Gość: gość pytający IP: 212.122.206.* 16.08.03, 12:10 czym dla Was jest osobowość dojrzała? i jakich trudności człowiek doświadcza w związku z przemianami cywilizacyjnymi? (np kryzys warości, brak oparcia w symbolach, mitach) poproszę o refleksje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość pytający Re: osobowość dojrzała IP: 212.122.206.* 16.08.03, 12:55 moze faktycznie 12345 pytajac po co forum miała racje "pławicie sie we własnym sosie" + przepychanki słowne i nic poza tym gdyby nie komandos to moze jeszcze towarzystwo własnej adoracji i autoafirmacji pa Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_1 Re: osobowość dojrzała 16.08.03, 13:01 nie nerwujsja robótki ręczne świetnie wyrabiaja cierpliwość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: osobowość dojrzała IP: *.net.pl / 192.168.1.* 16.08.03, 13:16 Gość portalu: gość pytający napisał(a): > moze faktycznie 12345 pytajac po co forum miała racje > > "pławicie sie we własnym sosie" + przepychanki słowne i nic poza tym > gdyby nie komandos to moze jeszcze towarzystwo własnej adoracji i autoafirmacji Jesteś niesprawiedliwa w ocenie forum. Jest tu wszystko co zachodzi między ludźmi, zwłaszcza w necie. Myślę też, że niewiele jest miejsc w internecie, gdzie oprócz standardowych bzdur, przepychanek, adoracji i autoafirmacji znaleźć można konkretne porady życzliwych osób. Skoro powołujesz się na pozytywny wpływ komandosa, to już kończę swój wpis, bo tego wpływu nie rozumiem. A gościa 12345 chyba znasz? Dorzucę jeszcze zdanie w innym poście. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: osobowość dojrzała IP: *.d1.club-internet.fr 16.08.03, 13:05 bede wdzieczna o wskazanie mi relacji dojrzalej osobowosci z brakiem walorow mitow itp wynikajacym z przemian .... dwa tematy moze ? albo jakis link miedzy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: osobowość dojrzała IP: *.net.pl / 192.168.1.* 16.08.03, 13:28 Gość portalu: gość pytający napisał(a): > czym dla Was jest osobowość dojrzała? > i jakich trudności człowiek doświadcza w związku z przemianami > cywilizacyjnymi? (np kryzys warości, brak oparcia w symbolach, mitach) > poproszę o refleksje O zagrożeniu: Myślę, że zagrożeniem jest podejście wielu osób do internetu. Ostry podział na real i wirtual. W realu jest tzw. normalne życie, normalne stosunki międzyludzkie. Wchodząc do netu człowiek wkracza w inną rzeczywistość. Nie tylko dlatego, że są tu inne warunki komunikacji. Ale myślę, że dlatego iż sam sobie wyznacza te warunki. Wyłączam się z realu, wchodzę w inny świat. Tu można inaczej robić wszystko. Można zapomnieć o przyzwoitości. Nie wiem kto jest po drugiej stronie kabla. Inni nie wiedzą nic o mnie. Lubię internet. Cenię sobie jego walory informacyjne, możliwości komunikacyjne. Życzyłbym sobie spotykać tu ludzi, takich samych jak w realu. Traktujących internet jak część rzeczywistości, a nie coś całkowicie sztucznego, oderwanego od życia. Chciałbym być tutaj traktowany jak człowiek, a nie numer IP. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
psotusia Re: osobowość dojrzała 16.08.03, 15:29 Gość portalu: tak napisał(a): > Życzyłbym sobie spotykać tu ludzi, takich samych jak w realu. Traktujących > internet jak część rzeczywistości, a nie coś całkowicie sztucznego, oderwanego > od życia. Chciałbym być tutaj traktowany jak człowiek, a nie numer IP. Tak trzymaj! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: osobowość dojrzała IP: 212.122.206.* 16.08.03, 19:19 psotusia napisała: > Gość portalu: tak napisał(a): > > > > > Życzyłbym sobie spotykać tu ludzi, takich samych jak w realu. Traktujących > > > internet jak część rzeczywistości, a nie coś całkowicie sztucznego, > oderwanego > > od życia. Chciałbym być tutaj traktowany jak człowiek, a nie numer IP. > > Tak trzymaj! > > Pozdrawiam. > Faktycznie osobowości dojrzałej nie znajdziesz ani w necie, ani w rzeczywistośi ;-)))))))) Jeśli chcesz być traktowany jak człowiek a nie IP to nie szukaj kontaktu w sieci, bo tu wszyscy są anonimowi, beztroscy i nieodpowiedzialni za to co piszą, w przeciwieństwie do realu Odpowiedz Link Zgłoś
vaxamme Re: osobowość dojrzała 16.08.03, 21:36 Gość portalu: gość napisał(a): > Jeśli chcesz być traktowany jak człowiek a nie IP to nie szukaj kontaktu w > sieci, bo tu wszyscy są anonimowi, beztroscy i nieodpowiedzialni za to co > piszą, w przeciwieństwie do realu nie moge sie zgodzic z Toba Gosciu ze anonimowi to racja ale beztroscy i nieodpowiedzialni... jak mozesz ustawiac wszystkich w jednym szeregu? kazdy jest inny, niepowtarzalny bym rzekl i tak sie nie da w necie jest tak jak w realu, zdarzaja sie cudne wyjatki, takie perelki, gwiazdeczki :) owszem nie kazdy je dostrzega, nie kazdy chce albo i nie potrafi, ale zapewniam Cie ze sa ludzie ktorzy sa soba i tu i tu, a w zasadzie to chyba traktuja net jako czesc realu - bo tak chyba powinno byc i uwierz mi ze odpowiedzialnosci im nie brakuje pozdrawiam v. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: osobowość dojrzała IP: *.net.pl / 192.168.1.* 16.08.03, 21:56 vaxamme napisał: > nie moge sie zgodzic z Toba Gosciu Też tak uważam. Dlatego tu jestem. Mogłoby być lepiej, ale wiem, że się nie da. Pewnie z czasem będzie gorzej. IP będzie obcować z IP. Dowolnie. Bo to przecież tylko gadające nick'i. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agresja4 Re: osobowość dojrzała 16.08.03, 19:18 Brak oparcia w symbolach, mitach - w nieznanym /dla większości/ trudno jest szukać oparcia. Kryzys wartości - owszem, pod warunkiem, że to co wcześniej uznliśmy za wartość, faktycznie nią była. Bo inaczej to nie kryzys - to pobudka. Odpowiedz Link Zgłoś
agresja4 Re: osobowość dojrzała - uzupełnienie 16.08.03, 19:21 I jeszcze. Definicja osobowości dojrzałej: To człowiek na łożu śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: osobowość dojrzała - uzupełnienie IP: 212.122.206.* 16.08.03, 19:32 oj nie zawsze!!!!!!!!!!!!! ludzie na łożu śmierci lękają się jej, zaś osoby o dojrzałej osobowości przygotowują się do niej i wychodzą jej na przeciw!!!! choć z pewnością wyda sie to pewnie niedorzeczne większości z forumowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
agresja4 Re: osobowość dojrzała - uzupełnienie 16.08.03, 19:46 Gość portalu: gość napisał(a): > oj nie zawsze!!!!!!!!!!!!! > ludzie na łożu śmierci lękają się jej, zaś osoby o dojrzałej osobowości > przygotowują się do niej i wychodzą jej na przeciw!!!! > choć z pewnością wyda sie to pewnie niedorzeczne większości z forumowiczów mówimy o tym samym. Zapomniałam, że niektórzy do końca boją się. Najpierw o zaistnienie i karierę Potem, by nie ujawniło się ich prawdziwe ja Zapominają kim są tak naprawdę Na łożu śmierci udają, że zaistnieli i boją się, że "kosmos" wie lepiej. Są też i tacy, o których Ty piszesz - oni naprawdę żyli. Odpowiedz Link Zgłoś
megxx Re: osobowość dojrzała 16.08.03, 19:42 Kiedyś sprawy widziałam w dwóch wymiarach, dzisiaj widzę sferycznie, dla mnie to dowód, że moja osobowość jest bardziej dojrzała. Nie zastanawiam sie jak bardzo można być dojrzałym, bo niewykorzystany dojrzały pomidor może tylko się zepsuć. Co do dalszych pytań? Zawsze dzieją się przemiany cywilizacyjne, raz na lepsze, raz bez dobrych efektów. Jeżeli oprzesz się na tym co w tym wszystkim jest stałe, niezmienne, odrzucisz ułudę, rozpoznasz fałsywych proroków, to nie będzie tak źle. A w ogóle jakie są Twoje przemyślenia gościu pytający, czy masz dołek, czy piszesz jakąś pracę dyplomową? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość pytający Re: osobowość dojrzała IP: 212.122.206.* 16.08.03, 20:35 hmmm piszę esej i chciałam mieć obraz potoczno-forumowego myślenia o osobowości dojrzałej....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: osobowość dojrzała IP: *.d1.club-internet.fr 16.08.03, 23:04 dawniej na pierwsza komunie dzieci otrzymywaly zegarek - byl to jeden z pierwszych rytualow inicjatycznych (?)ktory promowal gowniarza na mlodego czlowieka - jakze czulismy sie dorosli i dumni. W 19 wieku co by o nich nie myslec istnialo pelno obrzadkow ktore sluzyly jako trampolina do doroslego wieku (szlo sie uroczyscie do burdelu bleee) W spoleczenstwach zwanych prymitywnymi do dzis w okreslonym wieku chlopcy przechodza rytual inicjacji (przy okazji czesto obrzezania) Dziewczynki zreszta rowniez - z tym ze najczesciej nie ma wielkiego swieta z muzyka i tam tamem lecz polega to na ich odosobnieniu w czasie miesiaczki. Co nam dzis zostalo ? niewiele nie dziwie sie ze dzieciary zaczynaja palic czy cpac W wieku gdy przygotowuje sie je (presja , dyskursem i wymaganiami szkolno studyjnymi) do doroslego zycia panikuja bo ani wiedza jak w nie wejsc ani maja ochote zwazywszy obraz tego swiata ... mam kontynuowac ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: osobowość dojrzała IP: *.net.pl / 192.168.1.* 16.08.03, 23:21 Gość portalu: Malwina napisał(a): > mam kontynuowac ? Pisz Pani jeszcze troszkę. Dlaczego nie wiedzą? Jaki jest obraz świata? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: osobowość dojrzała IP: *.d1.club-internet.fr 16.08.03, 23:48 wzorami do nasladowania sa top modele ktore maja 14 lat umalowane i wystrojone obiekty pozadania dzieci uchodzace za kobiety jako szczyt kultury podaje sie nam szpilberga i disneya szczytem polityki jest : dobro zwyciezy zlo zyjemy w infantylnym spoleczenstwie pseudo doroslych ktos rozwinie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: osobowość dojrzała IP: *.net.pl / 192.168.1.* 16.08.03, 23:57 Gość portalu: Malwina napisał(a): > wzorami do nasladowania sa top modele ktore maja 14 lat umalowane i wystrojone > obiekty pozadania > dzieci uchodzace za kobiety Może z powodu braku innych wzorców? > jako szczyt kultury podaje sie nam szpilberga > i disneya Dostarcza sie na zamówienie. > szczytem polityki jest : dobro zwyciezy zlo Tego nie łapię. > zyjemy w infantylnym spoleczenstwie pseudo doroslych A to podoba mi się najbardziej. Znaczy się, nie tyle mnie cieszy, co też tak uważam. Kłania się odpowiedzialność jednostki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: osobowość dojrzała IP: *.d1.club-internet.fr 17.08.03, 00:02 Bush : dobro zwyciezy zlo mysl przewodnia wyzszych uczelni politycznych 21 wieku bo przeciez wiecej moglibysmy nie zrozumiec.... wzorcow innych nie ma to jasne wyjatki bija sie z codzienna rzeczywistoscia i prawdopodobnie nic na szalce nie waza ale warto byc wyjatkiem :-) PS nie wierze w historie popytu i podazy to piasek w oczy przedawnione nie daje sie co ludzie chca lecz mlotem w leb kreuje potrzeby wedle ...potrzeby top manipulacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: osobowość dojrzała IP: *.net.pl / 192.168.1.* 17.08.03, 00:14 Gość portalu: Malwina napisał(a): > Bush : dobro zwyciezy zlo > mysl przewodnia wyzszych uczelni politycznych 21 wieku > bo przeciez wiecej moglibysmy nie zrozumiec.... Uczelnie niech będą. Od Busha wara. To jedyny porządny człowiek z topu polityki. > PS nie wierze w historie popytu i podazy > to piasek w oczy > przedawnione > nie daje sie co ludzie chca lecz mlotem w leb kreuje potrzeby wedle ...potrzeby > top manipulacja Żadnych manipulacji. Widzę to inaczej. Podawane są różne oferty. Ludzie coś wybierają. Wybrane jest powielane. Byle mniej myśleć. Byle mniej odpowiedzialności. Byle mniej roboty. Tak działa człowiek. I tworzy po temu warunki, systemy i ustroje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
procesor o swięta naiwnosci! 17.08.03, 00:47 Gość portalu: tak napisał(a): > Żadnych manipulacji. Widzę to inaczej. Podawane są różne oferty. Ludzie coś > wybierają. Wybrane jest powielane. > Byle mniej myśleć.Byle mniej odpowiedzialności. Byle mniej roboty. Tak działa > człowiek. I tworzy po temu warunki, systemy i ustroje. Hihi. Swego czasu widziałam śliczny programik niestety nie cały - na temat wytwarzania potrzeb u konsumentów. Chodziło o młodzież amerykańska.. Cudo. Wielkie firmy dajace za darmo swoje wyroby różnym idolom - bynajmniej nie tym z mediów! - po to by tworzyli odpowiedni wizerunek. Fani chcacy upodobnic się do swych uwielbianych - sami załatwia reszte, nakreca rynek. Sztab ludzi wymyślajacych co i komu i jak wcisnąć by wytworzyć MODĘ. I sprzedać jak najwiecej szajsu.. Potrzeby.. Potrzeby to człowiek ma zupełnie inne niz wynikałoby z reklam w telewizji i gazetach. Ciekawe ze w obliczu zagrożenia zdrowia i zycia ludziom z reguły diametralnie zmienia sie sposób widzenia świata. Wystarczy siegnąć do archiwum tego forum i poczytac co ludzi episali w watkach typu "masz tydzień zycia - co będziesz robił??". Nie przypominam sobie by ktos napisał WIELKIE ZAKUPY. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto I tak i nie 17.08.03, 01:23 Hehe "Jako wybitny specjalista od reklamy..." (hihi - przy okazji ostatniej obrony dostalem gratulacje od prodziekan za "odwage w wyborze tematu") Okazuje sie, ze z ta manipulacja i kreowaniem potrzeb nie jest znowu tak latwo. Otoz, o ile reklama moze wzmacniac postawy i przekonywac niezdecydowanych, znikomy, niemal zerowy ma wplyw na postawy juz ugruntowane. Sek w tym, ze ludzie sa leniwi i nie chce im sie myslec. Jako "prawdy obiegowe" przyjmuje sie niejednokrotnie informacje zupelnie niesprawdzone lub wrecz bzdurne - ale zgadzajace sie ze swiatopogladem danej osoby. Tu pole dla reklamy jest najwieksze. Innymi slowy - im czlowiek glupszy i im mniej ma ochoty samodzielnie myslec, tym bardziej podatny jest na reklame... Bo ta podsuwa proste, oczywiste i latwo akceptowalne rozwiazania. Rozwiazania, bo reklama nie sprzedaje produktow tylko marzenia, ktore produkt ma zaspokoic... Tyle w bardzo telegraficznym skrocie Procesor ma racje o tyle, ze proces komercjalizacji i wdzierania sie reklamy postepuje coraz glebiej, Tak ma racje o tyle, ze gdyby ludzie przywiazywali nieco wiecej uwagi do tego co i jak robia, reklama nie mialaby na nich takiego wplywu... Znowu przebija sie tu gdzies haslo "swiadomosci spolecznej" i "postawy obywatelskiej", ktore np. w naszym kraju sa zupelnie niemal nieznane (albo budza politowanie). Moze dlatego rodzime reklamy sa kilka klas gorsze niz w krajach w ktorych ludzie zwracaja wieksza uwage na relacje miedzyspoleczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: o swięta naiwnosci! IP: *.net.pl / 192.168.1.* 17.08.03, 01:29 procesor napisała: > Swego czasu widziałam śliczny programik niestety nie cały - na temat > wytwarzania potrzeb u konsumentów. Chodziło o młodzież amerykańska.. Cudo. > Wielkie firmy dajace za darmo swoje wyroby różnym idolom - bynajmniej nie tym > > z mediów! - po to by tworzyli odpowiedni wizerunek. Fani chcacy upodobnic się > do swych uwielbianych - sami załatwia reszte, nakreca rynek. Zgoda. No to problem w maniu idoli(ów). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: osobowość dojrzała IP: *.d1.club-internet.fr 17.08.03, 01:01 > "Od Busha wara. To jedyny porządny człowiek z topu polityki." > po tym zdaniu bede miala duze trudnosci aby traktowac cie jako powaznego dyskutanta przyrzekam ze zrobie wszystko co w mojej mocy wolalabym rozwiniecie dyskusji a nie komentarze na temat tego co napisalam no ale moje wolenieeeee.... > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: osobowość dojrzała IP: *.net.pl / 192.168.1.* 17.08.03, 01:30 Gość portalu: Malwina napisał(a): > > "Od Busha wara. To jedyny porządny człowiek z topu polityki." > > > > po tym zdaniu bede miala duze trudnosci aby traktowac cie jako powaznego > dyskutanta > przyrzekam ze zrobie wszystko co w mojej mocy Po tym zdaniu... itd. (do końca). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś