rozkoszna 28.11.01, 13:08 wiem,że oficjalnie rozwody nie istnieją..ale przecież w końcu ludzie sie rozwodzą,jak to jest....? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kosta Re: seperacja/rozwód IP: 217.153.80.* 28.11.01, 15:42 Jak to, oficjalnie rozwody nie istnieja? To sady udzielaja rozwodow nieoficjalnie? I co chcesz wiedziec: jak to jest w trakcie rozwodu? jak to jest po rozwodzie? czy jak to wogole z rozwodami jest np. od strony prawnej? Kosta Odpowiedz Link Zgłoś
rozkoszna Re: seperacja/rozwód 29.11.01, 08:31 Wiesz,nigdy się nad tym nie zastanawiałam ,więc nie mam pojęcia czy są oficjalne czy nie..ostatnio mam nietety powody ku temu,by wziąść to pod uwage...interesuje mnie strona prawna,jak to przebiega i ile kosztuje wizyta np,u prawnika czy jakiegoś doradcy.. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: seperacja/rozwód 29.11.01, 11:28 Jak najbardziej oficjalne, a staja sie wrecz norma. Przepraszam za takie pytanie - gdzie Ty mieszkasz? Bo stwierdzenie, ze rozwody to cos co jest skrzetnie ukrywane to dla mnie czysta abstrakcja... Co do wizyt u prawnikow - nie wiem, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: seperacja/rozwód IP: *.*.*.* 29.11.01, 11:33 rzeczywiscie jestes rozkoszna wez ksiazke telefoniczna i zadzwon do jakiegos adwokata rozkoszna napisał(a): > Wiesz,nigdy się nad tym nie zastanawiałam ,więc nie mam pojęcia czy są > oficjalne czy nie..ostatnio mam nietety powody ku temu,by wziąść to pod > uwage...interesuje mnie strona prawna,jak to przebiega i ile kosztuje wizyta > np,u prawnika czy jakiegoś doradcy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: seperacja/rozwód IP: 213.25.85.* 29.11.01, 12:00 Idż do biblioteki i wypożycz Dziennik Ustaw z 1999 r Nr 52 - znajdziesz tam kodeks rodzinny i opiekuńczy. W moim mieście wojewódzkim wizyta u adwokata, który m.in. pomoże napisać pozew kosztuje 30 zł. Mi pozew napisał kolega, który też się rozwodzi. Znajdź w swoim otoczeniu osoby po lub w trakcie rozwodu - podzielą się swoimi doświadczeniami. W każdym mieście wojewódzkim znajduje się Liga Kobiet Polskich - udzielają tam bezpłatnych porad prawnych. Mnie sąd nie zwolnił z opłat - przy dochodach ok. 1100 zł muszę zapłacić 200 zł. Sprawy o przyznanie alimentów są zwolnione z wszelkich opłat. W skrócie: separacja przynosi takie same skutki prawne jak rozwód, z tym, że nie można powtórnie zawrzeć związku małżeńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
rozkoszna Re: seperacja/rozwód 29.11.01, 12:15 Jejku,czy nie mogę się poprostu zapytać?przecież po to jest to forum,prawda? Kwieto,dzięki,że tak delikatnie to ująłeś..mieszkam o dziwo w Krakowie,wiem wiem,takie rzeczy i na dodatek w duzym mieście powinnam wiedzieć.. ale jak mówie,nawet mi przez myśl nie przeszło,że kiedyś może mnie to spotkać do tego stopnia,że będę to rozważać..więc tym sie poprostu do tej pory nie interesowałam,bo i po co..cóż,samo życie.. Sara thx Ps.nie mam książki telefonicznej,a to forum to pierwszy odruch.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: seperacja/rozwód 29.11.01, 12:36 No to jestem nieco zszokowany - ale raczej nie tym, ze uwazalas, ze Tobie sie to nie przytrafi - co wlasnie pierwszym postem, ktory brzmial cos jak: "czy cos takiego jak rozwod istnieje?" Trzymaj sie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: seperacja/rozwód IP: *.*.*.* 29.11.01, 12:39 Jeszcze jak bylam zszokowana stad moj post. Sorry jesli cie urazilam. Powodzenia PS. W internecie tez mozesz znalezc ksiazke telefoniczne, a i adwokatow pewnie tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kim Re: seperacja/rozwód IP: 213.77.91.* 30.11.01, 12:54 No tak, trudny temat, ale życiowy. Też kiedyś myślałam, że mnie to nie spotka, ale ...obecnie jestem 2 miesiące po sprawie. Nie rozmawiałam wcześniej z prawnikiem, pozew (ja składałam) napisaliśmy wspólnie z byłym mężem (szkoda, że nie potrafiliśmy razem robić innych rzeczy). Przygotuj się na wnikliwe pytania, niestety. Pierwsza rozprawa jest pojednawcza, sąd próbuje was pogodzić. Dopiero na drugiej jest właściwe przesłuchanie. Dobrze, żebyś miała bliskich, rodzinę itp, kogoś, kto będzie Cię wspierał. Mnie niestety skasowali na 1500 ( a nie zarabiam kokosów!!!!) Odpowiedz Link Zgłoś