Dodaj do ulubionych

Introwersja vel ekstrawersja

20.08.14, 18:35
Pod wpływem lektury książki Susan Cain "Ciszej proszę..." oraz własnych obserwacji zastanawia mnie problem introwersji, a właściwie jej tępienia przez osoby ekstrawertyczne. Mimo iż według szacunków introwertyczna jest około jedna trzecia społeczności, czyli całkiem sporo, to jednak wielu introwertyków na siłę zachowuje się bardziej ekstrawersyjnie, jakby introwersja była jakąś ułomnością. Współczesny świat, ze swoim pędem, faworyzuje osoby ekstrawertywne, choć w wielu dziedzinach, gdzie trzeba większej refleksyjności, analitycznego myślenia, bardziej sprawdzają się introwertycy. Bo to oni są bardziej cierpliwi, nie działają impulsywnie, potrafią słuchać innych ludzi, nie koncentrując uwagi na sobie. Są autorami wielu odkryć, wynalazków, jak choćby komputera osobistego.

Zaskoczył mnie w jednym z wywiadów Jacek Santorski, mówiąc o tym, iż jest introwertykiem, który nauczył się zachowywać w sposób ekstrawersyjny. Po wygłoszeniu wykładu, zamiast udać się na przygotowany raut, woli udać się w spokoju do domu, by najzwyczajniej odpocząć. Czego wiele osób nie potrafi pojąć.

Ciekawa jestem Waszych refleksji, opinii w temacie.
Obserwuj wątek
    • wiolcia29_2 Re: Introwersja vel ekstrawersja 20.08.14, 18:38
      Błąd: w tytule miało być vs. ;)
    • wiolcia29_2 Re: Introwersja vel ekstrawersja 20.08.14, 18:48
      A może moja podświadomość chciała w ten sposób zaakcentować właśnie tę udawaną ekstrawersję, o której napisałam?...;)
      • mona.blue Re: Introwersja vel ekstrawersja 20.08.14, 21:13
        Ja tez tak chyba czasami staram sie być bardziej ekstrawertyczna niz jestem.
        • malwi.4 Re: Introwersja vel ekstrawersja 20.08.14, 21:29
          ja mam chyba odwrotnie, czasem chciałabym/potrzebowałabym bardziej, ale mam lęk przed oceną i się hamuję/stopuję

mnie introwertyzm bardziej imponuje u innych (niż ekstrawertyzm), lubię
          • wiolcia29_2 Re: Introwersja vel ekstrawersja 20.08.14, 21:35

• wiolcia29_2 Re: Introwersja vel ekstrawersja 20.08.14, 21:45
              Poszło puste.;)

Polecam książkę, bo jest naprawdę bardzo interesująca. Autorka odwołuje się do wielu eksperymentów psychologicznych oraz własnych doświadczeń osoby introwertycznej, która świetnie radzi sobie wśród ekstrawertyków.

Ja miałam bardzo poważny problem z wystąpieniami publicznymi, a wybrałam sobie studia, które wymagają prezentacji, prac grupowych i czasem forsowania własnego zdania. To niezłe poletko doświadczalne. Choć i tak bardziej słucham, niż mówię i ponoć jest to moją zaletą. ;)
              • malwi.4 Re: Introwersja vel ekstrawersja 21.08.14, 21:34
                Myślę, że ten brak odwagi podczas prezentacji połączony jest z własną samooceną. Im lepsza praca nad nią i ona wyższa, tym mniej boimy się własnego głosu.

Możliwe Wiolcia, że Tobie oprócz możliwości doświadczenia pomogła terapia.
                • wiolcia29_2 Re: Introwersja vel ekstrawersja 21.08.14, 21:50
                  Nie mam wątpliwości co do tego, że terapia otworzyła mi drogę do osiągnięć. Moja samoocena sięgała kiedyś poziomu podłogi.;)
          • mona.blue Re: Introwersja vel ekstrawersja 20.08.14, 21:58
            To znaczy, że jesteś bardziej ekstrawertyczką?
          • mona.blue Re: Introwersja vel ekstrawersja 20.08.14, 22:01
            malwi.4 napisała:

> mnie introwertyzm bardziej imponuje u innych (niż ekstrawertyzm), lubię

jak to może być różnie - mi wydawało się, że introwertyzm może być nudny i imponuje mi ekstrawertyzm
            • malwi.4 Re: Introwersja vel ekstrawersja 20.08.14, 22:10
              To znaczy, że jesteś bardziej ekstrawertyczką?

Zamknięta w sobie raczej nie jestem. Myślę, że bliżej mi do ekstrawertyczki, ale na pewno nie takiej, co lubi być w centrum zainteresowania. Jestem umiarkowaną ekstrawertyczką tak jakby ;)

jak to może być różnie - mi wydawało się, że introwertyzm może być nudny i imponuje mi ekstrawertyzm

mnie introwertyzm nie wydaje się nudny
            • wiolcia29_2 Re: Introwersja vel ekstrawersja 20.08.14, 22:33
              Introwertyk będzie nudny dla towarzystwa skrajnych ekstrawertyków, ale i w drugą stronę to działa. Zdarza mi się czasem być w takiej sytuacji (nie z wyboru) i zastanawiam się, ile można słuchać o tym samym, czyli imprezach, piciu itd. I wcale nie są to młodzi ludzie, lecz w średnim wieku.
    • leda16 Re: Introwersja vel ekstrawersja 22.08.14, 10:04
      Drętwy temat, bo w realu nie istnieją typy "czyste". Można mówić tylko o większej lub mniejszej przewadze cech ekstra bądź introwertywnych. I nikt nikogo nie tępi. Nudny czy nie lubiany może być zarówno jeden albo drugi. A Santorski po prostu nie chciał przynudzać profesjonalnym wykładem czytelników bądź słuchaczy wywiadu ;)
      • wiolcia29_2 Re: Introwersja vel ekstrawersja 22.08.14, 11:05
        Nie prosiłam o ocenę tematu, lecz opinie na temat zjawiska. Jesteś w ogromnym błędzie pisząc, że nikt nikogo nie tępi, bo znam matkę dla której introwersja jej dzieci jest nie do przyjęcia i ciągle toczy boje o częste spotkania towarzyskie, czy aktywność fizyczną dorastających synów. Według niej to, co ona robi jest jedynie słuszne. To osoba o ogromnej potrzebie stymulacji.

Na tym forum też widzę takie zjawisko.
    • to.niemozliwe Re: Introwersja vel ekstrawersja 22.08.14, 21:21
      Osobiscie, to wole nie analizowac czyjegos zachowania wylacznie w podziale introwertyzm, ekstrawertyzm. Jest zbyt uproszczony. Wole model Oldhama-Morrisa z 14-ma aspektami i kazdym w skali od zera do 10-ciu.
      • wiolcia29_2 Re: Introwersja vel ekstrawersja 23.08.14, 01:36
        Chodziło mi o tę konkretną cechę, dla niektórych bardzo istotną, bez zagłębiania się w teorie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka