clarissa3 08.06.07, 16:55 Co wzbudza w nas szacunek do innego człowieka? Jak go należy okazać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
navigation Re: Szacunek do innych 11.06.07, 03:06 szanując siebie szanujemy innych. Odpowiedz Link Zgłoś
mahadeva Re: Szacunek do innych 11.06.07, 08:57 im ktos bardziej mnie szanuje tym ja tez go chetnie szanuje :) gdy ktos jest sympatyczny i przede wszystkim grzeczny, milo sie obcuje z taka osoba :) kurtuazja to podstawa :) Odpowiedz Link Zgłoś
fale_morskie Re: Szacunek do innych 11.06.07, 23:39 Ja okazuję szacunek innym, poprzez szczerość. I tego samego oczekuję. Zwyczajnie, nie szanuję kłamców i ludzi niestałych. Na przykład, więcej szacunku wzbudza prostytutka, która zawsze informuje: co, za ile i na ile, niż osoba, która mówi, że jest zakochana, a potem jej "przechodzi". Zdrajcy to zwykłe dziwki - w miłości, przyjaźni czy jakimkolwiek związku międzyludzkim! Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Szacunek do innych 12.06.07, 03:27 Jesli szacunek jest warunkowy ('powazam ludzi uczciwych, dziwki i zlodziei nie szanuje'), to to zaden szacunek nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
fale_morskie Re: Szacunek do innych 12.06.07, 16:41 bene_gesserit napisała: > Jesli szacunek jest warunkowy ('powazam ludzi uczciwych, dziwki i zlodziei nie > szanuje'), to to zaden szacunek nie jest. > Dlaczego, nie jest? Przecież, nie można szanować kogoś, kto nas nie szanuje. Odpowiedz Link Zgłoś
shangri.la Re: Można..... 12.06.07, 17:44 Szacunek dla wroga zamienia konflikt w pole prawdziwej bitwy. Bitwy unikać nie wolno, to kwestia honoru, czyli również szacunku dla wroga;) Patrz Hektor i Achilles. Odpowiedz Link Zgłoś
fale_morskie Re: Można..... 12.06.07, 19:04 Ja, na przykład, bardzo szanuję tych, z którymi muszę rywalizować, np. w pracy, konkursach, itp.. Ale wrogów, którzy mnie skrzywdzili (lub próbowali) nienawidzę i gardzę nimi. Chociaż, może i można by udowodnić, że nieodpuszczając i wydając komuś wojnę, okazuję tej osobie szacunek. Zawsze jest nadzieja, że taki kat sam nauczy się szanować innych :) Odpowiedz Link Zgłoś