bardotka35
02.04.14, 20:52
Jakie znacie, bądź sami doszliście że to brednie?
1. Mnie bardzo nie pasował mit na temat kompleksu edypa lub u dziewczynek elektry i pierwsze podważanie teorii Freuda spotkałam u Fromma, który wyjaśnił iż niedojrzałość zawsze lgnie do dojrzałości, z tej przyczyny że szuka doświadczenia, wiedzy itd.. i nie chodzi tu o kochanie seksualne ojca czy matki, ale ogólne pociąganie przez starszych młodych ludzi, stąd związki przykładowo młodych mężczyzn i dojrzałych kobiet , oni zyskują doświadczenie a one witalność.
2 Drugim powszechnym mitem to zazdrość o penis, tym razem trafiłam na rozwiązanie zagadki nieświadomej pomyłki Freuda, a mianowicie chodzi o czasy w jakich żył i tym samym w jego czasach kobiety, dziewczyny, senioryty, były poniżej mężczyzn, kobieta posłuszna mężczyźnie , więc Freude stwierdził że kobiety muszą zazdrościć penisa bo są wybrakowane i stąd ta manipulacyjność i kobiety fatalne, gubiące mężczyzn. No jak się żyje w społeczeństwie które kobiety odgórnie określa jako gorsze, nie jest dziwne, że wmawia im się również kompleksy zazdrości o to co lepsze. Badania podważyły stwierdzenia Freuda bo dziewczynki akceptują swoją płuciowość więc i nie zazdroszczą odmiennej budowy ciała. Czyli mit zazdrości o penis tak często powielany przez mizogenicznych panów, co siedzą w kapciach przed kompem i frustujących bo żona nie dała na piwko jest Mitem.
No dwa narazie.