Dodaj do ulubionych

Manipulacja

19.07.24, 19:05
Mam właśnie nieciekawe przeżycia z manipulacja przez pracowników infolinii jednej duzej, znanej w Polsce firm. Dawno nie spotkałam się z czymś takim w moim realnym kręgu znajomych, nie umiałam się bronić przed tą manipulacja. Rozmawiałam z 2 konsultantami, sprawa anulowania zamówienia miała być załatwiona, jednak nikt nie raczył mnie poinformować, że anulowanie może trwać kilka dni, swoją drogą to samo już jest niezła manipulacja, bo wysyłka zamówienia trwa dwa dni, więc nie ma praktycznie możliwości jej anulowania, i tak będzie próba doręczenia przesyłki przez kuriera. Wszystkie rozmowy były gładkie i uprzejme, ale wprowadzały w błąd nie przekazując całej prawdy. Dopiero 3 konsultant był szczery, ale przy okazji dość bezczelny.
Teraz muszę czatować w domu, żeby rodzice nie odebrali przesyłki od kuriera, a i tak będę miała pytania od nich co ijak, na które nie chce odpowiadać.
Nie napisałam jeszcze, że przy samym zamówieniu też doszło do manipulacji,jedna z najbardziej istotnych informacji została zatajona, dopiero w podsumowaniu mailowym można było ja zobaczyć.
Czuję się głupio, jak naiwne dziecko, a przecież tak naprawdę to im.powinno być głupio i wstyd, ze w taki sposób traktują ludzi.
Obserwuj wątek
    • mona.blue Re: Manipulacja 19.07.24, 19:18
      Swoją drogą nie przestaje mnie zadziwiać, do jakiego zła gotowi posunąć się ludzie dla pieniędzy, kariery itp.
      To akurat co mnie spotkało to w sumie mała rzecz, chociaż popsuło mi nerwy na pół dnia i wprawiało w zdezorientowanie i złość przez pół dnia, bo co innego dostawałam w mailach, a co innego w trakcie rozmow telefonicznych.
      Ale skłoniło mnie to pomyślenia ile toksycznych zachowań dopuszczają się ludzie, krzywdząc innych, lekceważąc ich, nie szanując, wykorzystując.
      • mona.blue Re: Manipulacja 19.07.24, 19:28
        I skąd w ludziach tyle skłonności do czynienia zła?
        • afq Re: Manipulacja 22.07.24, 15:02
          mona.blue napisała:

> I skąd w ludziach tyle skłonności do czynienia zła?

sorry, byc moze to zabrzmi sarkastycznie
          ale gdyby ludzie tej sklonnosci nie mieli
          to by biblia nie powstała, bo co by tam wlasciwie opisano?
          • mona.blue Re: Manipulacja 22.07.24, 15:30
            Ale o ile lepiej by się żyło na tym świecie.
            Czasem wydaje mi się, że zbyt późno rozpoznaję toksyczne zachowania, a jak nawet rozpoznam to nie bardzo umiem się bronić poza ograniczeniem kontaktu i że zbyt słabe mam granice.
          • mona.blue Re: Manipulacja 22.07.24, 15:37
            afq napisał:

> mona.blue napisała:
            >
            > > I skąd w ludziach tyle skłonności do czynienia zła?
            >
            > sorry, byc moze to zabrzmi sarkastycznie
            > ale gdyby ludzie tej sklonnosci nie mieli
            > to by biblia nie powstała, bo co by tam wlasciwie opisano?
            >
            Niby tak :) Ale dlaczego trzeba w życiu tyle wycierpieć od toksycznych ludzi? Nie mówię tu o opisanej sytuacji, bo to w sumie drobiazg.

• afq Re: Manipulacja 23.07.24, 09:00
              pytasz o sens takich zderzeń? no np po to zebysmy sie uczyli najpierw rozpoznawac nasze granice
              a potem ich bronic
              nawet jesli to czasami oznacza zerwanie kontaktu pomimo naszego przywiązania
              które tez potrafi byc toksyczne dla nas samych
    • tapatik Re: Manipulacja 22.07.24, 21:39
      Dlatego ja wyszedłem w którymś momencie z założenia, że nie kupuję nic przez telefon.
      Aczkolwiek niedawno znowu się naciąłem na Internet stacjonarny, bo okazało się, że muszę płacić dodatkowe 5 zł za brak zgody marketingowej, o czym konsultant nie raczył wspomnieć.

Marketingowcy tak postępują, bo od każdego złapanego klienta mają prowizję, a często są to osoby, które nie mają żadnych kwalifikacji albo mieszkają na zadupiu, gdzie nie ma pracy.
      • mona.blue Re: Manipulacja 23.07.24, 11:52
        No tak, to jakoś uzasadnione jest, są procedury a każdemu zależy na pieniądzach.
        Ja po tym doświadczeniu też zastanawiam się, czy cokolwiek zamawiac przez telefon.
    • mona.blue Re: Manipulacja 23.07.24, 12:00
      Muszę odwołać częściowo, bo jednak zdążyli anulować to zamówienie i paczka nie przyszła. Ale miałam już maila od firmy przewozowej więc i tak musiałam wczoraj czekać pół dnia, bo nie byłam pewna jak to do końca będzie.
      • tapatik Re: Manipulacja 23.07.24, 13:37
        Za to masz do przemyślenia, co robić, jeśli dzwonią do Ciebie z super ofertą.
        • mona.blue Re: Manipulacja 23.07.24, 14:42
          tapatik napisał:

> Za to masz do przemyślenia, co robić, jeśli dzwonią do Ciebie z super ofertą.
          >
          Tak, dokładnie. Tym bardziej, że są stosowane też subtelniejsze metody manipulacji, na które reaguje się emocjonalnie i pochopnie.
          • tapatik Re: Manipulacja 23.07.24, 22:27
            "Dziękuję, nie kupuję nic przez telefon". :-)
    • szazam Re: Manipulacja 24.07.24, 12:40
      nie odbieraj przesyłki. powiedz rodzinie by nie odbierali przesyłki - odmówili przyjęcia. Przesyłka wróci do nadawcy jedynie poniesiesz koszty dostawy, zazwyczaj reszte zwracają bez problemu. a w razie czego jest taki organ rzecznik praw konsumenckich.
      • mona.blue Re: Manipulacja 24.07.24, 18:52
        Dzięki, tak właśnie się dowiedziałam, ze najlepiej nie odebrać przesyłki. Ale nie mogłam cały dzień być w domu, a nie byłam pewna czy rodzice jej nie odbiorą (biorąc pod uwagę ich demencję). Na szczęście ta anulacja doszła do skutku, nawet pomimo, że firma kurierska już miała przesyłkę, to została ona zwrócona do nadawcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka