mona.blue 05.05.20, 13:57 Czy można pozbyć się przynajmniej w pewnym stopniu leku uogólnionego? Czy to już nasze wyposażenie genetyczne lub rezultat dysfunkcjonalnego dzieciństwa? I już tak zostanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lumeria Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 14:32 Polecam : ISTOTA LĘKU - Odburzanie według DivoVica PILOT S1 e1 Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 14:53 Cały kanał jest świetny - a faceci, którzy ta informacje przekazują sa genialni. Milego i produktywnego oglądania życzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 15:23 Jak nie przeszkadza Ci zostac warzywem to da sie pozbyc calkowicie, w przeciwnym razie zostanie to z Toba na cale zycie, tak samo jak wzrok i dotyk, choc te na pozna starosc slabna... Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 15:54 jan_stereo napisał: > Jak nie przeszkadza Ci zostac warzywem to da sie pozbyc calkowicie, w przeciwny > m razie zostanie to z Toba na cale zycie, tak samo jak wzrok i dotyk, choc te n > a pozna starosc slabna... Chodzi ci o działanie leków uspokajających czy ogólna kondycję ludzka? :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 15:58 mona.blue napisała: > Chodzi ci o działanie leków uspokajających czy ogólna kondycję ludzka? :) Kto by tam sie lekami trul Mona, mowie o konkretnych dzialaniach na mozgu, z nozem i widelcem ;')) Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 15:35 fachowe terminy nie są mi specjalnie bliskie więc poszukałem, żeby się dowiedzieć znalazłem to: "Lęk uogólniony, inaczej zespół lęku uogólnionego, to zaburzenie psychiczne, należące do zaburzeń lękowych, które charakteryzuje ciągły, uporczywy, przesadny i niczym nie uzasadniony lęk przed nieszczęściem - najczęściej przed chorobą lub problemami finansowymi." no więc jeżeli jest coś uporczywe, przesadne, niczym nie uzasadnione to raczej nie jest genetyczne i potrzebne jakiś lęk nam towarzyszy i jest potrzebny, ale chyba nie taki bo ten mi patologią zalatuje i taki lęk jest zbędny, tu nawet nazwany zaburzeniem więc helou.. mona ja nie wiem jan.. ale ty musisz czuć taki lek by nie czuć się warzywem? niczym nie uzasadniony i przesadny?? czy to taki żarcik którego całkiem mozliwe, nie wyłapuje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 15:53 W sumie nie wiem, czy to na pewno lek uogólniony, przynajmniej wg tej definicji, bo nie jest ciągły i nieuzasadniony, tylko ma swoje przyczyny, ale jest nadmierny, przynajmniej jak obserwuje innych w podobnych sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 15:58 wiesz mona, to że ktoś inny przeżywa inne lęki, mniejsze, albo wcale w jakiejś sytuacji to nie znaczy zaraz że twoje są przesadzone, ty się innym nie przyglądaj sobie się przyglądaj, czy to ciebie paraliżuje, nie pozwala funkcjonować, racjonalnie myśleć czy coś a przede wszystkim rozważaj czy chcesz to zmienić czy tak ci w porządku nie znasz ludzi którzy mają wylane na wiele albo i wszystko, wejdą w każdą sytuację ad hoc, a potem się zobaczy? to jest ok? nie jestem pewien nie porównuj się Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:07 W sumie masz rację, żeby się nie porównywać, chociaż to trudne, jak widzę, że inni w podobnych sytuacjach mniej tego leku czują, ale nie wszyscy, są też tacy podobni z kolei do mnie. I chciałabym to zmienić, bo jednak w pewnym stopniu utrudnia funkcjonowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:12 mona.blue napisała: > W sumie masz rację, żeby się nie porównywać, chociaż to trudne, jak widzę, że > inni w podobnych sytuacjach mniej tego leku czują..... a jak myślisz.. czy na pewno zawsze to co widzisz jest wszystkim co przeżywają? Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:25 afq napisał: > > a jak myślisz.. czy na pewno zawsze to co widzisz jest wszystkim co przeżywają? > pewnie nie, ale widzę jak działają, więc albo nie odczuwają takiego nadmiernego leku albo działaj pomimo niego > Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 06.05.20, 16:18 W zasadzie dlaczego nie porównywać się? Poza tym, że może to wpedzac w kompleksy albo w pychę? Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 06.05.20, 16:29 mona.blue napisała: > W zasadzie dlaczego nie porównywać się? Poza tym, że może to wpedzac w kompleks > y albo w pychę? > samo to ze moze wpedzac w kompleksy albo w pyche jest niezłym powodem ale przede wszystkim jestes sobą, odrębną osobą nie jesteś ani na czyimś tle, ani czyimś tłem Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 06.05.20, 16:35 No jestem sobą, ale mogę oceniać kogoś jako 'lepszego' albo 'gorszego' ode mnie w pewnych aspektach. Niby wiem, że nie należy w ten sposób myśleć, ale to się jakoś narzuca. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 06.05.20, 16:42 mona.blue napisała: > No jestem sobą, ale mogę oceniać kogoś jako 'lepszego' albo 'gorszego' ode mnie > w pewnych aspektach. Niby wiem, że nie należy w ten sposób myśleć, ale to się > jakoś narzuca. pewnie, pytanie tylko na co sie to potem przekłada i jak i czy na pewno to potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 06.05.20, 16:44 tez sie łapie na tym, zeby bylo jasne ale zwykle kiedy sie na tym lapie to to staram sie ucinac w swojej glowie Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 06.05.20, 16:46 afq napisał: > mona.blue napisała: > > > No jestem sobą, ale mogę oceniać kogoś jako 'lepszego' albo 'gorszego' od > e mnie > > w pewnych aspektach. Niby wiem, że nie należy w ten sposób myśleć, ale t > o się > > jakoś narzuca. > > pewnie, pytanie tylko na co sie to potem przekłada i jak > i czy na pewno to potrzebne > No fakt Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 15:59 To raczej lęk przed różnymi wyzwaniami czy zagrożeniami, również lęk przed odrzuceniem, brakiem akceptacji. Możliwe, że to czynniki środowiskowe raczej niż genetyczne, albo jedno i drugie. Myślę, że to lek wynikający po części z niedostatecznej uwagi w dzieciństwie, a z drugiej strony nadopiekuńczości. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:02 mona.blue napisała: > To raczej lęk przed różnymi wyzwaniami czy zagrożeniami, również lęk przed odrz > uceniem, brakiem akceptacji. Możliwe, że to czynniki środowiskowe raczej niż ge > netyczne, albo jedno i drugie. > Myślę, że to lek wynikający po części z niedostatecznej uwagi w dzieciństwie, > a z drugiej strony nadopiekuńczości. ja tam sie nie znam, ale jak dla mnie to piszesz o absolutnie niegenetycznych rzeczach i w moim pojęciu desktrukcyjnych, nieporządanych w życiu kiedy je w sobie zobaczyłem to ja akurat ich w sobie bardzo nie chciałem Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:27 Ja też nie chcę, dotychczasowa terapia w pewnym stopniu mi pomogła, ale nie do końca. Nie wiem, może ja mam nierealistyczne podejście czy wymagania od siebie, żeby tego leku jak najmniej przeżywać. A w końcu każdy w pewnych sytuacjach przeżywa lek. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 15:56 Kazdy lek ma jakies uzasadnienie (wewnetrzne lub zewnetrzne), jedyna roznica jest taka, ze nie musimy potrafic zdefiniowac tych przyczyn, wowczas sie mowi ze 'nieuzasadniony' bo nie jest oczywisty, jak np. wyciek z rury u sasiada. Czy lek Mony jest przesadny tego nie wiem, nie napisala. Lobotomia wlasnie zalatwia sprawy lekowe na amen, jakby ktos byl zdesperowany. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:00 ale tu mowa o lęku uogólnionym, to jak się okazuje termin bardzo konkretny a nie jakiś lęk co prawda teraz i mona pisze ze juz nie wie czy o taki lęk jej chodziło, ale to teraz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:04 Wiesz jak to jest z terminami psychologicznymi, to nie matematyka ani fizyka, sami nie wiedza dlatego chyba nikogo jeszcze nie wyleczyli ;')) W definicji pisza ze niczym nie uzasadniony aby potem uzasadnic ze to strach przed tym co przyniesie przeyszlosc, zatem dosc zasadny ;')) Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:10 ja sie zgadzam jan ze teoria to teoria, terminy to terminy, ale jednak cos konkretnego znaczą przynajmniej dla mnie, ale tez prawda jest taka ze ze swoją precyzjozją [mój własny prywatny termin] byłem zmuszony sie pogodzic, jest i juz :-) a co do lęku o przyszłość... lęk o przyszłośc tylko dlatego że dotyczy przyszłości jeszcze nie jest koniecznie uzasadniony, wg mnie a juz na pewno nie jest uzasadniony ciągły, uporczywy itd Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:25 Lek o przyszlosc to tak naprawde lek o terazniejszosc, patrzac na ktora az sie prosi lekac o jej nastepstwa, nie trzeba w sumie nawet byc specjalnie rozeznanym w potencjalnych i bardzo realnych zagrozeniach (spojrzmy na ostatnie 100lat ludzkosci, wlosy staja na glowie, a historia lubi sie powtarzac)...a ten uporczywy lek to chyba z braku zajec, jak ktos caly czas zaganiany to nie ma czasu sie za bardzo martwic i to w sposob ciagly, widac ze Monie izolacja nie sluzy. Z drugiej strony, po to chyba sobie skolowala te cala wiare w Boga aby sie od lekow ogolnych uchronic, niech teraz korzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:33 To nie chodzi o lek o przyszłość, nie myślę za dużo o tym. Raczej jest to lęk przed wyzwaniami. Dziś np. mam lęk, że miałabym jutro parę własnych słów wstępu przed czytaniem z Biblii powiedzieć przed całą wspólnota, paraliżuje mnie to i nie wiem czy dam radę, czy się stanowczo nie wymigać od tego, chociaż w realu już się przyzwyczaiłam do tego, że mówię te wstepy. To tak na przykład. Tu chyba właśnie jest ten lęk przed osadem, przed brakiem akceptacji,, brakiem śmiałości, żeby być sobą w obawie przed ocena. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:43 mona.blue napisała: > To nie chodzi o lek o przyszłość, nie myślę za dużo o tym. Raczej jest to lęk p > rzed wyzwaniami. > Dziś np. mam lęk, że miałabym jutro parę własnych słów wstępu przed czytaniem > z Biblii powiedzieć przed całą wspólnota, paraliżuje mnie to i nie wiem czy dam > radę, czy się stanowczo nie wymigać od tego, chociaż w realu już się przyzwycz > aiłam do tego, że mówię te wstepy. To tak na przykład. Tu chyba właśnie jest t > en lęk przed osadem, przed brakiem akceptacji,, brakiem śmiałości, żeby być sob > ą w obawie przed ocena. > mona lęk przed publicznym wystąpieniem jest tak częsty, że aż normalny zapewniam cię Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:44 na to akurat lekarstwo jest proste - występuj publicznie, sie przekonasz że świat sie nie zawalił ani razu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:49 pametam ze kiedys nie bylem w stanie czegokolwiek powiedziec przed jakims gremium a dzis? z ulicy moge wejsc, nieprzygotowany.. np przed ludzmi zgromadzonymi w sprawie konsultacji spolecznych w sprawie jakiegos tam projektu.. i nawijam tyle ze to akurt 20 lat sobie przyswajałem, zwykla umiejetnosc chyba Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:50 Robię to przed wspólnota od lat i krótkie wstępy mnie nawet specjalnie nie ruszają, przygotowuje sobie wcześniej, co mam powiedzieć. Gorzej z dłuższymi wypowiedziami, takimi 'z glowy', nie mam do tego predyspozycji, dużo łatwiej mi wypowiadać się na piśmie niż słownie. Jutro jest problem, bo to będzie przez Skype :(, w małej grupie już rozmawialiśmy, z kamerkami włączonymi, a tu nas za dużo będzie, aby włączać kamery, takie mówienie trochę w pustke i bez możliwości obserwacji reakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:58 Alez masz problem, nagraj to wystapienie wczesniej i pusc im z odtwarzacza, a Ty idz na jakis spacer wowczas. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 17:00 czyli jednak pewnego rodzaju debiut czyli wszystko z tobą w porządku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 17:23 afq napisał: > czyli jednak pewnego rodzaju debiut > czyli wszystko z tobą w porządku :-) > :) aż chciałoby się napisać, że inni mają z tym mniejszy problem, są bardziej śmiali i pewni siebie;) Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 17:27 mona.blue napisała: > :) aż chciałoby się napisać, że inni mają z tym mniejszy problem, są bardziej ś > miali i pewni siebie;) mówię ci, to oni są jacyś dziwni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 17:28 a każda kolejna "radiowa" audycja pojdzie ci łatwiej przeciez ty to wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 17:43 Wątpię, po prostu tak to zewnątrz zawsze wygląda, jak już "wykład" z kogoś leci. Co wiesz o tym co mają w tym momencie w środku. Po za tym po co się porównujesz? Przecież nie chcesz kogoś naśladować, tylko to ma być od ciebie. Chcesz zagrać jakąś rolę? Kogoś kim nie jesteś? Pierwszy raz cię na oczy widzą i cię nie znają? Zdziwi ich, że jesteś jaką cie znają? Pomyśl o treści, o tym co chcesz przekazać, a poleci samo od ciebie. A nie, że chcesz się popisać i dobrze wypadać. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 17:59 autentycznym się jest z niedoskonałościami to że chcesz by było perfekt.. ok ale przy tym pozwól by było jak będzie chyba nie chcesz żebym to zrobił za ciebie ;-) dopiero by było niedoskonale ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 18:06 Nie chcę, żeby było perfekt, tylko żeby dobrze wypaść, chociaż wiem, że to bez sensu. Najważniejsze, żeby przekazać coś, co innym może pomóc, skłonić do przemyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 19:18 Podlega ocenie, no i co? Nie wierzysz tym osobom? Są twoimi wrogami,czyhającymi na błąd, by cię spalić na stosie? Musisz im się przypodobać, bo będzie źle? Chyba patrzysz na siebie nie przyjaźniej niż oni. A jak będziesz miała dobrze oswojoną treść, to cię poniesie . Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 06.05.20, 16:38 yadaxad napisał(a): > Podlega ocenie, no i co? Nie wierzysz tym osobom? Są twoimi wrogami,czyhającym > i na błąd, by cię spalić na stosie? Musisz im się przypodobać, bo będzie źle? C > hyba patrzysz na siebie nie przyjaźniej niż oni. A jak będziesz miała dobrze os > wojoną treść, to cię poniesie . Uważasz, że patrzę na sienie nieprzyjaźnie? Wrogami nie są, ale każdy w jakiś sposób ocenia innych. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Lęk uogólniony 06.05.20, 16:45 Tak jak już kiedyś było to przerabiane. Przez czyjeś oczy na siebie patrzysz i oceniasz w dużej mierze. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 06.05.20, 17:10 yadaxad napisał(a): > Tak jak już kiedyś było to przerabiane. Przez czyjeś oczy na siebie patrzysz i > oceniasz w dużej mierze. A skąd wiadomo, że patrzę na sobie przez cudze oczy (coś chyba z moją pamiecia nie tak)? Widzę, że jesteście w tym zgodni z Aga, więc pewnie tak jest. I jak patrzeć na siebie własnymi oczami? Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Lęk uogólniony 06.05.20, 17:50 Lek przed byciem ocenianym mona.blue 24.08.19, 09:41 Jak pozbyć się lęku przed byciem ocenianym przez innych? Czy w was też jest taki lek? Już trochę o tym tutaj pisaliśmy, ale może można by napisać coś jeszcze? -- inspiracjemoje.blogspot.com/ mona775.blogspot.com Odpowiedz Cytuj Link Zgłoś Dodaj do ulubionych B i U WIDEO URL ZDJĘCIE Wpisz swoją odpowiedź PodglądOPUBLIKUJ ROZWIŃ DYSKUSJĘ Drzewko mona.blue Re: Lek przed byciem ocenianym 24.08.19, 10:53 Do mnie przemawia argument Meeli, że niektórzy nie będą nas lubili, mimo tego że nie wiem jak byśmy się starali. I dla mnie jest uczciwe być sobą, a nie starać się przypodobać innym. A to już ich wolność, że może im się spodobać to co widzą we mnie lub nie. I też przemawia do mnie argument Afq, że ci którzy się ze mną chcą spotykać, to mnie lubią, inaczej by się nie spotykali. I sama mam taka myśl - najważniejsze, aby podobać się Bogu, w nie ludziom. Ludzie często oceniaja nie obiektywnie, a subiektywnie, często tomwynika z ich słabości, również z projekcji - nie akceptuja tego, czego nie lubią u siebie. I odrzucili nawet sama miłość i dobroć - Chrystusa, skazując go na śmierć. -- inspiracjemoje.blogspot.com/ mona775.blogspot.com Odpowiedz Cytuj Link Zgłoś mona.blue Re: Lek przed byciem ocenianym 24.08.19, 12:55 Nikt chociaż nie napiszę, czy też boi się osadów innych? -- inspiracjemoje.blogspot.com/ mona775.blogspot.com Odpowiedz Cytuj Link Zgłoś yadaxad Re: Lek przed byciem ocenianym 24.08.19, 22:33 mona.blue Re: Lek przed byciem ocenianym 24.08.19, 23:11 yadaxad Re: Lek przed byciem ocenianym 24.08.19, 23:31 mona.blue Re: Lek przed byciem ocenianym 24.08.19, 23:41 yadaxad Re: Lek przed byciem ocenianym 24.08.19, 23:56 mona.blue Re: Lek przed byciem ocenianym 25.08.19, 00:01 yadaxad Re: Lek przed byciem ocenianym 25.08.19, 00:21 meela Re: Lek przed byciem ocenianym 25.08.19, 07:41 Mona, ja to rozumiem, ponieważ samo słowo "ocena" kojarzy mi się z czymś negatywnym. Nikt nie lubi być oceniany negatywnie. Ponieważ wiąże się to z działaniem (muszę coś z tym zrobić). Plus jeszcze wtłaczanie sobie domysłów, że nikt mnie nie lubi (a jeden człowiek, to nie wszyscy), jestem do niczego itd. Trzeba chyba zacząć interpretować w prosty sposób, bez domysłów. Jeżeli ktoś mi powiedział, że nie smakował mu obiad, który zrobiłam. To znaczy, że dzisiaj nie smakował mu obiad, a nie że jestem kiepską kucharką. Taka prosta zmiana myślenia, a jednak trudna. Wiem. Odpowiedz Cytuj Link Zgłoś yadaxad Re: Lek przed byciem ocenianym 25.08.19, 12:43 yadaxad Re: Lek przed byciem ocenianym 25.08.19, 13:02 meela Re: Lek przed byciem ocenianym 25.08.19, 13:33 afq Re: Lek przed byciem ocenianym 25.08.19, 23:38 yadaxad Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 09:18 yadaxad Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 09:21 afq Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 09:29 afq Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 09:31 afq Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 09:31 afq Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 09:41 mona.blue Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 09:58 afq Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 10:04 mona.blue Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 10:26 afq Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 10:43 afq Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 10:46 afq Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 10:47 mona.blue Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 10:57 afq Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 11:02 mona.blue Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 11:10 mona.blue Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 11:12 afq Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 11:20 afq Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 11:22 afq Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 11:18 mona.blue Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 11:35 afq Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 12:44 meela Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 17:28 yadaxad Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 17:30 mona.blue Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 18:43 yadaxad Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 19:41 mona.blue Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 19:57 mona.blue Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 20:02 yadaxad Re: Lek przed byciem ocenianym 26.08.19, 20:09 afq Re: Lek przed byciem ocenianym 25.08.19, 23:45 in.113 Re: Lek przed byciem ocenianym 27.08.19, 10:30 Kiedyś mi to bardzo pomogło: zenforest.wordpress.com/2008/05/17/uwolnij-sie-od-opinii-innych-ludzi/ a to wczoraj znalazłam, też jest o lęku przed odrzuceniem: www.youtube.com/watch?v=9cDTnQ047FY&t=623s Odpowiedz Cytuj Link Zgłoś mona.blue Re: Lek przed byciem ocenianym 27.08.19, 10:47 milamala Re: Lek przed byciem ocenianym 06.09.19, 00:32 Mysle, ze to moze byc kwestia indywidualnych predyspozycji, wiec nie wiem czy to mozna jakos zmienic. U mnie chyba jest odwrotnie, zawsze niezmiernie mnie zaskakuje, ze jednak czasem ktos mnie ocenia. Poniewaz ja nikogo nie oceniam, malo co dostrzegam w otaczajacym mnie swiecie to nabieram przekonania, ze inni tez tak maja. I zawsze mnie zaskakuje, jak widze, ze jednak tak nie jest. Ktos napisal, ze najwazniejsze jest to, ze cokolwiek zrobisz to ludzie i tak beda mieli do ciebie taki stosunek jaki maja, nic z tym nie zrobisz. Swiadomosc tego powinno troche pomoc. Odpowiedz Cytuj Link Zgłoś yadaxad Re: Lek przed byciem ocenianym 06.09.19, 01:45 mona.blue Re: Lek przed byciem ocenianym 06.09.19, 07:00 mona.blue Re: Lek przed byciem ocenianym 06.09.19, 07:46 Mi bardzo w tym leku przed ocenianiem pomaga książka 'Odwaga bycia nielubianym' autorstwa dwóch Japończyków, która jest napisana w formie dialogunfilozofa z młodzieńcem. Mentor objaśnia w niej filozoficzne i psychologiczne koncepcje Adlera, w bardzo ciekawy i przystępny sposób. Co do bycia lubianym twierdzi, że tylko wtedy będziemy wolni, jezeli odważymy się być nielubianymi, że jest to cena wolności. Nie chodzi o to, aby żyć tak, aby być nielubianym, tylko o to, aby nie obawiać się być takimi. Kiedy zdobędziemy się na taką odwagę to wszystkie relacje międzyludzkie przestaną być dla nas ciężarem. Muszę jeszcze raz przeczytać tę książkę ;) -- inspiracjemoje.blogspot.com/ mona775.blogspot.com Odpowiedz Cytuj Link Zgłoś afq Re: Lek przed byciem ocenianym 06.09.19, 10:15 jeszcze Re: Lek przed byciem ocenianym 08.09.19, 00:32 Chyba zależy kto ocenia, jeśli przyjaciel czy ktoś na kim nam zależy, to chcielibyśmy aby myślał o nas pozytywnie, i nie w samych superlatywach, ale żeby pozytywy przeważały. Jeśli jest to ktoś obcy, to tak naprawdę za bardzo mnie nie obchodzi co myśli o mnie jako calosci. Może uważać co chce, przecież mnie nie zna tak naprawdę, co nie znaczy że jeśli ocenia konkretne zachowanie, może mieć rację bo może być bardziej obiektywny niż osoba bliska. Myślę że umiejętność przyjmowania na spokojnie negatywnych opinii o nas samych od otoczenia, to kwestia tego czy potrafimy pogodzić się z własnymi niedoskonałościami czy może mamy coś z narcyza, lub jesteśmy niedowartościowani - narcyz też jest niedowartościowany, tyle że ma rozdymane ego. W życiu powinno się zdać sprawę z kilku rzeczy; nie jesteśmy doskonali, mamy prawo do popełniania błędów, nie wszystkich my powinniśmy lubić i nie wszyscy nas muszą lubić. Odpowiedz Cytuj Link Zgłoś yadaxad Re: Lek przed byciem ocenianym 09.09.19, 00:11 jeszcze Re: Lek przed byciem ocenianym 15.09.19, 00:04 yadaxad Re: Lek przed byciem ocenianym 15.09.19, 00:14 jeszcze Re: Lek przed byciem ocenianym 15.09.19, 13:41 meela Re: Lek przed byciem ocenianym 15.09.19, 17:27 to.znowja Re: Lek przed byciem ocenianym 24.09.19, 00:16 meela Re: Lek przed byciem ocenianym 24.09.19, 08:35 to.znowja Re: Lek przed byciem ocenianym 23.09.19, 15:52 Ty zdecydowanie masz fobię. Poza tym jesteś ostatnią by być naczelną w tzw team work. Przeanalizuj siebie. Jesteś bardzo, bardzo trudnym człowiekiem. Na własne życzenie. Aha, myślę że Leda oszczędza swoje opuszki na konwers z Tobą. Odpowiedz Cytuj Link Zgłoś mona.blue Re: Lek przed byciem ocenianym 23.09.19, 16:26 to.znowja Re: Lek przed byciem ocenianym 23.09.19, 23:39 yadaxad Re: Lek pr Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 06.05.20, 22:34 Jeszcze mi się nasuwają pytania co do tamtego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 06.05.20, 16:53 mona.blue napisała: > yadaxad napisał(a): > Chyba patrzysz na siebie nie przyjaźniej niż oni. > > Uważasz, że patrzę na sienie nieprzyjaźnie? chodzi o to mona, że to jak siebie widzisz opierasz na cudzym widzeniu i twoje widzenie siebie bedzie co najwyzej takie jak to cudze, raczej nie lepsze zeby bylo jeszcze trudniej.. ty tylko myslisz ze wiesz co oni widzą więc prędzej, bo tak to rzeczywiscie sie nie raz rysuje, uznasz ze widzisz gorszą ocenę niz lepszą Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 06.05.20, 16:54 afq napisał: > uznasz ze widzisz gorszą ocenę niz lepszą ale błysłem, ale wiadomo co autor miał na mysli mam nadzieje Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 18:02 Masz rację, znają mnie aż za dobrze. Roli grać nie chcę, ale pewnie dobrze wypaść to tak. I faktycznie jedyne co rozsądne to skupic się na tym, co mam do przekazania, ale to jest o tyle trudne, że to nie żadne streszczenie, tylko moja refleksja, coś co podlega ocenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 20:29 moze to trema nie lek? Może być inspirująca, zwłaszcza gdy czujesz, ze ci zależy na ludziach do których przemawiasz. Zobaczysz, ze pójdzie lepiej niż przypuszczasz; masz już doświadczenie w pracy z niewidzialnymi, tututu! I my- wszyscy trzymamy za ciebie kciuki! z Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 20:34 Dzięki :) Właśnie mieliśmy po raz pierwszy przygotowanie przez Skype do takiej liturgii, nawet było znośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 21:43 Dasz radę Monka. Nakręcisz się w trakcie. Skype daje też pewien jakby handicap. Palnij Kazanie na Górze i wróć do nas się wyraportować Też za Ciebie trzymam Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 21:51 Dzięki :) Kazanie na Górze o my przerabiamy fragment po fragmencie już od roku :) Jutro inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 06.05.20, 21:48 Jakoś tam powiedziałam te moje wstępy, tak jak umiałam, grunt że już po wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Lęk uogólniony 06.05.20, 22:25 Pewna jestem, że nie mogło się nie udać. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 06.05.20, 22:37 yadaxad napisał(a): > Pewna jestem, że nie mogło się nie udać. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Lęk uogólniony 06.05.20, 22:46 Bo to było coś twojego, bo miałaś obawy, ale nie bojkot w podejściu. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 06.05.20, 22:50 Myślę, że mam jednak trochę poczucia odpowiedzialności, wiedziałam, że wielu osobom zależało na tej liturgii. A z przygotowania wymiksowaly się dwie osoby, więc było krucho. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Lęk uogólniony 06.05.20, 23:08 Na pewno można ci pogratulować i ogarnęłaś. Czuć to. Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Lęk uogólniony 06.05.20, 23:49 Przyłączam się. Bije pewność siebie i podniecenie. Udziela się. Jestem z Ciebie dumny Monka. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 07.05.20, 00:44 kolekcjonuj odważnie takie doświadczenia :-) fajnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:40 Fakt, że izolacja sprzyja nadmiernemu myśleniu, tak na co dzień trzeba po prostu działać, nawet jak się boimy, często nie mam wyjścia albo coś wynika z obowiązku albo szkoda stracić okazji. Co do wiary w Boga to pomaga, fakt. Tylko że wiara nie daje pewności, że nic złego mi się nie stanie, to byłaby utopia. Nie wiemj jakie są plany Boga wobec mnie, czasem Bóg daje próbę cierpienia. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:06 no napisałaś ja wiem mona napisałaś tez tak mona.blue napisała: > W sumie nie wiem, czy to na pewno lek uogólniony, przynajmniej wg tej definicji Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:44 Najgorzej, że myślę że to już tak zostanie, że nawet żadna terapia tego nie naprawi. Może taka jest po prostu kondycja ludzka. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:07 A moze wspolmierny, moim zdaniem jest sie jak najbardziej czego obawiac i zadne obawy nie beda nadmierne ? Rozumiem jednak ze wolalabys sie lekac w mniejszym stopiu niz by teoretycznie wypadalo, w celach praktycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:16 dla mnie nadmierny lęk to taki który albo mnie paraliżuje albo popycha do destrukcyjnych działań ten adekwatny - marzy mi się że mnie skłania po prostu do rozwagi, czy tak jest to sam sobie nie koniecznie umiem określić wcześniej niż po fakcie Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:35 jan_stereo napisał: > A moze wspolmierny, moim zdaniem jest sie jak najbardziej czego obawiac i zadne > obawy nie beda nadmierne ? Rozumiem jednak ze wolalabys sie lekac w mniejszym > stopiu niz by teoretycznie wypadalo, w celach praktycznych. Celnie powiedziane :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Lęk uogólniony 05.05.20, 16:31 Idz Mona zbierac plastikowe butelki w lesie, przejdzie Ci jak reka odjal po 8-10 godzinach. Odpowiedz Link Zgłoś