06.05.23, 10:56
www.wysokieobcasy.pl/zyclepiej/7,181614,29726440,ewa-woydyllo-mialam-kochankow-czasem-zostawali-mezami-ale.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_wysokieobcasy&fbclid=IwAR0TlPsLwCPjMUnkPeZY2BRSIK_b0IzlEBP1LXKHgqBbHC3FGHJDZJA_GlA
Bardzo pomocny artykuł, drugiej z moich ulubionych PSYCHOTERAPEUTEK, dr Ewy Woydłyło-Osiatynskiego, na temat wolności, niezależności, poczucia własnej wartości, jak wyzwolić sie z opresyjnej kultury patriarchatu, żyć własnym życiem, które może być spełnione i szczęśliwe.

Tylko nie wiem, czy artykuł można będzie przeczytać, bo ja mam prenumeratę Wyborczej i nie wiem, czy wam się wyświetli.
Obserwuj wątek
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wolność 06.05.23, 14:20
      Czytasz, czytasz, czytasz... A coś robisz ze sobą?
      • mona.blue Re: Wolność 06.05.23, 14:49
        Dziś to koronacje oglądałam;)
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wolność 06.05.23, 14:54
          My też :)
          • mona.blue Re: Wolność 06.05.23, 15:09
            asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> My też :)

:D i jak wrażenia z koronacji?

A co do Twojego pytania to masz rację, zbyt wolno wdrażam teorie w praktykę. I trudno mi oszacować priorytety, tj. co jest najpilniejsze, co potem...
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wolność 06.05.23, 15:12
              mona.blue napisała:

> :D i jak wrażenia z koronacji?

tu opisałem:

forum.gazeta.pl/forum/w,276296,175901980,175901980,Koronacja.html

> A co do Twojego pytania to masz rację, zbyt wolno wdrażam teorie w praktykę. I
              > trudno mi oszacować priorytety, tj. co jest najpilniejsze, co potem...

Przypominasz mi mnie, gdy zacząłem czytać. Ale w końcu zdecydowałem się na jeden model...

• mona.blue Re: Wolność 06.05.23, 19:57
      • mona.blue Re: Wolność 07.05.23, 13:40
        asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> Czytasz, czytasz, czytasz... A coś robisz ze sobą?

Od wczoraj dużo zrobiłam w kwestii praktyki, nawet nie miałam czasu na czytanie, tylko na wprowadzanie w życie wyczytanych mądrości. No i była koronacja, która mnie wciągnęła :)
    • zona_mi Re: Wolność 06.05.23, 15:55

> z moich ulubionych PSYCHOTERAPEUTEK, dr Ewy Woy
      > dłyło-Osiatynskiego, na temat wolności, niezależności,

Też bardzo sobie cenię tę panią i cieszę się, że poleca jedną z moich książek.
      Chętnie przeczytam zalinkowaną rozmowę.
      • mona.blue Re: Wolność 07.05.23, 13:41
        O! To mnie zaciekawiłaś :)?? Ciekawa jestem czy może czytałam te książkę.
        • zona_mi Re: Wolność 07.05.23, 14:41
          mona.blue napisała:

> O! To mnie zaciekawiłaś :)?? Ciekawa jestem czy może czytałam te książkę.

Ukazała się dość dawno temu, więc jest szansa, że miałaś okazję. "Układ nerwowy".
          • mona.blue Re: Wolność 07.05.23, 15:34
            zona_mi napisała:

> Ukazała się dość dawno temu, więc jest szansa, że miałaś okazję. "Układ nerwowy"

Nie czytałam. Z opisu wynika, że życie bohaterki przypomina moje sprzed rozwodu. Chętnie przejrzę, jak by była dostępna, ale w empiku już niedostępna.
            • mona.blue Re: Wolność 07.05.23, 15:35
              Jeżeli nie pomyliłam książki, w pierwszym odruchu myślałam, że to książka psychologiczna. To beletrystyka?
              • zona_mi Re: Wolność 07.05.23, 15:45
                mona.blue napisała:

> Jeżeli nie pomyliłam książki, w pierwszym odruchu myślałam, że to książka psych
                > ologiczna. To beletrystyka?

Beletrystyka - o uzależnieniu w rodzinie alkoholowej. Z perspektywy osoby współuzależnionej.
                • mona.blue Re: Wolność 07.05.23, 16:27
                  zona_mi napisała:

> Beletrystyka - o uzależnieniu w rodzinie alkoholowej. Z perspektywy osoby współ
                  > uzależnionej.
                  >
                  To chętnie bym przeczytała.
                  • zona_mi Re: Wolność 07.05.23, 17:36

> To chętnie bym przeczytała.

Śmiało - nakład skończył się bardzo dawno temu, ale jest w bibliotekach.
                    • mona.blue Re: Wolność 07.05.23, 17:56
                      zona_mi napisała:

>
                      > > To chętnie bym przeczytała.
                      >
                      > Śmiało - nakład skończył się bardzo dawno temu, ale jest w bibliotekach.
                      >
                      > Ok dzięki za info ;)
    • mona.blue Re: Wolność 07.05.23, 13:44
      Prawie uwolniłam się od zniewolenia, jeszcze nie do końca - ojciec, który próbuje sterować moim życiem, a matka.tez, chociaż w. białych rękawiczkach. Nie wiem jak im się przeciwstawiać oprócz tego, że prawie o niczym ważnym o mnie im nie mówię. Ale jeżeli coś musimy zrobić razem to tak mnie wykoluja, że. im ulegam - tak jak np. z urządzeniem im świat, które chciałam spędzić trochę inaczej.
      • mona.blue Re: Wolność 07.05.23, 13:59
        Trudniej trochę, a może tak samo trudno mi z "wolnościa do" - tu też wiem czego chce, no może nie do końca, bo są 2 opcje.i trzecia, która byłaby klęska. Ale przeprowadzić to w. praktyce to po pierwsze wiąże się z tym, co napisałam powyżej w poście, po drugie nie zależy tylko ode mnie, a po trzecie nie ufam sobie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka