aputnam 10.05.05, 01:46 Czy da sie to leczyc ,lub chociaz zmniejszyc objawy .Tzn. czy mozna kogos chorego na aleksytymie nauczyc odczuwania , rozpoznawania , nazywania stanow emocjonalnych i ich wyrazania. No i w jaki sposob. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isabar Re: aleksytymia 10.05.05, 01:57 To w zależności od przyczyny,tego z czym współwystępuje. Jeżeli chodzi o rozpoznawanie i nazywanie to ludzie z aleksytymią uczą się w większości tego sami z czasem, ale jest to raczej na zasadzie czysto poznawczej. Nie spotkałam się żeby aleksytymię rozpoznawano jako taką samodzielnie, zazwyczaj towarzyszy różnym zaburzeniom, uzależnieniomitp. Jest książka na ten temat prof.Maruszewskiego i Jego uczennicy Ścigały Aleksytymia-emocje-poznanie. Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam,pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
leksheygyatso Re: aleksytymia 10.05.05, 16:01 WITAM, alestymia rozumiana jako konglomerat "zaburzeń emocjonalnych, polegających na zaburzeniach w regulacji emocji i deficytach w werbalizacji stanów emocjonalnych" nie jest wpisana do rejestru chorób psychiatrycznych jako osobna jednostka chorobowa per se. Uważam, że w zupełności wystarczy tutaj konsultacja nad podjęciem pracy indywidualnej z psychoterapeutą lub/i trapia grupowa, które pozwola przekroczyć ww. ograniczenia. pozdrawiam OM MANI PADME HUNG lekshey Odpowiedz Link Zgłoś