Dodaj do ulubionych

jak wybrac?

18.12.13, 14:43
czym sie kierowac w wyborze psychologa?

znalazlam sie w momencie zycia, kiedy potrzebuje rozmowy z obcym a madrym czlowiekiem.
Nie mam zbyt wielu znajomych, a i oni nie beda ze mna szczerzy w opiniowaniu moich problemow. Nie chce tez z nimi rozmawiac o swoich najintymniejszych/bardzo osobistych sprawach.
Pomyslalam, ze w tej sytuacji powinnam skorzystac z uslugi psychologa.
ok, ale...
Jak go wybrac? Czym sie kierowac w wyborze? Jak mam wiedziec, ze ten czlowiek jest madry zyciowo a nie tylko ksiazkowo?....
Obserwuj wątek
    • mona.blue Re: jak wybrac? 18.12.13, 15:19
      zabieganab napisała:

> czym sie kierowac w wyborze psychologa?
      >
      > znalazlam sie w momencie zycia, kiedy potrzebuje rozmowy z obcym a madrym czlow
      > iekiem.
      > Nie mam zbyt wielu znajomych, a i oni nie beda ze mna szczerzy w opiniowaniu mo
      > ich problemow. Nie chce tez z nimi rozmawiac o swoich najintymniejszych/bardzo
      > osobistych sprawach.
      > Pomyslalam, ze w tej sytuacji powinnam skorzystac z uslugi psychologa.
      > ok, ale...
      > Jak go wybrac? Czym sie kierowac w wyborze? Jak mam wiedziec, ze ten czlowiek j
      > est madry zyciowo a nie tylko ksiazkowo?....

Sam musisz byc na tyle mądry zyciowo :) Albo popytać innych o poleconego psychologa.
      Ważne jest też by psycholog miał akceptujace podejście (co powinno byc normą) i jaka szkołe psychoterapii stosuje. Ważne tez, jak czujesz sie w towarzystwie tego psychologa, czy możesz mu zaufać, otworzyc się ze swoim probmlemami.
      Wydaje mi się, że wyczujesz, czy jego/jej podejście ci pasuje. Przynajmniej ja tak miałam, albo czułam że rozmowa mi pomaga, daje światło na moje problemy, podpowiedzi i pytania sa sensowne - albo nie. Ja np. nie lubię metod niedyrektywnych - to znaczy, że psycholog tylko zadaje ci pytania, a ty masz sam/sama znaleźć rozwiązanie. Przemysleć sprawę to potrafie we własnym zakresie. Często była mi potrzebna konkretna rada, wsparcie.
      • zabieganab Re: jak wybrac? 18.12.13, 15:37
        no niestety moi znajomi nie korzystaja z takich uslug.... Albo sie do tego absolutnie nie przyznaja ;-)

wlasnie wydaje mi sie, ze potrzebuje tych rozmow z osoba, ktora ma swoje doswiadczenia. Z ktora te rozmowy beda konstruktywne, a nie tylko pogaduszki...
        Jesli to bedzie bardzo madry chlowek i bedzie umial zadawac pytania, ktore dadza mi do myslenia, to juz sama taka rozmowa moze mi pomoc ;-)

Myslalam napisac tu na forum, ale gdy ja otworze nowy watek to albo nikt nie pisze albo ludki zgadzaja sie ze mna w 100%. A watpliwosci obecne powstaly, poniewaz coraz bardzeij w pewnych sytuacjach nie umiem sie odnalezc, a spoleczenstwo uznaje to za "normalne". Ja nie chce tego tak uwazac... :-)
        • mona.blue Re: jak wybrac? 18.12.13, 15:47
          Jesteś z Warszawy? Szukasz płatnego terapeuty czy na NFZ? I jaki masz 'profil' probemów - nie wiem newnica, lęki, DDA/DDD, współuzaleznienie, przemoc?
          • zabieganab Re: jak wybrac? 18.12.13, 16:57
            jestem ze spiacego Krakowka

klopoty mam natury kontaktow miedzyludzkich, chociaz nikt mnie bie bil ani sie znecal nade mna.... Uzalezniona jestem jedynie od pracy... i to z najlepsza jakoscia.
            • mona.blue Re: jak wybrac? 18.12.13, 20:02
              zabieganab napisała:

> jestem ze spiacego Krakowka
              >
              > klopoty mam natury kontaktow miedzyludzkich, chociaz nikt mnie bie bil ani sie
              > znecal nade mna.... Uzalezniona jestem jedynie od pracy... i to z najlepsza jak
              > oscia.

podobno na problemy z kontaktami międzyludzkimi najlepiej robi terapia grupowa
              myslę, że najlepsze połączenie to grupowa raz na tydzień plus spotkania indywidualne co 3-4 tygodnie
              zależy ile masz kasy
              niestety w Krakowie nie znam realiów, ale na jest tam dużo renomowanych ośrodków z tego co wiem
    • wiolcia29_2 Re: jak wybrac? 18.12.13, 16:54
      Ale Ty szukasz psychologa, który udziela porad, czy psychoterapeuty, który poprowadzi terapię, bo to nie jest to samo? Napisałaś o psychologu, a odpowiedź dostałaś z sugestią psychoterapii.
      • zabieganab Re: jak wybrac? 18.12.13, 16:59
        sama nie wiem jaka jest roznica miedzy tymi specjalistami...

Potrzebuje gruntownych rozmow z kims, komu jakos zaufam.....
        To jest trudne.....
        • szaman.ka Re: jak wybrac? 18.12.13, 21:57
          Zdecydowanie lepszy do tego celu będzie psychoterapeuta z doświadczeniem .Umów się na pierwszą ,diagnostyczną wizytę na ,której przedstawisz swoje problemy i zobaczysz co z tego wyniknie.Jeśli chcesz,to mogę Ci kogoś doradzić,ale nie chcę robić tego publicznie.Możesz do mnie napisać na gazetowy adres:szman.ka@gazeta.pl
          Bardzo enigmatycznie piszesz o swoich problemach.Być może dlatego nikt Ci nie odpowiadał w założonych wątkach?
          • szaman.ka Re: jak wybrac? 18.12.13, 21:59
            szaman.ka@gazeta.pl,a nie jak napisałam.
            Przy wyborze psychoterapeuty znaczenie nawet ma to; czy jesteś wierząca czy nie ?
            • zabieganab Re: jak wybrac? 19.12.13, 10:06
              o rany Julek!!!!

no niby jestem....

nie mylslama, ze to bedzie az tak skomplikowane...
              Zajme sie tym po nowym roku

DZIEKUJE stokrotnie za podpowiedzi!!
              • wiolcia29_2 Re: jak wybrac? 19.12.13, 10:43
                Zgadzam się z przedmówczynią. Potrzebny jest Ci terapeuta.
    • nvv Re: jak wybrac? 19.12.13, 10:36
      Z całym szacunkiem dla psychologów, psycholog też człowiek, w dodatku obcy, w dodatku główną motywacją dla części są pieniądze.

> Jak go wybrac? Czym sie kierowac w wyborze? Jak mam wiedziec, ze ten czlowiek
      > jest madry zyciowo a nie tylko ksiazkowo?....

To trudne pytania, podobnie jak wybór przyjaciół
      • zabieganab Re: jak wybrac? 19.12.13, 11:01
        Zapytaj swoich wrogów. :) Warto słuchać każdego i jeśli jakieś słowa nas bolą,
        > to warto się im przyjrzeć, może być w nich ziarno prawdy. Warto przyjrzeć się t
        > emu co nas wkurza w innych ludziach
      • szaman.ka Re: jak wybrac? 19.12.13, 12:19
        nvv napisał:

> Z całym szacunkiem dla psychologów, psycholog też człowiek, w dodatku obcy, w d
        > odatku główną motywacją dla części są pieniądze.
        Znowu pewnie pomyślisz,że się czepiam,lecz uważam,że to co napisałeś wymaga uzupełnienia.
        Tak,to prawda,że psycholog czy psychoterapeuta najczęściej świadczy swoją pomoc odpłatnie.Tylko,że takie stawianie sprawy implikowałoby dalsze,np.lekarz też świadczy płatne usługi-wiec leczmy się sami,sami produkujmy lekarstwa,wyrywajmy sobie sami zęby,a nie dajmy innym zarabiać na sobie itd.itp.Nie korzystajmy z pomocy prawników,nauczycieli i w ogóle fachowców,bo oni świadczą odpłatne usługi.Na pewno we wszystkich tych zawodach są ludzie dla których główną motywacja są pieniądze.

>
        > > Jak go wybrac? Czym sie kierowac w wyborze? Jak mam wiedziec, ze ten czlo
        > wiek
        > > jest madry zyciowo a nie tylko ksiazkowo?....
        >
        > To trudne pytania, podobnie jak wybór przyjaciół

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka