Dodaj do ulubionych

jak znalezc przyjaciol

25.03.07, 15:00
mam ok. 30, mam chlopaka, znajomych, ale do nikogo nie potrafie sie zbliżyc.
Nie spotykamy sie w knajpie, ale ja nie potrafie gadac o pie..ch tak po
prostu. wszystko jest u mnie bardzo na serio, paza tym jestem zdecydowanie
introwertycznym typem czlowieka. nie potrafie podtrzymywac znajomosci - zalezy
mi szczegolnie na znajomościach i przyjazniach z kobietami, ale ja nie
potrafie tego zrobic.
W liceum mialam przyjacioki, pozniej to sie urawo i do tej pory jakos sobie
nie radze.
nie jestem otwarta, to fakt, inne dziewczyny mnie nie lubia. Nie chodzi nawet
o to, ze jestem jakas wybiutnie piekna i sa zazdrosne, po prostu nie mamy o
czym rozmawiac.
na prawde bardzo mi brakuje przyjacolki, staralam sie teraz umawiac jakos
czesciej z jedna dziewczyna na jakies knajpowe wyjsciua, ale w sumie ona chyba
to olewa.
nie wiem jak to rozwiazac.
Obserwuj wątek
    • kontrreformacja Re: jak znalezc przyjaciol 25.03.07, 15:21
      Z mojego doświadczenia wynika, że ludzie, którzy nie potrafią gadać o pie...ch,
      siedzą cicho i się nie odzywają. To jest bład. Gadaj o sprawach powaznych i
      badź na serio, skoro taka właśnie jesteś. Ja właśnie takie podejście do zycia i
      do przyjaźni lubie i takie osoby uważam za interesujące. Spotykanie się na
      kawie, zeby pogadać o lakierach do paznokci i poslizgać się po
      kilku "aktualnych" tematach, nudzi mnie niemiłosiernie. I rzadko kiedy bywa
      wstępem do przyjaźni.
      Przestań dopasowywać się do oczekiwań innych, nie daj się wmanewrować w
      myślenie, że kontakty towarzyskie polegają na pleplaniu o niczym. Zastanów się,
      co cie pasjonuje, co cie porusza, co jest dla ciebie w zyciu ważne i zacznij
      rozmowę na ten temat. Moze się okazać, że staniesz się duszą towarzystwa.
      Odwagi!
      • vanity_case Re: jak znalezc przyjaciol 25.03.07, 16:18
        dzieki za odp.
        dokladnie tak jest ze sie nie odzywam czesto i przez to jestem oceniana jako
        niedostepna i wyniosła. i to jest krzywdzaca ocena dla mnie. Zdarzaja sie tez
        takie sytuacje, ze jestm na imprezie z miom chlopakim, poznajemy nowe osoby, ale
        pozniej to jemu mowia czesz na ulicy, mnie nie:) w sumie troche nmi przykro z
        tego powotu. Rzeczywicsie staralam sie byc bardziej wyluzowana, ale jakos mi to
        nie wychodzi. Mam jakies straszne zahamowania. czuje tez ze zaczynam sie
        wewnetrznie zmieniac, mam stałą prace, pojawily się inne problemy, jestm
        dojrzalsza, wiele rzeczy mi nie pasuje w moim obecnym towarzystwie i chyba
        wszyscy to odczuwaja.
    • memento2 Re: jak znalezc przyjaciol 25.03.07, 16:12
      przyjaciół się nie znajduje tak jak miłości. oni są albo ich nie ma
      • vanity_case Re: jak znalezc przyjaciol 25.03.07, 16:25
        przyjazn mozna tak samo znalezc jak milosc, ja nie widze roznicy, albo cos
        zaiskrzy i zaczniesz sie z kims czesciej spotykac i zaprzyjaznicie sie, albo i
        nie. Chodzi tylko o to zeby sie jakos przelamac i otworzyc na innych i o tym
        wlasnie piszę.
        Swoich przyjaciól chyba tez musiales jakos kiedys spotkac, czy nie?
        ja mam 30 lat, nie mam juz przyjaciolek "z podworka", wiec chce je znalezc inaczej.
        • c_y_n_i_k Re: jak znalezc przyjaciol 25.03.07, 16:34
          Znam twój problem doskonale. Możesz się do niego zabrać na kilka sposobów. Co
          nieco już ci poradzono.
          Możesz też na zasadzie "swój do swego" poszukać osób sobie podobnych w
          miejscach, gdzie nie pojawią się ci, którzy potrafią rozmawiać wyłacznie
          o "pierdołach". Pomyśl co z rzczy cię interesujących a poważnych możesz
          odszukać w swojej okolicy i tam idź szukać swego lustrzanego odbicia.
          Ja osobiście bardzo cenię osoby o takim jak twoje podejście do życia... pewnie
          domyslasz się dlaczego. :)
          • vanity_case Re: jak znalezc przyjaciol 25.03.07, 21:00
            oj szukam szukam :) a jednak wiem, ze troche musze wyluzowac, bo w sumie nic na
            sile. grunt to byc usmiechnietym, wesolym, wtedy jest moze jakos latwiej.
            Czyzbys byl podobny?:)
        • memento2 Re: jak znalezc przyjaciol 25.03.07, 17:05
          dziewczyno, zrozum że musi minąć wiele lat zanim znajomy stanie sie kolegą a
          kolega przyjacielem. wiele lat lub jedna ekstremalna sytuacja.
          • vanity_case Re: jak znalezc przyjaciol 25.03.07, 17:20
            to znaczy ze mam stwierdzic ze na pewno mi sie nie uda, zamknac sie w domu i wyc
            w poduszke?

Jasne ze to trwa, tylko chyba od czegos trzeba zaczac, prawda?
            • memento2 Re: jak znalezc przyjaciol 25.03.07, 17:23
              zacznij od życzliwości dla ludzi i powodzenia;-)
              • piesbaskervill Re: jak znalezc przyjaciol 25.03.07, 17:24
                życzliwość to nie jest temat do rozmowy
    • czerwona-mamba też szukam przyjaciół 28.03.07, 07:59
      Też nie mam przyjaciół, mam 28 lat, jestem mężatką, dzieci jeszcze nie mam, ale
      niedługo chcemy się postarać o maleństwo. Czasu mam dużo i nie mam co z nim
      robić. Czasem nudzi mi się tak bardzo, że kładę się na łóżko i śpię, ale ile
      można spać? Nie mam sobie z kim porozmawiać, z mężem też nie bardzo, bo on jest
      raczej małomówny. No i ile można gadać z jedna osobą. Brakuje mi towarzystwa.
      Żeby mieć się z kim spotkać w sobotni wieczór. Jestem z okolić poznania, jeśli
      ktoś czuje się równie samotny jak ja to odezwijcie się, może uda nam się
      nawiązać jakieś ciekawe znajomości, może coś z tego wyjdzie, a jeśli nie to
      trudno. Ale może przynajmniej spróbujemy?
      • incogn Re: też szukam przyjaciół 28.03.07, 08:34
        A ja mam przyjaciol, i zawsze ich mialam. Ale nie dzialo sie to tak gornolotnie, jak wy to widzicie ... ze
        znajdowalam ludzi podobnych do siebie. Tez bylam w mlodosci bardzo serio, chwilami tak serio, ze
        niektorzy patrzyli na mnia jak na nawiedzona, tez nie umialam rozmawiac o pier....ach, ale praktyka
        wykazala, ze znajomosci, ktore przechodza w przyjaznie, zawiazuja sie przy wspolnym dzialaniu i przy
        mowieniu wlasnie o drobiazgach, przy komentowaniu wspolnej rzeczywistosci. Np. moja obecna
        najlepsza przyjaciolka - w tym samym czasie mialysmy male dziecko, razem chodzilyusmy na spacery, i
        tak sie zaczelo..
        A inne przyjaznie tez byly zawiazane w sposob naturalny, wspolna szkola, wspolna praca, sasiedztwo.
        Staram sie byc otwarta na ludzi, ktorzy sa dookola mnie. Traktowac ich zyczliwie. Interesowac sie ich
        sprawami, i to procentuje... oni tez sa zyczliwi i otwarci. Znalezieni ludzi podobnych do siebie nie jest
        latwe. Ja tak na prawde przez cale zycie nie znalazlam nikogo, kto tak w pelni , calkowicie, by mial
        podobne zainteresowania i widzenie swiata /no, moze bylo pare takich osob, ale zycie nas rozdzieilo/.
        Ale inni ludzie mnie interesuja i to ze sa rozni od nas przeciez moze byc interesujace...wlasnie to
        obserwowanie innosci..
        Przyjazn najlepiej zawiazuje sie we wspolnym dzialaniu, wspolnych zainteresowaniach.. wtedy tez
        mamy wspolne tematy. Zastanow sie co lubisz robic, wycieczki w gory, wyjazdy turystyczne, Praga jest
        taka piekna, wspolne wakacje, wspolne wyjazdy na koncert lub przedtawienie teatralne, wogole
        wspolne wyjscia....szukaj ludzi, ktorzy podzielaja twoje zainteresowania, lub tez badz organizatorka
        wspolnych przedsiewziec w Twoim towarzystwie
        • vanity_case Re: też szukam przyjaciół 28.03.07, 17:59
          z tymi zainteresowaniami to świeta prawda - kurcze jak łatwo rozmawia sie z
          osobami z ktorymi cos mnie lączy - jak robilam tem pierwszy wpis bylam na maska
          zdolowana, teraz juz zagadalam do paru osob zaproponowalam jakies wspolne
          zajecia i wszyscy sa chetni, wiec jak widac trzeba sie tylko wysilic:)mysle ze
          doluje mnie tez to, ze niewiele osob z mojego otoczenia ma w ogole jakies
          zainteresowania, a ja wprost przeciwnie uwielbiam cos robic, mimo ze pracuje to
          zawsze znajduje czas na to co lubie, basen, tenis itd. mam mozliwosci spotykania
          sie z bylą przyjaciolką z liceum, ale w sumie boje sie ze jakos ciezko mi bedzie
          nawiazac z nią kontakt, ze nie bedziemy mialy o czym rozmawiac, eh no ale zrobie
          to bo tego wlasnie chce:)

w sumie z moja koleżanką z pracy tez nawiązalyśmy super kontakt i moge
          powiedziec ze to cos blisko przyjazni.

> Ale inni ludzie mnie interesuja i to ze sa rozni od nas przeciez moze byc inter
          > esujace...wlasnie to
          > obserwowanie innosci..
          i to jest sedno sprawy, ja juz zapomnialam jak to jest fascynowac sie innych,
          stalam sie taka nijaka, zamknieta, obojetna na innych...musze sie znow tego
          nauczyc:)
    • hazzard Re: jak znalezc przyjaciol 28.03.07, 10:57
      hej, ja mam identyczny problem.Rozmowy o ciuchach, lakierach do paznokci i
      facetach czy imprezach zawsze mnie nudziły. Mam 2 lewe nogi, więc nie chadzałam
      na dyskoteki, aby się nie narażać na pośmiewisko z powodu moich wątpliwych
      talentów tanecznych. W sumie nigdy nie miałam [rzyjaciół, może kiedyś wiele lat
      temu były takie osoby w moim zyciu, ale potem to się rozmyło, każde poszło w
      swoją stronę i i z innych powodów niektóre przyjaźnie się skończyły. Potem jakoś
      nie natrafiłam na taką osobę, tzw. bratnią duszę. Jestem dość zamknięta w sobie,
      mogę być postrzegana jako osoba niedostępna, poza tym mam często odmienne zdanie
      niż inni i nie bywam z tego powodu lubiana.
      • incogn Re: jak znalezc przyjaciol 28.03.07, 19:17
        Tak trzymac....... Bardzo sie ciesze, ze poczulas o co chodzi. Ludzie sa najczesciej bierni, ciesza sie gdy
        ktos podsuwa im pomysly i chetnie biora udzial w ich realizaci. Czesc...powodzenia...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka