lucy1310 11.04.05, 10:32 Czy ktoś z forumowiczów mógłby polecić mi jakąś dobra książkę o introwertykach. Własnie staram się z jednym takim nauczyc się zyć:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziemiomorze Re: introwertyk 11.04.05, 10:58 Sie nauczyc zyc z ksiazki? Musialaby byc bardzo gruba. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy1310 Re: introwertyk 11.04.05, 11:08 od czegos trzeba zacząć, poza dobrą wola i chęcia bycia z kims, przyda sie i jakas podbudowa merytoryczna:) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: introwertyk 11.04.05, 11:14 lucy1310 napisała: > od czegos trzeba zacząć, poza dobrą wola i chęcia bycia z kims, przyda sie i > jakas podbudowa merytoryczna:) Ale wiesz, ze jest introwertykiem, tak? Skad? Wg moich obserwacji znakomita wiekszosc (95%) ludzi jest mniej lub bardziej introwertykami. Wyobraz sobie linie z podzialka - na jednym jej koncu jest "100% introwertyzmu", na drugim - "100% ekstrawertyzmu', posrodku "50-50". Bardzo, bardzo niewiele jest osob z konca tej skali, wiekszosc jest blizej lub dalej srodka. Dodatkowo sprawe komplikuje fakt, ze podzial na introwertykow/ekstrawertykow wg swiatle obowiazujacych teorii (tzw 'wielka piatka') to jedynie jeden z pieciu wymiarow, opisujacych jako-tako osobowosc czlowieka. Teoria szkodzi, zwlaszcza na poczatku, Odpowiedz Link Zgłoś
lucy1310 Re: introwertyk 11.04.05, 11:25 Daleka jestem od klasyfikowania czy wciskania w jakieś ramy kogokolwiek, od oceniania kogokolwiek też, niemniej jednak staram sie jak najwiecej rozumieć (ludzi, zjawiska itd.), dlatego zadałam dość proste pytanie dotyczące ksiązki ( to co zdarzyło mi sie mieć w rękach do tej pory nie spełniło moich oczekiwań). A poszukiwania te są wynikiem wielu faktów i przemysleń, czego wydaje mi sie nie wziąłes pod uwage wyrażając swoje powątpiewania... Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: introwertyk 11.04.05, 11:36 Wkurzylam sie lekko tym, co mozna odczytac miedzy liniami - ze introwertyzm to jakis problem. Jaki? I - nawet jesli, to lepiej odbierac go w paru (conajmniej) wymiarach, mysle. Tu jest o the big five: www.outofservice.com/bigfive/ www.personalityresearch.org/bigfive.html www.carleton.ca/~tpychyl/011382000/BigFive.html I po polsku: www.terapia.rubikon.net.pl/html/osobowosc.htm Odpowiedz Link Zgłoś
lucy1310 Re: introwertyk 11.04.05, 11:42 Alez to nadinterpretacja, introwertzym nie jest problemem i wcale takiej tezy nie chciałam przemycić między wierszami, natomiast ludziom o skrajnie róznych osobowościach czasami po prostu trudno sie dogadać czy sprostać stawianym sobie wzajemnie oczekiwaniom. Dziekuje bardzo na linki, jestem wdzięczna za pomoc:) Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: introwertyk 11.04.05, 11:56 Z. sie zirytowało - a ja mam wrażenie że tobie jednak bardziej potrzebny prosty słownik do odczytywani komunikatów. Żeby sie dogadac warto znac jezyk, co? Ale moge sie mylic. :) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy1310 Re: introwertyk 11.04.05, 12:08 zdefiniowanie pewnych pojęć i komunikatów jest bardzo przydatne:) problem rodzi się natomiast wtedy, kiedy jedna strona chce dyskutowac, a druga uważa, że nie ma o czym - i nie jest to kwestia dobrej czy złej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: introwertyk 11.04.05, 13:00 lucy1310 napisała: > zdefiniowanie pewnych pojęć i komunikatów jest bardzo przydatne:) problem > rodzi się natomiast wtedy, kiedy jedna strona chce dyskutowac, a druga uważa, > że nie ma o czym - i nie jest to kwestia dobrej czy złej woli. Czyli podręcznik powinien tez obejmowac procedury postępowania w takim przypadku. Moim zdaniem w skrajnej sytuacji braku porozumienia związek nei ma racji bytu. Bo co, TY masz na siebie brać cały ciężar porozumienia? Czemu? Związek to dwoje ludzi. Jeśli ktoś mówi że nie ma o czym dyskutowac - to może być kwestia złej woli. :) Jest pytanie czy chcesz być z takim człowiekiem. Bo na zmienianie drugiego bym nie liczyła. Owszem może sie zminić - ale nie musi. Problem w tym co jest sie w stanie zaakceptowac. Ty wykazujesz potzrebę zrozumienia go. A on? Czy wykazuje chociaz trochę chęci zrozumienia ciebie? Tylko nie mów że introwertyk tak ma. Ale nieczuły drań - owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy1310 Re: introwertyk 11.04.05, 13:22 Gdy sprawa komunikacji wyglada tak jak piszesz, to rzeczywiście związek nie ma racji bytu. BTW, poszukuje wyjasnienia co najwyżej pewnych delali:) Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: introwertyk 11.04.05, 13:57 lucy1310 napisała: > Gdy sprawa komunikacji wyglada tak jak piszesz, to rzeczywiście związek nie ma > racji bytu. BTW, poszukuje wyjasnienia co najwyżej pewnych delali:) Czyli jednak słownika. :D Polsko-introwertycznego. :) Odpowiedz Link Zgłoś