Gość: @Misia IP: *.pronet.lublin.pl 02.12.04, 23:18 czy ktos z was cierpi na bezsennosc? ja juz czasem nie mam siły.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ryb Re: Bezsenność...:o[ IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 02.12.04, 23:46 Za duzo myslisz co? Takie myslenie jest zmora. Nic tylko przelezysz w lozku do 5 rano... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @Misia Re: Bezsenność...:o[ IP: *.pronet.lublin.pl 03.12.04, 17:17 dokladnie tak...jakos nie potrafie sie wyciszyc i zrelaksowac...do glowy przychodzi mi tysiac mysli. szczegolnie ostatnio mam z tym straszny problem... czasem po prostu juz mi sie plakac chce. zna ktos jakies posoby na bezsennosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grip Re: Bezsenność...:o[ IP: *.petrus.com.pl 03.12.04, 00:15 taaaaa chyba to znam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mechaniczna.pomarancza [...] 03.12.04, 00:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automatyczny Banan [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 23:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Re: Bezsenność...:o[ IP: *.chello.pl 03.12.04, 00:50 Jak tak lezysz i nie mozesz zasnac, to relaksuj sie. Odprez sie. Wyobrazaj sobie, ze lezysz na chmurce i wszystkie problemy odplynely. Nawet jak nie zasniesz, to Twoje cialo i umysl odpoczywaja i regeneruja sie. :) Pozdrawiam Hubert. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b.bezsenny Bezsennosc w Warszawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.04, 20:46 Po przeprowadzeniu sie sie z mojego miasta do Warszawy przestalem spac. Mijala druga, potem trzecia, potem szosta rano i trzeba bylo wstawac. Tak przez wiele miesiecy. Az ktos mi powiedzial, zeby pojsc z tym do lekarza. I lekarz mi pomogl. Sluchajcie! Spie! Skutecznym specjalista od bezsennosci w Warszawie jest psychiatra dr Dariusz Maciej Myszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa ale nie śpisz, bo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 21:47 masz problemy? Ja tak miałem - bardzo poważny problem w związku, kiedy wszystko minęło, zacząłem spać normalnie. Wtedy wiedziałem, że już jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: Bezsenność...:o[ 11.12.04, 06:26 Sprobuj myslec o czyms co przynosi radosc, w ten sposob mozesz kontrolowac te inne mysli ktore Ci przeszkadzaja zasnac. Te inne mysli sa zwykle negatywne, prszynosza niepokoj i strach. Wtedy jest trudno zasnac. Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: Bezsenność...:o[ 11.12.04, 10:32 mskaiq napisał: > Sprobuj myslec o czyms co przynosi radosc, w ten sposob mozesz kontrolowac te > inne mysli ktore Ci przeszkadzaja zasnac. Te inne mysli sa zwykle negatywne, > prszynosza niepokoj i strach. Wtedy jest trudno zasnac. To po pierwsze. Potem (w drugim etapie) naucz się "wygaszać" myśli. Stopniowo i powoli. Tak, żeby płynęło ich coraz mniej i żeby zwalniały. W ten sposób dojdziesz do relaksu i będziesz zasypiać. Mówię na podstawie własnego doświadczenia. Nauczyłem się wyłączać "wirówkę" w głowie. Sen potem przychodzi bez trudu. Potrzeba tylko trochę dyscypliny wewnętrznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Re: Bezsenność...:o[ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 13:24 A praktycznie jak takie wyłączanie wirówki w głowie mialoby wyglądać?Poważnie pytam.Jak próbuję wyłączyć jedną, włącza mi się druga ,w kółko mieląca "nie myśl, nie myśl".Treść myśli inna ale spać dalej nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: Bezsenność...:o[ 11.12.04, 13:52 Najkrócej Małgosiu - zaczynam od rozluźnieniq mdłego cielska:) (odpowiadam poważnie, bo niemożność zaśnięcia jest bardzo przykra) Dobra jest wanna pełna gorącej (ale niezbyt) wody. I luz - kolejno grupy mięśni. Kolejno, bo tak się najlepiej koncentruję. Przychodzi taki moment, że robisz to jednocześnie z wszystkimi mięśniami. Potem do tego nie będzie nawet konieczna kąpiel (częste mycie skraca życie). Kiedy mięśnie całego ciała są zrelaksowane, zajmij się wirówką. To tylko na początku trudne. To o czym puisze MSQAIQ. "Steruj" tak, że kiedy Ci się wyłącza jakaś przykra myśl czy wspomnienie (już umiesz zrobić pierwszy krok, bo piszesz sama o tym), w jej miejsce "wpuszczaj" coś przyjemnego. I tak stopniowo dalej. Początkowo to trudne.Tylko początkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Re: Bezsenność...:o[ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 14:01 Dzięki! i z tą wanną mnie uspokoiłeś bo kto się często umywa,temu skóry ubywa.:) Spróbuję,do tej pory włączałam światło i czytałam. Efekt jest taki,że zimą miewam dobę postawioną na głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: Bezsenność...:o[ 11.12.04, 14:08 > miewam dobę postawioną na głowie. A ja tak mam prawie "od zawsze". I widzisz - cieszę się zdrowiem, dobrym snem, samopoczuciem też dobrym i humorem aaaa... "pocuciem humoru rozwiniętym w stopniu najwyzsym" - jak mawiał o sobie jeden z warszawskich prokuratorów (dawno - za głębokiej komuny, ale dykcję odtworzyłem b. dokładnie) -- Niech go tam! Łajdak, myślę, ale człowiek przyjemny. (MZ) www.spreadfirefox.com/?q=user/register&r=15387 Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Re: Bezsenność...:o[ 11.12.04, 14:16 Tu piszę Małgo, bo może Misi też pomogę. Mskaiq - przepraszam za literówkę w nicku:) Odpowiedz Link Zgłoś
dotek04 Re: Bezsenność...:o[ 11.12.04, 22:38 Oj, od 10 lat cierpie na bezennosć. Własnie poszukiwałem jakiś opowiastek na ten temat. Rzuciłem robotę, bo w poszukiwaniu śladów Morfeusza rozpilem się i żarłem prochy garściami. jedyny stan w którym naturalnie zasypiam to wtedy kiedy jestem kompletnie odizolwany do świata . Drugi sposób to ekstremalny wysiłek fizyczny na bardzo wysokim poziomie intensywności i długotrwały, aż do omdlenia z objawami hipoglikemii. Nikomu tego nie życzę. Dbajcie o siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: % Re: Bezsenność...:o[ IP: *.pronet.lublin.pl 18.12.04, 00:31 wspolczuje serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Bezsenność...:o[ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 08:34 Mogę polecić książkę przystępnie napisaną i z praktycznymi wskazówkami o relaksacji i nie tylko "Twoja odpowiedź na stres. Stanisław Siek. Wydawnictwo Wrocławskie". Jak już się nauczysz w miarę dobrze zasypiać, dobrze jest mieć też proszki na wszelki wypadek, żeby sobie nie przestawić doby. Odpowiedz Link Zgłoś
kokesz1 Re: Bezsenność...:o[ 18.12.04, 13:28 Pobudka o czwartej rano. Jaki piekny jest nasz port noca... ;) Odpowiedz Link Zgłoś