wszystkiegodobrego 15.11.07, 10:23 Warto być przyzwoitym, uczciwym człowiekiem chociaż się to nie opłaca (cyt. prof. Bartoszewski). Warto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paul_ina Re: Warto? 15.11.07, 10:35 Warto. Lubię patrzeć sobie w oczy w lustrze. Odpowiedz Link Zgłoś
klauficzekziom Re: Warto? 15.11.07, 11:37 Warto! Można wtedy szanować samego siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Warto? 22.11.07, 10:17 Warto, bo dla mnie ważny jest spokój sumienia. Można oczywiście zabić w sobie sumienie i czynić źle bez poczucia dyskomfortu, ale wtedy przestaje się być człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Warto? 15.11.07, 12:25 Warto byc zarowno uczciwym jak i nieuczciwym, zalezy co danej osobie ostatecznie bardziej lezy, tak samo 'warto' byc dobrym jak i zlym, nie ma tu zadnych jednoznacznych wytycznych w sensie 'warto'. Co wiecej, w obu przypadkach mozna (jest to realne) sobie patrzec smialo w oczy bez zadnych wyrzutow. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Warto? 15.11.07, 13:00 wszystkiegodobrego napisała: > Czyli jednak róbta co chceta:-) Zawsze tak bylo, a owo 'co chceta' oznacza tez wszelakie rozterki, tyle, ze jedni je maja a inni nie, badz sa tez one o roznym nasileniu... Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Warto? 15.11.07, 13:10 No powiem szczerze, że dla mnie Twoja wypowiedź jest zaskoczeniem. Zawsze pojmowałam pewne wartości, wśród nich uczciwość, jako obiektywne. Chyba wykład moralności od Kalego mnie ominął ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Warto? 15.11.07, 13:19 paul_ina napisała: >Zawsze pojmowałam pewne wartości, wśród nich uczciwość, jako >obiektywne. W moim rozumieniu sprawy, jak dotad, nie poruszylem jeszcze tematu 'obiektywnosc uczciwosci', a jedynie pisalem, ze mozna zyc wedle jednych lub drugich, tak samo dobrze lub tak samo zle, w zaleznosci od osoby. To jest zupelnie co innego. Mozna nieuczciwie sie zachowac i ukrasc jedzenie by przezyc, a mozna uczciwie umrzec z glodu, ja tego nie osadzalem, a jedynie pisze, ze mozna tak lub tak i jest jeszcze wiele innych ukladow... Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Warto? 15.11.07, 13:29 No tak, ale wątek rozpoczyna się cytatem z wypowiedzi znanego wszystkim Polakom człowieka, więc z góry jakieś założenia do wzorca "przyzwoitości i uczciwości" można zrobić. W sensie - warto być wiernym sobie, własnym przekonaniom, warto być lojalnym, warto mieć czyste sumienie, warto pozostać nieskorumpowanym, warto być wolnym myślicielem, warto być patriotą, warto się poświęcać dla wyższych celów, warto... Choć lojalnie nas ostrzeżono, że to nie popłaca - w sensie dóbr materialnych od tego nie przybywa. Ja rozumiem, że dla dzieci ze sierocińca ukazanego w "Pachnidle" zabicie płaczącego noworodka było uczciwe, bo im przeszkadzał, ale chyba obracamy się w standardach wykształconej Europy Środkowo - Wschodniej początku XXI wieku? Cytat to sugeruje. Odpowiadając o prawdziwość cytatu w tym układzie - odpowiadam warto. Odpowiedz Link Zgłoś
3_kropka Re: Warto? 15.11.07, 12:41 Warto być przyzwoitym i uczciwym! Dla mnie są to wartości obiektywne ale znam takich, dla których są to kwestie kontekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
aroden Nie warto 15.11.07, 13:44 Bartoszewski mial tylko w polowie racje: ze sie to nie oplaca. Nie mial jednak racji, ze "warto". Nie warto. Ale TRZEBA. Odpowiedz Link Zgłoś
szarylemur Re: Nie warto 16.11.07, 04:57 wydaje mi sie ze bartoszewski wiedzial co mowil. ze swiadomie uzyl slowa " warto" zamiast " trzeba" "Warto być przyzwoitym, uczciwym człowiekiem chociaż się to nie opłaca (cyt. prof. Bartoszewski)." jemu zatem nie chodzi o to by nas tutaj katechizowac, motywowac kijem, ale o to by pokazac nam wartosc jaka nam samym daje bycie przyzwoitym, uczciwym czlowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aroden Re: Nie warto 16.11.07, 15:31 dalej uwazam, z nie tylko nie oplaca sie byc przyzwoitym czlowiekiem, lecz ze i nie warto. przyzwoitosc, dla relatywisty moralnego, nie jest zadna wartoscia. gdyz nie ma jednej moralnosci, wiec i nie ma jednej przyzwoitosci. Przyzwoitosc, mimo ze nie jest wartoscia - jest jednak koniecznoscia funkcjonalna. gdyby jej nie bylo, gdyby wszyscy klamali i oszukiwali - Swiat nie moglby funkcjonowac. Odpowiedz Link Zgłoś
szarylemur Re: Nie warto 17.11.07, 03:56 no, w porzadku gdyby nie bylo przyzwoitosci, swiat nie moglby funkcjonowac. ale nie ma jednej przyzwoitosci, gdyz nie ma jednej moralnosci. jak zatem funkcjonuje ten swiat? a moze zakaz klamstwa i oszustwa jest uniwersalny? poza tym z tego co piszesz wynika wg mnie ze wlasnie warto i oplaca sie byc przyzwoitym, a konkretnie - ze warto i oplaca sie wymagac tego od innych - i od siebie - aby uczynic swiat przewidywalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Nie warto 22.11.07, 10:28 a konkretnie - ze warto i oplaca sie wymagac tego od innych - i od > siebie - aby uczynic swiat przewidywalnym. Ale jak, kiedy większość rodziców nie wymaga tego od własnych dzieci i uważa, że na tym polega ich rola? Że powinni w imię miłości i troski aprobować każde nieetyczne zachowanie dziecka i chronić je przed jego konsekwencjami? Że najważniejsze, aby dziecko było "szczęśliwe", nieważne jakim i czyim kosztem? Jak świat może stać się lepszy i przewidywalny, jeśli za ludźmi "nieprzyzwoitymi" stoją murem ich bliscy, przyzwalając na każde świństwo i walcząc z tymi, którzy próbują etyczne zachowania od ich dzieci egzekwować?? Odpowiedz Link Zgłoś
szarylemur Re: Nie warto 22.11.07, 16:50 no nie wiem jak, co mam powiedziec? albo na sile uczyc empatii albo postawic na sile... Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowe_wzgorza Re: Warto? 15.11.07, 14:14 Warto być wiernym sobie, po prostu byc w zgodzie z sobą. Jeśli ktoś woli żyć nie tylko dla tego, co się oplaca, jego wybor:) Odpowiedz Link Zgłoś
mmax20 Re: Warto? 16.11.07, 09:49 warto ale nie jest to łatwe bo: "oni nie wiedzą co czynią" Odpowiedz Link Zgłoś
tugenna Re: Warto? 16.11.07, 09:52 Warto - tylko i wyłącznie wówczas, gdy wartości te są zinternalizowane. W innym przypadku lepiej dać sobie spokój - bo fasadowość fałszem trąci Odpowiedz Link Zgłoś
muerte2 Re: Warto? 16.11.07, 11:11 „Warto”, „trzeba”, „opłaca się” być uczciwym – co to za jakieś pseudofilozoficzne i akademickie rozważania? Co to za jakieś naukowe pojęcia towarzyszące prostemu jak drut zjawisku? Co to za budowanie piętrowych konstrukcji dla udowodnienia, że czasem warto, a czasem nie warto być uczciwym? Co to za relatywizowanie? Jeżeli ktoś powie, że warto być nieuczciwym, to ja mówię, że jest po prostu głupi. Oczywiście cała masa domorosłych filozofów nazwie mnie wariatem, naiwniakiem albo że nie „nadanżam” za światem. Jeżeli jednak naiwnością jest oddychanie, przychylność drugiemu człowiekowi i właśnie uczciwość – to faktycznie jestem naiwniakiem. Na uczciwości się nigdy nie traci! Nie będę się egzaltował i rozpisywał na temat tego, co można w wyniku uczciwości rzekomo stracić, a co zyskać. Każdy to wie. Żałować tylko wypada, że nowoczesność jest dzisiaj trochę synonimem wstydu, że człowiek wyznaje staroświeckie zasady oraz obawy, że w wyniku własnej uczciwości zostanie wykorzystany. Za to cnotą jest między innymi zastanawianie się nad „problemem” – czy warto być uczciwym? Owszem, warto – jakkolwiek by kto nie zaprzeczał! Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Warto? 17.11.07, 07:44 Opłaca się. Może nie materialnie, ale na pewno dla własnego dobrego samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Warto? 19.11.07, 15:25 Warto. Chociaż często jest to trudne, czasami bardzo trudne i się "nie opłaca". Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 zazdroszczą złodziejom 19.11.07, 20:29 dla osoby która to lubi ceni i widzi w tym sens warto dla kogoś kto ceni inne rzeczy nie warto dla tych co sie wahają i sami nie widza jacy chcą być i co sie im podoba to pewnie męka straszna i uczuciwym zazdroszczą i złodziejom Odpowiedz Link Zgłoś