fnoll 22.10.04, 12:28 więźniowie to ludzie "zniknięci" - zamyka się ich na czas jakiś, społeczeństwo może zapomnieć o problemie... wiecie, że w Polsce więzienia są przepełnione, bardzo przepełnione? i co z tym zrobić? wybudować więcej więzień? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kicek Re: ludzie zniknięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 12:50 Jasne wybudować więcej więzień, najlepiej z siłowniami, jacuzzi i tv sat. Szpitale niech sobie poczekają. Trzeba biednym zagubionym owieczkom stworzyć odpowiednie warunki żeby mogli się zresocjalizować. Żeby zapomnieli o tych traumatycznych przeżyciach jakie ich spotkały na sali sądowej i wcześniej. Bo jak nie my to kto im biedaczkom pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicek Re: ludzie zniknięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 12:57 skad taki smiały wniosek Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: ludzie zniknięci 22.10.04, 13:10 to był sarkazm - nie zaczaiłeś? ;) napisz coś do rzeczy kicek - masz jakieś poglądy w tej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicek Re: ludzie zniknięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 13:37 Pogląd wyrażony jest w pierwszym poście. Więzienia same się nie wybudują i nie utrzymają. Potrzeba na to konkretnych pieniędzy a tych pieniędzy nie ma - nawet na służbę zdrowia. Jak dla mnie ważniejszy jest interes uczciwego człowieka, który z powodu problemów ze zdrowiem znajdzie sie w szpitalu niż interes bandyty który zabił czy zgwałcił. (Inaczej huj pierdolonemu cwelowi w d. sam ma na co sobie zasłużył) Odpowiedz Link Zgłoś
malvvina Re: ludzie zniknięci 22.10.04, 13:40 z tego wynika ze ty tez . nie masz dobrego lecznictwa ani ubezpieczenia zdrowia ? normalka - zasluzyles na to (itd itp) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicek Re: ludzie zniknięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 13:43 buahahaha az szkoda odpisywac i tłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: ludzie zniknięci 22.10.04, 14:31 aha, czyli nie przychodzą ci kicku do głowy inne sposoby na rozwiązanie problemu oprócz budowy nowych więzień, czemu znowuż jesteś przeciwny? bo wiesz, to pytanie o nowe więzienia, to było ironiczne... szkoda tłumaczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicek Re: ludzie zniknięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 16:24 :))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
malvvina Re: ludzie zniknięci 22.10.04, 12:55 pierdoly Jasne wybudować więcej więzień, najlepiej z siłowniami, jacuzzi i tv sat. > Szpitale niech sobie poczekają. Trzeba biednym zagubionym owieczkom stworzyć > odpowiednie warunki żeby mogli się zresocjalizować. Żeby zapomnieli o tych > traumatycznych przeżyciach jakie ich spotkały na sali sądowej i wcześniej. > Bo jak nie my to kto im biedaczkom pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicek Re: ludzie zniknięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 12:59 Jak widać niektórzy tak są ograniczeni że nie rozumieją sarkazmu i ironii, a to już załosne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Re: ludzie zniknięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 13:03 Wiesz po przeczytaniu artykułu na ten temat w GW byłam przerażona,włos mi się zjeżył i było mi żal przestępców (niektórych).Za żalem przyszła myśl wypuścić na wolność. Po ochlonięciu-których wypuścić,kórych skazywać zzawieszeniem? Czy facet,który wiesza swojego starego psa na drucie i tłucze go siekierą to ma dostać z zawieszeniem,bo pies to zwierze t y l k o? Czy ktos,kto ukradl bo naprawdę miał tragiczną sytuację to do więzienia musi iśc...no a jeśli zlodzieja okradl ? a jeśli staruszkę? W ten sposób wszystko się jakoś rozmywa i relatywizuje. Nie jestem za bezwzględnym karaniem wszystkich karą więzienia. Ale,zeby ocenić rzetelnie ,kogo brak kary więzienia nie zdemoralizuje i inna kara (nieuchronna)plus ew. zadoscuczynienie dla poszkodowanego wystarczą to sądy i sami sędziowie powinni inaczej sądzić.Dziś to sądy mielą,raz szybko,raz przewlekle ,często bezdusznie i ślepo. U nas wszystko w rozsypce:prewencja,ściganie,sądy,więzienia. Jedyne co jasne jest dla mnie,ze w więzieniach tez powinna być selekcja i segregacja,żeby bylo dolegliwie ale nie dla wszystkich jednakowo zabójczo. Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: ludzie zniknięci 22.10.04, 15:19 stosować inne kary zamiast więzienia. Więzienia dla tych najbardziej "zasłużonych", kara śmierci dla wielokrotnych morderców, gwałcicieli, a dla mniej groźnych: kary pieniężne, po drugie kary pieniężne, po trzecie kary przymusowej pracy np. przy oczyszczaniu miasta, odśnieżaniu, czy.. budowaniu więzień, przynajmniej robocizna będzie darmo. I wcale nie zabiorą pracy bezrobotnym, bo większość z bezr. wcale nie chce odśnieżać, nawet za peiniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba zona Re: ludzie zniknięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 15:40 Brawo! Sama o tym gadam na roznych forach... Tylko ze to nasze prawo jest do d..y i nie pozwala na upokorzenie ukaranych (naprawde takie tlumaczenie tez slyszalam)... A mojego dziecka potraconego na przejsciu dla pieszych kierowca nawet nie przeprosil.... :( Wkurzylam sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba zona Re: ludzie zniknięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 16:04 Wszystko jak wyzej z wyjatkiem kary smierci - jestem przeciw. Sprawa jest bardzo bulwersujaca, stad moje niedopatrzenie, bo ja z tych przejmujacych sie... :) Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: ludzie zniknięci 22.10.04, 16:50 koniec świata byłby, jeśli praca miałaby być upokorzeniem. Chyba, że praca nieuczciwa,. ale ta jakoś nikogo nie upokarza. Dziwne;) jeśli IM mówi o Chrystusie, dodałabym zadośćuczynienie. Potrącił na przejściu to oc to jedno, ale opłacenie rehabilitacji to drugie. W zasądzanych karach brakuje tego odpracowania winy, pakuje się do pudełka i cześć, jak fnoll stwierdził, by nie kłuli w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Re: ludzie zniknięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 16:59 w tych tłumaczeniach,chodzi o pracę na zew.zakładu i w uniformach.Ze to zawstydza bo ludzie patrzą. Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: ludzie zniknięci 22.10.04, 17:15 aha więc tym lepiej, pokuta będzie bardziej dotkliwa ;) Genialnym rozwiązaniem była by konsultacja z psychologiem i wynalezienie u osadzonego jego pięty achillesowej. Jeśli delikwent bardzo liczy się ze zdaniem środowiska lokalnego to kazać mu w kaftanie w pasy czarno-białe sprzątać na własnym osiedlu. kurcze, chyba sadysta ze mnie, hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba zona Re: ludzie zniknięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 17:29 Moze masz troche z sadystki, ale Ci do twarzy...;) A glownie chodzi o takie dzialanie, ktore mialoby choc odbrobine wplywu na osobnikow niereformowalnych w innych okolicznosciach... Upokorzenie jako sposob na resocjalizacje.... No coz, moze niektorzy beda kontra, ale ja uwazam, ze lepsze to niz kara wiezienia... Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: ludzie zniknięci 22.10.04, 18:10 no, można wyhodować w delikwencie całkiem żywą niechęć do społeczeństwa i chęć zemsty en bloc (szczególnie, gdy z pogardzanych blokowisk pochodzi i ma tło) Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: ludzie zniknięci 22.10.04, 18:40 z blokowisk ludzie akurat najmniej interesują się kto sprząta. Choć masz rację, w patologicznych środowiskach może być szykanowany, że dał się złapać, jednak chęć odewtu i danie po mordzie też będzie hamowane przyszłą pewną karą. Jeśli nie żal doskonały, bo nieładnie kraść, to przynajmniej żal niedoskonały, bo pójdę do kamieniołomów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imagine Re: ludzie zniknięci IP: *.unl.edu 22.10.04, 16:37 zaczac zyc jak Chrystus nauczal .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba zona Re: ludzie zniknięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 16:41 ...przeciez Ty nie uznajesz religii... Abstrahujac od tego, ze Jezus madry facet byl... :) Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: ludzie zniknięci 22.10.04, 16:48 mądry, aczkolwiek pozbawiony popędu płciowego - stąd trudno się do niego upodobnić, a podejmowane w tym aspekcie pruby (sekty rzezańców) z jednej strony spotykają się z niezrozumieniem ze strony większości (to dobrze, gdyż brama jest wąska), z drugiej grzeszą jednak przeciw ciału, co ponoć jest Bogu niemiłe fakt faktem, że niejeden więzień sprytnie przemodelował pobyt w pierdlu na... praktykę klasztorną, więc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba zona Re: ludzie zniknięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 17:26 A Maria Magdalena...? No, nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba zona Re: ludzie zniknięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 19:57 Ja go tak widze. Ona zreszta tez... Mial byc pelna geba czlowiekiem, i wyglada na to, ze byl... :) Odpowiedz Link Zgłoś
gap_miejski Re: ludzie zniknięci 22.10.04, 18:20 Praca na rzecz społeczeństwa jest najlepsza. Bardzo dobry też był pręgierz i dyby. Szkoda, że już wyszły z użycia. Galery....mmmmm, rozmarzyłem się. Tanio do Szwecji. Galery rekomenduję na poważnie. Takie monotonne ciężkie prace sprzyjają odnowie moralnej. Odpowiedz Link Zgłoś
kamfora Re: ludzie zniknięci 22.10.04, 19:40 Kiedyś słyszałam taki "śmiały" pomysł, żeby robić na więźniach interes: odsyłać na czas kary (za dopłatą równą stawce żywieniowej) do Rosji. Ale to chyba w jakimś kabarecie było, a jak wiadomo - życie to nie kabaret :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryb Re: ludzie zniknięci IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 22.10.04, 20:14 Najpierw wiezienia ktore juz istnieja trzeba wyremontowac...a jak zostanie troche kasy, to trzeba bedzie zbudowac nowe. Bo nie wszyscy wiezniowie sa bandytami. Wcale nie zdziwilbym sie, gdyby spory procent wiezniow np. bezrobotnych czy bezdomnych, specjalnie pchala sie do wiezienia, zeby jakos przetrwac zime... A zeby zmniejszyc przestepczosc to trzeba zmniejszyc bezrobocie, wzmocnic policje zyby bylo ich widac i przetlumaczyc zlodziejom, ze jak ida ukrasc video, to niech ich tylko video interesuje a nie ludzkie zycie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krish Re: ludzie zniknięci IP: *.chello.pl 22.10.04, 20:18 robol sie objawil czesc rybolu co do wiezien - moze i zbudowac nowe ale najpierw zrobic PRAWO malo przepisow ale bezwzglednie egzekwowanych dura lex sed lex i przywrocic publiczna chloste za drobne wykroczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krish Re: ludzie zniknięci IP: *.chello.pl 22.10.04, 20:33 a propos zdecydowales sie na krakow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryb Re: ludzie zniknięci IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 22.10.04, 20:38 Juz mnie tak nakrecili z tym Krakowem ze o niczym innym nie mysle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krish Re: ludzie zniknięci IP: *.chello.pl 22.10.04, 20:39 podesle Ci reklamowke, ktora przyszla na mojego maila. moze sie przyda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryb Re: ludzie zniknięci IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 22.10.04, 20:34 Sie-ma-no :) Wiesz, w Leeds, chyba ze dwa lata temu, na stanowisku szefa glin wyladowal facet ktory zaczal stosowac zasade zero tolerancji...w ciagu 6 miesiecy, przestepczosc spadla o 75% (czy co kolo tego, wyniki byly wysmienite)...Wywalili go za nekanie spokojnych obywateli itd...po czym przestepczosc wrocila do bylej normy...Wieeeec...ubezpieczenia mogly znowu podniesc punkty za "ryzyko", policjanci nie stracili pracy, bo jest za kim sie uganiac. Sedziowie, prokuratorzy, adwokaci trzepia nadgodziny i prasa ma o czym pisac...i kasa sie kreci...tylko ze tutaj zlodziej nie zabija (zazwyczaj), bo wie, ze jak lape podniesie na ofiare, to z pierdla nie wyjdzie...a za video, to jaka tam kara...Czyli wyedukowali ich odpowiednio...udalo im sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krish Re: ludzie zniknięci IP: *.chello.pl 22.10.04, 20:41 czyli socjalizm. znowu, kurwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryb Re: ludzie zniknięci IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 22.10.04, 20:48 A jak zostales trafiony przez zlodzieja, to policja spokojnie pyta: Oczywiscie byles ubezpieczony, prawda? A jak nie, to Twoja wina, trzeba bylo sie ubezpieczyc. Mnie jak zapieprzyli laptopa (okienko bylo otwarte a ja sralem, no moze prysznic bralem) to kilka tygodniej pozniej, przyszedl list w ktorym grzecznie bylo napisane ze "On" juz siedzi i nie jest w publicznym interesie zeby wytaczac mu nastepna sprawe...A ja im odpisalem: A powiedzial gdzie moj laptop?...Do dnia dziesiejszego nie dostalem odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krish Re: ludzie zniknięci IP: *.chello.pl 22.10.04, 20:58 inters publiczny? ale jaja... nie jestes stad, wiec moze nie wiesz kto to janusz korwin mikke to taki jeden w zasadzie jedyny sztandarowy polski konserwatysta troche dogmatyczny, ale niewiele media z upodobaniem robia z niego idiote a idiota on na pewno nie jest do czego zmierzam otoz rozni ludzie i media podpieraja sie w polsce pojeciem SPRAWIEDLIWOSCI SPOLECZNEJ co sugeruje, ze sprawiedliwosc spoleczna, to cos innego niz sprawiedliwosc w ogole otoz JKM tlumaczy to nastepujaco: sprawiedliwosc spoleczna rozni sie od sprawiedliwosci tym samym czym krzeslo elektryczne od krzesla Odpowiedz Link Zgłoś
ouk Re: ludzie zniknięci 22.10.04, 22:08 fnoll napisał: > więźniowie to ludzie "zniknięci" - zamyka się ich na czas jakiś, > społeczeństwo może zapomnieć o problemie... > > wiecie, że w Polsce więzienia są przepełnione, bardzo przepełnione? > > i co z tym zrobić? wyrwać parę chwastów. Tak - dla "kary" smierci !!!! > wybudować więcej więzień? Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: ludzie zniknięci 22.10.04, 22:51 fnoll napisał: > więźniowie to ludzie "zniknięci" - zamyka się ich na czas jakiś, > społeczeństwo może zapomnieć o problemie... Na ogół nie bez powodu.. > wiecie, że w Polsce więzienia są przepełnione, bardzo przepełnione? Wiemy. Psychiatryki tez. > i co z tym zrobić? > wybudować więcej więzień? Aaaaa, to już trudniejsze pytanie. Bo problem jest do rozwiązywania dwutorowo - co zrobić obecnymi więźniami i co robić z przyszłymi - lub raczej co robić by ich nie było zbyt wielu? To problem dla bogatych państw, dla biedniejszych jeszcze większy - dla najbiedniejszych - żaden.. Ta sie tym nie przejmują. Niewykluczone że "eksport" skazanych byłby niezłym rozwiązaniem. Taki Sybir prosze pana jak to dawniej bywało.. Szkoła przerwania - ludzie z ato kase ciężką płaca - a my więźniom - za darmo. No, prawie, transport z eskorta honorową pewnie trzeba zafundowac, podstawowy ekwipunek na początek ale już budowa obozu i zdobywanie pozywienia.. hmm, zaraz jest problem.. Broń im tzreba dać.. Oj niedobrze.. Ale może w rejon taki wysłac gdzie i tak sie nie da wydostac? Piechotką przez tundre i tajgę długo się idzie.. No to do tego trzeba by wymyślić jakies namierzanie osobników coby kontrolowac czy sie z rejonu odbywania kary nie oddalają.. Oczywiście można tez eksportowac do Azji. Ameryka Południowa pewnie tez niezła ale Azja hm, mocniejsza.. Do takeij Malezji. Do tego wizja takiej "turystyki" działałaby odstraszająco chyba.. Niestety wysyłanie do kolonizacji na razie odpada. W kosmos oczywiście. Ale takie warianty SF już przerabiało. Nawet udatnie. (Może szkoda że nie ma juz drugiej Australii?) Co z zapobieganiem? To juz temat na jutro bo teraz czas spać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LeszekB Sprywatyzowac IP: *.250.105.116.Dial1.Weehawken1.Level3.net 23.10.04, 05:29 . Odpowiedz Link Zgłoś