herakles-one 18.05.19, 08:58 Co to jest miłość? Jakbyście ją zdefiniowali? 1.Co to znaczy kochać siebie? 2.Miłość kobiety i mężczyzny? 3. Prawdziwa miłość? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mona.blue Re: Miłość 18.05.19, 11:20 Było omawiane ale jako różnica pomiędzy miłością bezwarunkowa a warunkowa, nie jako sama w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkaa11 Re: Miłość 18.05.19, 10:10 herakles-one napisał: > Co to jest miłość? Jakbyście ją zdefiniowali? > Bylo kilka razy omawiane. Milosc to zycie, sila plynaca w naturze i tworzaca zycie i laczaca wszystkie istoty > 1.Co to znaczy kochać siebie? Szanowac zycie jakim sie jest i nie dopuszczac do jego niszczenia > 2.Miłość kobiety i mężczyzny? W tym swiecie? Dzialaniami marketingowymi, gra perswazji, dominacja jednego nad drugim i czerpaniem korzysci z drugiej istoty. Oparte jest to na idei wyzszosci jednych istot nad drugimi, nierownosci wywodzacej sie z patriarchatu bazujacego na hierarchii. > 3. Prawdziwa miłość? Wolnosc od perswazji, manipulacji, wykorzystywania. Szacunek dla drugiego istnienia i wspieranie go. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Miłość 18.05.19, 11:24 herakles-one napisał: > Co to jest miłość? Jakbyście ją zdefiniowali? > > 1.Co to znaczy kochać siebie? Dla mnie to akceptować sobie, ze swoimi zaletami i wadami, doceniać siebie, szanować, zaspakajac swoje potrzeby. > > 2.Miłość kobiety i mężczyzny? Mi bardzo się podoba to, co pisał Jan Paweł II, że miłość to upodobanie, życzliwość, afirmacja drugiej osoby, ale równiez zaangażowanie swojej wolnosci. > > 3. Prawdziwa miłość? Odpowiedz Link Zgłoś
kod_matrixa Re: Miłość 18.05.19, 11:47 Było o tym i to raptem w kwietniu br. forum.gazeta.pl/forum/w,210,167928069,167928069,Milosc_co_to_znaczy_.html?p=167928069 Odpowiedz Link Zgłoś
mmkaa11 Re: Miłość 18.05.19, 19:25 Trafilam dzis na taki cytat. Poruszyl mnie. Nie wiem, cos w tym jest, cos niepokojacego. "Żeby zbudować miłość do mnie, powołuję w tobie do życia kogoś, kto jest mnie przeznaczony. Nie będę ci mówił o cierpieniach, bo wzbudzę tylko wstręt. Nie będę robił wyrzutów: zirytują cię, i słusznie. Nie będę wymieniał powodów, dla których masz mnie kochać, bo nie ma po temu żadnych powodów. Powodem miłości jest miłość. Nie będę się też starał uchodzić za takiego, jak byś sobie życzyła. Gdyż takiego już sobie przestałaś życzyć. Gdyby było inaczej, wciąż jeszcze byś mnie kochała. Ale podniosę cię w górę – dla mnie. A jeśli będę miał dość siły, pokażę ci krajobraz, który sprawi, że staniesz mi się przyjacielem." "Twierdza" A. de Saint-Exupery Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Miłość 18.05.19, 21:18 Miłość jest (tym) taka, jaką ktoś chce. Exupery chciał akurat takiej. Odpowiedz Link Zgłoś
herakles-one Re: Miłość 21.05.19, 11:50 kobieta.wp.pl/od-milosci-do-nienawisci-5982673684194433a Odpowiedz Link Zgłoś