Gość: nell IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 07.07.03, 18:36 Czasami wydaje mi się, że jakaś sytuacja zdarza mi się po raz drugi, i dzięki temu wiem, co się za chwilę wydarzy. I to się naprawdę wydarza. Czy to deja vu czy jasnowidztwo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamfora Re: DEJA VU 07.07.03, 21:09 Gość portalu: nell napisał(a): > Czasami wydaje mi się, że jakaś sytuacja zdarza mi się po raz drugi, i dzięki > temu wiem, co się za chwilę wydarzy. I to się naprawdę wydarza. Czy to deja > vu czy jasnowidztwo? Podaj jakiś przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: DEJA VU 07.07.03, 23:22 Gość portalu: nell napisał(a): > Czasami wydaje mi się, że jakaś sytuacja zdarza mi się po raz drugi, i dzięki > temu wiem, co się za chwilę wydarzy. I to się naprawdę wydarza. Czy to deja > vu czy jasnowidztwo? Gdzies czytalam artykul, ktory istote deja vu wyjasnial zaburzeniami (chwilowymi i niegroznymi) pracy mozgu: wrazenie zmyslowe (chodzi glownie o zmysl wzroku) 'zaplatuje sie' na ulamek sekundy w mozgu i nie jest od razu przetwarzane - taka informacja 'wgrywa sie' jako wspomnienie. Wlasnie t0 opoznienie w procesie rozpoznawania, trwajace mgnienie oka, sprawia wrazenie, ze to, co sie dzieje, bylo juz doswiadczane/widziane. (Nie pamietam dokladnie, jesli ktos wie o co chodzi, niech ew. laskawie skoryguje). Oczywiscie, mozna to rownie dobrze tlumaczyc jasnowidztwem, zapetleniem czasu, proroczymi snami i bog wie, czym jeszcze. Jesli Cie interesuja takie historie, przeczytaj moze 'Czlowieka, ktory pomylil swoja zone z kapeluszem' Olivera Sacksa - przefantastyczne (autentyczne, spisane w ciekawy sposob przez lekarza) historie o tym, jak uszkodzenia mozgu wplywaja na oglad rzeczywistosci. z. Odpowiedz Link Zgłoś