Dodaj do ulubionych

Świadomość a świat

20.12.13, 23:52
1.Człowiek
2.Mrówka
3. Muszka owocówka
4.Kamienie.
Ludziom się wydaje że postrzegają świat takim jakim on jest, ale gdy spojrzymy z perspektywy mrówki, która jest malutka, ten świat jakim go widzimy wygląda zupełnie inaczej. Człowiek egocentrycznie myśli tylko ze swojej perspektywy, mrówki i inne żółwie nie mają nic do gadania, człowiek dyktator za nie wie najlepiej .
Ale jak to jest z pysznymi ludźmi drobiazgi są tu zupełnie obalające pewność człowieka. I gdy mrówka patrzy na człowieka, to jest dla niej zbyt ogromny aby mogła dostrzeć jego istnienie, człowiek w świecie mrówki nie istnieje, odbiera go za pomocą wstrząsów ale nie jako obraz. Świat ten jest bez ludzi.
I teraz nie można postawić że my wiemy lepiej niż mrówki lub że mrówki wiedzą lepiej jak wygląda świat. Nagle się okazuje że nikt z nas nie wie jak wygląda świat, a głupotą jest uważać że świat wogóle istnieje, możemy być pewni tylko jaki my mamy obraz świata w naszej świadomości, a każda istota ma go innym. Jest tyle światów ilu obserwatorów i to często widzimy zdziwnieni, że ten i ten postrzega rzeczy dla nas zupełnie zaskakująco, lub dostrzega problemy w czymś w czym my tych problemów nie widzimy i znowu nie wolno nam uważać że nasz świat powinien on podzielać, bo stracimy całe bogactwo jego świata. Człowiek dla człowieka jest z innego planety, kosmita.
Nasz cykl biologiczny to ok 70 lat życia , muszki owocowe znowu żyją kilka godzin. Całe życie w kilka godzin i co z tak szybko mijającego życia widzą? Spewnością długo żyjących pojmują jak człowiek kamienie,..gdyż nasz powolny cykl życia dla ich krótkiego bytu, zamienia nas w długowieczny byt statyczny i niezmienny w tej statyce, przez ogromne połacie czasu z perspektywy muszki jesteśmy jak statyczne marmury, dla muszek jesteśmy jak kamienie długowieczne.
A my, ludzie, co znaczy nasz cykl życiowy przy długowieczności kamieni, kamienie wydają nam się martwe, bo to my za krótko żyjemy, aby pojąć ich bardzo długi cykl życiowy.
Obserwuj wątek
    • genderless ty nie jestes czlowiekiem? 21.12.13, 07:33
      egzystencjalka napisał(a):

> człowiek dyktator za nie wie najlepiej

Dla uzyskania obiektywizmu wyszlas z siebie i stanelas obok?

> Nagle się okazuje że nikt z nas nie wie jak wygląda świat

Jest nawet spora nieludzi nazywanych naukowcami, ktorych interesuje bardziej wyglad modeli a nie swiata jako takiego. Dla opanowania tych modeli konstruluja oni przyrzady pozwalajace przykladowo patrzec oczami mrowki lub postrzegac magnetyzm jak rekin.

> a głupotą jest uważać że świat wogóle istnieje

Ty jestes czescia swiata, przynajmniej dla mnie. Prowadze wiec dialog wewnetrzny z urojeniem z mojego nieistniejacego mozgu. Przydaje to wiec mi teologicznych cech boskosci. Nie istnieje materialnie. Nie potrzebuje nawet 7 dni na stworzenie mej kreacji (nieistniejscy swiat) w mej glowie.

> Jest tyle światów ilu obserwatorów

To dlatego, ze wypadaja ci zeby z fotografii. W takim stanie podobno nie odroznia sie modelu rzeczywistosci od rzeczywistosci.

> A my, ludzie, co znaczy nasz cykl życiowy przy długowieczności kamieni,
      > kamienie wydają nam się martwe

Geologow, paleontologow stawiasz w szeregu z Boruta, Rokita, Lucyferem, Belzebubem, jako nieludzi?

Aspirujesz do bycia kazdym, bo kazdy sadzi wedlug siebie?

Sprytna natura sprawila, ze roznimy sie miedzy nami. Nawet mnie cieszy, ze nie jestem toba. W moim modelu swiata przydzielilem cie do wlasciwej kategorii. Kategorie nie istnieja, ty tez.
      • egzystencjalka Re: ty nie jestes czlowiekiem? 21.12.13, 12:58
        genderless

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, nie wiadomo jak wygląda świat, bo każdy ma swoją wizję świata, którą między sobą urabiamy. I jeszcze w dwudziestoleciu wielkie skandale wybuchały jak mężczyźni zaczeli golić brody i wąsy. Kobiety darły się histerycznie gdy widząc swojego kuzyna bez brody i wąsów jego twarz dotąd zawsze ukryta wyłaniała się w byt, mniej by się darły gdyby faceci biegali nago. Bo zarost był utożsamiany z męskością i kwestia przyzwyczajenia do zarastu od dzieciństwa. Zresztą do tej pory fryzury, brody i to jak zmieniamy twarz nas obraża. Obetnij włosy hipisowi to stanie się morderczo-pacyfistyczny.:-D
        • genderless Re: ty nie jestes czlowiekiem? 21.12.13, 17:31

> Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

Ja przemawiam do ciebie ex catedra stojac.

> nie wiadomo jak wygląda świat

Jest w tym pewna teoretyczna prawda. ale ty nie o tym piszesz. Gdybysmy chcieli opisac w pelni dokladnie swiat to potrzebny by byl drugi taki swiat rownolegly. W sensie twojego postulatu sam swiat nie wie jak wyglada. Tyle, ze on nie tworzy takich paradoksow.

> bo każdy ma swoją wizję świata, którą między sobą urabiamy.

Prawda. Kazdy ma w swojej glowie tyle ile udao mu sie tam wetknac.

Miedzy soba poslugujemy sie jezykami, ktore sa nieprawdopodobnie ubogie w porownaniu ze swiatem.

> Bo zarost był utożsamiany z męskością

Zanim wymyslono majtki Szkoci nosili kilty.
    • yaxe Re: Świadomość a świat 21.12.13, 07:57
      stare przyslowie - punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia

jednak mrowki w kosmos nie poleca;) swiadomie, aby zdac sobie sprawe z wlasnej malosci

czlowiek dzieki swojej inteligencji, ciaglosci kultury, uswiadamia sobie swoja malosc i to, ze jest mrowka w tym wszechswiecie, zaplatany w jakis cykl, ktorego sens wciaz nie jest jasny

czy kamien posiada swiadomosc i wie wiecej niz ludzie? czy zadaje pytania by dociec sensu?
      przyklad z kamieniem wydaje mi sie chybiony, aczkolwiek trafny z punktu widzenia cyklu zyciowego
      • egzystencjalka Re: Świadomość a świat 21.12.13, 13:40
        yaxe

W świecie mrówki latanie w kosmos jest absurdalne, bo po co jej to . Widzisz poniżasz mrówki bezzasadnie, chcesz by byt mrówek był jak nasz. Kamienie też spoliczkowałaś bo gdyby serce człowieka zwolnić to świat by inaczej wyglądał, tym samym kamienie nabrałyby innego waloru, więc ta buddyjska teoria że wszysko żyje tylko w różnej perpektywie, ta wrażliwość do obcego ma sens. Zresztą w Fizyce mamy świat gdzie przedmioty to tylko zakrzywienie przestrzeni i wszystko jest z cząsteczek .
        • yaxe Re: Świadomość a świat 21.12.13, 15:44

> W świecie mrówki latanie w kosmos jest absurdalne, bo po co jej to .

Nie wiem czy Ty w tej chwili nie policzkujesz mrowki;)
          a po co ludziom latanie w kosmos??

> Widzisz poniżasz mrówki
          bezzasadnie, chcesz by byt mrówek był jak nasz.

dla mrowki lotem w kosmos jest jak ktos ja podniesie;)
          pisalam jednak o swiadomym locie, swiadomym by poznac wiecej
          ("swiadomosc" czyli zdawanie sobie sprawy z wlasnego istnienia,
          myslenia, jak i ze zjawisk zewnetrznych)

czy swiadomosc mrowek zmienila sie na przestrzeni ostatnich dwoch tysiecy lat?

o ile trudniej jest odebrac swiadomosc mrowkom, bo moze wbrew temu co sie sadzi, one maja swoista swiadomosc swego bytu,
          o tyle trudniej jest nadac swiadomosc materii nieozywionej, jaka jest kamien

> Kamienie też spoliczkowałaś

mam nadzieje ze mi nie oddadzą;)

> bo gdyby serce człowieka zwolnić to świat by inaczej wyglądał, tym samym kamienie
          > nabrałyby innego waloru, więc ta buddyjska teoria że wszysko żyje tylko w różnej
          > perpektywie, ta wrażliwość do obcego ma sens.

ma sens, wiec dbajmy o srodowisko, o ziemie, bo inaczej "obcy" nas zniszczy szybciej niz jego swiadomosc zareaguje

• egzystencjalka Re: Świadomość a świat 21.12.13, 18:21
            Yaxe
            Ty piszesz że mrówki są głupie bo nie pofruneły w kosmos, bo nie stworzyły piramid i sfiksów lub nie pobudowały kościołów. Patrzysz na mrówki jak człowiek, że gdyby były coś warte to by zbudowały katakumby. To inny świat im nie jest potrzebne to co człowiekowi, tak i wielu ludziom, to co chce sąsiad myślący że wszyscy powinni żyć tak jak on uważa za słuszne . Robisz z mrówek to co dewoci że wszyscy mają żyć jak oni i z buciorami kobietom do majtek.
            • yaxe Re: Świadomość a świat 21.12.13, 18:55

> Yaxe
              > Ty piszesz że mrówki są głupie bo nie pofruneły w kosmos, bo nie stworzyły pira
              > mid i sfiksów lub nie pobudowały kościołów. Patrzysz na mrówki jak człowiek, że
              > gdyby były coś warte to by zbudowały katakumby. To inny świat im nie jest potr
              > zebne to co człowiekowi, tak i wielu ludziom, to co chce sąsiad myślący że wszy
              > scy powinni żyć tak jak on uważa za słuszne . Robisz z mrówek to co dewoci że w
              > szyscy mają żyć jak oni i z buciorami kobietom do majtek.

:D

wiem, ze watek poszedl dwu(trzy-?)torowo, stad pewnie rozkojarzenie Twoje;)

poddalam w watpliwosc istnienie czegos takiego jak "swiadomosc kamienia", i tyle

reszta to wytwor Twojej wyobrazni

o mrowkach pisalam w kontekscie tego, ze nie wystarczy swiadomosc (jesli mrowki posiadaja oną), potrzebna inteligencja, ciekawosc swiata, jaka mial czlowiek, aby zdac sobie sprawe, ze jest mrowka we wszechswiecie:)

zaiste ciekawe jak bardzo odbior jest inny od nadawanej tresci:)

generalnie z przeslaniem Twojego pierwszego wpisu sie zgadzam, zeby nie bylo
              • genderless Re: Świadomość a świat 21.12.13, 20:24
                yaxe napisała:

> poddalam w watpliwosc istnienie czegos takiego jak "swiadomosc kamienia",
                > i tyle

Bardzo ogolnie, filozoficznie mozna cos takiego wykreowac. Ale nie sadze aby autorka metafory to tak uwznioslala.

> zaiste ciekawe jak bardzo odbior jest inny od nadawanej tresci:)

Oczywista oczywistosc dla fachowcow od komunikacji, niezaleznie od specjalizacji.
              • egzystencjalka Re: Świadomość a świat 21.12.13, 23:22
                yaxe
                Wątek idzie normalnie z mrówki to porównanie, taka pusta plansza do projekcji, narazie wyszło że większość nie szanuje czyjegoś światopoglądu , tylko wrzask o starość bo nie szanuje młodości i mi tu starość oburzona bulgocze i próby narzucenia "mrowisku " swojego widzimisie, swojego poglądu.
                • yaxe Re: Świadomość a świat 21.12.13, 23:53
                  ale o co ten krzyk, forsa napedza ten swiat, spoleczenstwo sie starzeje, a kase nalezy ze spoleczenstwa sciagac, wiec wmowic starym, ze sa mlodzi, reklama i marketing, zeby ludzie wiedzieli co maja myslec i robic

tu masz probke zacytowana przez Clarisse, a wszystko pod pozorem dbania o unikniecie wykluczen:

"Zmiana sposobu postrzegania seniorów jest absolutną koniecznością. W społeczeństwie starzejącym się, jak nasze, szczególne dbanie o potrzeby osób starszych jest niezbędne do uniknięcia wykluczeń. Tę rewolucję w sposobie myślenia powinny rozpocząć przede wszystkim media, ale także my sami na co dzień. Pokazując seniorom, że nie różnią się niczym od osób młodszych nie tylko przywraca się im chęć do życia, ale także aktywizuje do odkrywania nowych pasji. Jesień życia może być bowiem złota, a starość absolutnie nie musi być tabu."

po co rozdrabniac na drobne, wszystko jasne
    • clarissa3 Re: Świadomość a świat 21.12.13, 11:51
      tak, i jeszcze jak sie szarpia i kloca ktory 'lepiej' widzi, zauwazylas? ... Najbardziej zalosne jest gdy mlodzi pouczaja starszych co do tego 'jak jest'..

Bylo takie opowiadanie napisane z perspektywy jakiegos robaczka - jak sobie przypone przez kogo napisane to napisze;)
      • egzystencjalka Re: Świadomość a świat 21.12.13, 12:49
        Clarissa
        U nas w Polsce raczej starzy wiedzą najlepiej za wszystkich jak wygląda świat i próbują tą wizje narzucić wszystkim, młodzi uciekają bo nie ma tu dla nich miejsca. A jak się wizja świata niezgadza z ich zapatrywaniem to wyją natychmiast pod galeriami, że ich dziadków w pampersach się obraża. Za zachodzie panuje kult młodości, starość nie jest trendi i nawet 80 latki chce się umieścić na wrotkach, by się zachowywały po młodemu . To absurd, ludzie są absurdalni .
        • clarissa3 Re: Świadomość a świat 21.12.13, 13:06
          nie takie sa moje osobiste doswiadczenia - mlodziez ktorej niegdys pampersy zmienialam z gory teraz na mnie spoglada, z ironicznym usmiechem, glosno twierdzac ze co to ja wiem bo oni tacy swiatli a ja z ciemnogrodu i komuny, poza tym ze kobieta, to musi glupia jakas i nic nie wie przeciez...

Na wrotkach mi sie wcale nie chce ale i nie rozumiem dlaczego niektorych rzeczy nie wypada mi juz robic z racji wieku, i dlaczego dostepny wybor juz taki maly, glownie ze wzgledu na brak towarzystwa. Bo co?

• egzystencjalka Re: Świadomość a świat 21.12.13, 13:28
            Clarissa
            Młodzież tym jest agresywniejsza im mniej jest szanowana, a brak szacunku obecnie to nachalne wojowanie starości o każdy element życia. Tak samo jak kobietę się systemowo poniża staje się przemanipulowana, bo z braku możliwości normalnej drogi rozwoju jest skazana na kręcenie tymi co ten rozwój mają. Starość na zachodzie chce żyć za wszelką cenę i czasem to groteskowo wygląda, trzeba wiedzieć co jest na miarę danego człowieka.
            • clarissa3 Re: Świadomość a świat 21.12.13, 13:41
              chce byc szanowana to niech szanuje innych, to proste przeciez! Zgodzisz sie?

Co ty tak z tym zachodem - skad to wiesz? A jakie twoje osobiste doswiadczenia sa? Moze na tym sie warto skupic?

Mowiac o postrzeganiu: Gdy sobie uswiadomisz ze wiekszosc wiedzy zostala wyprodukowana na potrzeby marketingu, i wylowienia tych co najbardziejs sklonni so wydawac kase, to zrozumiesz dlaczego ta mlodziez taka wazna... ;) Ja juz tych fantow mam po uszy i prawie nic nie potrzebuje kupowac poza jedzeniem wiec sie juz nie licze w globalnym pojeciu. ??
              • egzystencjalka Re: Świadomość a świat 21.12.13, 13:47
                Clarissa
                Wszędzie szaleje tradycjonalizm katolicki i narzucanie tej idealistycznej wizji przez starsze pokolenie, w polsce dla młodego, nowego, teraźniejszego nie ma miejsca, to tworzy agresje. Tak...jak badania pokazują że polki są najbardziej agresywne w europie bo polki to non stop się poniża z punku widzenia tradycji.

Na zachodzie panuje kult młodości w polsce kult starości. Tam babcia jest bardziej nowoczesna od nastolatki, tak się stylizuje bo starość jest niemarkętingowa.
              • genderless Re: Świadomość a świat 21.12.13, 20:35
                clarissa3 napisała:

> Mowiac o postrzeganiu: Gdy sobie uswiadomisz ze wiekszosc wiedzy zostala
                > wyprodukowana na potrzeby marketingu

Tak, ale.

Zgadzam sie, z wylaczeniem pojecia wiedza. Zamienilibym to pojeciem medialnego szumu informacyjnego. Wiedza jest latwo dostepna, lecz zupelnie nieosiagalna dla targietu reklamowego. Jak ktos siedzi w d... u Murzyna to widzi tyle na ile ma ochote.

> Ja juz tych fantow mam po uszy i prawie nic nie potrzebuje kupowac poza
                > jedzeniem

Akurat z kupowaniem jedzenia to jest najwiekszy problem, utrapienie boskie. Ja twierdze, ze w supermarketach rozgrywa sie decydujaca bitwa III Wojny Swiatowej. Mlodzi tego nie widza. Oni bez otwierania oczu wiedza lepiej z mendiow. Za komuny trudno bylo kupic szynke bo jeszcze bywala.
                • clarissa3 Re: Świadomość a świat 21.12.13, 20:59
                  Jak ktos siedzi w d... u Murzyna to widzi tyle na ile ma ochote.

Oj, tak!

Ja twierdze, ze w supermarketach rozgrywa sie decydujaca bitwa III Wojny Swiatowej

... a rozmiar zadkow sie powieksza z roku na rok... Ciekawe kiedy zaczna trzaskac z wielkim hukiem!?

Na zachodzie maja do nas pretensje ze sie nam zachcialo tych wszystkich swiecidelek i rarytasow i dlatego pomoglismy obalic komune by sobie ich moc nakupowac. Teraz tu maja przez to mniej, twierdza, na mniej ich stac, wiec i wilkiem na nas patrza i obwiniaja... Nie dogodzi! ;(
                  • genderless jak ci zrobic krzywde aby ci zrobic dobrze? 21.12.13, 21:12
                    clarissa3 napisała:

> Nie dogodzi!

Ale trzeba sie starac.
            • clarissa3 Re: Świadomość a świat 21.12.13, 13:45
              Starość na zachodzie chce żyć za wszelką cenę i czasem to groteskowo wygląda, trzeba wiedzieć co jest na miarę danego człowieka.

skad ty wiesz jaka jest ta miara? ... po wygladzie moze?
              • egzystencjalka Re: Świadomość a świat 21.12.13, 13:58
                Clarissa
                To widać po stroju, po zachowaniu, że akceptacja starości znika a wszyscy mają być piękni i młodzi, operacje plastyczne na potęge, ubrania w modzie zapominają o starszych wszystko jest ubierane po młodemu , zachowania tylko młode jak jesteś stary to brzydki i siedź w domu a nie będziesz obrzydzał przestrzeń i staruszki ubierają się, zachowują się jak nastolatki i jak w polsce w sklepie spotykasz chihoczące nastolatki, to tam głupkowato po młodemu chichoczą babunie.
                • clarissa3 Re: Świadomość a świat 21.12.13, 14:06
                  gdzies to wszystko wyczytala?! Otworz oczy!

... bo sie jej skora pomarszczyla to juz sie hihotac nie moze? Dlaczego chcesz TY o tym decydowac?
                  • egzystencjalka Re: Świadomość a świat 21.12.13, 14:17
                    Clarissa
                    Jak ty nie wiesz co się dzieje to poczytaj

www.seniorzy.pl/index.php/felieton/272-czy-staro-musi-by-tabu
                    • clarissa3 Re: Świadomość a świat 21.12.13, 14:28
                      No i wyraznie tam napisane:

Zmiana sposobu postrzegania seniorów jest absolutną koniecznością. W społeczeństwie starzejącym się, jak nasze, szczególne dbanie o potrzeby osób starszych jest niezbędne do uniknięcia wykluczeń. Tę rewolucję w sposobie myślenia powinny rozpocząć przede wszystkim media, ale także my sami na co dzień. Pokazując seniorom, że nie różnią się niczym od osób młodszych nie tylko przywraca się im chęć do życia, ale także aktywizuje do odkrywania nowych pasji. Jesień życia może być bowiem złota, a starość absolutnie nie musi być tabu.

Wiec o co tobie chodzi? .. bo z tego co wypisujesz mi wynika ze najchetniej bys zagazowala wszystkich po osiagnieciu pewnego wieku..

Zdaj sobie sprawe ze projekt spoleczenstwa wedle jakiego wciaz zyjemy powstal w czasach w ktorych rzadko kto przezywal wiecej niz 50 lat - teraz umieralnosc jest ok 80... co niby z tym czasem maja ludzie robic? Wciaz za duzo gapi sie w TV i nic wiecej przez dzien nie robi pomimo ze mialaby sile to nie ma w co sie angazowac - bo tacy jak ty nawet im hichotania zabraniaja! Pomysl!
                      • egzystencjalka Re: Świadomość a świat 21.12.13, 14:38
                        clarissa3

No o tym pisze aż musiałam zalinkować bo nie łapiesz. Widziałaś kiedyś aby młody udawał staruszka i chodził o lasce bo panuje nieakceptacja młodości? No to z braku akceptacji starości starość szaleje po młodemu, co nie jest jej cyklem życiowym lub ucieka ze świata, bo świat nieakceptuje starości. Szczególnie tak jest na zachodzie, starość jest wykluczana, wystawia się babcie przed bramę i śmieciarka wywozi.:-D
                        • clarissa3 Re: Świadomość a świat 21.12.13, 14:41
                          a w Afryce do buszu wywoza...

Bzdury pleciesz!
                          • egzystencjalka Re: Świadomość a świat 21.12.13, 14:44
                            Clarisa
                            No w pewien sposób się wywozi, taka metaforka wykluczenia. Wysypisko śmieci i wysypisko staroci lub starości bo przy kulcie młodości nie ma miejsca na starość. U nas w PL jest odwrotnie wszystko jest antymłode.
                            • clarissa3 Re: Świadomość a świat 21.12.13, 14:52
                              babcia ci przykopala?
                            • clarissa3 Re: Świadomość a świat 21.12.13, 15:02
                              wiesz, nie dalej jak wczoraj zmuszona bylam opieprzyc dwidziestopieciolatke ktora po raz kolejny wystawila mnie do wiatru i zmarnowala bezmyslnie wiele mojego czasu - tez pewnie siedzi teraz i utyskuje na mnie ze sie do mlodosci nie dostosowuje...

Pamietaj moze o tym ze swiat jest dla wszystkich wiec i nie urzadzaj go starszym na swoja modle i wedle swojego widzimisie!
                              • egzystencjalka Re: Świadomość a świat 21.12.13, 15:06
                                Clarissa
                                Cytat:
                                Dzien dobry nazywam się Paweł Dobrowolski i przedstawię dziś państwu przegląd informacji statystycznych opisujących gospodarczy konflikt pokoleń. Pozwolę sobie ująć temat inaczej niż zaproponował to nasz gospodarz. Zamiast mówić o „młodych jako problemie i wyzwaniu”, będę mówił o starych jako problemie i wyzwaniu. Od razu spieszę powiedzieć dlaczego:

1. Młodzi nie są problemem lecz dojną krową. To młodzi płaca za starzenie się społeczeństwa i marnotrawstwo PRL. A kolejni rządzący bez względu na panujący system i opcję polityczną robią dobrze obywatelom tu i teraz przerzucając koszty na młodych.
                                2. Model transferów międzygeneracyjnych wypracowany w epoce wysokiej dzietności, stał się w epoce niskiej dzietności niesprawiedliwy, bowiem powoduje, że pokolenia starsze obciążają młodzież i pokolenia nienarodzone, nieproporcjonalnie dużą częścią kosztów starzenia się społeczeństwa.

3. Starsi Polacy za pośrednictwem budżetu podnoszą swoją stopę życiową, a rachunek za własną konsumpcję,w postaci oficjalnego długu publicznego oraz wysokich niezewidencjonowanych zobowiązań państwa, przerzucają na młodych obywateli. Zapłacą go młodzi i jeszcze nienarodzeni w wyższych podatkach, niższych świadczeniach i gorszej infrastrukturze publicznej.

4. Nie ma żadnego konfliktu pokoleń, bo młodzi nie widzą i nie wiedzą jak są wykorzystywani. Konflikt będzie, gdy młodzi zrozumieją skalę redystrybucji międzypokoleniowej od młodszych do starszych za dekadę do dwóch dekad. Ale wtedy będzie za późno by uniknąć brutalnego zderzenia pokoleniowych egoizmów...
                                • clarissa3 Re: Świadomość a świat 21.12.13, 15:18
                                  Coz za bzdury!

Przy wszelkich zmianach systemowych tworza sie konflikty i dyskryminacja wzmaga - bo kazdy ciagnie w swoja strone. Ten pan, oczywiscie mlody, chcialby jak najwiecej dla siebie wyszarpac - wiec tak jak ty starszych o wszystko obwinia!

Zwracaj uwage na to co czytasz - jakie jest pochodzenie autora (naukowe) i kto mu placi!
                                  • egzystencjalka Re: Świadomość a świat 21.12.13, 15:30
                                    Clarisa
                                    Niedługo młodzi wszyscy z polski uciekną, bo to nie tylko widoczne jest w gospodarce, wszystko jest nastawione na przeszłość , konserwatywizm, starość. W Młodych państwo nie inwestuje aby się rozwijali, są obywatelami drugiej kategorii. Młodzi w polsce to murzyni i dlatego uciekają na potęge. A w każdym normalnym państwie musi być równowaga między pokoleniami, bo państwo bez dalszego rozwoju, co jest działką młodych się kończy, nie ma cdn. Państwa. Tak starzy pokazali swój egocentryzm skrajny i o tym jest wątek, że jest wiele spojrzeń z wielu punktów widzenia, jedynie starzy w polsce widzą tylko swój, a to doprowadzi do katastrofy.
                                    • clarissa3 Re: Świadomość a świat 21.12.13, 15:42
                                      aaa, oczytalas sie tego co ostatnio wypisuja gazety?

Poszerz teraz horyzont i poczytaj o globalizacji - popatrz na to co w innych panstwach europejskich sie dzieje, i na co tam narzekaja. Warto - przed podroza do Chin za praca sobie poczytac! A jak masz jakies lepsze pomysly niz rzad jak sobie Polska z globalizacja powinna radzic to idz i walcz o nie w parlamencie, a babcie zostaw w spokoju - bo jej swiat nie do poznania sie zmienil!
                                      • egzystencjalka Re: Świadomość a świat 21.12.13, 15:53
                                        clarissa3

A to europa emigruje do Polski czy młodzi wieją z polski jak z obozu koncentracyjne do europy ? Bo żadnych możliwości do życia i rozwoju młodzi nie mają, całą przestrzeń życiową pochłoneła starość i dyrdymały z 19 wieku bo panicznie boi się rzeczywistości więc lepszy cmentarz i mogiły. U młodych jest wielka radość jak starzy umierają, bo im bardziej ginie stare pokolenie tym więcej przestrzeni życiowej, teraźniejszości problemów współczesnych, które są teraz do rozwiązania, gdyż 19wiek to utopia ten świat już nieistnieje, jedynie w umysłach wrzeszczących dziadów w pampersach i wyjących dewotek.
                                        • clarissa3 Re: Świadomość a świat 21.12.13, 16:13
                                          jeszcze raz zwracam ci uwage na to ze te dwa zjawiska nie maja ze soba nic wspolnego.

Dewotki nie sa odpowiedzialne za to jak dziala rynek finasowy i korporacje ktore sa odpowiedzialne za efekty ich dzialalnosci ekonomicznej w kraju - w przypadku Polski takie ze mlodzi czuja sie zmuszeni do wyjazdu zagranice zeby moc przezyc - bo mysla ze tam gdzie pojada to jest lepiej. Jak wiesz, wielu juz rozczarowanymi wrocilo. Mysle ze gdyby lepiej rozumieli jak ten caly bajzel dziala to by na miejscu zostali i starali sie cos zorbic, wspolnymi silami poprawic, zamiast wiac gdy jest trudno. Nie pomaga we wszystkim panoszaca sie korupcja i zgarnianie pod siebie przez roznych decydento, to fakt - ale wyjazdem tego nie poprawi w zaden sposob, to logiczne. Wiec jeszcze raz powtorze - odczep sie od dewotek a zabierz do dzialania jesli takas madra!
                                          • egzystencjalka Re: Świadomość a świat 21.12.13, 16:21
                                            clarissa3

A to jak nic nie rozumiesz to mnie się nie chce tłumaczyć konfliktu pokoleń w obecnej polsce, dlaczego wszystko jest ustawione pod mentalność starego pokolenia zapatrzoną we własny pempek.
                                            • clarissa3 Re: Świadomość a świat 21.12.13, 16:29
                                              A jest??????????????????

...no sama widzisz - jak grochem o sciane...!
                                          • egzystencjalka Re: Świadomość a świat 21.12.13, 18:09
                                            Clarisa
                                            A czy ja pisze o dewotkach czy starczej mentalności która zachowuje się jak mrowisko, że tylko ich mentalność jest prawdą o całym świecie, ludzi nie ma bo tak widzą mrówki i wszyscy mają widzieć jak mrówki, inne zwierzęta też. Czyli konserwatywizm antyrozwojowy w którym nie ma miejsca dla młodych i ich rozwoju, bo liczy się stare i to co było.
                                            Sama ten egocentryzm pokazujesz, bo odrazu podeszłaś że starość jest atakowana, a pisałam o punkcie widzenia starości i młodości i jak zaczełaś wojować to ja teraz tylko pisze z punktu młodego, bo mnie wojowaniem tak ustawiłaś i nic nie dociera.
                                            • clarissa3 Re: Świadomość a świat 21.12.13, 18:23
                                              tak, zawsze gdy argumenty slabe to zaczynaja sie wycieczki osobiste - nie odbiegasz?

Twierdzisz ze mlodzi wyjezdzaja przez starszych - wiec podaj wreszcie przyklad tej 'starczej mentalności która zachowuje się jak mrowisko, że tylko ich mentalność jest prawdą o całym świecie, ludzi nie ma bo tak widzą mrówki i wszyscy mają widzieć jak mrówki, inne zwierzęta też. Czyli konserwatywizm antyrozwojowy w którym nie ma miejsca dla młodych i ich rozwoju, bo liczy się stare i to co było. - i powiedz jakim sposobem to doprowadzilo do exodusu mlodych? - i podaj przyklad budowania wszystkiego jedynie podle zyczen starszych!!! ... tych ktorych tak zawziecie krytykujesz!
                                              • genderless winne uwolnienie paszportow 21.12.13, 18:44
                                                clarissa3 napisała:

> Twierdzisz ze mlodzi wyjezdzaja przez starszych

To wina starszych, ze teraz kazdemu wydaja paszport. Gdyby nie knucia starszych to bez paszportow by nie wyjezdzali.
                                                • clarissa3 Re: winne uwolnienie paszportow 21.12.13, 19:16
                                                  Tak wlasnie bylo, he he;) Wszyscy na d.. siedzieli, i kazdy mial to samo.

Ja mam nadzieje ze to ze starsi masowo nie wyjezdzaja nie jest dla egzystencjalistki wystarczajacym dowodem! .. i to ze nie zostawiaja calego swojego prywatnego dobytku mlodym... bo panstwowy oddali juz przeciez, za frajer!
                                                  • egzystencjalka Re: winne uwolnienie paszportow 21.12.13, 23:26
                                                    Clarisa
                                                    Młodzi wieją bo w konserwatywnym, starczym społeczeństwie nie ma rozwoju dla młodych, bo spojrzenie idzie w przeszłość a nie co będzie, a młodzi wchodzą w życie z tym co będzie a nie co było.
                                                  • egzystencjalka Re: winne uwolnienie paszportow 21.12.13, 23:44
                                                    wpolityce.pl/artykuly/55516-wielka-ucieczka-przed-zyciem-nijak-mlodzi-ludzie-nie-pytaja-juz-jak-zyc-lecz-po-prostu-emigruja

Młodzi Polacy uciekają, bo doprawdy już nie wiedzą, nie umieją na ziemi tej żyć... Co dziesiąty młody człowiek szuka już nie szczęścia, ale w ogóle życia za granicą.
                                                    I nawet już nie pyta – jak żyć, bo dobrze wie, że nijak.
                                                    Praca jeśli ja nawet znajdziesz po wielkich trudach, to na umowie śmieciowej. Ochrona żadna. Poznałem ostatnio cało serie spraw o wypadki przy pracy. Kazali chłopakowi bez zabezpieczenia wejśc na wysokie rusztowanie. Spadł i zabił się, ale wszyscy pracownicy zgodnie zeznali, ze szef nie kazał mu tam wchodzić (jakby zeznali co innego, straciliby pracę). Postępowanie umorzone, rodzina bez żadnego odszkodowania. Inny pracował bez kasku na wagonie, dostał łyżką koparki, pół głowy mu urwało – pracownicy zgodnie zeznali, ze sam tam wszedł, gdzie nie powinien – sprawa umorzona, odszkodowania dla dzieci brak. Jeszcze innemu kazano trzymać jakieś deski podczas pracy na torowisku, drezyna zmiażdżyła mu stopę – nikt nie winien, sprawa umorzona, odszkodowania brak.
                                                    Człowiek ginie, policja i prokuratura nawet oględzin miejsca wypadku nie robią, bo za ciemno było.
                                                    Tak się pracuje na cudzym, a na własnym? Proszę bardzo, zakładaj firmę, na przykład transportową. Kup samochód na kredyt, zacznij zarabiać. Urząd skarbowy ustali, ze kupowałeś mafijne paliwo. Mafii nic nie zrobią, a ciebie z torbami puszczą.
                                                    Rolnikiem zostałeś, masz ziemię, trochę inwentarza, ktoś najedzie z tyłu na twój traktor, gdy wracasłeś po orce z pola – wpakują cię do więzienia, bo lusterko miałeś za krzywe.
                                                    Albo na ziemie ci kopalnia wchodzi, nawet się nie pyta, z sądu dostaje postanowienie i włazi na twój grunt jak na własny. Znam dziesiątki takich spraw.
                                                    Próbujesz handlu, zakładasz jakiś sklepik – jedenasty supermarket ci w mieście postawili – i leżysz, bo nie wytrzymasz konkurencji z wielką siecią, która w dodatku podatków w Polsce nie płaci.
                                                    A co potrafi zrobić z ludźmi tam zwany wymiar sprawiedliwości, to już przekracza wszelkie ludzkie pojęcie. Bogu ducha ludzi skazują bez żadnych dowodów, tak jak Grzegorza Wiechę spod Kielc, czy Ptaszyńskiego z Białegostoku, bez żadnych, ale to żadnych dowodów. Majątek rozwiedzionych małżonków tak podzielą, że żona utrzymująca dzieci zostaje puszczona z torbami i jeszcze męża trutnia musi spłacać.
                                                    Gdzie się nie ruszysz, tam cię kopią. Nie znasz dnia ani godziny, gdzie i od kogo oberwiesz, a od państwa najpierwej.
                                                    I dlatego młodzi ludzie uciekają, nie pytając nawet -jak żyć, panie premierze, bo dobrze wiedzą, że nijak.
                                                  • clarissa3 Re: winne uwolnienie paszportow 22.12.13, 00:44
                                                    Praca jeśli ja nawet znajdziesz po wielkich trudach, to na umowie śmieciowej. Ochrona żadna.

tak samo jak w UK, Hiszpanii, Wloszech, Grecjii, .... itd.
                                              • egzystencjalka Re: Świadomość a świat 21.12.13, 23:16
                                                Clarisa
                                                Przecież cały czas podaje przykłady ale do ciebie niedociera, dlatego irytacja bo jak głową w ściane.
                                                No jak się nie rozumie że konserwa to życie tym czym było, a raczej jego idealizacją , to gdzie w takim schemacie ma być rozwój tu i teraz potrzebny młodości jak żyje polską przeszłością i kultem histori. Młodzi o Gender stworzonym w 60 latach w europie a ci wiecznie na koniku z szabelką i patataj bdury bo wchodzi wspołczesność i wrzask i wycie .
                                                • clarissa3 Re: Świadomość a świat 22.12.13, 00:45
                                                  ze gadaja to co ci przeszkadza? Przeciez nie decyduja o niczym!!!!
                                                  • egzystencjalka Re: Świadomość a świat 22.12.13, 04:31
                                                    Clarisa
                                                    A to ja w europie jest tak samo jak tutaj to nie mamy o czym gadać.
                                                  • clarissa3 Re: Świadomość a świat 22.12.13, 13:06
                                                    A nie zastanawia cie dlaczego?

Wiesz nie jest zle ze jestez zla, bo jest o co, ale twoja zlosc skierowana jest na grupy rownie poszkodowane jak twoja, wiec ja marnujesz bez sensu.
                                                  • genderless najwazniejsze, ze gniew sluszny 22.12.13, 14:39
                                                    clarissa3 napisała:

> Wiesz nie jest zle ze jestez zla, bo jest o co, ale twoja zlosc skierowana jest
                                                    > na grupy rownie poszkodowane jak twoja, wiec ja marnujesz bez sensu.

Na faktycznych sprawcow przeciez nie bedzie zla bo sa za silni i moga jej cos zrobic. Wiec optymalnie jest udawac, ze sprawcy nie istnieja.

Divide et impera.
                                                  • clarissa3 Re: najwazniejsze, ze gniew sluszny 22.12.13, 14:51
                                                    'Na sprawcow przeciez nie bedzie zla bo sa za silni i moga jej cos zrobic', wiec huzia na staruszkow! ... To ci dopiero odwaga :(
                                                  • genderless Re: najwazniejsze, ze gniew sluszny 22.12.13, 19:54
                                                    clarissa3 napisała:

> huzia na staruszkow! ... To ci dopiero odwaga

To jest jedynie nieroztropnosc. Nie wie na kogo trafi. Nie wie jak to sie skonczy.
                                                  • egzystencjalka Re: najwazniejsze, ze gniew sluszny 22.12.13, 20:52
                                                    Clarisa
                                                    No niestety ale ty tu pieniaczysz i jeszcze obłudnie odwracasz kota ogonem, bo dokładnie nic nie można napisać krytycznie bo święta piana na pysku.
                                                  • genderless kolektyw popiera pryncypialnosc ad personam 22.12.13, 21:02

> bo święta piana na pysku.

Zdradzisz tajemnice twej glebi ad rema?
                                                  • egzystencjalka Re: kolektyw popiera pryncypialnosc ad personam 22.12.13, 21:11
                                                    genderless

O co ty znowu pytasz?
                                                  • genderless Re: kolektyw popiera pryncypialnosc ad personam 22.12.13, 21:22

> O co ty znowu pytasz?

Ja nie pytam, ja z mego odwloka snuje lepka siec watpliwosci.
                                                  • egzystencjalka Re: kolektyw popiera pryncypialnosc ad personam 22.12.13, 22:08
                                                    genderless
                                                    To ci wypunktuje.
                                                    1. Zaczełam pisać o starości nautralnie bo i starość i młodość widzi świat inaczej i zaczyna się aleria bo coś z tej starości się niepodobało.
                                                    2. Zaczynam krytycznie pisać o starości bo już widzę wojne i działa przed domem starców wystawione, kto śmie krytycznie starość widzieć.
                                                    3. Uzasadniam dlaczego starość w PL jest apodyktyczna, histeryczna, dyktatorska bo i rozwówczyni potwierdza schemat, i w tym momencie rozmówczyni wszystkiemu zaprzecza i kombinuje że krytyka to atak na jej świątobliwość.
                                                    4. Dyskusja kończy się zaprzeczeniem że w PL jest źle bo chce zaprzeczyć że to wina starszych ich egocentryzmu.
                                                    5. A jednoczenia dyktat wyje że krytyka to atak na oblężoną twierdze dziewiczej starości nieskalanej i już mi słabo, nerwy mnie biorą bo znowu ja ma alergię na obłudę.
                                                  • genderless Re: kolektyw popiera pryncypialnosc ad personam 23.12.13, 09:51

> nerwy mnie biorą bo znowu ja ma alergię na obłudę.

Jak to dziad nawykly do gadania do obrazu nie natezylem uwagi przy przelatywaniu okiem nad pogaduszkami lepszej polowy ludzkosci. Plotuchy blondyn jednym uchem mi wlataja drugim wylataja.

Argumentacja obu stron oczywiscie nieslusznie wydala mi sie mialka.

Oczywiscie starość i młodość widzi świat inaczej. Ja z pewna taka niesmialoscia pisalem, ze kazdy czlowiek widzi swiat inaczej. Ale zapewne dlatego, ze patriarchalnie seksistowsko nie przywalilem kazdej w oko to g.wno was obchodzi co mowie.

Dyvide et impera to lacinska maksyma mowiaca: dziel i rzadz. Przykladowo podziel ludzi na mlodych i starych i napusc ich na siebie aby walczyli. Na polach walki nie zdychaja bankierzy. Oni moga jedynie polec smiercia bohatera w zaciszach swych gabinetow z przezarcia. Wlasnie dlatego ty dostrzegasz jedynie niegodziwosci starosci. Starosc nie jest doskonala. Nikt nie jest doskonaly, poza mna.
                                    • genderless staje do kolejki usuwania bielma na oczach 21.12.13, 17:51

> Tak starzy pokazali swój egocentryzm skrajny

Chetny jestem do oswiecenia mnie na czym to polega.
                                • genderless celne ale nie tu tarcza 21.12.13, 17:47

> Paweł Dobrowolski

> wtedy będzie za późno by uniknąć brutalnego zderzenia pokoleniowych
                                  > egoizmów...

Rozumowanie zgrabne i prognoza sluszna. Tyle, ze brak w tym dostatecznie skrupulatnej obserwacjii i szacunku dla faktow. Emerytury zaczynaja pobierac (egoistycznie?) ci, ktorzy dobrze odrobili swoja lekcje reprodukcji populacji i ktorzy przez cale swoje zycie skladali sie na system emerytalny. Obecne problemy wynikaja z lenistwa/cwaniactwa reprodukcyjnego nastepnego pokolenia i ze zmiany systemu emerytalnego w zasilanie szalbierzy finansowych.

Brutalnosc zadowala wybrancow.
    • dinqdong Re: Świadomość a świat 21.12.13, 21:30
      dla mnie czlowiek jest najwiekszym pasozytem...taka szarancza co wszsytko zniszczy, budujac oczywiscie to, co uwaza za stosowne. A takie drzewo,patrzy sie na to i mysli: co oni wyrabiaja? w dodatku deszczu sie boja i chowaja sie podemna...a pozniej beda mnie chcieli wyciac...no bez sensu, gdzie sie pozniej schowaja? A drzewo tez robi blad...bo mysli ze zadna wichura go nie pokona...no itd.
      • genderless i w tym jest rzeczy sedno 21.12.13, 22:05
        dinqdong napisał:

> A drzewo tez robi blad...bo mysli

Lepiej bym tego nie wyrazil.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka