wojti_el 30.10.05, 14:25 Pojawiły się pierwsze tablice z nazwami ulic. Kształt i kolorystyka podobne jak w warszawia, niestety bez czerwonego paska informującego o dzielnicy. Okazy mozna podziwiac na skrzyzowaniu 1go Maja/Hetmańska Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pR0SiAczek Re: System informacji miejskiej IP: *.gorzow.mm.pl 30.10.05, 15:31 moze ktos fotke da? inaczej do srody bede czekal na wrazenia :) jest herb miasta moze? Odpowiedz Link Zgłoś
wojti_el Re: System informacji miejskiej 30.10.05, 15:50 nie ma herbu. Wyglad podobny do tych z warszawy Proporcje nazwa ulicy/dzielnycy w stosunku 80:20 tyle ze zamiast czerwonej linii z nazwa dzielnicy puste szare pole. A i strzałki pokazujące kierunek ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
wojti_el Re: System informacji miejskiej 30.10.05, 15:54 A fotki postaram sie zrobic jutro bo dzisiaj sie juz tam nie wybieram. Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: System informacji miejskiej 30.10.05, 16:05 ja widziałem podobne przy dojściu z pl.Słow. w kier. starego miasta, były tam piktogramy pokazujące gdzie iść aby dojść do;Galerii El,apteki i innnych obiektów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: System informacji miejskiej IP: *.gorzow.mm.pl 30.10.05, 16:50 a gdzie wielka pompa UMel z okazji wprowadzenia dosc waznej nowosci w naszym miescie? Odpowiedz Link Zgłoś
wojti_el Re: System informacji miejskiej 30.10.05, 17:12 I tak dosc pozno w porownaniu z innymi miastami. Np w olsztynie dziala to juz od przeszlo 8 lat, wiec cieszyc sie z czego nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: System informacji miejskiej IP: *.gorzow.mm.pl 30.10.05, 18:21 ale tak zawsze jest w Elblagu ze albo duzo za pozno albo wogole nie dochodzi do zrealizowania wspanialych wizji sprzed lat :( a pompa bylaby w stylu UMel, narysowac te prozaiczna rzecz jako jeden z najwiekszych sukcesow "ekipy"... to powod do wstydu ze tyle lat Elblag czekal na taki banal! mozna na sile szukac pozytywow i stwierdzic: lepiej pozno niz wcale... co do jakosci nie wypowiem sie poki nie zobacze tablic, a w zasadzie powinienem sie powstrzymac poki cale miasto nie zostanie oznaczone - ale to moze trwac wiele wiele lat :( Odpowiedz Link Zgłoś
generallo a strzałki do miast partnerskich 30.10.05, 18:42 to co ??? są dość spore i dziwota że ich nie widziałeś :) ale jak się patrzy w glebę to nie sposób coś zauważyć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: a strzałki do miast partnerskich IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.05, 08:05 wiesz, spojrz lepiej Ty skad ja w tej chwili pisze :) w glebe patrze rzadko, w niebo czesciej, wiekszosc czasu przed siebie... ale nawet dalmierzem artyleryjskim nie namierze z odleglosci 340km... Odpowiedz Link Zgłoś
generallo WOW,Gorzów czyli miasto pana M. 31.10.05, 11:06 Desygnowanego przez "Kaczora" na premiera :DDDDDDD i co z tego że jesteś gorzowianinem ??? byłem przejazdem w Gorzowie i nie specjalnie mi się to miasto spodobało :((( na domiar złego jadąc samochodem pobłądziłem w jego źle oznakowanych ulicach :(((( bo zamiast pojechać w kier.Zielonej Góry(trasa nr.3) trafiłem do jakiś slumsów gorzowskich :((( całe szczęście że trafiłem na człowieka który mnie stamtąd wyprowadził, ale sam stwierdził że wiele osób zwłaszcza spoza gorzowa ma ten sam problem, a mianowicie oznakowanie tras przelotowych :((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek w tej chwili Elblazanin jest w gorzowie IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.05, 12:35 po raz kolejny powtorze... jestem Elblazaninem, w gorzowie pomieszkuje... zgadzam sie z Toba ze pobladzic mozna, a wlasciwie trzeba, to taki wiekszy plan, ktory nazywam "jazda po osemce" w celu zwiekszenia korkow i czasu przejazdu przez miasto... najlepszym przykladem bedzie przejazd przez miasto od 01 stycznia 2006 kiedy to zamykaja most, a ruch tranzytowy puszczaja 12 km PETLA przez miasto - ze to METROPOLIA prawie!!! choc jak spojrzysz z drugiej strony to gdybys jechal "przez Elblag", a wlasciwie obok niego WspanialaObwodnica, nawet nie mialbys okazji wyrobic sobie zdania nt. Naszego miasta... miniesz je i nawet nie zauwazysz... Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Tyle że wy w Gorzowie 31.10.05, 14:04 nie macie obwodnicy, itrza się pchać do centrum :( zupełnie inaczej niż u nas w Elblągu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek ale My w Elblagu... IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.05, 14:48 generallo potrafisz czytac skoro piszesz. przeczytaj uwaznie co napisalem o Naszym Elblagu... a zeby bylo paradoskalnie o "niemoim" gorzowie to obwodnica JEST! tyle ze wewnetrzna!!! - paranoja - ktora musiales wjechac jadac z Elblaga (ul. Walczaka i Pomorska) dopiero teraz buduje IM warszawka zewnetrzna tj. PRAWDZIWA obwodnice - ale i tak tylko dla DK3 (ruch szczecin<->zielona)... DK22 dalej bedzie przebiegac po obwodnicy wewnetrznej (ten sam pomysl na tranzyt wewnatrz osady realizuja zreszta teraz wiochmeni) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Elblazanin = ten ktory nigdzie indziej nie mieszka IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.05, 14:59 a jak sie odniose do poznania gdzie mieszkalem 6 lat to wykluczysz mnie sposrod Elblazan? a Francuz z warszawy, posejdon z warszawy, mrjulek z wroclawia to nie Elblazanie? czy fakt zamieszkiwania poza Elblagiem (ja mieszkam w Elblagu) ujmuje cos z lokalnego patriotyzmu? czy moze ludzie tacy nie maja prawa nazywac sie Elblazanami albo pisac na tym forum? zeby uciac ten chory wywolany przez Ciebie nie wiem dlaczego personalizowany spor: mieszkam w Elblagu - to moje i Twoje miasto. w gorzowie zwykle spedzam weekendy - a dlaczego nie mam zamiaru wyjasniac na forum (to moja prywatna sprawa). Odpowiedz Link Zgłoś
generallo czyli mnie też wykluczacie z grona Elblążan :( 31.10.05, 15:38 gdyż mieszkałem 4 lata w Toruniu :) który do dziś wspominam dosyć dobrze i mam tam wielu wspaniałych przyjaciół :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek pytalem czy mnie też wykluczasz z grona Elblążan? IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.05, 15:43 ale to wlasnie ja Ciebie pytam? czy przebywanie poza Elblagiem oznacza wykluczenie? bo Twoj atak na mnie - pisze z gorzowa - sugeruje takie podejscie. Odpowiedz Link Zgłoś
generallo co ty bredzisz ??? 30.10.05, 18:41 Ja bywam w tym Olsztynie i żadnych strzałek nie widziałem, no może są ale strzałka z napisem "WC" chyba się nie liczy :DDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
wojti_el Re: co ty bredzisz ??? 30.10.05, 19:02 Nie wiem kiedy ty byłes w Olsztynie i gdzie patrzysz. System informacji miejskiej maja od wielu lat, a tablice kierunkujace dojazd do wazniejszych firm mieli juz w latach 90-tych i teraz ten system. co jak co ale tu sa od nas lepsi niestety Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: co ty bredzisz ??? 30.10.05, 19:16 Oj mylisz się wojti_el. Takiego systemu, jak ten w Warszawie, nie mają. Drogowskazy do firm, to nie jest żaden system, a zwykłe powierzchnie reklamowe... Odpowiedz Link Zgłoś
wojti_el Re: co ty bredzisz ??? 30.10.05, 19:21 nawet nie chcialem porównac systemu olsztynskiego do warszawskiego. chodzilo mi o powierzchnie reklamowe, a nie o nakierowanie na zabytki (bo takowych w olsztynie brak), a jezeli chodzi o system nazewnictwa ulic to jest on podobny do warszawskiego przynajmniej kolorystycznie Odpowiedz Link Zgłoś
generallo nie tłumacz się z tego 30.10.05, 21:26 bo skoro nie odróżniasz systemu informacji wizualnej, od tablicy reklamowej to coś jest z tobą nie w porządku. I teraz niwe zasłaniaj się Warszawą skoro nawet o niej nie wspominasz w swojej wypowiedzi :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek chyba za duzo emocji... IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.05, 08:10 wioskowy system jakkolwiek daleko mu do warszawskiego, pomaga w poruszaniu sie miedzy osadami w przestrzeni lesnej olsztynkowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: chyba za duzo emocji... IP: 81.15.226.* 31.10.05, 08:59 Szkoda tylko,że nie ma nazw dzielnic,przecie z takowe istnieja ,tylko elblazanie nie znaja ich nazw,to taki wielki wysilek napisac Srodmiescie,Witoszewo czy Zawada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: chyba za duzo emocji... IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.05, 09:19 oczywiscie to by sie ladnie wpisywalo w nieformalne polityke pozorowania metropolitarnosci wsrod przyjezdnych (ktora ma wiele miast 100-160 tys w polsce) ;) ale serio skoro jest powierzchnia ma tablicy to trzeba ja wykorzystywac na MAXA (w ramach czytelnosci oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: chyba za duzo emocji... 31.10.05, 11:34 Wczoraj miałem okazję się przejść wieczorkiem ulicami Elbląga i widziałem te wszystkie drogowskazy. Rewelacji nie ma, warszawskiego systemu to u nas nie będzie, chociaż nazwy dzielnic są, choć nie na każdej tabliczce. Np.: na Giermków jest napisane, że to Śródmieście, ale już na Kowalskiej brak jakiegokolwiek napisu, a każdy wie, że powinno być napisane Stare Miasto. Odwalili trochę fuszerkę, ale tragicznie nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: chyba za duzo emocji... IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.05, 12:27 Francuz: to ich juz tak wiele jest?? Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: chyba za duzo emocji... 31.10.05, 15:23 Przecież nie będą ich montować miesiącami. Parę dni i po sprawie. Oficjalna informacja Urzędu Miasta, czy jak Ty to tam nazywasz UMEl ;P: "W centrum miasta, m.in. przy. Hetmańskiej, Tysiąclecia, Rycerskiej, 1 Maja zamontowane już zostały tablice informacyjne dla pieszych i kierowców, wykonane w ramach projektu pod nazwą Miejska Informacja Wizualna dla Miasta Elbląga. Umowa na dostawę i montaż elementów MIW podpisana została w lipcu br., z firmą Czmuda S.A. Koszt dostawy i montażu tablic to 364 tys. zł. Celem przedsięwzięcia jest wprowadzenie w mieście jednolitego systemu przekazu informacji obejmującego nazwy ulic, dzielnic, osiedli mieszkaniowych, konkretnych obiektów. Służyć temu będą trzy rodzaje tablic: z pisanymi nazwami dla pieszych, dla kierowców oraz z tzw. piktogramami, czyli graficznymi symbolami obiektów. I etap prac obejmuje ciąg ulic: • Warszawska- Tysiąclecia-Grunwaldzka Pasłęcka (z wyłączeniem skrzyżowań Grunwaldzka-Rawska-Druska i Grunwaldzka-Pasłęcka) • Rycerska-Pocztowa-Robotnicza-Browarna-Mazurska • Hetmańska-12 Lutego-Płk. Dąbka • Robotnicza • Królewiecka • Odrodzenia-Ogólna-Fromborska (z wyłączeniem skrzyżowań Ogólnej: z Lubelską, Konopnickiej, Hodowlaną, Broniewskiego, Legionów, Fromborską i skrzyżowania Al. Odrodzenia z Kalenkiewicza i Szarych Szeregów) • Trasa Unii Europejskiej-Brzeska-Piłsudskiego • Armii Krajowej-Roweckiego Bema-Rawska • Mickiewicza-Kościuszki I etap prac zakończy się w 2005r., II etap w drugiej połowie 2006r. II etap obejmować będzie oznakowania skrzyżowań wyłączonych z I etapu prac." i zdjęcie: www.umelblag.pl/urzad_m/aktualnosci/gfx01/PICT0013.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek tnx za info i fotke :) IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.05, 15:41 tnx za info i link do fotki, akurat nie zerkalem na www.UMel :( wyglada estetycznie, choc z perspektywy samochodu lub nieco wiekszej odleglosci chyba te male kwadraciki z piktogramami niezbyt czytelne i widoczne sa? nie wiem jak sama czytelnosc nazw ulic - stosunkowo male litery - wygladac bedzie z odleglosci np. 30m... no i szkoda ze dalej nie promuje sie HERBU (jako uniwersalnego logo) i nie mamy czegos takiego jak KOLORY MIASTA stosowanego w praktyce :( - chyba ze to niebieski i szary? Odpowiedz Link Zgłoś
generallo a skąd wiesz... 31.10.05, 11:08 że ich nie dopiszą ??? tylko najpierw muszą wszystkie strzałki porozstawiać ;) Odpowiedz Link Zgłoś