08.05.05, 20:00
Chciałabym wiedzieć, jaki wpływ mają rodzice na nasz charakter? czy to oni
kształtują nasz charakter czy jest to ustanowione genetycznie, że będziemy
tacy czy tacy, obarczać winą za swój charakter geny czy rodziców? Proszę o
odpowiedz
Obserwuj wątek
    • hieroglif1 Re: Charakter 08.05.05, 20:52
      Wydaje mi się, że oprócz genów, jakie przekazywane nam są przez obojga rodziców
      i które mają wpływ na nasz charakter nie bez znaczenia jest również wychowanie,
      a również to, jacy są/- jakie cechy charakteru posiadają matka i ojciec. Nie
      mam natoamist pojęcia, czy posiadanie większej ilości genów przekazywanych
      dziecku ze strony jednego z rodzica wpływa na lepszy stosunek dziecka do niego,
      jednak myślę, że same zachowanie rodziców nie ma nic wspólnego z genami, ale z
      tym, jaką atomsferę zapewniano im jako dorastającym dzieciom w ich rodzinie. Co
      do wpływów rodziców na nasz charakter z pewnością wielki wpływ ma nakazywanie i
      wydawanie zakazów ich dzieciom, a także to, na ile zdają sobie sprawę z tego,
      jak sami wpływają na swoje dziecko. Nakazy i zakazy na nic nie zdaja sie, jeśli
      sami nie postępuja w podobny sposób, nie przestrzegają tych samych zasad i tych
      samych reguł zachowania, które oczywiście w przypadku rodzica nie są tak surowe
      jak w przypadku dziecka, jednak i wtedy należy dzieciom uświadomić różnicę,
      dlaczego na przykład załozmy, ze chodzić bedzie o zakaz- dlaczego im nie wolno.
      Więc generalnie, charakter dziecka to jest suma pracy, jaką rodzic wkłada w
      siebie jako rodzica,po to by swoim zachowaniem kształtować charakter dziecka.
      Poza tym wydaje mi się, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Na charakter
      dziecka mają wpływ nie tylko rodzice, ale takze rówieśnicy, na których
      zachowanie wpływ mają ich rodzice. Róznice w wychowaniu wychodzą dopiero przy
      kontakcie rówiesników, chociaż wtedy dopiero tak naprawdę okazuje sie, że
      zachowujemy się tak jak rówieśnicy, więc wpływ na nasze zachowanie mają tylko
      oni, a nie wychowanie wpajane nam przez rodziców. Od naszego charakteru będzie
      zależało, które z zachowań wybierzemy, a co do samego charakteru- mozna go
      przecież samemu kształtować, poprzez pracę nad nim.
    • lindaa Re: Charakter 09.05.05, 19:10
      czyli powiedzmy dziecko jest niesmiałe, zaleknione, jest np. melancholikiem
      albo flegmatykiem, to wina rodziców czy genów:?
      • cossa Re: Charakter 09.05.05, 19:32
        a temat dotyczy Ciebie? :)

jesli mozesz - napisz wiecej ;)

pozdr.cossa
    • witch-witch Re: Charakter 09.05.05, 19:48
      lindaa napisała:

> Chciałabym wiedzieć, jaki wpływ mają rodzice na nasz charakter? czy to oni
      > kształtują nasz charakter czy jest to ustanowione genetycznie, że będziemy
      > tacy czy tacy, obarczać winą za swój charakter geny czy rodziców? Proszę o
      > odpowiedz
      biologiczne korzenie w struturze genetycznej. Do nie dawna myślano, że własnie
      nadmierna, chorobliwa lękliwość jest wynikiem despotycznego, zimnego,
      pozbawinego miłości wychowania, ale okazało się,że nie zawsze tak jest. Aby być
      przekonanym co jest dziedziczne a co nie trzeba cofnąć się o kilka generacji do
      tyłu. A i to jest mało pomocne.
      Wiele cech dziedziczymy po przodkach nasze talenty i możliwości, o ile te
      wpadną na własciwy grun, są albo rozwijane dalej, albo wręcz stopniowo zanikają
      stają się bardziej drugorzędne albo pasywne.
      Napisz może dokładnie o co ci chodzi, bo temat jest ogromny.
      • lindaa Re: Charakter 09.05.05, 21:58
        właściwie uzyskałam już odpowiedż na moje pytanie, ale skoro temat jest
        obszerny chetnie jeszcze poczytałabym cos na ten temat. ten temat własciwie nie
        dotyczy mnie, ja mam tylko problemy z nawiązywaniem kontkatów z ludżmi, tzn.
        teraz rozumiem swoje postępowanie i w ogóle, ale nie potrafię otworzyć się
        przed ludżmi, tzn. nie przed wszystkimi, ehh to trochę skomplikowane...
        • witch-witch Re: Charakter 09.05.05, 22:06
          Po prostu jesteś bardziej ostrożna. To jest bardziej wyuczone zachowanie niż
          jakiaekolwiek cecha genetyczna. Gdzieś ktoś, pod wpływem wydarzeń życiowych
          zapewne sprawił,że jesteś ostrożana.Dzieci, a zwłaszcza dziewczynki chowane bez
          ojców, nabywają tę cechę wcześniej niż inne dzieci w tym samym przedziale wiekowym.
          • lindaa Re: Charakter 10.05.05, 21:11
            ale ja mam obojga rodziców, skąd więc to sie u mnie wzieło? nie chcę być taka,
            bo przez to inni ludzie, którzy mogliby byc dla mnie ważni są dla mnie obcy jak
            i ja jestem obca dla innych...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka