koszalek.opalek 26.08.06, 19:31 Coz za szalenstwo. Jak strata potencjalu, czasu i zycia. Jaka gnusnosc umyslowa i banal. Zadnej samodzielnosci. Wyswichtane od pokolen przekonania i frazesy. Ograniczonosc. Dlaczego tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braun_f Re: Niektorzy uwielbiaja myslec stereotypami. 26.08.06, 19:32 ludzie sa glodni - sukcesu tak mysle, serio Odpowiedz Link Zgłoś
koszalek.opalek Re: Niektorzy uwielbiaja myslec stereotypami. 26.08.06, 19:45 braun_f napisał: > ludzie sa glodni - sukcesu > tak mysle, serio Jaki to rodzaj sukcesu? Odpowiedz Link Zgłoś
k.anklewicz Re: Niektorzy uwielbiaja myslec stereotypami. 26.08.06, 19:47 Aronson pisał, że stereotypy znacznie upraszczają postrzeganie świata i przez to ułatwiają życie. Oszczędzasz na czasie nie zastanawiając się nad czyimś charakterem, osobowością, przyczynami jego zachowań, a mając na wszystko gotowy przepis;) Odpowiedz Link Zgłoś
shangri-la Re: Niektorzy uwielbiaja myslec stereotypami. 26.08.06, 19:54 Szkoda, ze taką "oszczędność czasu" przejwia ponad 50 % tzw forumowiczów. Gdyby część tego cennego czasu marnowanego przed monitorem poświęcili na czytanie, zyskali by Ci, którzy przychodzą tu z prawdziwymi problemami. Odpowiedz Link Zgłoś
koszalek.opalek Re: Niektorzy uwielbiaja myslec stereotypami. 26.08.06, 20:06 shangri-la napisała: > Szkoda, ze taką "oszczędność czasu" przejwia ponad 50 % tzw forumowiczów. > Gdyby część tego cennego czasu marnowanego przed monitorem poświęcili na > czytanie, zyskali by Ci, którzy przychodzą tu z prawdziwymi problemami. > Czytanie czego konkretnie? Co zyskali by ci z prawdziwymi problemami i co nazywasz prawdziwymi problemami? Odpowiedz Link Zgłoś
shangri-la Re: Niektorzy uwielbiaja myslec stereotypami. 26.08.06, 20:36 koszalek.opalek napisał Czytanie czego konkretnie? > > Co zyskali by ci z prawdziwymi problemami i co nazywasz prawdziwymi problemami? Czytanie szeroko rozumiane począwszy od klasyki literatury, poprzez książki specjalistyczne , na poradnikach skończywszy. Kontakt z mądrością pokoleń zawartą w ksiażkach rozwija , tak jak kontakt z ludzką głupotą we wszelkiej formie (forumowej zwłaszcza)...ogranicza a czasem niszczy. Co zyskali by ludzie w opresji na madrych radach doświadczonych forumowiczów? To chyba pytanie retoryczne.....;) Odpowiedz Link Zgłoś
koszalek.opalek Re: Niektorzy uwielbiaja myslec stereotypami. 26.08.06, 20:28 k.anklewicz napisała: > Aronson pisał, że stereotypy znacznie upraszczają postrzeganie świata i przez t > o ułatwiają życie. Oszczędzasz na czasie nie zastanawiając się nad czyimś chara > kterem, osobowością, przyczynami jego zachowań, a mając na wszystko gotowy prze > pis;) I robie ludziom i sobie krzywde, i zyje w jakiejs totalnej nieprawdzie. To bylo dobre dla jaskiniowcow. Z cala pewnoscia stwierdzam, ze warto przelamywac stereotypy chociaz to wysilek, oplaca sie myslec samodzielnie na kazdy, najbardziej nawet skromny temat. Zanim wypowiemy publicznie zdanie, zwlaszcza publicznie, powinnismy sie zastanowic ile w tym zdaniu jest nas, naszych wlasnych przemyslen, wiedzy i doswiadczen, a ile zwyklych komunalow. Chyba czas na opamietanie. Odpowiedz Link Zgłoś
k.anklewicz Do Shangri-la 26.08.06, 20:03 Może nie wiesz, ale temat stereotypów jak najbardziej należy do dziedziny psychologii społecznej i autor wątku trafił z nim na właściwe miejsce. Jeżeli Cię to nie interesuje, po co otwierałaś post? Poza tym ci, którzy mają "prawdziwe "problemy mogą sobie w tej samej sekundzie napisać post i trafi on tak jak każdy na to forum, uważam, że nikt tu nikomu przestrzeni ani czasu nie kradnie. Odpowiedz Link Zgłoś
shangri-la Re: Do Shangri-la 26.08.06, 20:29 Skoro, jak piszesz "nikt tu nikomu przestrzeni ani czasu > nie kradnie" , dlaczego kwesionujesz mój udział w dyskusji. Stereotypy to ograniczenia wynikające z braku wiedzy, a tą wspomnianą można zdobyć rozwijając się wewnętrznie poprzez lekturę i doświadczenia. Mnóstwo ludzi (a raczej klonów) tutaj otwiera bezsensowne wątki lekceważąc tych nielicznych, którzy zwracają się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu naprawdę istotnych problemów. Nie muszę wiedzieć , do jakiego działu psychologii należy temat stereotypów ,tak jak Ty możesz żyć bez wiedzy o teorii kwantowej. Liczy się mądra rada, dobre słowo a czasem zwykła życzliwość , której Tobie akurat brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
koszalek.opalek Re: Do Shangri-la 26.08.06, 20:33 shangri-la napisała: > Liczy się mądra rada, dobre słowo a czasem zwykła życzliwość. Czekam na to dobre slowo i na Twoja zyczliwosc. Odpowiedz Link Zgłoś
shangri-la Re: Do Shangri-la 26.08.06, 20:37 koszalek.opalek napisał: > shangri-la napisała: > > Liczy się mądra rada, dobre słowo a czasem zwykła życzliwość. > > Czekam na to dobre slowo i na Twoja zyczliwosc. A mądrych rad już Ci udzielałam?:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
koszalek.opalek Re: Do Shangri-la 26.08.06, 20:43 shangri-la napisała: > A mądrych rad już Ci udzielałam?:))))) > > Jeszcze nie. No, moze to, zebym sie stad wynosil. Odpowiedz Link Zgłoś
shangri-la Re: Do Shangri-la 26.08.06, 20:45 koszalek.opalek napisał: > shangri-la napisała: > > > A mądrych rad już Ci udzielałam?:))))) > > > > Odnoszę wrazenie, ze mylisz mnie z kimś. > > Jeszcze nie. No, moze to, zebym sie stad wynosil. Odpowiedz Link Zgłoś
shangri-la Uroczyście oświadczam , że....:) 26.08.06, 20:48 .....Koszałek.opałek nie jest mi znany i nigdy nie kazałam mu się "wynosić" z forum. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
koszalek.opalek Re: Uroczyście oświadczam , że....:) 26.08.06, 20:56 shangri-la napisała: > .....Koszałek.opałek nie jest mi znany i nigdy nie kazałam mu się "wynosić" z > forum. :))) > > Gdyby część tego cennego czasu marnowanego przed monitorem poświęcili na > czytanie, zyskali by Ci, którzy przychodzą tu z prawdziwymi problemami. > A to? Czy trzeba czlowiekowi powiedziec - wynos sie, zeby zrozumial, ze nie jest mile widziany? Odpowiedz Link Zgłoś
shangri-la Re: Uroczyście oświadczam , że....:) 26.08.06, 21:01 koszalek.opalek napisał > A to? Czy trzeba czlowiekowi powiedziec - wynos sie, zeby zrozumial, ze nie > jest mile widziany? > Te słowa kierowałam pod adresem NETOPERKÓW, którzy całe zycie spędzają na forum produkując się w niemal wszytkich wątkach , jakie wpadną im w zniszczone nieustannym wpatrywaniem się w monitor oczy.:( Jeśli należysz do tej grupy , to sorry....współczuję, ale nic mi do Twojej obecności. Pisz sobie i psuj oczka dalej....:( Odpowiedz Link Zgłoś
koszalek.opalek Re: Uroczyście oświadczam , że....:) 26.08.06, 21:14 shangri-la napisała: > Te słowa kierowałam pod adresem NETOPERKÓW, którzy całe zycie spędzają na forum > > produkując się w niemal wszytkich wątkach , jakie wpadną im w zniszczone > nieustannym wpatrywaniem się w monitor oczy.:( > Jeśli należysz do tej grupy , to sorry....współczuję, ale nic mi do Twojej > obecności. Pisz sobie i psuj oczka dalej....:( Co za streotypowe myslenie. A tak poza tym , to co komus do moich oczek? I kto prosil o wspolczucie.? Stwierdzam pospolity protekcjonalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
shangri-la Re: Uroczyście oświadczam , że....:) 26.08.06, 21:19 Myślenie oparte nie tylko na forumowym , ponad rocznym stażu i osobistej awersji do netoperów, brrrrrrrrr Twoje ślepnące oczka mnie nie isteresują i cofam wyrazy współczucia, skoro ich sobie nie życzysz;))) A "protekcjonalizm" ? Jeśli już to NIEPOSPOLITY:) Dobrej nocy przy monitorze życzę:) Odpowiedz Link Zgłoś
koszalek.opalek Re: Uroczyście oświadczam , że....:) 26.08.06, 21:29 shangri-la napisała: > Dobrej nocy przy monitorze życzę:) Nie sypiam przy monitorze, co za dziwny pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
koszalek.opalek Re: Do Shangri-la 26.08.06, 20:49 shangri-la napisała: >Odnoszę wrazenie, ze mylisz mnie z kimś. A po co mialbym to robic? Odpowiedz Link Zgłoś
shangri-la Re: Do Shangri-la 26.08.06, 20:51 koszalek.opalek napisał: > shangri-la napisała: > > >Odnoszę wrazenie, ze mylisz mnie z kimś. > > A po co mialbym to robic? Pomyłki czasem drogo kosztują.....:( Twoich motywów nie znam, zwłaszcza, że i Ty sam ich nie rozumiesz zadając mi takie pytania...:) Odpowiedz Link Zgłoś
koszalek.opalek Re: Do Shangri-la 26.08.06, 21:00 shangri-la napisała: > Pomyłki czasem drogo kosztują.....:( > Twoich motywów nie znam, zwłaszcza, że i Ty sam ich nie rozumiesz zadając mi > takie pytania...:) Mam troche inteligencji, na tyle, zeby zrozumiec, ze projektujesz na mnie, swoje wlasne mylenie mnie z kims. Odpowiedz Link Zgłoś
shangri-la Re: Do Shangri-la 26.08.06, 21:02 Twoja inteligencja , jak widzę , chodzi dość pokrętnymi drogami. Ja wolę proste i uczciwe , takie które zawsze wiodą do upragnionego celu:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
koszalek.opalek Re: Do Shangri-la 26.08.06, 21:27 shangri-la napisała: > Twoja inteligencja , jak widzę , chodzi dość pokrętnymi drogami. > Ja wolę proste i uczciwe , takie które zawsze wiodą do upragnionego celu:)))) Moja inteligencja nigdzie nie chadza, bo nigdy mnie nie opuszcza. Proste i uczciwe drogi nie prowadza do celu. Prosta i uczciwa droga jest spelnieniem, jest celem samym w sobie. Bo droga, to czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Niektorzy uwielbiaja myslec stereotypami. 26.08.06, 20:55 To siła tradycji. Tatulo tak robili. Dziad i pradziad. Odpowiedz Link Zgłoś