Dodaj do ulubionych

a iiiidzta !!!....

05.07.05, 21:25
chromolita te swoje smuty na okraglo .... a wieta co to ZEN ? skad mata
wiedziec, jak nie explorujeta ... a kumata cos z TANTRY ? ...
a po co w tym zabzdzianym kwadracie calego UNIVERSE sie znalezlista, to tez
nie wieta ... moze lawtwiej i jekonomiczniej byloby zapytac ... A CO WIETA ?
Je Magine ...
Obserwuj wątek
    • firaneczka00 Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 21:33
      gdzie indziej cieszymy się na okrągło.

Aż mamy zajady na ustach.
    • krtysia Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 21:35
      imagiro napisał:

> chromolita te swoje smuty na okraglo .... a wieta co to ZEN ? skad mata
      > wiedziec, jak nie explorujeta ... a kumata cos z TANTRY ? ...
      > a po co w tym zabzdzianym kwadracie calego UNIVERSE sie znalezlista, to tez
      > nie wieta ... moze lawtwiej i jekonomiczniej byloby zapytac ... A CO WIETA ?
      > Je Magine ...

Witaj ....
      powiedz co to ten Zen?
      ;))))
      • firaneczka00 Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 21:37
        Zen to dorosły Zenek

• imagiro Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 21:38
        nie wiem co TEN zen ... tego nie da sie zdefiniowac ... w momencie jak to
        definiujesz, to juz to nie jest zen ...
        • krtysia Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 21:41
          imagiro napisał:

> nie wiem co TEN zen ... tego nie da sie zdefiniowac ... w momencie jak to
          > definiujesz, to juz to nie jest zen ...

ach to cos nieokreslonego;)tym bardziej ciekawe...przybliz nam ,,,czy to jakas
          nauka wywodzaca sie z Buddyzmu ,moze?
          • imagiro Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 21:49
            wyglada to na nauke, ale jest przede wszystkim doswiadczaniem zycia ...
            bardzo zindywidualizowana droga do zrozumienia istoty egzystencji ...
            zen wywodzi sie z buddyzmu ale zostal podrzezbiony przez TAOIZM w swej drodze
            z Indii (porzez Chiny) do Japonii.
            Imagine.
            • bba4 Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 21:50
              a ja wiem co to zen
              i czytam ksiązke Istota tao

i w ogole sie tym interesuje :)

:)
              aa i naleze do klubu syskusyjnego osho:)
              • imagiro Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 21:52
                brawo !!!!!!!!!! co wiesz o OSHO ? jak myslisz ? kim byl ?
                • bba4 Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 21:56
                  Człowiek o wysokim poczuciu poziomu własnego rozwoju - oczywiście w sensie
                  pozytywnym.

"Boga mogą poznać tylko hazardziści.
                  Oni nie troszczą się o to,aby mieć pewność-są zdolni do rzucenia się w
                  niebezpieczeństwo;są zdolni do wyruszenia w nieznane;są zdolni do porzucenia
                  wygodnej przeszłości...są jak dzieci-pełne zachwytu i gotowe do wedrówki.
                  Bóg jest tylko dla odważnych.To największa odwaga,jaka istnieje..."

• krtysia Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 22:04
                    bba4 napisała:

> Człowiek o wysokim poczuciu poziomu własnego rozwoju - oczywiście w sensie
                    > pozytywnym.
                    >
                    > "Boga mogą poznać tylko hazardziści.

jakiego Boga?

> Oni nie troszczą się o to,aby mieć pewność-są zdolni do rzucenia się w
                    > niebezpieczeństwo;są zdolni do wyruszenia w nieznane;są zdolni do porzucenia
                    > wygodnej przeszłości...są jak dzieci-pełne zachwytu i gotowe do wedrówki.
                    > Bóg jest tylko dla odważnych.To największa odwaga,jaka istnieje..."
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    • bba4 Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 22:07
                      Bóg jest jeden

religii jest wiele
                      • krtysia Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 22:11
                        bba4 napisała:

> Bóg jest jeden
                        >
                        > religii jest wiele

taak
                        ale z tego co ja wiem,to w Buddyzmie nie wystepuje " Bog",w odgalezieniach
                        Buddyzmu rowniez ,czy sie myle?
                        • imagiro Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 22:14
                          nie wiem co w odgalezieniach ale w samym buddyzmie nie istnieje pojecie boga,
                          zreszta podobnie jak duszy ...
                          • bba4 Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 22:19
                            buddyzm ma na celu oswiecenie, wewnetzrna przemiane, która prowadzi do poznania
                            prawdy i wiecznego szzcescia

np. poprzez medytacje, afirmacje i takie tam

a osho natomiast boga generalnie nie uznaje takim jakim "widzi" przeicetny
                            człowiek, wszystko co ma siłe stwórcza, moc i takie tam jest W NAS>
                          • krtysia Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 22:25
                            imagiro napisał:

> nie wiem co w odgalezieniach ale w samym buddyzmie nie istnieje pojecie boga,
                            > zreszta podobnie jak duszy ...

wlasnie tak mi sie wydawalo...

nie bardzo rozumiem co to byly te wcielenia Buddy,ktory jak wiemy byl
                            czlowiekiem..
                            mozecie mi cos na ten temat powiedziec?
                            • imagiro Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 22:29
                              w czasie smierci czlowieka jego mentalna energia zostaje przetransmitowana do
                              nowonarodzonego ciala ... w jakis sposob udalo sie znawcom tematu przesledzic
                              droge energii Buddy poprzez pokolenia ... ile w tym prawdy, nie wiem, choc
                              buddyzm jest mi bardzo bliski ...
                              • bba4 Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 22:33
                                a ja tu wipisuje na forum, zem mniszka buddyjska

w Zakonie heh;)

• krtysia Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 22:40
                                imagiro napisał:

> w czasie smierci czlowieka jego mentalna energia zostaje przetransmitowana do
                                > nowonarodzonego ciala ... w jakis sposob udalo sie znawcom tematu przesledzic
                                > droge energii Buddy poprzez pokolenia ... ile w tym prawdy, nie wiem, choc
                                > buddyzm jest mi bardzo bliski ...

a czym jest Tantra?
                                • bba4 Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 22:48
                                  tantra to poznanie ,wyzwolenie, dzieki niej osiągamy odprężenie i rozładowanie,
                                  może być użyta do osiągnięcia wyższych poziomów świadomości, do uzdrowienia,
                                  pogłębiania więzi międzyludzkich.

Jako ciekawostkę ,..."przed kochaniem się - medytować. Nigdy nie kochaj się bez
                                  medytowania, w przeciwnym razie miłość będzie pozostawać seksualna. Zanim
                                  spotkasz się z kobietą, powinieneś wznieść się wyżej w swojej świadomości, gdyż
                                  wówczas i wasze spotkanie rozegra się na wyższym planie."

• imagiro Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 22:14
                        Osho by powiedzial, ze zycie jest bogiem a religie sa po to by nas oddalic od
                        tego boga-zycia ...
    • bba4 Re: a iiiidzta !!!.... 05.07.05, 21:58
      a Zen moim skromnym zdaniem to miłosc
      do swiata
      życia
      przyrody
      ludzi
      a pzrede wszystkim siebie...:)
      • bba4 Imagiro! 05.07.05, 22:52
        co ty myslisz na temat reinkarnacji, ty mi mów bo ja ciekawa

po lekturze L.Stawowskiej

a teraz ide spac i sie modlic, rzecz jasna;)
        • imagiro Re: Imagiro! 05.07.05, 23:18
          hmmmmmm ..... zeby zjadlem czytajac na ten temat ... raz akceptowalem, raz
          odrzucalem a obecnie jak motylek, mam wszystko w du ... zym powazaniu.
          a na serio ... uwazam, ze istniejemy od zawsze i bedziemy istniec na zawsze.
          swiadomosc, duch, spiryt czy jakby to tam nazwac, jest sila animujaca bardziej
          skondensowana energie, ktora postrzegamy jako materie ... my jestesmy ta
          energia ... czy po smierci ciagle mamy jeszcze to poczucie istnienia, czy
          jestesmy w jakims "przechowalnikowym" stadium, tego nie wiem ... a jednak
          zgodnie prawami zachowania energii, nic nie ginie tylko sie modyfikuje,
          transformuje i my uczestniczymy w tym nieustajacym procesie ... nie widze
          zadnego powodu, dla ktorego mielibysmy byc poza ... buddysci, nie wierzac w
          istnienie duszy ludzkiej, nie wierza tym samym w migracje dusz ... oni maja
          swoje slowo na reinkarnacje i po angielsku brzmi to REBIRTH ... to troche
          bardziej zawily koncept dla kogos, kto studiowal reinkarnacje duszy ludzkiej.
          jesli nie dusza reinkarnuje, wiec co w koncu ?
          dla nich to sa energetyczne tendencje mysli ludzkiej, ktore, podobnie jak fale
          radiowe, ktore szukaja odpowiednio wykalibrowanego odbiornika, owe fale
          mentalne poszukuja nowonarodzonego osobnika ... motorem calego REBIRTH jest
          karma i caly proces polega na wyczekiwaniu na odpowiedni moment "osadzenia sie"
          owych mentalnych, energetycznych tendencji na ciele ludzkim ...
          zanim owe fale, stan umuslu (state of mind) osiada na czlowieku, przebywaja one
          w kilku mozliwych krolestwach, wlaczajac w to pieklo ... tak, w buddyzmie jest
          pieklo, ale nie jako miejsce fizyczne tylko jako stan umyslu ...
          jak wiec widzisz, wszystko dzieje sie w polu energetycznym mysli i umyslu ...
          caly wszechswiat jest mysla, a my malutka jej odrobinka ...
          Imagine.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka