Dodaj do ulubionych

System informacji miejskiej

30.10.05, 14:25
Pojawiły się pierwsze tablice z nazwami ulic. Kształt i kolorystyka podobne
jak w warszawia, niestety bez czerwonego paska informującego o dzielnicy.
Okazy mozna podziwiac na skrzyzowaniu 1go Maja/Hetmańska
Obserwuj wątek
    • Gość: pR0SiAczek Re: System informacji miejskiej IP: *.gorzow.mm.pl 30.10.05, 15:31
      moze ktos fotke da? inaczej do srody bede czekal na wrazenia :) jest herb
      miasta moze?
      • wojti_el Re: System informacji miejskiej 30.10.05, 15:50
        nie ma herbu. Wyglad podobny do tych z warszawy Proporcje nazwa ulicy/dzielnycy
        w stosunku 80:20 tyle ze zamiast czerwonej linii z nazwa dzielnicy puste szare
        pole. A i strzałki pokazujące kierunek ulicy
        • wojti_el Re: System informacji miejskiej 30.10.05, 15:54
          A fotki postaram sie zrobic jutro bo dzisiaj sie juz tam nie wybieram.
    • generallo Re: System informacji miejskiej 30.10.05, 16:05
      ja widziałem podobne przy dojściu z pl.Słow. w kier. starego miasta,
      były tam piktogramy pokazujące gdzie iść aby dojść do;Galerii El,apteki i
      innnych obiektów :)
      • Gość: pR0SiAczek Re: System informacji miejskiej IP: *.gorzow.mm.pl 30.10.05, 16:50
        a gdzie wielka pompa UMel z okazji wprowadzenia dosc waznej nowosci w naszym
        miescie?
        • wojti_el Re: System informacji miejskiej 30.10.05, 17:12
          I tak dosc pozno w porownaniu z innymi miastami. Np w olsztynie dziala to juz od
          przeszlo 8 lat, wiec cieszyc sie z czego nie ma
          • Gość: pR0SiAczek Re: System informacji miejskiej IP: *.gorzow.mm.pl 30.10.05, 18:21
            ale tak zawsze jest w Elblagu ze albo duzo za pozno albo wogole nie dochodzi do
            zrealizowania wspanialych wizji sprzed lat :( a pompa bylaby w stylu UMel,
            narysowac te prozaiczna rzecz jako jeden z najwiekszych sukcesow "ekipy"... to
            powod do wstydu ze tyle lat Elblag czekal na taki banal! mozna na sile szukac
            pozytywow i stwierdzic: lepiej pozno niz wcale... co do jakosci nie wypowiem
            sie poki nie zobacze tablic, a w zasadzie powinienem sie powstrzymac poki cale
            miasto nie zostanie oznaczone - ale to moze trwac wiele wiele lat :(
            • generallo a strzałki do miast partnerskich 30.10.05, 18:42
              to co ???
              są dość spore i dziwota że ich nie widziałeś :)
              ale jak się patrzy w glebę to nie sposób coś zauważyć ;)
              • Gość: pR0SiAczek Re: a strzałki do miast partnerskich IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.05, 08:05
                wiesz, spojrz lepiej Ty skad ja w tej chwili pisze :) w glebe patrze rzadko, w
                niebo czesciej, wiekszosc czasu przed siebie... ale nawet dalmierzem
                artyleryjskim nie namierze z odleglosci 340km...
                • generallo WOW,Gorzów czyli miasto pana M. 31.10.05, 11:06
                  Desygnowanego przez "Kaczora"
                  na premiera :DDDDDDD
                  i co z tego że jesteś gorzowianinem ???
                  byłem przejazdem w Gorzowie i nie specjalnie mi się to miasto spodobało :(((
                  na domiar złego jadąc samochodem pobłądziłem w jego źle oznakowanych
                  ulicach :((((
                  bo zamiast pojechać w kier.Zielonej Góry(trasa nr.3)
                  trafiłem do jakiś slumsów gorzowskich :(((
                  całe szczęście że trafiłem na człowieka który mnie stamtąd wyprowadził,
                  ale sam stwierdził że wiele osób zwłaszcza spoza gorzowa ma ten sam problem,
                  a mianowicie oznakowanie tras przelotowych :(((((
                  • Gość: pR0SiAczek w tej chwili Elblazanin jest w gorzowie IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.05, 12:35
                    po raz kolejny powtorze... jestem Elblazaninem, w gorzowie pomieszkuje...
                    zgadzam sie z Toba ze pobladzic mozna, a wlasciwie trzeba, to taki wiekszy
                    plan, ktory nazywam "jazda po osemce" w celu zwiekszenia korkow i czasu
                    przejazdu przez miasto... najlepszym przykladem bedzie przejazd przez miasto od
                    01 stycznia 2006 kiedy to zamykaja most, a ruch tranzytowy puszczaja 12 km
                    PETLA przez miasto - ze to METROPOLIA prawie!!! choc jak spojrzysz z drugiej
                    strony to gdybys jechal "przez Elblag", a wlasciwie obok niego
                    WspanialaObwodnica, nawet nie mialbys okazji wyrobic sobie zdania nt. Naszego
                    miasta... miniesz je i nawet nie zauwazysz...
                    • generallo Tyle że wy w Gorzowie 31.10.05, 14:04
                      nie macie obwodnicy,
                      itrza się pchać do centrum :(
                      zupełnie inaczej niż u nas w Elblągu :)
                      • Gość: pR0SiAczek ale My w Elblagu... IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.05, 14:48
                        generallo potrafisz czytac skoro piszesz. przeczytaj uwaznie co napisalem o
                        Naszym Elblagu... a zeby bylo paradoskalnie o "niemoim" gorzowie to obwodnica
                        JEST! tyle ze wewnetrzna!!! - paranoja - ktora musiales wjechac jadac z Elblaga
                        (ul. Walczaka i Pomorska) dopiero teraz buduje IM warszawka zewnetrzna tj.
                        PRAWDZIWA obwodnice - ale i tak tylko dla DK3 (ruch szczecin<->zielona)... DK22
                        dalej bedzie przebiegac po obwodnicy wewnetrznej (ten sam pomysl na tranzyt
                        wewnatrz osady realizuja zreszta teraz wiochmeni)
                      • Gość: pR0SiAczek Elblazanin = ten ktory nigdzie indziej nie mieszka IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.05, 14:59
                        a jak sie odniose do poznania gdzie mieszkalem 6 lat to wykluczysz mnie sposrod
                        Elblazan? a Francuz z warszawy, posejdon z warszawy, mrjulek z wroclawia to nie
                        Elblazanie? czy fakt zamieszkiwania poza Elblagiem (ja mieszkam w Elblagu)
                        ujmuje cos z lokalnego patriotyzmu? czy moze ludzie tacy nie maja prawa nazywac
                        sie Elblazanami albo pisac na tym forum?

zeby uciac ten chory wywolany przez Ciebie nie wiem dlaczego personalizowany
                        spor: mieszkam w Elblagu - to moje i Twoje miasto. w gorzowie zwykle spedzam
                        weekendy - a dlaczego nie mam zamiaru wyjasniac na forum (to moja prywatna
                        sprawa).
                        • generallo czyli mnie też wykluczacie z grona Elblążan :( 31.10.05, 15:38
                          gdyż mieszkałem 4 lata w Toruniu :)
                          który do dziś wspominam dosyć dobrze
                          i mam tam wielu wspaniałych przyjaciół :)
                          • Gość: pR0SiAczek pytalem czy mnie też wykluczasz z grona Elblążan? IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.05, 15:43
                            ale to wlasnie ja Ciebie pytam? czy przebywanie poza Elblagiem oznacza
                            wykluczenie? bo Twoj atak na mnie - pisze z gorzowa - sugeruje takie podejscie.
          • generallo co ty bredzisz ??? 30.10.05, 18:41
            Ja bywam w tym Olsztynie i żadnych strzałek nie widziałem,
            no może są ale strzałka z napisem "WC"
            chyba się nie liczy :DDDDD
            • wojti_el Re: co ty bredzisz ??? 30.10.05, 19:02
              Nie wiem kiedy ty byłes w Olsztynie i gdzie patrzysz. System informacji
              miejskiej maja od wielu lat, a tablice kierunkujace dojazd do wazniejszych firm
              mieli juz w latach 90-tych i teraz ten system. co jak co ale tu sa od nas lepsi
              niestety
              • francuz_el Re: co ty bredzisz ??? 30.10.05, 19:16
                Oj mylisz się wojti_el. Takiego systemu, jak ten w Warszawie, nie mają.
                Drogowskazy do firm, to nie jest żaden system, a zwykłe powierzchnie reklamowe...
                • wojti_el Re: co ty bredzisz ??? 30.10.05, 19:21
                  nawet nie chcialem porównac systemu olsztynskiego do warszawskiego. chodzilo mi
                  o powierzchnie reklamowe, a nie o nakierowanie na zabytki (bo takowych w
                  olsztynie brak), a jezeli chodzi o system nazewnictwa ulic to jest on podobny do
                  warszawskiego przynajmniej kolorystycznie
                  • generallo nie tłumacz się z tego 30.10.05, 21:26
                    bo skoro nie odróżniasz systemu informacji wizualnej,
                    od tablicy reklamowej to coś jest z tobą nie w porządku.
                    I teraz niwe zasłaniaj się Warszawą skoro nawet o niej nie wspominasz
                    w swojej wypowiedzi :(
                • Gość: pR0SiAczek chyba za duzo emocji... IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.05, 08:10
                  wioskowy system jakkolwiek daleko mu do warszawskiego, pomaga w poruszaniu sie
                  miedzy osadami w przestrzeni lesnej olsztynkowa :)
                  • Gość: alfik Re: chyba za duzo emocji... IP: 81.15.226.* 31.10.05, 08:59
                    Szkoda tylko,że nie ma nazw dzielnic,przecie z takowe istnieja ,tylko
                    elblazanie nie znaja ich nazw,to taki wielki wysilek napisac
                    Srodmiescie,Witoszewo czy Zawada?
                    • Gość: pR0SiAczek Re: chyba za duzo emocji... IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.05, 09:19
                      oczywiscie to by sie ladnie wpisywalo w nieformalne polityke pozorowania
                      metropolitarnosci wsrod przyjezdnych (ktora ma wiele miast 100-160 tys w
                      polsce) ;) ale serio skoro jest powierzchnia ma tablicy to trzeba ja
                      wykorzystywac na MAXA (w ramach czytelnosci oczywiscie)
                      • francuz_el Re: chyba za duzo emocji... 31.10.05, 11:34
                        Wczoraj miałem okazję się przejść wieczorkiem ulicami Elbląga i widziałem te
                        wszystkie drogowskazy. Rewelacji nie ma, warszawskiego systemu to u nas nie
                        będzie, chociaż nazwy dzielnic są, choć nie na każdej tabliczce. Np.: na
                        Giermków jest napisane, że to Śródmieście, ale już na Kowalskiej brak
                        jakiegokolwiek napisu, a każdy wie, że powinno być napisane Stare Miasto.
                        Odwalili trochę fuszerkę, ale tragicznie nie jest...
                        • Gość: pR0SiAczek Re: chyba za duzo emocji... IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.05, 12:27
                          Francuz: to ich juz tak wiele jest??
                          • francuz_el Re: chyba za duzo emocji... 31.10.05, 15:23
                            Przecież nie będą ich montować miesiącami. Parę dni i po sprawie. Oficjalna
                            informacja Urzędu Miasta, czy jak Ty to tam nazywasz UMEl ;P:

"W centrum miasta, m.in. przy. Hetmańskiej, Tysiąclecia, Rycerskiej, 1 Maja
                            zamontowane już zostały tablice informacyjne dla pieszych i kierowców, wykonane
                            w ramach projektu pod nazwą Miejska Informacja Wizualna dla Miasta Elbląga.
                            Umowa na dostawę i montaż elementów MIW podpisana została w lipcu br., z firmą
                            Czmuda S.A. Koszt dostawy i montażu tablic to 364 tys. zł.
                            Celem przedsięwzięcia jest wprowadzenie w mieście jednolitego systemu przekazu
                            informacji obejmującego nazwy ulic, dzielnic, osiedli mieszkaniowych,
                            konkretnych obiektów. Służyć temu będą trzy rodzaje tablic: z pisanymi nazwami
                            dla pieszych, dla kierowców oraz z tzw. piktogramami, czyli graficznymi
                            symbolami obiektów.
                            I etap prac obejmuje ciąg ulic:
                            • Warszawska- Tysiąclecia-Grunwaldzka Pasłęcka (z wyłączeniem
                            skrzyżowań Grunwaldzka-Rawska-Druska i Grunwaldzka-Pasłęcka)
                            • Rycerska-Pocztowa-Robotnicza-Browarna-Mazurska
                            • Hetmańska-12 Lutego-Płk. Dąbka
                            • Robotnicza
                            • Królewiecka
                            • Odrodzenia-Ogólna-Fromborska (z wyłączeniem skrzyżowań Ogólnej: z
                            Lubelską, Konopnickiej, Hodowlaną, Broniewskiego, Legionów,
                            Fromborską i skrzyżowania Al. Odrodzenia z Kalenkiewicza i Szarych
                            Szeregów)
                            • Trasa Unii Europejskiej-Brzeska-Piłsudskiego
                            • Armii Krajowej-Roweckiego Bema-Rawska
                            • Mickiewicza-Kościuszki
                            I etap prac zakończy się w 2005r., II etap w drugiej połowie 2006r. II etap
                            obejmować będzie oznakowania skrzyżowań wyłączonych z I etapu prac."

i zdjęcie:
                            www.umelblag.pl/urzad_m/aktualnosci/gfx01/PICT0013.jpg
                            • Gość: pR0SiAczek tnx za info i fotke :) IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.05, 15:41
                              tnx za info i link do fotki, akurat nie zerkalem na www.UMel :(

wyglada estetycznie, choc z perspektywy samochodu lub nieco wiekszej odleglosci
                              chyba te male kwadraciki z piktogramami niezbyt czytelne i widoczne sa? nie
                              wiem jak sama czytelnosc nazw ulic - stosunkowo male litery - wygladac bedzie z
                              odleglosci np. 30m... no i szkoda ze dalej nie promuje sie HERBU (jako
                              uniwersalnego logo) i nie mamy czegos takiego jak KOLORY MIASTA stosowanego w
                              praktyce :( - chyba ze to niebieski i szary?
                    • generallo a skąd wiesz... 31.10.05, 11:08
                      że ich nie dopiszą ???
                      tylko najpierw muszą wszystkie strzałki porozstawiać ;)
                      • Gość: pR0SiAczek Re: a skąd wiesz... IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.05, 12:28
                        rotfl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka