Dodaj do ulubionych

Obawy przed podróżą

09.09.17, 17:30
Macie jakieś sposoby na zmiejszenie obaw przed podróżą? Lecimy z córka do drugiej córki, do Japonii. Pierwszy raz lecę sama z córką za granicę, zawsze lataliśmy z dziadkami, kiedyś z ex i ta sytuacja powoduje mój lęk. Co prawda na miejscu druga córka zaopiekuje się nami, jest tam już parę lat, ale i tak mam swoje obawy. A może to normalne i należy po prostu jakoś to przeżyć?
Obserwuj wątek
    • apersona Re: Obawy przed podróżą 10.09.17, 22:56
      Normalne. Obawiam się przed każdą podróżą, mniej lub więcej zależnie od nowości, zwykle lęk po rozpoczęciu podróży się zmniejsza.
      • mona.blue Re: Obawy przed podróżą 11.09.17, 08:39
        Jestem już w Japonii, wszystko jak do tej pory jest ok :)
        • mona.blue Re: Obawy przed podróżą 12.09.17, 01:53
          Wszystko jest tu tak dobrze zorganizowane, ludzie są uprzejmi i mili, ogólnie pierwsze wrażenia bardzo pozytywne.
          Tylko jak na naszą kieszeń jest drogo, ale za to standard usług i jedzenie są bardzo dobre.
          • apersona Re: Obawy przed podróżą 12.09.17, 16:21
            Długo trwała podróż? Czujesz jet lag?
            • mona.blue Re: Obawy przed podróżą 13.09.17, 15:02
              Podróż trwała 10 godzin. Jest lag odczułem trochę dziwnie, następnego dnia czułam się dobrze, ale obudziłam się o 1 w nocy (czyli jakby o naszej 8) i już tylko tak drzemałam albo i nie do rana). Następnego dnia było ok.
    • jan_stereo Re: Obawy przed podróżą 14.09.17, 19:05
      Czego konkretnie sie Mona boisz, ze sie nie dogadasz po japonsku czy ze bedzie rzucalo w samolocie ?
      • mona.blue Re: Obawy przed podróżą 15.09.17, 02:50
        Juz teraz prawie niczego, córka mówi po japońsku, świetnie z mapa z internetu orientuje się w Tokio. Może tylko jednego, pojutrze zatrzymujemy się nie w hotelu, tylko w apartamencie, klucz ma być w skrytce pocztowej, mam nadzieję, że będzie. No i może jeszcze trochę, że się zgubi któraś z nas. I żebyśmy się nie spoźniły na samolot powrotny, bo jest o 10, będzie trzeba rano wstać.
        • jan_stereo Re: Obawy przed podróżą 15.09.17, 19:51
          Mona, Ty masz chyba jakas nerwice jak sie takimi duperelami przejmujesz...
          • mona.blue Re: Obawy przed podróżą 16.09.17, 01:33
            Nerwicę może się mam ;)

Bardziej się przejmowałam przed podróżą, teraz mi prawie przeszło.
            • jan_stereo Re: Obawy przed podróżą 16.09.17, 10:37
              Zawsze idz Mona na zywiol, co sie ma stac to i tak sie stanie, zebys nie wiem jak sie przygotowywala, zatem nie ma co sobie na zapas psuc dobrego stanu umyslu ;')
        • apersona Re: Obawy przed podróżą 15.09.17, 20:56
          mona.blue napisała:

> Juz teraz prawie niczego, córka mówi po japońsku, świetnie z mapa z internetu o
          > rientuje się w Tokio. Może tylko jednego, pojutrze zatrzymujemy się nie w hotel
          > u, tylko w apartamencie, klucz ma być w skrytce pocztowej, mam nadzieję, że będ
          > zie. No i może jeszcze trochę, że się zgubi któraś z nas. I żebyśmy się nie spo
          > źniły na samolot powrotny, bo jest o 10, będzie trzeba rano wstać.
          >
          znam te obawy :)
    • mona.blue Re: Obawy przed podróżą 16.09.17, 12:10
      Klucz był w skrytce, jesteśmy już w apartamencie :)
      • ortolann Re: Obawy przed podróżą 19.09.17, 13:55
        Na strachy najlepsze jest chyba pogodzenie się z myślą, że się zmaterializują. Bo przecież zgubić się możecie, rozdzielić się w tłumie. Możecie zachorować, możecie, nie wiem, spóźnić się na jakiś pociąg, może nastąpić awaria prądu itp. itd. To dobre strachy, pozwalają się przygotować. Bo przecież, dzięki temu można sobie opracować scenariusze na wypadek tych awarii właśnie. Mieć przy sobie naładowany power bank, naładowaną komórkę, sprawdzić po przylocie czy działa itp. Zaopatrzyć się w jakieś specyfiki na chory żołądek czy gardło. Strach niekoniecznie musi być zły, bo motywuje do działania.
        A poza tym, nastawić się na dobrą podróż, fajne przygody i przede wszystkim na spotkanie z córką :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka