomach ze zwyklego bloku, gdzie byla bieda, ale byly tez zasady, byly trudnosci ale i sukcesy i po prostu bylo jak bylo. Te filmy z ostatniego 20 lecia, te kopie amerykanskich sensacji czy tez komedie pelne promocji 'czlowieka sukcesu' i jakichs dziwnych, niby-zachodnich, niby nowoczesnych wartosci- zalatywaly kompleksem ze hej. Tacy bysmy byc chcieli, i tak sobie wmawiamy, ze tacy niby jestesmy, choc wiemy, ze nie, ale moze nikt nie zauwazy, choc jest strach, ze zauwazy.
            Film jestes Bogiem to film bez takich kompleksow, i to jest fajne. PAre takich filmow powstalo w ostatnich latach, ale to byl margines, a moze teraz polskie kino wroci do czasow swietnosci z lat komuny.
            • szczesliwy_pierozek Re: nowy film jestem bogiem 29.09.12, 13:53
              > W tym kontekscie wlasnie wspomnialem tez o potencjalnym ziarenku, jakie jest za
              > siane w zwiazku z popularnoscia masowa i medialna filmu o wlasnie zwyklych ziom
              > ach ze zwyklego bloku, gdzie byla bieda, ale byly tez zasady, byly trudnosci al
              > e i sukcesy i po prostu bylo jak bylo. Te filmy z ostatniego 20 lecia, te kopie
              > amerykanskich sensacji czy tez komedie pelne promocji 'czlowieka sukcesu' i ja
              > kichs dziwnych, niby-zachodnich, niby nowoczesnych wartosci- zalatywaly komplek
              > sem ze hej. Tacy bysmy byc chcieli, i tak sobie wmawiamy, ze tacy niby jestesmy
              > , choc wiemy, ze nie, ale moze nikt nie zauwazy, choc jest strach, ze zauwazy.
              > Film jestes Bogiem to film bez takich kompleksow, i to jest fajne. PAre takich
              > filmow powstalo w ostatnich latach, ale to byl margines, a moze teraz polskie k
              > ino wroci do czasow swietnosci z lat komuny.

Tu się mogę zgodzić.
          • appleone Re: nowy film jestem bogiem 02.10.12, 07:45
            diabla tam! proponuje pojechac sobie na przyklad z gdanska do pily i popatrzec jak wyglada ow kraj z historia i zabytkami. 100 lat za malpami murzynow. i zadne zaklinanie o mitteleuropa tu nie pomoze;
    • appleone syf 29.09.12, 13:46
      bez obrazy ale ten film to syf, kila i mogila. poza jakubikiem reszta gra beznadziejnie...film jest plytki i bynajmniej nie w jednym szeregu z control. "wyluzowanie" bohaterow i ich problemy sa przedstawione w gownianym, prawie "telenowelowym" stylu. dobry film to "dom zly" albo "wesele" jak juz jestesmy w temacie jakubika. albo "czesc tereska"...klasa sama w sobie. a to? lipa
      • kropidlo5 Re: syf 29.09.12, 13:52
        appleone napisał:

> bez obrazy ale ten film to syf, kila i mogila. poza jakubikiem reszta gra bezna
        > dziejnie...film jest plytki i bynajmniej nie w jednym szeregu z control. "wylu
        > zowanie" bohaterow i ich problemy sa przedstawione w gownianym, prawie "telenow
        > elowym" stylu. dobry film to "dom zly" albo "wesele" jak juz jestesmy w temacie
        > jakubika. albo "czesc tereska"...klasa sama w sobie. a to? lipa

Dosc radykalna opinia. Mnie film sie podobal, choc nie uwazam go za jakies arcydzielo filmowe. Uwazam tez, za ekurat gra aktorow byla znakomita, bezpretensjonalna.

Ale to nie na temat- tematem jest socjologiczny kontekst. Tematem jest masowy fenomen filmu, medialna obecnosc, i dyskusje ktore wywoluje.
      • mama.olafa Re: syf 29.09.12, 21:26
        Nie mogę się z tym zgodzić. Poza "Różą" i "Jesteś bogiem" w ostatnim czasie (chociażby w tym roku) nie powstał żaden polski film, który by mnie w jakikolwiek sposób poruszył/zaciekawił/pobudził do refleksji.
        "Jesteś bogiem" powstał nie tylko z myślą o fanach PKF, a tak może zostać zaklasyfikowany. I z tego względu ci, którzy chcieli go zobaczyć, już go zapewne widzieli (czyli głównie młodzież) a reszta Polaków (większość chodzących do kina) wybierze sie na Teda lub kolejny shit.
        I tyle odnośnie aspektów społecznych..
        • athroposs Re: syf 30.09.12, 20:06
          Jesteś bogiem" powstał nie tylko z myślą o fanach PKF, a tak może zostać zakla
          > syfikowany. I z tego względu ci, którzy chcieli go zobaczyć, już go zapewne wid
          > zieli (czyli głównie młodzież)

nie tylko :) fani PKF, a wcześniej fani K44 to dzisiaj ludzie w wieku 30+ i starsi :)
          co do realiów pokazanych w filmie... tu chodziło o to, by pokazać młodemu widzowi, a starszemu przypomnieć, że mimo tamtych, surowych, nieunormowanych warunków, trochę na wariackich papierach, można było zrealizować swoje marzenia, cele
          dziś młodzież prezentuje postawę roszczeniową wobec świata
          ja również cieszę się, że JesteŚ Bogiem powstał, mimo kilku niedociągnięć, spłakałam się jak bóbr a niełatwo wzruszam się w kinie
    • jedr-ek28 Re: nowy film jestem bogiem 02.10.12, 01:54
      Dla mnie ten film to żadna rewelacja, jest przereklamowany. Co zauważyłem śmiesznego w tym filmie to to, że przez cały film palą, dosłownie cały czas jarają fajki:D:D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka