Dodaj do ulubionych

Leki w depresji

15.03.13, 08:53
Czy ktoś z Was może brał Lexapro i Seroquel?
Proszę o opinię.
Obserwuj wątek
    • adrianna_wozniak Re: Leki w depresji 17.03.13, 12:52
      Z tego, co jeszcze pamietam (a juz niewiele, bo z farmaceutyka nic od dawna nie mam wspolnego), to lexapro ma dzialanie przeciwlekowe, a to drugie sluzy podniesieniu poziomu serotoniny.
      Dostalas taki zestaw od psychiatry?
      • psychologpisze Re: Leki w depresji 17.03.13, 13:35
        lexapro przeciwdepresyjny lek ma podniesc serotoninę, seroquel działa przeciwpsychotycznie i przeciwlękowo na sen, uspokaja. Tak, taki zestaw mam od psychiatry.
        • jo-an-na-29 Re: Leki w depresji 18.03.13, 20:00
          I bierzesz już? Dobrze się po tym czujesz? Jesteś też pod opieka psychologą? Bo leki to często za mało.
          • psychologpisze Re: Leki w depresji 19.03.13, 01:14
            Tak. Mam psychoterapię, opiekę psychiatry i wsparcie bliskich. Po lekach już coraz lepiej chociaż początki były koszmarne..
            • szaman.ka Re: Leki w depresji 19.03.13, 10:24
              Nie dawno pisałaś na forum i niezbyt miło Cię potraktowano. mówiąc delikatnie.Wtedy jeszcze chyba nie miała,s depresji?
              Czyżby to było powodem Twojej depresji? Czy może jakieś inne czynniki związane z wyjazdem w obce środowisko ?
              • psychologpisze Re: Leki w depresji 19.03.13, 11:28
                Z depresją borykam się już od dłuższego czasu i żadne miłe czy niemiłe traktowanie mnie nie miało na to wpływu. Ostatnie 1,5 roku było szalone pod względem stresowym, baaardzo wiele czynników się złożyło w jednym niemal czasie i coś pękło. Dodatkowo mam obciążenie genetyczne tą chorobą dosyć silne, bo z ojcowskiej strony rodziny. Wiele czynników się na to wszystko złożyło.
                • szaman.ka Re: Leki w depresji 19.03.13, 11:37
                  Rozumiem.
                  • forum.master Re: Leki w depresji 14.04.13, 21:15
                    a mozesz napisać coś wiecej o tym obciążeniu genetycznym ze strony rodziny? bo trochę mnie to zaniepokoiło
                    • psychologpisze Re: Leki w depresji 15.04.13, 09:28
                      Obciążenie genetyczne nie oznacza, że zachorujesz. To jedynie pewne predyspozycje, ale nie można tego brać za pewnik.
                      Jeśli w linii męskiej (ojciec, dziadek) występowały przypadki depresji klinicznej (czy innych chorób), to istnieje pewne prawdopodobieństwo (około 40%), że Ty też możesz zachorować na depresję. Ale to jeden z wielu czynników, więc nie brałabym go pod uwagę jako głównego.

Jeśli obawiasz się, że możesz cierpieć na depresję-skonsultuj się z psychiatrą. On Ci pomoże :)
    • borasca0107 Re: Leki w depresji 19.03.13, 18:01
      Ja po seroquel mialam zapaść.
      • psychologpisze Re: Leki w depresji 20.03.13, 14:11
        A jakie dawki brałaś? Było to na początku brania czy w trakcie już leczenia? Z jakiego powodu dostałaś Seroquel?

Przyznaję, że to nie pierwsza taka informacja, jaka do mnie dotarła...
        • borasca0107 Re: Leki w depresji 21.03.13, 21:26
          Nie przejmuj się. Jeśli już bierzesz seroquel
          i do tej pory nic się nie stalo, to już nie powinno
          się nic stać. Ja mialam zapaść po pierwszej dawce tego leku.

Glowa do góry! :)
          • psychologpisze Re: Leki w depresji 24.03.13, 12:47
            To dobrze. ja biorę niewielką dawkę (25 mg) na sen tylko. I nawet po większych dawkach nic mi nie było poza otumanieniem i znacznym spowolnieniem myslowo-ruchowym, ale to raczej normalne.

Czy ktoś jeszcze doświadczył brania tych leków?
            • solaris_1971 Re: Leki w depresji 15.04.13, 15:59
              W tej chwili biore Seroquel w dawce 75 mg przed snem. I marze tylko o tym kiedy to swinswto odstawie.
              Powoduje koszmarne sny ( moze w tej dawce ), ciezko jest wstac.Natomiast rzezcwiscie skutecznie usypia.
              Uzaleznia strasznie. Juz od kilku miesiecy porobuje odstawic.

W wiekszych dawkach powoduje tycie.
              • psychologpisze Re: Leki w depresji 20.04.13, 19:09
                Ja po 50 mg nie mogłam się dobudzić. Spałam po 16-18h, po czym po kilku h znowu szłam spać. To było dramatyczne. teraz biorę 25 mg. I śpi mi się dosyć nieźle. W porównaniu z 2tygodniową bezsennością lub spaniem po 2h na dobę, to każdy sen jest zbawieniem. Im później wezmę tabletkę-tym trudniej mi się obudzić rano. Ale ta dawka jest w miarę ok.

Słyszałam natomiast, że jest to jeden z bardzo niewielu leków, które nie uzależniają właśnie.
      • grymasisko Re: Leki w depresji 20.05.13, 21:23
        no tak, to w sumie jak z dziedziczeniem nowotworów. kurcze, człowiek tyle złych rzeczy może dostać po przodkach, ze aż strach...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka