fioletowa33 26.08.06, 16:01 ... osobie której umarła mama.. ..w rozpaczy jest dojrzaly mezczyzna, ja.. chcę go wspierać.. ale jak.. :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cito1 Re: Jak pomóc.. 26.08.06, 17:06 Jedynie tak, że mama już nie cierpi . I , że rozpacz wcale jej nie pomaga wręcz przeciwnie może nie pozwoli w spokoju spoczywać. Niech pokaże jej swą siłę, stara się by była zadowolona z jego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: Jak pomóc.. 26.08.06, 17:19 przede wszystkim pozwolić na przeżycie żałoby - z płaczem, żalem, zamykaniem się w sobie albo przytuleniem, różni ludzie różnie potrzebują niczego nie hamować, nie komentować - być albo zostawić w spokoju proponować odwiedziny grobu, to przynosi ulgę - nie każdemu, ale z reguły wczuć się potrzymać za rękę, jak przychodzi chwila milczenia bo za wyrywanie na siłę ze smutku i łez ja osobiście bym zabiła Odpowiedz Link Zgłoś
cito1 Re: Jak pomóc.. 26.08.06, 17:24 Nie pisałam o wyrywaniu ale o spokojnym wytłumaczeniu. Nie wiemy jak mama zmarła czy to była długa choroba czy nagły wypadek. Mimo to świadomość, że jest jej tam dobrze z pewnością pomoże. A żałoba wiadomo trwa, dla żadnego nie ma właściwej pory na umieranie, zawsze jest to za wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bszalacha Re: Jak pomóc.. 28.08.06, 08:59 a co tu tłumaczyć.Nie próbuj narzucać mu swojej wersji przeżyć,bo to strasznie wkurza./a może i leczy zarazem,bo ma się dośc pomagierów/. Odpowiedz Link Zgłoś
wydrowata Re: Jak pomóc.. 26.08.06, 18:06 Nie jest to proste...potrzebny jest czas i nie daj mu odczuć że jest sam ze swym bólem. Odpowiedz Link Zgłoś
fioletowa33 Re: Jak pomóc.. 27.08.06, 11:14 ..bardzo dziękuję, miło,że ktoś poświecil na to chwilę uwagi, wiem ze takiemu czlowiekowi trzeba pozwolić na przezywanie tego smutku.. czasem mnie juz po prostu brakuje słów, jakimi mogłabym ten ból łagodzić.. na jakie slowa moge sobie pozwolic a na jakie nie, z obawy przed urazeniem,, to trudne. To był nagły wypadek, nikt sie tego nie spodziewał.. :( Pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: Jak pomóc.. 28.08.06, 03:16 Po prostu bądź. Przy nim. Nie martw się, ze czymś urazisz albo, że nie wiesz co powiedzieć. Tak naprawdę to słowa są najmniej ważne w tym wszystkim. Koi sama obecnośc kogoś bliskiego, nie trzeba wiele mówić żeby pomóc... :) Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: Jak pomóc.. 28.08.06, 10:17 tego bólu nie da się złagodzić! to po prostu trzeba przeżyć, wypłakać i oczyścić - można tylko pozwolić łagodnie przez to przejsć Odpowiedz Link Zgłoś